İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-II 2024-2025 Vize Soruları
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-II 2024-2025 Vize Soruları
#1. KOBİ’lere yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili teşvikleri düzenleyen yönetmelik aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: E) İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik
Açıklama: Bu yönetmelik, KOBİ’lerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden faydalanabilmesi için devlet desteklerini düzenler. Özellikle çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine yönelik teşvikleri içerir.
#2. İşçi K. ara dinlenmesinde iş yerinin bahçesinde bir köpek ile oynarken köpek tarafından ısırılmıştır. Yukarıdaki bilgiler çerçevesinde K’nın başına gelen olayın iş kazası sayılıp sayılmayacağı hakkında aşağıda belirtilenlerden hangisi söylenebilir?
Cevap: D) İş kazasıdır.
Açıklama:
#3. Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği kanununa göre tanımı yapılan destek elemanlarının görevlerinden biri değildir?
Cevap: A) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları izleme
Açıklama: Destek elemanları tahliye, yangınla mücadele ve koruma gibi acil durumlara yönelik görevler üstlenir. Ancak iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarını izleme, genellikle işveren veya çalışan temsilcilerinin görev alanına girer.
#4. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri aşağıdaki borçlardan hangisi kapsamındadır?
Cevap: B) Koruma (Gözetme)
Açıklama: İşverenin gözetme borcu, çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alma yükümlülüğünü içerir. Bu borç, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin temelini oluşturur.
#5. Çalışan sayısı 1001 ile 2000 arasında bulunan bir işverenin görevlendirmekle yükümlü olduğu çalışan temsilcisi sayısı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B) 5
Açıklama: İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, çalışan sayısına bağlı olarak görevlendirilecek çalışan temsilcisi sayısı belirlenmiştir. 1001-2000 arasında çalışanı bulunan bir işyeri için bu sayı 5 olarak belirlenmiştir.
#6. Türkiye’de temel görevi KOBİ’leri desteklemek olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) KOSGEB
Açıklama: KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), KOBİ’lere yönelik finansal destek, eğitim ve rehberlik hizmetleri sunarak bu işletmelerin büyümesine ve rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlar.
#7. İş teftiş sisteminin kurulmasını isteyen ILO sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D) 81 Sayılı Sözleşme
Açıklama: 81 Sayılı ILO Sözleşmesi, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarını denetlemek ve iyileştirmek için iş teftiş sisteminin kurulmasını zorunlu kılar. Bu sözleşme, denetim mekanizmasının standartlarını belirler.
#8. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 1995 yılında kabul ettiği 176 sayılı ''Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi'' Türkiye’de kaç yılında yürürlüğe girmiştir?
Cevap: D) 2015
Açıklama:
#9. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi, İş sağlığı ve güvenliği kanununa göre iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için KOBİ’lere sağlanan destek koşullarından biri değildir?
Cevap: E) Kamu işyerleri de destekten yararlanabilir.
Açıklama: İş sağlığı ve güvenliği destekleri, özel sektöre yönelik teşvikleri kapsar ve kamu işyerleri bu desteklerden faydalanamaz. Destekler, SGK primlerinden kaynak aktarımıyla finanse edilir ve az çalışanı bulunan çok tehlikeli veya tehlikeli işyerlerine sağlanır.
#10. Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) yasama organı niteliğinde olan, sosyal ve çalışma sorunlarının tartışıldığı evrensel bir forum olarak kabul edilen Uluslararası Çalışma Konferansı’na katılan üye ülkeler sırasıyla kaçar hükümet, işçi ve işveren tarafları ile temsil edilir?
Cevap: A) 2 Hükümet – 1 İşveren – 1 İşçi
Açıklama: ILO’nun Uluslararası Çalışma Konferansı’na her üye ülke, iki hükümet, bir işveren ve bir işçi temsilcisi ile katılır. Bu yapı, ILO’nun üçlü temsil esasına dayalı karar alma mekanizmasını yansıtır.
#11. Aşağıdakilerden hangisi İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre tanımı yapılan çalışan temsilcisinin görevlerinden biri değildir?
Cevap: D) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili koruma ve önleme
Açıklama: Çalışan temsilcilerinin görevi, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarıyla ilgili teklif sunmak, tedbir alınmasını istemek ve izlemektir. Ancak, koruma ve önleme faaliyetleri doğrudan işveren ve uzmanların sorumluluğundadır.
