Siyaset Felsefesi 2024-2025 Vize Soruları
Siyaset Felsefesi 2024-2025 Vize Soruları
#1. Siyasal anlayışlardan biri olarak Anarşizm hakkında aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Anarşizm için temel ilkeler özel mülkiyet, iktidar ve bireysel özgürlüktür.
Açıklama : Anarşizm, özel mülkiyeti eleştirir ve hiyerarşi ile iktidar yapılarına karşı çıkar. Bu nedenle, özel mülkiyet anarşizmin temel ilkelerinden biri değildir. Anarşizm, bireysel özgürlükleri savunurken, otoritenin ve baskıcı yapıların bireyin yaşamını şekillendirme üzerindeki etkisini eleştirir. Diğer şıklar, anarşizmin temel ilkeleri ve idealleriyle uyumludur.
#2. Aşağıdakilerden hangisi siyaset felsefesiyle ilgilenen filozofların en belirgin özelliğidir?
Cevap : C) İnsanın ne olduğundan hareketle tarihin ve toplumun tanımlanmaya çalışılması ve bu tanım çerçevesinde siyasetin anlaşılmaya çalışılması.
Açıklama : Siyaset felsefesi, insanın doğası ve toplumsal varlık olarak rolü üzerine düşünerek tarih ve toplumun anlamını kavramaya çalışır. Bu, siyasetin temel ilkelerini anlamak için bir zemin oluşturur. Diğer seçenekler, siyaset felsefesinin bir kısmını yansıtsa da, en geniş kapsam C şıkkında belirtilmiştir.
#3. Platon’da devleti oluşturan hiyerarşiye karşılık düşen üç toplumsal sınıf aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Yöneticiler sınıfı – Askerler sınıfı – İşçiler sınıfı
Açıklama : Platon, “Devlet” adlı eserinde toplumu üç ana sınıfa ayırmıştır: yöneticiler (bilgeler), askerler (koruyucular) ve işçiler. Bu sınıflar, toplumsal düzenin işleyişini sağlamak için birbirini tamamlayıcı şekilde tasarlanmıştır.
#4. Sofistlere göre özgür bireylerin politik karar süreçlerine etkin olarak katılabilmesinin en işlevsel yolu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Retorik
Açıklama : Sofistler, retorik sanatını bireylerin siyasal karar alma süreçlerine katılabilmesi için en güçlü araç olarak görmüşlerdir. Retorik, özellikle antik Yunan demokrasilerinde halkı etkileyip ikna etmenin temel yoluydu.
#5. Epistemoloji bağlamında aşağıdaki felsefe akımlarından hangisinin siyaset felsefesi için önem taşıdığı söylenemez?
Cevap : E) Realizm
Açıklama : Realizm, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerde önemli bir yere sahip olsa da, epistemolojik bağlamda siyaset felsefesi için doğrudan bir katkı sunmaz. Diğer akımlar (rasyonalizm, pragmatizm, empirizm, ve pozitivizm), bilgi teorisi ve siyasal analizlerin temel yaklaşımlarını oluşturur.
#6. Epistemolojik bakış açısına uygun olarak pozitivizmin toplumsal siyaset için iddiası aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Toplumsal siyaseti tüm teolojik ve metafizik ögelerden arındırma iddiasındadır.
Açıklama : Pozitivizm, toplum ve siyaseti teolojik ve metafizik yaklaşımlardan uzaklaştırarak tamamen bilimsel ve ampirik bir zemin üzerine oturtmayı hedefler. Bu, pozitivist düşüncenin temel felsefi yaklaşımıdır.
#7. Aristoteles’de aklın saptadığı iyilik ve erdemleri pratik yaşama uygulama becerisi başka hangi şekilde adlandırılabilir?
Cevap : D) Ölçü ve doğru ortayı bulma becerisi
Açıklama : Aristoteles, etik ve siyaset felsefesinde “doğru orta” kavramına büyük önem vermiştir. Ona göre, iyilik ve erdem, aşırılıklardan uzak bir dengeye ulaşmayı gerektirir. Bu denge, ölçülü bir yaşam anlayışını temsil eder. Diğer seçenekler, Aristoteles’in düşüncelerini kısmen yansıtsa da, doğru orta kavramı erdem ve pratik yaşam arasındaki ilişkiyi en iyi açıklayan kavramdır.
#8. Sokrates’in siyasal anlayışına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : A) Sokrates devlet dâhil tüm politik örgütlenmelere eleştirel yaklaşır ve insanların doğaya uygun yaşamaları gerektiğini savunur.
Açıklama : .
#9. Platon’un devleti, verdiği eğitimle insanları hangi üç ideal ile donatmayı hedefler?
Cevap : A) Doğruluk – İyilik – Güzellik
Açıklama : Platon’un ideal devleti, doğruluk, iyilik ve güzellik gibi ideallerle insanları eğitmeyi amaçlar. Bu değerler, bireyin ve toplumun ahlaki ve entelektüel gelişimini sağlamayı hedefler.
#10. Platon’a göre gerçek erdemin ve dolayısıyla politik yaşamın zemininin aşağıdakilerden hangisi olduğunu söylenebilir?
Cevap : B) Kavramları evrensel içerikleriyle tanımlayan felsefi sorgulama ve araştırma sonrasında edinilen bilgi
Açıklama : Platon, gerçek erdemin, kavramların evrensel içerikleriyle anlaşılması ve felsefi sorgulamayla elde edilen bilgiye dayandığını savunur. Bu, onun ideal devlet anlayışında temel bir ilkedir.
