Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
#1. Halkın ve sivil toplumun siyasetçilerle ortak olarak sorumluluğu paylaşmalarına ne ad verilir?
Cevap : E) Katılımcı demokrasi
Açıklama : Katılımcı demokrasi, halkın ve sivil toplum kuruluşlarının, karar alma süreçlerine aktif biçimde katılımını ifade eder. Temsili demokraside ise halkın seçtiği temsilciler kararları alır ve halkın doğrudan katılımı sınırlıdır. Monarşi ve diktatörlükte halkın katılımı çok zayıftır veya hiç yoktur. Totaliter yönetimler de sivil katılımı engelleyen baskıcı rejimlerdir.
#2. Kuşkucuların (sceptics) küreselleşme hakkındaki görüşü aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Küreselleşme, 19. yüzyılda yaşananlara benzer bir durumdur.
Açıklama : Küreselleşme kuramında “kuşkucular“, küreselleşmenin yeni bir olgu olmadığını ve günümüzde yaşanan bütünleşmenin aslında 19. yüzyıldaki ticaret ve iletişim ağlarının bir devamı olduğunu savunurlar. Onlara göre küreselleşme abartılmakta veya
geçmişte de benzer biçimde yaşanmış süreçler yine farklı adlarla yaşanmaktadır. “Küreselleşme yeni ve önemli bir süreçtir“ görüşü ise dönüştürücüler (transformationalists) tarafından savunulur.
#3. Aşağıdakilerden hangisi kitle üretiminin devam etmesi için gerekli özelliklerden birisidir?
Cevap : A) Kitle tüketimi
Açıklama : Fordist seri üretim veya kitle üretim sisteminin sürdürülebilirliği, geniş bir alıcı kitlesinin varlığına ve yüksek tüketim oranlarına dayanır. Üretilen malların toplu tüketimi mümkün olmadığında, kitle üretimi modelinin ekonomik devamlılığı
sağlanamaz. “Esnek üretim“ ve “istikrarsız pazarlar“ gibi unsurlar daha çok post-Fordist veya neo-liberal dönem analizleri içinde ele alınır.
#4. Küreselleşmenin en çok eleştirilen toplumsal sonuçlarından birisi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Toplumsal eşitsizlik
Açıklama : Küreselleşme, uluslararası piyasalardaki bütünleşmeyi hızlandırsa da pek çok eleştirmen, bu süreçle birlikte zenginle fakir arasında giderek artan uçuruma dikkat çekmektedir. Bu artış, toplumsal eşitsizliği derinleştirmektedir. Orta sınıfların yükselişi veya bilgi sermayesinin yükselişi gibi unsurlar, daha çok teknolojik gelişme ve toplumsal çeşitlenme sürecine işaret eder, fakat küreselleşmenin en sık eleştiri konusu yapılan yönü “eşitsizliğin artması“dır.
#5. Etiketleme teorisi, toplumsal sapmayı nasıl açıklamaktadır?
Cevap : D) Diğer insanların onların davranışlarına atfettikleri anlamlar ile
Açıklama : Etiketleme teorisine göre sapma, kişinin gerçekleştirdiği davranıştan çok, o davranışın toplum tarafından “sapma“ olarak etiketlenmesiyle ilgilidir. Böylece birey, marjinal veya sapkın olarak görüldüğünde bu rolü benimsemeye başlar. “Bireyin benliğini değiştirme süreci“ ya da “toplumsal kurumların etkisi“ gibi unsurlar sapma süreçlerinde etkili olabilir; ancak etiketleme yaklaşımının temel vurgusu, başkalarının bakış açısı ve bu bakış açısının bireyi şekillendirmesidir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Kalvinist teoloji aşağıda yer alan hangi kültürel özellikleri yüceltmiştir?
Cevap : C) Çok çalışma
Açıklama : Max Weber’in Protestan Ahlâk ve Kapitalizmin Ruhu eserinde vurguladığı üzere, Kalvinist (ve genel olarak Protestan) teolojinin aşırı çalışmayı ve dünyevi başarıyı kutsal bir görev gibi görmesi, kapitalizmin gelişimine katkı sağlamıştır. “Tüketim“ veya “haz“ gibi diğer şıklar bu öğretinin değil; daha ziyade modern tüketim toplumlarının ön plana çıkardığı unsurlar olabilir.
#7. Fonksiyonistlere göre aşağıdakilerden hangisi devletin temel özelliklerinden biridir?
Cevap : B) Devlet gerektiğinde güç kullanabilir.
Açıklama : Fonksiyonel (işlevsel) yaklaşıma göre devlet, toplumsal düzeni korumak ve ortak çıkarları sağlamak için meşru güç kullanma yetkisine sahip bir kurumdur. “Politikaları kimin belirliyor olduğu“ ve “iktidarı kimin elinde tuttuğu“ gibi sorular, daha çok çatışmacı/elit kuramlarının konusudur. “Devlet bir üst yapı kurumudur“ ve “devlet üretim ilişkileri tarafından belirlenir“ yaklaşımları ise Marksist perspektife aittir.
