HiT102U Halkla İlişkiler Ünite 4
HiT102U Halkla İlişkiler Ünite 4 Halkla İlişkilerde Kullanılan Ortamlar, Araçlar ve Yöntemler
#1. Aşağıdakilerden hangisi iç halkla ilişkilerin hedef kitlelerinden biri değildir?
Cevap : E) Siyasetçiler
Açıklama : **İç halkla ilişkiler** (Kurum içi halkla ilişkiler) faaliyetleri, kuruluşun yakın çevresine ve çalışanlarına yöneliktir. **İşgörenler** (A), **İşgörenlerin aileleri** (B), **Tedarikçiler** (C) ve **Kuruluşun iş ilişkisi olan kesimler** (D) iç halkla ilişkilerin hedef kitlesidir. **Siyasetçiler** (E) ise dış çevreyi ve **Kamusal İşler** gibi dış halkla ilişkiler uygulama alanlarını ilgilendiren hedef kitlelerdir.
#2. Aşağıdakilerden hangisi bir kuruluş yayını olamaz?
Cevap : A) Sergi
Açıklama : **Kuruluş yayınları**, kurum içi halkla ilişkilerde kullanılan **basılı araçları** ifade eder. **Kurum dergisi** (B), **Mektup** (C), **Kitap** (D) ve **Broşür** (E) kuruluş yayınlarıdır. **Sergi** (A) ise, dış halkla ilişkilerde kullanılan bir **organizasyon faaliyetidir** (ortamıdır), yazılı bir yayın aracı değildir.
#3. Aşağıdakilerden hangisi çalışanların ailelerine yönelik bir iç halkla ilişkiler faaliyeti olabilir?
Cevap : D) Piknik
Açıklama : **Çalışanlar ve ailelerine yönelik etkinlikler**, çalışanların sosyalleşmesinde ve **kurum aidiyetinin pekiştirilmesinde** önemli rol oynar. **Piknik** (D), geziler veya kurum içi özel günler bu tür etkinliklere örnektir. (A, E) Basın gezisi ve Extranet, dış halkla ilişkiler araçlarıdır. (B, C) Kitap ve broşür ise yazılı iç halkla ilişkiler araçlarıdır.
#4. Aşağıdakilerden hangisi bir halkla ilişkiler uzmanının dış halkla ilişkiler araçlarıyla ilgili bilmesi gereken konulardan biri değildir?
Cevap : B) Kuruluş yayınları
Açıklama : Halkla ilişkiler uzmanı, **dış halkla ilişkiler** için kitle iletişim araçlarını kullanırken; **Medya kurumunun yayın politikası** (A), **Hedef kitleye ulaşma oranı** (C), **Mesajların yayınlanma şansı** (D) ve **Materyallerin teslim zamanı** (E) gibi konularda bilgi sahibi olmalıdır. **Kuruluş yayınları** (Kurum gazetesi/dergisi, mektup vb.) ise iç halkla ilişkilerde kullanılan araçlardır.
#5. Himaye etmenin modern halkla ilişkilerdeki tanımlaması aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Sponsorluk
Açıklama : **Sponsorluk**, himaye etmenin modern halkla ilişkilerdeki karşılığıdır. Spor, sanat, kültür ve benzeri faaliyet alanlarında kişi veya kurumlara para, araç/gereç veya hizmet desteği verilerek katkıda bulunmayı ifade eder. Sponsorluğun amacı kurumu ya da ürünü tanıtarak imajı oluşturmak ve dolaylı olarak satın alma tercihlerini etkilemektir.
Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.
#6. Aşağıdakilerden hangisi dış halkla ilişkilerde kullanılan ortam ve araçlardan biri değildir?
Cevap : E) Extranet
Açıklama : **Dış halkla ilişkiler** ortamları arasında **Kitle İletişim Araçları** (Sinema – A, Radyo – B, Televizyon – C, Gazete – D) ve **Organizasyon Faaliyetleri** yer alır. **Extranet** (E) ise, kuruluşun dış çevresindeki iş ortaklarına (tedarikçiler, bayiler gibi) özel erişim sağlayan bir **iç halkla ilişkiler** aracıdır.
