Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -8
Dil ve Konuşma Bozukluğu
#1. Ünsüz ve ünlü ses uzatmaları, sesli ya da sessiz duraklama, dolambaçlı konuşma, sözcüklerin büyük bir gerginlikle çıkartılması şeklinde ortaya çıkan konuşma bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : c) Kekemelik
Açıklama : Kekemelik, konuşma sırasında seslerin veya kelimelerin tekrarlanması, uzatılması ve duraksamalarla kendini gösteren bir akıcılık bozukluğudur.
#2. Kısıtlı sözcük dağarcığı, konuşurken sözcük hataları yapılması veya sözcük hatırlama zorlukları yaşanmasıyla ortaya çıkan dil bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : d) Anlamsal bozukluk
Açıklama : Anlamsal bozukluk, dilin anlam boyutunu etkiler ve sözcüklerin anlamlarının öğrenilmesi, hatırlanması ya da kullanımıyla ilgili sorunlara neden olur. Diğer bozukluklar, dilin farklı boyutlarını (ses, yapı, kullanım) etkiler.
#3. Aşağıdakilerden hangisi dil ve konuşma bozukluklarının nörofizyolojik nedenlerinden biridir?
Cevap : a) Motor yetersizlik
Açıklama : Dil ve konuşma bozukluklarının nörofizyolojik nedenleri arasında motor yetersizlik yer alır, çünkü bu durum ses üretimi ve artikülasyon süreçlerini etkiler. İşitsel veya görsel yetersizlikler dolaylı nedenlerdir ancak motor yetersizlikler, nörofizyolojik bir temel oluşturur.
#4. Aşağıdakilerden hangisi dil ve konuşma bozukluklarına ilişkin kavramlar arasında yer almaz?
Cevap : d) Etkileşim
Açıklama : Dil ve konuşma bozuklukları, iletişim, artikülasyon, akıcılık ve afazi gibi kavramlarla doğrudan ilişkilidir. Ancak ” etkileşim,” bireyler arasındaki sosyal ve duygusal bağlarla ilgilidir ve doğrudan bir dil veya konuşma bozukluğu kavramı olarak değerlendirilemez.
#5. Aşağıdakilerden hangisi artikülasyon/sesletim bozukluklarından biri değildir?
Cevap : b) Karmaşıklaştırma
Açıklama : Artikülasyon bozuklukları seslerin yanlış üretilmesiyle ilgilidir. Atlama, yerine koyma, bozulma ve ekleme gibi sorunlar bu bozukluklar arasında yer alır. “Karmaşıklaştırma” artikülasyon bozuklukları arasında yer almaz.
#6. Bireyin sesinin, yaşına ve cinsiyete göre olması gerekenden daha yüksek ya da daha alçak çıkması bireyde aşağıdaki ses bozukluklarından hangisinin olduğunu gösterir?
Cevap : e) Ses perdesinde görülen bozukluk
Açıklama : Ses perdesi, sesin yüksekliği veya alçaklığıdır. Yaşa ve cinsiyete göre normalden sapması, ses perdesindeki bir bozukluğu işaret eder. Diğer şıklar sesin farklı yönlerini tanımlamaktadır, ancak bu problem ses perdesi ile ilgilidir.
#7. Afoni’nin tanımı aşağıdaki ifadelerden hangisinde verilmiştir?
Cevap : d) Beyin travması sonucunda oluşan ses yitimidir.
Açıklama : Afoni, sesin tamamen kaybıdır ve genellikle beyin travması veya ses tellerinin zarar görmesi sonucunda meydana gelir.
#8. Aşağıdakilerden hangisi özgül dil bozukluğunun özellikleri arasında yer almaz?
Cevap : e) Konuşmalarında artikülasyon görülmektedir.
Açıklama : Özgül dil bozukluğu artikülasyon problemleriyle ilişkilendirilmez. Bu bozukluk genellikle dilin gelişiminde gecikme veya bozulmayla ilgilidir ve artikülasyon (sesletim) problemleri farklı bir kategoriye girer.
#9. ''Beynin dil ve konuşmadan sorumlu olan sol yarım küresindeki problemlerden kaynaklanan ve genellikle kafa travmaları ve felç sonucu meydana gelen bozukluktur.''
Yukarıda tanımı verilen dil bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : c) Afazi
Açıklama : Afazi, beynin dil ve konuşma merkezi olan sol yarım küresindeki hasarlar sonucunda dil kullanımında ciddi bozukluklara yol açar. Kafa travması ve felç gibi durumlar afazinin en yaygın nedenlerindendir.
#10. Sözcükteki seslerin, düşürülmesi, başka bir sesle yer değiştirmesi, farklı bir ses eklenmesi ya da bozulması şeklinde görülen konuşma bozukluğu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : a) Artikülasyon bozukluk
Açıklama : Artikülasyon bozukluğu, seslerin doğru şekilde üretilememesi nedeniyle sözcüklerde ses eklenmesi, değiştirilmesi veya bozulması gibi sorunlara yol açar.
SONUÇ
Ata Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet
ÜNİTE ADI: Dil ve Konuşma Bozukluğu
ÜNİTE NO: 8
Ata Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet
ÜNİTE ADI: Dil ve Konuşma Bozukluğu
ÜNİTE NO: 8
HD Quiz powered by harmonic design
Dil ve Konuşma Bozukluğu
Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -8
Ata Aöf Engellilik ve Sosyal HizmetÜNİTE ADI: Dil ve Konuşma BozukluğuÜNİTE NO: 8 |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Dil ve Konuşma Bozukluğu
Ata-Aöf Engellilik ve Sosyal Hizmet Ünite -8
Dil ve Konuşma Bozukluğu |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Dil ve Konuşma Bozukluğu
Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi