LOLONOLO Ana Sayfa » blog » auzef » İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulaması 2023-2024 Final Soruları 
auzefİş Sağlığı ve Güvenliğiİş Sağlığı Ve Güvenliği Uygulaması

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulaması 2023-2024 Final Soruları 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulaması 2023-2024 Final Soruları

 
LOLONOLO Ana Sayfa » blog » auzef » İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulaması 2023-2024 Final Soruları 

#1. İş yerinde stresin neden olduğu bazı olumsuz sonuçlar iş kazası riskini arttır.
Aşağıdakilerden hangisi sözü edilen sonuçlar arasında yer almaz?

Cevap : E) Detaylara gösterilen özenin artması

Açıklama : Stresin etkisiyle dikkatin dağılması, tükenmişlik ve hata yapma ihtimali artar. Özenli davranış tipik bir sonuç değildir.

#2. Aşağıdakilerden hangisi gürültünün uçuş ekibi üzerindeki işitme kaybı dışındaki etkilerinden biri değildir?

Cevap : B) Azalmış kan basıncı

Açıklama : Gürültü, genellikle kan basıncını artırır. Azalma beklenen bir etki değildir. Diğer etkiler gürültünün bilinen sonuçlarıdır.

#3. “Deniz seviyesinin altına inerken her 10 metrede basınç …. bar (atm) artar.”
Yukarıda boş bırakılan alan aşağıdakilerden hangisi ile doldurulmalıdır?

Cevap : C) 1

Açıklama : Her 10 metrede yaklaşık 1 atmosferlik basınç artışı olur. Bu, dalış fizyolojisinde kritik bir parametredir.

#4. Mobbing davranışı aşağıdaki yollardan hangisi ile gösterilemez?

Cevap : A) Resmî yazı

Açıklama : Mobbing genellikle dolaylı yollarla, davranışsal yollarla yapılır. Resmî yazılar mobbing kapsamına girmez.

#5. Yüksek irtifa olarak kabul edilen yükseklik sınırı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Cevap : C) 3000 m üstü

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#6. İş verenin, çalışanın sağlığını gözetme yükümlülüğü kapsamında, gebe çalışanlar açısından en geç aşağıdaki hangi sürede periyodik sağlık muayenesinin yapılması gerekmektedir?

Cevap : B) 6 ayda 1 defa

#7. OSGB’ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve personel sayısına yetecek asgari büyüklükte; en az kaç metrekarelik bir ilk ve acil yardım odası bulundurmak zorundadır?

Cevap : C) 15 m²

Açıklama : Yönetmelik gereği OSGB’ler, en az 15 m² büyüklüğünde bir ilk ve acil yardım odası bulundurmak zorundadır.

#8. Aşağıdakilerden hangisi işverenin çalışanını gözetme borcunu yerine getirmemesinden dolayı meydana gelen iş kazasında, işverenin hukuki sorumluluğunun doğması için gerekli koşullardan biri değildir?

Cevap : A) Söz konusu kaza ile sebepsiz zenginleşme arasında uygun illiyet bağının bulunması gerekmektedir.

#9. Açık deniz petrol platformlarında risk analizleri, tehlike saptama ve güvenli uygulamaların gösterilmesi aşağıda verilen meslek gruplarından hangisi tarafından yapılır?

Cevap : A) İş güvenliği uzmanı

Açıklama : Risk analizi ve güvenli uygulama geliştirme görevleri, iş güvenliği uzmanının temel sorumlulukları arasındadır.

#10. Lazarus ve Folmann’a göre bireyin çözüme odaklanıp planını uyguladığı, talep ettiği sonuç için savaştığı ve stresin neden olduğu durumları değiştirmek için çaba gösterdiği stresle mücadele davranışı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Problem odaklı başa çıkma

Açıklama : Problem odaklı başa çıkma yöntemi, bireyin stres kaynağı olan durumu çözmek için eyleme geçmesini ifade eder.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#11. Meslek hastalıklarıyla ilgili yazdığı eserle modern iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımının temellerini oluşturduğu genel kabul gören bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Bernardino Ramazzini

Açıklama : Bernardino Ramazzini, işçilerin mesleklerine özgü hastalıklarını detaylandırdığı “De Morbis Artificum Diatriba” eseriyle iş sağlığının kurucusu kabul edilir.

#12. Aşağıdakilerin hangisi, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde uzaktan çalışma kapsamında işverenlere getirilen iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükler arasında değildir?

Cevap : A) Toplu iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü

Açıklama : Toplu iş sözleşmesi anayasal ve toplu pazarlıkla ilgilidir. İşverenin doğrudan İSG kapsamındaki yükümlülükleri arasında yer almaz.

#13. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi İSG-KATİP tanımlamasıdır?

Cevap : D) İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili iş ve işlemlerin Genel Müdürlükçe kayıt, takip ve izlenmesi amacıyla kullanılan iş sağlığı ve güvenliği kayıt, takip ve izleme programına verilen isimdir.

#14. Açık deniz petrol platformunda çalışan meslek gruplarından hangisi yaşanabilecek tehlikeler açısından en riskli grubu oluşturur?

Cevap : D) Dalgıçlar

Açıklama : Açık deniz ortamında çalışan dalgıçlar, sualtı basıncı, gaz birikimi ve acil durum riski nedeniyle en yüksek risk grubudur.

#15. Aşağıdakilerden hangisi yüksek irtifada çalışanların maruz kaldığı olumsuz etkilerden biri değildir?

Cevap : B) Artmış oksijen

Açıklama : Yüksek irtifada atmosfer basıncı düşer ve oksijen seviyesi azalır. Artmış oksijen yüksek irtifayla ilgili değildir.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

#16. OSGB’de sorumlu müdür olarak görevlendirilen kişinin değişmesi veya bu kişinin görevinden ayrılması durumunda, OSGB’ce en geç kaç gün içerisinde yeni sorumlu müdürün İSG-KATİP üzerinden atanması zorunludur?

Cevap : D) 30

#17. Cooper ve Marshall’ın iş stresi modelinde yer alan kaynak eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Cevap : E) İşe özgü kaynaklar: terfi alamama, yetersiz iş güvencesi

Açıklama : Terfi alamama ve iş güvencesi eksikliği organizasyonel politika kaynaklarıdır, işe özgü stres kaynakları arasında yer almaz.

#18. Aşağıdakilerden hangisi uçuş personelinde görülebilen üreme sağlığı sorunlarının mesleki nedenlerinden biri değildir?

Cevap : C) Genetik faktörler

Açıklama : Genetik faktörler biyolojik sebepler arasında yer alır, mesleki risk grubu sayılmaz. Diğer tüm faktörler uçuş personelinin iş koşullarıyla ilişkilidir.

#19. Dekompresyon hastalığına sebep olan sorumlu gaz aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Nitrojen

Açıklama : Dekompresyon hastalığında sorumlu gaz vücut sıvısında çözünerek biriken ve basınç azalmasıyla kabarcık oluşturan nitrojendir.

#20. Türkiye’de aşağıdaki hangi kanun ile iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları kapsamında çalışanlara ve işverenlere yükümlülükler getirilmiştir?

Cevap : B) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Açıklama : 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Türkiye’de hem işverene hem çalışana İSG yükümlülükleri getiren temel yasadır.

Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.

Öncesi
TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulaması 2023-2024 Final Soruları

1- İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre aşağıdakilerden hangisi İSG-KATİP tanımlamasıdır?

A) İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diğer hususların yazıldığı, seri numaralı ve sayfaları bir asıl iki kopyalı şekilde düzenlenmiş her işyeri için tek olan deftere verilen isimdir.
B) İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere kurulan, gerekli donanım ve personele sahip olan birime verilen isimdir.
C) İşyeri hekimliği veya iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, OSGB’lerde tam süreli istihdam edilen ve bu birimlerin iş ve işlemlerinden Bakanlığa karşı sorumlu olan kişiye verilen isimdir.
D) İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili iş ve işlemlerin Genel Müdürlükçe kayıt, takip ve izlenmesi amacıyla kullanılan iş sağlığı ve güvenliği kayıt, takip ve izleme programına verilen isimdir.
E) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili çalışana verilen isimdir.

Cevap : D) İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili iş ve işlemlerin Genel Müdürlükçe kayıt, takip ve izlenmesi amacıyla kullanılan iş sağlığı ve güvenliği kayıt, takip ve izleme programına verilen isimdir.

Açıklama :

2- Aşağıdakilerden hangisi uçuş personelinde görülebilen üreme sağlığı sorunlarının mesleki nedenlerinden biri değildir?

A) Düzensiz çalışma saatleri
B) Sirkadiyen ritim bozukluğu
C) Genetik faktörler
D) Uzun süre ayakta durma
E) Kozmik iyonizan radyasyon

Cevap : C) Genetik faktörler

Açıklama : Genetik faktörler biyolojik sebepler arasında yer alır, mesleki risk grubu sayılmaz. Diğer tüm faktörler uçuş personelinin iş koşullarıyla ilişkilidir.

3- Lazarus ve Folmann’a göre bireyin çözüme odaklanıp planını uyguladığı, talep ettiği sonuç için savaştığı ve stresin neden olduğu durumları değiştirmek için çaba gösterdiği stresle mücadele davranışı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Davranış odaklı başa çıkma
B) Çatışma odaklı başa çıkma
C) Duygu odaklı başa çıkma
D) Sosyal odaklı başa çıkma
E) Problem odaklı başa çıkma

Cevap : E) Problem odaklı başa çıkma

Açıklama : Problem odaklı başa çıkma yöntemi, bireyin stres kaynağı olan durumu çözmek için eyleme geçmesini ifade eder.

4- Dekompresyon hastalığına sebep olan sorumlu gaz aşağıdakilerden hangisidir?

A) Oksijen
B) Helyum
C) Karbonmonoksit
D) Nitrojen
E) Karbondioksit

Cevap : D) Nitrojen

Açıklama : Dekompresyon hastalığında sorumlu gaz vücut sıvısında çözünerek biriken ve basınç azalmasıyla kabarcık oluşturan nitrojendir.

5- Yüksek irtifa olarak kabul edilen yükseklik sınırı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) 2500 m üstü
B) 1000 m üstü
C) 3000 m üstü
D) 1500 m üstü
E) 2000 m üstü

Cevap : C) 3000 m üstü

Açıklama :

6- Mobbing davranışı aşağıdaki yollardan hangisi ile gösterilemez?

A) Resmî yazı
B) Davranış
C) Tutum
D) Söz
E) Faaliyet

Cevap : A) Resmî yazı

Açıklama : Mobbing genellikle dolaylı yollarla, davranışsal yollarla yapılır. Resmî yazılar mobbing kapsamına girmez.

7- OSGB’ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve personel sayısına yetecek asgari büyüklükte; en az kaç metrekarelik bir ilk ve acil yardım odası bulundurmak zorundadır?

A) 20 m²
B) 10 m²
C) 15 m²
D) 18 m²
E) 12 m²

Cevap : C) 15 m²

Açıklama : Yönetmelik gereği OSGB’ler, en az 15 m² büyüklüğünde bir ilk ve acil yardım odası bulundurmak zorundadır.

8- “Deniz seviyesinin altına inerken her 10 metrede basınç …. bar (atm) artar.”
Yukarıda boş bırakılan alan aşağıdakilerden hangisi ile doldurulmalıdır?

A) 5
B) 4
C) 1
D) 2
E) 3

Cevap : C) 1

Açıklama : Her 10 metrede yaklaşık 1 atmosferlik basınç artışı olur. Bu, dalış fizyolojisinde kritik bir parametredir.

9- Açık deniz petrol platformunda çalışan meslek gruplarından hangisi yaşanabilecek tehlikeler açısından en riskli grubu oluşturur?

A) Teknisyenler
B) İşverenler
C) Hekimler
D) Dalgıçlar
E) Mühendisler

Cevap : D) Dalgıçlar

Açıklama : Açık deniz ortamında çalışan dalgıçlar, sualtı basıncı, gaz birikimi ve acil durum riski nedeniyle en yüksek risk grubudur.

10- Meslek hastalıklarıyla ilgili yazdığı eserle modern iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımının temellerini oluşturduğu genel kabul gören bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Galen
B) Salvatore Ferragamo
C) Phineas P. Gage
D) Adam Smith
E) Bernardino Ramazzini

Cevap : E) Bernardino Ramazzini

Açıklama : Bernardino Ramazzini, işçilerin mesleklerine özgü hastalıklarını detaylandırdığı “De Morbis Artificum Diatriba” eseriyle iş sağlığının kurucusu kabul edilir.

@lolonolo_com

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulaması 2023-2024 Final Soruları

11- Açık deniz petrol platformlarında risk analizleri, tehlike saptama ve güvenli uygulamaların gösterilmesi aşağıda verilen meslek gruplarından hangisi tarafından yapılır?

A) İş güvenliği uzmanı
B) Pratisyen hekim
C) Dalış şefi
D) Aktif dalgıç
E) Dalış yüklenicisi

Cevap : A) İş güvenliği uzmanı

Açıklama : Risk analizi ve güvenli uygulama geliştirme görevleri, iş güvenliği uzmanının temel sorumlulukları arasındadır.

12- OSGB’de sorumlu müdür olarak görevlendirilen kişinin değişmesi veya bu kişinin görevinden ayrılması durumunda, OSGB’ce en geç kaç gün içerisinde yeni sorumlu müdürün İSG-KATİP üzerinden atanması zorunludur?

A) 7
B) 10
C) 45
D) 30
E) 15

Cevap : D) 30

Açıklama :

13- Cooper ve Marshall’ın iş stresi modelinde yer alan kaynak eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

A) İşe özgü kaynaklar: zaman baskısı, aşırı iş yükü
B) İlişkiler ile ilgili kaynaklar: üst, ast ya da iş arkadaşları ile kötü ilişkiler
C) Şirket politikaları ile ilgili kaynaklar: kararlara katılımın eksik veya fazla olması
D) Organizasyondaki role özgü kaynaklar: rol belirsizliği, rol çatışması
E) İşe özgü kaynaklar: terfi alamama, yetersiz iş güvencesi

Cevap : E) İşe özgü kaynaklar: terfi alamama, yetersiz iş güvencesi

Açıklama : Terfi alamama ve iş güvencesi eksikliği organizasyonel politika kaynaklarıdır, işe özgü stres kaynakları arasında yer almaz.