#8. Durkheim’ın din teorisi aşağıdakilerden hangisini temel fonksiyon olarak görür?
Cevap : C) Toplumsal dayanışmayı koruyup güçlendirme
Açıklama : Émile Durkheim’a göre dinin temel işlevi, toplumsal dayanışmayı pekiştirmek ve grubun bütünlüğünü korumaktır. Ritüeller, inançlar ve semboller, toplum üyeleri arasında ortak bir kimlik ve biz duygusunu güçlendirir. “Bilgi ve değerlerin aktarımı“ gibi işlevler de din kurumunun dolaylı etkileri arasında yer alabilse de Durkheim’ın esas vurgusu, kolektif bilinç aracılığıyla dayanışmanın sürdürülmesidir.
#9. Bazı araştırmalara göre uyumlu bir evlilik için aşağıdaki faktörlerden hangisi önemli değildir?
Cevap : B) Çocukların varlığı, yokluğu veya sayısı
#10. Boşanma oranlarının özellikle hangi evlilik döneminde daha yüksek olduğu görülmektedir?
Cevap : A) İlk üç yıl
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Geleneksel toplumlarda aşağıdakilerden hangisi daha yaygındır?
Cevap : B) Doğuştan statüler
Açıklama : Geleneksel (feodal veya hiyerarşik) toplumlarda bireylerin sosyal konumlarını belirleyen temel etken, doğuştan gelen statülerdir (örneğin aile soyu, kast, asalet, vb.). Modern toplumlarda ise “kazanılmış statü“ (performans, başarı, eğitim gibi etmenlerle elde edilen statü) daha önemli hale gelmiştir.
#12. Fordist üretim modelinin en temel özelliği olarak kabul edilen unsur nedir?
Cevap : A) İleri düzeyde iş bölümü ve standartlaşma
Açıklama : Fordist üretim modeli, seri üretim hattı üzerinde yüksek iş bölümü ve standartlaşmaya dayanan bir sistemdir. Temel amaç, büyük çaplı ve tek tip ürünün hızlı ve verimli şekilde üretilmesidir. “Esnek üretim“ ve “ürün çeşitlendirme“ ise Fordizm’in aksine, post-Fordist veya esnek üretim modellerinin karakteristikleri olarak ortaya çıkar.
#13. Weber’in “meşru iktidar“ olarak adlandırdığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Otorite
Açıklama : Max Weber, “güç“ (power) ve “iktidar“ (Herrschaft) kavramlarını ayırt eder. Ona göre gücün meşru biçimine “otorite“ denir. Otorite, toplumun veya ilgili toplulukların rızasına dayalı, meşruiyet kazanan iktidar ilişkisini ifade eder. Meşrutiyet, siyasal sistemin yasal-hukuki tanınmasını ifade edebilir; ancak Weber’in vurguladığı terim doğrudan “otorite“ kavramıdır.
#14. Aşağıdakilerden hangisi Marks’ın tabakalaşma sistemleri ile ilgili görüşlerinden biridir?
Cevap : C) Kapitalist toplumlar, burjuvazi ve proletarya şeklinde iki temel sınıfa bölünürler.
Açıklama : Karl Marx’a göre kapitalist toplumlar, üretim araçlarının sahipliğine göre iki ana sınıfa ayrılır: üretim araçlarını elinde tutan burjuvazi ve emek gücünü satmak zorunda olan proletarya. “Tabakalaşma en iyi statü sistemine bakılarak anlaşılır“ yaklaşımı, Marksist değil, Weberyan bir bakış açısını yansıtır. Burjuvazinin kendi diktatörlüğünü ilan edeceği fikri, Marks’ın yaklaşımında bulunmaz; aksine Marks’a göre sınıf çatışması sonunda proletaryanın devrimi gündeme gelir.
#15. Aşağıdakilerden hangisi sembolik etkileşimcilerin eğitim konusundaki düşüncelerini yansıtır?
Cevap : E) Yeteneksiz olarak etiketlenen öğrenciler, bir süre sonra o rolü içselleştireceklerdir.
Açıklama : Sembolik etkileşimci yaklaşım, eğitimde bireylerin birbirleriyle etkileşimlerinde ortaya çıkan anlamlara odaklanır. Burada öğrencilerin “yeteneksiz“ veya “başarısız“ gibi etiketlerle damgalanmaları, zamanla bu rolleri benimsemelerine (kendini gerçekleştiren kehanet) neden olur. Diğer şıklar ise fonksiyonalist veya çatışmacı perspektiflerin düşüncelerine daha çok yakındır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Kültürün toplumsal değişmeyi etkileyen faktörlerden biri olduğunu savunan ünlü sosyolog kimdir?