#7. “Mecra mesajdır” sözü kime aittir?
Cevap : A) Marshall McLuhan
Açıklama : Ünlü iletişim teorisyeni **Marshall McLuhan**’ın geliştirdiği ve günümüz iletişim araçlarının çeşitliliğiyle önem kazanan temel düşüncesi **”medya mesajdır”** sözüyle ifade edilmiştir. Bu ifade, iletişim aracının kendisinin, aktardığı içerik kadar önemli olduğunu vurgular.
#8. Kuruluşa özel, sadece çalışanların yararlanabildiği internet ağına ne ad verilir?
Cevap : D) Intranet
Açıklama : **Intranet**, kuruluşa özel, sadece **çalışanların yararlanabildiği** bir internet ağı gibi düşünülebilir. Bu ağ üzerinden çalışanlar çeşitli bilgilere ulaşır ve haberleşir. (A) Extranet ise dışarıdan, örneğin tedarikçi ve bayilerin erişebildiği, güvenli bir ağdır. (B, C, E) Sosyal medya ve kişisel yayın araçlarıdır.
#9. Çalışanların sorularını veya sorunlarını yöneticilere doğrudan iletme şansı buldukları iç halkla ilişkiler ortamı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Toplantı
Açıklama : **Toplantılar**, yüz yüze ve sözlü bir iletişim ortamı yarattığı için, çalışanların sorularını veya sorunlarını **yöneticilere doğrudan ve aracısız iletme** şansı buldukları en etkin iç halkla ilişkiler ortamıdır. (A, C, D) gibi yazılı yayınlar tek yönlü bilgi akışı sağlarken; (E) Basın kokteyli, dış halkla ilişkiler aracıdır.
#10. Belli bir konu veya sektörle ilgili olarak düzenlenen ve pek çok firmanın katılarak, marka ve ürün/hizmetlerini tanıttıkları geniş kapsamlı organizasyonlara ne ad verilir?
Cevap : C) Fuar
Açıklama : **Fuar**, belli bir konu veya sektörle ilgili olarak düzenlenen ve **pek çok firmanın katılarak marka ve ürün/hizmetlerini tanıttıkları geniş kapsamlı organizasyonlardır**. Fuarlar, kuruluşu hedef kitlesiyle yüz yüze getirmesi açısından önemli bir dış halkla ilişkiler ortamıdır. (D) Sergi, daha sınırlı, genellikle tek bir kuruluşun ürün/hizmetini tanıttığı organizasyondur.
Öğrenme Yönetim Sistemi Öğrenci Dostu LOLONOLO bol bol deneme sınavı yapmayı önerir.
SONUÇ
HiT102U Halkla İlişkiler Ünite 4
Halkla İlişkilerde Kullanılan Ortamlar, Araçlar ve Yöntemler
HiT102U Halkla İlişkiler Ünite 4
Halkla İlişkilerde Kullanılan Ortamlar, Araçlar ve Yöntemler
HiT102U Halkla İlişkiler Ünite 4 Halkla İlişkilerde Kullanılan Ortamlar, Araçlar ve Yöntemler
Halkla İlişkilerde Kullanılan Ortamlar, Araçlar ve Yöntemler |
|
|
|
| @lolonolo_com |
|---|
HiT102U Halkla İlişkiler Ünite 4 Halkla İlişkilerde Kullanılan Ortamlar, Araçlar ve Yöntemler
HİT102U Halkla İlişkiler Ünite 4: Halkla İlişkilerde Kullanılan Ortamlar, Araçlar ve Yöntemler Sınav Soruları |
|
|---|---|
|
|
| @lolonolo_com |
HiT102U Halkla İlişkiler Ünite 4 Halkla İlişkilerde Kullanılan Ortamlar, Araçlar ve Yöntemler
Anadolu Açıköğretim fakültesi çıkmış sınav soruları, cevapları ve açıklamaları
HiT102U Halkla İlişkiler
Aöf Marka İletişimi Önlisans
Aöf Halkla İlişkiler ve Tanıtım Önlisans
Aöf Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Önlisans
Aöf Çağrı Merkezi Hizmetleri Önlisans
Aöf Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Aöf Havacılık Yönetimi