#11. Milliyetçilik ..... ve ..... bir ilkeden önce, reel politik bir sorundan, ..... ve ..... bir milletin olgusal gerçekliğinden güç alır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) ideal – evrensel – tikel – göreli
Açıklama :
#12. Kinizmin siyasal anlayışına göre hakiki anlamda iyi ve erdemli yaşamın vazgeçilmez koşulu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Toplumsal ilişkilerden ve bu bağlamda politik iktidardan bağımsızlık
Açıklama : Kinizm, erdemli bir yaşam için toplumsal ve politik bağlardan bağımsız olmayı savunur. Bu felsefe, sade bir yaşamı ve bireysel özgürlüğü merkeze alır. Diğer seçenekler Kinizmin temel ilkelerini yansıtmaz; özellikle toplumsal ve politik yaşama bağımlılık (B) Kinizmin karşıtıdır.
#13. Siyaset felsefesi ile siyaset bilimi arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Siyaset felsefesi konusuna en genel ve kapsayıcı kavramlardan hareketle yaklaşırken siyaset bilimi analitik ve olguları saptayıcı bir düzlemde iş görür.
Açıklama : Siyaset felsefesi, insan doğası, özgürlük, adalet ve iktidar gibi temel kavramlarla ilgilenirken, siyaset bilimi olgusal ve analitik bir yaklaşımla siyasal sistemleri ve süreçleri inceler. Felsefi yaklaşım daha normatif ve genel kavramlara dayanırken, siyaset bilimi veri odaklıdır ve olgusal gözlemlere dayanır.
#14. Aristoteles’in siyasal anlayışına ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Aristoteles hocası Platon’dan farklı olarak insanlar için genel bir eşitlik düşüncesi benimser.
Açıklama : Aristoteles, toplumun farklı sınıflardan oluştuğunu ve herkesin eşit olmadığını savunmuştur. Ona göre, her birey yeteneklerine ve rollerine göre toplumsal düzen içinde bir konuma sahiptir. Genel eşitlik düşüncesi Platon ve Aristoteles’in öğretileriyle uyumlu değildir. Diğer seçenekler Aristoteles’in siyasal anlayışını doğru şekilde ifade etmektedir.
#15. Empirik bakış açısıyla siyaset aşağıdaki olguların hangisiyle açıklanır?
Cevap : D) Tikel ve göreli bir tarihsel olgu
Açıklama : Empirik (deneysel) siyaset, siyaseti tarihsel ve somut bağlamlar içinde inceler. Tikel ve göreli bir tarihsel olgu, siyasal düzenlerin ve olayların bağlamlara göre değişkenlik gösterdiğini ifade eder.
#16. Siyaset olgusunun insan yaşamı için önemi aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?
Cevap : A) İnsanın toplumsal ve politik bir hayvan olmasıyla
Açıklama : Aristoteles’in ifadesiyle, insan toplumsal ve politik bir hayvandır (zoon politikon). İnsan doğası gereği toplum içinde yaşamaya eğilimlidir ve siyaset, bu toplumsal düzenin bir parçasıdır.
#17. Aşağıdakilerden hangisi siyasal anlayış bakımından sosyalizmin liberalizmden farkları arasında yer almaz?
Cevap : D) Sosyalizm, özel mülkiyetin vazgeçilmez bir hak olarak toplumsal yaşamı ayakta tutup canlandıran yönüne işaret etmektedir.
Açıklama : Sosyalizm, özel mülkiyeti eleştirir ve toplumsal eşitliği sağlamak için mülkiyetin kolektif yönetimini savunur. Seçenek D, sosyalizmin temel ilkeleriyle çelişmektedir. Liberalizm ise özel mülkiyeti bireysel özgürlüğün bir temeli olarak görür.
#18. Fransız Devrimi’ni sembolize eden aşağıdaki ilkelerden hangi ikisi modern ve aydınlanmacı ruhun da temel değerlerindendir?
Cevap : E) Özgürlük – Eşitlik
Açıklama : Fransız Devrimi’nin “Liberté, Égalité, Fraternité” (Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik) sloganı, modern aydınlanma düşüncesinin temelini oluşturur. Özgürlük ve eşitlik, birey hakları ve toplumsal adalet için evrensel ideallerdir.
#19. Oligarşinin bir alt sınıfı olarak "plütokrasi" aşağıdaki gruplardan hangisinin yönetim biçimine verilen addır?
Cevap : C) Zengin bir grubun yönetimine
Açıklama : Plütokrasi, zengin bir azınlığın yönetim şeklidir. Bu terim, ekonomik gücün siyasi iktidarın temel dayanağı olduğu rejimleri ifade eder. Diğer seçenekler oligarşinin farklı türlerini açıklasa da plütokrasi doğrudan zenginlikle ilgilidir.
#20. Aşağıdakilerden hangisi hem siyaset felsefesinin hem de siyaset biliminin uğraşılarından biridir?
Cevap : C) Tikel egemenlik biçimlerine göre oluşan siyasal düzen ya da sistemleri sınıflandırmak
Açıklama : Hem siyaset felsefesi hem de siyaset bilimi, farklı egemenlik biçimlerini ve siyasal düzenleri sınıflandırmakla ilgilenir. Siyaset bilimi bu sınıflandırmayı olgusal ve analitik bir düzeyde ele alırken, siyaset felsefesi normatif bir bakış açısıyla değerlendirir.
SONUÇ
Siyaset Felsefesi 2024-2025 Vize Soruları
Siyaset Felsefesi 2024-2025 Vize Soruları
HD Quiz powered by harmonic design
Auzef Sosyoloji 2024 2025 Vize Soruları
Auzef Felsefe 2024 2025 Vize Soruları
Siyaset Felsefesi 2024-2025 Vize Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Siyaset Felsefesi 2024-2025 Vize Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Siyaset Felsefesi 2024-2025 Vize Soruları