#12. 1951 yılında yayınlanan, erkek ve kadınların, eşit işlerde eşit ücret ve sosyal haklara sahip olmalarını öngören ‘''Eşit Ücret Sözleşmesi'' kaç no.lu Temel ILO sözleşmesidir?
Cevap: C) 100
Açıklama: 100 No’lu ILO Sözleşmesi, erkek ve kadınların eşit işe eşit ücret almasını düzenleyen temel bir sözleşmedir. Bu sözleşme, işyerlerinde cinsiyet eşitliğini teşvik etmek amacıyla hazırlanmıştır.
#13. Aşağıdakilerden hangisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde bulunan kuruluşlardan değildir?
Cevap: A) Yeşilay
Açıklama: Yeşilay, bağımlılıkla mücadele amacı güden bir sivil toplum kuruluşudur ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde yer almaz. Diğer seçeneklerde belirtilen kuruluşlar, iş sağlığı ve güvenliği konularında faaliyet göstermektedir.
#14. İş sağlığı ve güvenliği bakımından işin durdurulmasına karar verecek yetkili heyet kaç iş müfettişinden oluşur?
Cevap: C) 3
Açıklama: İşin durdurulmasına ilişkin kararlar, iş müfettişlerinden oluşan 3 kişilik bir heyet tarafından alınır. Bu heyet, işyerinde tehlikeli durumların varlığını değerlendirir ve gerekirse işin durdurulmasına karar verir.
#15. İşveren A, işçisi B’nin yol giderleri için 800 TL vermektedir. B de bu para ile aylık ulaşım kartı almakta, zaman zaman da minibüs veya taksi ile iş yerine gidip gelmektedir. B, bir gün işyerine toplu ulaşım aracı ile gelirken yaşanan trafik kazasında yaralanmıştır. Buna göre aşağıda belirtilenlerden hangisi doğrudur?
Cevap: E) İş kazası değildir çünkü unsurları oluşmamıştır.
Açıklama:
#16. A, işveren tarafından görevli olarak şehir dışına gönderilmiş iken kaptığı bir bulaşıcı hastalık nedeniyle vefat etmiştir. Yukarıda sözü edilen olay ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?
Cevap: B) İş kazası söz konusudur.
Açıklama: İşverenin görevlendirmesi sırasında meydana gelen olaylar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre iş kazası sayılır. Bulaşıcı hastalık, iş seyahati sırasında meydana geldiği için iş kazası kapsamına girer.
#17. Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) organlarından biri değildir?
Cevap: C) İdari mahkeme
Açıklama: Dünya Sağlık Örgütü (WHO), uluslararası sağlık politikalarını şekillendiren ve uygulayan bir organizasyondur. Ancak “idari mahkeme” bir WHO organı değildir. Diğer seçeneklerde belirtilen yapılar, WHO’nun işleyişine katkıda bulunur.
#18. Aşağıda belirtilenlerden hangisi iş kazasının unsurlarından biri değildir?
Cevap: E) İşçinin kusursuz olması
Açıklama: İş kazası sayılabilmesi için kazanın, sigortalı kişinin iş yerinde veya işle ilgili bir faaliyet sırasında meydana gelmesi ve zarar ile olay arasında bir nedensellik bağının bulunması gerekir. İşçinin kusurlu veya kusursuz olması iş kazasının unsurlarından biri değildir.
#19. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hazırlama, denetleme ve destekleme görevlerinden sorumlu bakanlık aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Açıklama: Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin hazırlanması, uygulanması ve denetimi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın temel sorumluluk alanıdır.
#20. Aşağıdakilerden hangisi iş müfettişlerinin yapacağı teftiş/denetimin amaçlarından biri değildir?
Cevap: B) Elliden az işçi çalıştıracak işyerlerinin, sağlık ve güvenlik yönünden işletmeye alma uygunluğunun tespiti
Açıklama:
SONUÇ
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-II 2024-2025 Vize Soruları
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-II 2024-2025 Vize Soruları
HD Quiz powered by harmonic design
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-II 2024-2025 Vize Soruları
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-II 2024-2025 Vize Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-II 2024-2025 Vize Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-II 2024-2025 Vize Soruları