Cevap : D) Max Weber
Açıklama : Max Weber, kültürün ve özellikle dini inançların (ör. Protestan ahlâk) ekonomik ve toplumsal değişme üzerindeki belirleyici etkisini vurgulamıştır. Marx ve Engels ise daha çok ekonomik temellerin toplumsal yapıyı ve kültürü şekillendirdiğini savunur. Montesquieu’nün siyasal ve hukuki düşünceleri, kültürün önemini kabul etse de Weber kadar belirgin bir kuramsal çerçeve sunmaz. Pitirim Sorokin de kültür değişimleri üzerinde durmuş olsa bile, Weber’in Protestan Ahlâk ve Kapitalizmin Ruhu yaklaşımı, kültürün toplumsal değişmedeki rolünü daha belirgin bir şekilde ortaya koymasıyla bilinir.
#17. Aşağıdakilerin hangisinde “Üç Hal Kanunu“ doğru bir şekilde sıralanmıştır?
Cevap : A) Teolojik-metafizik-pozitivist aşama
Açıklama : Auguste Comte’un ortaya koyduğu “Üç Hal Kanunu“, insan düşüncesinin tarihsel gelişimini açıklamak amacıyla kullanılır. Bu yaklaşımda önce teolojik aşama (dinsel düşünce), ardından metafizik aşama (felsefi soyut düşünce) ve son olarak pozitivist aşama (bilimsel temelli düşünce) gelir. Diğer şıklardaki sıralamalar bu orijinal dizilimi bozduğu için yanlıştır.
#18. “Başkalarının gözünde neysem oyum“ ifadesi aşağıdaki hangi kavramı ifade etmektedir?
Cevap : D) Ayna benlik
Açıklama : Charles Horton Cooley tarafından ortaya atılan “ayna benlik“ (looking-glass self) kavramı, bireyin kendini, başkalarının onu nasıl gördüğünü düşündüğü şekilde tanımlaması anlamına gelir. Freud’un kuramındaki id, ego ve süper ego; psikanalitik süreçlerle ve dürtü-denge mekanizmalarıyla ilgilidir. Limbik sistem ise sinirbilimde duygu ve motivasyon süreçlerini ifade eder. Dolayısıyla, “Başkalarının gözünde neysem oyum“ ayna benlik kuramının tam karşılığıdır.
#19. Araştırmanın evrenini oluşturan birimlerin, tam olarak listelenemediği hallerde aşağıdaki hangi örneklem türü kullanılır?
Cevap : E) Küme örneklemesi
Açıklama : Küme örneklemesi, araştırma evrenindeki birimleri doğrudan listelemenin mümkün olmadığı veya maliyetli olduğu durumlarda tercih edilir. Bu yöntemle evren alt gruplara (küme) ayrılır ve bu kümeler rastgele seçilerek çalışılır. Diğer örnekleme türleri, örneklem çerçevesinin (tüm birimlerin listesinin) nispeten daha kolay elde edilebildiği durumlarda kullanılır.
#20. Sembolik etkileşimcilik teorisine göre, öğretmenin öğrencileri etiketlemesi hangi tür sonuçlara yol açar?
Cevap : E) Öğrencilerin toplumsal etiketlerin yarattığı beklentilere uygun davranmaya başlaması
Açıklama : Sembolik etkileşimcilik, bireylerin etiketlenmenin (örneğin “başarılı“, “tembel“, “sorunlu“ vb.) etkisiyle kendilerine biçilen rolleri içselleştirdiğini savunur. Etiketleme süreci, öğrencilerin davranışlarını bu beklentilere göre şekillendirmesine yol açarak, başarısız olarak etiketlenen öğrencinin gerçekten başarısız olmasına (kendini gerçekleştiren kehanet) veya başarılı olarak etiketlenen öğrencinin performansını artırmasına neden olabilir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 1. sınıf çıkmış final sıanv soruları, cevapları ve açıklamaları
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 1. sınıf çıkmış final sıanv soruları, cevapları ve açıklamaları
HD Quiz powered by harmonic design
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 1. sınıf çıkmış final sıanv soruları, cevapları ve açıklamaları
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 1. sınıf çıkmış final sıanv soruları, cevapları ve açıklamaları
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Sınavı Çıkan Sorular |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 1. sınıf çıkmış final sıanv soruları, cevapları ve açıklamaları
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Sınavı Çıkan Sorular (Devam) |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 1. sınıf çıkmış final sıanv soruları, cevapları ve açıklamaları
Sosyolojiye Giriş 2024-2025 Final Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 1. sınıf çıkmış final sıanv soruları, cevapları ve açıklamaları