14- Aşağıdakilerden hangisi yüksek irtifada çalışanların maruz kaldığı olumsuz etkilerden biri değildir?

A) Düşük atmosfer basıncı
B) Artmış oksijen
C) İyonizan radyasyon
D) Düşük ısı
E) Non-iyonizan radyasyon

Cevap : B) Artmış oksijen

Açıklama : Yüksek irtifada atmosfer basıncı düşer ve oksijen seviyesi azalır. Artmış oksijen yüksek irtifayla ilgili değildir.

15- Aşağıdakilerden hangisi işverenin çalışanını gözetme borcunu yerine getirmemesinden dolayı meydana gelen iş kazasında, işverenin hukuki sorumluluğunun doğması için gerekli koşullardan biri değildir?

A) Söz konusu kaza ile sebepsiz zenginleşme arasında uygun illiyet bağının bulunması gerekmektedir.
B) İşverenin kusurlu olması gerekmektedir
C) İşçinin bedensel veya ruhsal bir zararının ya da ölümünün ortaya çıkması gerekmektedir.
D) Söz konusu kaza ile yapılan iş arasında uygun illiyet bağının bulunması gerekmektedir.
E) Söz konusu kazanın iş kazası niteliği taşıması gerekmektedir.

Cevap : A) Söz konusu kaza ile sebepsiz zenginleşme arasında uygun illiyet bağının bulunması gerekmektedir.

Açıklama :

16- Aşağıdakilerin hangisi, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde uzaktan çalışma kapsamında işverenlere getirilen iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükler arasında değildir?

A) Toplu iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü
B) Sağlanan ekipmanla ilgili iş güvenliği tedbiri alma yükümlülüğü
C) Eğitim verme yükümlülüğü
D) Sağlık gözetimi yükümlülüğü
E) Bilgilendirme yükümlülüğü

Cevap : A) Toplu iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü

Açıklama : Toplu iş sözleşmesi anayasal ve toplu pazarlıkla ilgilidir. İşverenin doğrudan İSG kapsamındaki yükümlülükleri arasında yer almaz.

17- Türkiye’de aşağıdaki hangi kanun ile iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları kapsamında çalışanlara ve işverenlere yükümlülükler getirilmiştir?

A) 5633 sayılı İşyerinde Mobbingle Mücadele Kanunu
B) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
C) 2495 sayılı İş Kanunu
D) 4338 sayılı İş Emniyeti Kanunu
E) 5188 sayılı Çalışma Hayatını Düzenleme Kanunu

Cevap : B) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Açıklama : 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Türkiye’de hem işverene hem çalışana İSG yükümlülükleri getiren temel yasadır.

18- İş yerinde stresin neden olduğu bazı olumsuz sonuçlar iş kazası riskini arttır.
Aşağıdakilerden hangisi sözü edilen sonuçlar arasında yer almaz?

A) Tükenmişlik
B) Çabuk yorulma
C) Depresif davranışlar
D) Dikkat dağınıklığı
E) Detaylara gösterilen özenin artması

Cevap : E) Detaylara gösterilen özenin artması

Açıklama : Stresin etkisiyle dikkatin dağılması, tükenmişlik ve hata yapma ihtimali artar. Özenli davranış tipik bir sonuç değildir.

19- Aşağıdakilerden hangisi gürültünün uçuş ekibi üzerindeki işitme kaybı dışındaki etkilerinden biri değildir?

A) Yaşam kalitesinin azalması
B) Azalmış kan basıncı
C) Mortalite artışı
D) Doğum defektleri
E) Stres hormonlarının artışı

Cevap : B) Azalmış kan basıncı

Açıklama : Gürültü, genellikle kan basıncını artırır. Azalma beklenen bir etki değildir. Diğer etkiler gürültünün bilinen sonuçlarıdır.

20- İş verenin, çalışanın sağlığını gözetme yükümlülüğü kapsamında, gebe çalışanlar açısından en geç aşağıdaki hangi sürede periyodik sağlık muayenesinin yapılması gerekmektedir?

A) 2 ayda 1 defa
B) 6 ayda 1 defa
C) 3 ayda 1 defa
D) Yılda 1 defa
E) 1 ayda 1 defa

Cevap : B) 6 ayda 1 defa

Açıklama :

@lolonolo_com

 

Auzef Bölümler İş Sağlığı Ve Güvenliği Lisans-min Telegram İş sağlığı Ve güvenliği

Auzef İş Sağlığı Ve Güvenliği Lisans 4. Sınıf Bahar Dönemi

Editor

Editör