auzefEngelliler Ve Sosyal HizmetSosyal Hizmet

Engelliler ve Sosyal Hizmet Final 2021 Deneme Sınavı

Engelliler ve Sosyal Hizmet Final 2021 Deneme Sınavı

#1. Türkiye’de engellilere yönelik aynı sosyal yardım alarak ‘taşımalı eğitim desteği’ hangi iki (Resmi) kurumun işbirliği ile yürütülmektedir?

Cevap : D) Milli Eğitim Bakanlığı ile Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü

#2. Kişinin doğum tarihine göre belirlenmiş olan yaşlanma türüne ne ad verilir?

Cevap : C) Kronolojik yaşlanma

#3. Hangi eski dönemde kadınlara isimlere ile değil de ‘1. 2. 3........’ şeklinde sayılar ile hitap edilirdi?

Cevap : C) Çin

#4. ‘Dul kadınların ölen kocalarının onlara ihtiyacı olduğu düşüncesiyle yakıldığı’ eski dönem Doğu toplumu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Hint

#5. 1842 yılında bir Fransız psikiyatrist tarafından Fransa için model olarak önerilen Osmanlı’daki Bimarhanenin adı nedir?

Cevap : B) Fatih Bimarhanesi

#6. Romanlar/çingeneler için ‘filamanko’ tabirinin kullanıldığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?

#7. ‘Engellisi olan ailelerin dinlenmesi ve böylece kendilerine daha çok vakit ayırabilmeleri için geçici olarak ‘evde’ engelliye verilen bakım aşağıdaki evde bakım biçimini ifade etmektedir?

Cevap : A) Süreli bakım

#8. BM engelli hakları sözleşmesi’nde "engellilerin diğerleriyle eşit temelde fiziksel çevreye, ulaşma, bilgi ve iletişime tam olarak erişimi" şeklinde kavramsallaştırdığı ve bağımsız bir hükümle düzenlediği madde hangisidir?

Cevap : B) 9. madde

#9. 2002 yılı resmi verilerine göre Türkiye’de en çok hangi engelli türü bulunmaktadır?

Cevap : B) Kronik hastalık

#10. ‘İyi bir toplum için sadece ruhsal ve fiziksel sağlığı yerinde olanların evlenmesi gerektiğini’ dile getiren Antik dönem düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Platon

#11. Dünyada engelli rehabilitasyon hizmetleri ‘öncelikle/ilk defa’ hangi engelli grubunda/türünde başlamıştır?

Cevap : E) Ortopedik engelliler

#12. Mazdek döneminde kadınların durumu mal gibi ‘taksim edilme’ şeklindedir. Çünkü Mazdek, huzursuzluğun sebebini bazılarının mal ve kadınlara sahip olmalarına bağlamış ve çözüm olarak da mal ve kadınların erkekler arasında serbest bırakılmasını emretmiştir. Sonuçta, hanelere baskın yapılıp mallara ve kadınlara el konulması ile karşılaşılmıştır. Yukarıdaki anlatılan dönem, hangi(eski) topluluk ile ilgilidir?

Cevap : C) Fars

#13. Özel eğitime muhtaç olanların diğer öğrenciler ile ‘birlikte’ eğitim-öğretimlerini tüm kademelerde devam ettirmelerine dayanan, destek hizmetlerinin sağladığı özel eğitim türüne ne ad verilir?

Cevap : A) Kaynaştırma eğitimi

#14. Dünya’daki ve Türkiye’deki engellilerin erişebilirliği konusundaki durumlarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Birinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrasına denk gelmektedir

#15. Engellisi olan bir aile üyesinin ‘S nin özürlü olduğunu ilk defa 22 aylık olduğunda öğrendik. O güne kadar özürlü olabileceğini asla kabul edemeyeceğimiz oğlumuza, normal sağlık kontrolleri için götürdüğümüz doktor ‘otistik’ tanısını koymuştu.o an tüm dünyanın başımıza yıkıldığını hissettik. Çok çaresiz ve yalnızdık. Bu öylesine bi duygu ki, adeta şok geçiriyorduk ve kimsenin bizim yaşadığımız bu acıyı yaşaması mümkün olamaz.’ Şeklindeki tepkisi aşamalardan hangisine karşılık gelmektedir?

Cevap : B) Newton-Dercartes

#16. Türkiye’de görülen ve ‘başlık parası’ sorunu nedeniyle yaşanan göçler hangi kapsamda yer almaktadır?

#17. Hangi antik dönemde engelli olduğundan dolayı öldürülmelerine karar verilen bebekler kilden yapılmış kaplara ve sepetlere konulup yol kenarına ölüme terk edilmiştir?

Cevap : A) Atina şehir devletinde

#18. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde amaların geçimlerini temin etme ya da hayatta kalma biçimlerinden biri değildir?

#19. ‘Kırdan kente göç edenlerin, bir yandan kentin kaynaklarından yeterli derecede faydalanamamaları, bir yandan da etkileşim ve uyum sorunu yaşadıkları için kentin yerlisi olamamaları’nı anlatmak için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Kentlileşememe

#20. 9. Ve 10. Yüzyılda anavatanlarını terk etmek zorunda kalan Romanlar/çingeneler, kaç ana kol üzerinden Dünyaya dağılmştır?

Cevap : D) 3
NOT: Çingeneler/Romanlar, vatanlarını 9. ve 10. yüzyıllarda terk etmek durumunda kalmışlardır. Birinci kol hâlinde Afganistan, İran, Anadolu ve Balkanlar’a; ikinci kol hâlinde Afganistan, İran, Ermenistan, Rusya ve Balkanlar’a; üçüncü kol hâlinde ise Afganistan, İran, Suriye, Filistin, Kuzey Afrika ve İspanya “üzerinden hareket ederek” Avrupa’nın değişik ülkelerine 15. yüzyıl ile giren (Arayıcı, 2008: 26) Çingenelerin/Romanların farklı isimlerle anıldıkları görülmektedir

#21. Engellilerin bilgiye erişimi/ulaşımı noktasında engelli olmayanlara göre çok geride olmalarını ifade eden özel ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Engelli uçurumu

#22. Göç kavramı ve özellikleri ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap : B) Hareket edilen yerde ne kadar kalınacağı konusunda, bir kesinlik vardır

#23. ‘İnsan hissettiği yaştadır’ ifadesinin karşılığı hangi yaşlanma türüne girebilir?

Cevap : E) Psikolojik yaşlanma

#24. ‘Kazakistan’ın Semipalatisk bölgesinde 1949-1989 yılları arasında 150’si yer üstünde olmak üzere 500 civarında nükleer bomba denemesinin gerçekleştirilmesi ve bunun neticesinde yaklaşık 160bin insanın Kazakistan’ın diğer bölgeleri ile Rusya, Ukrayna ve diğer Sovyet Cumhuriyetleri’ne göç etmesi’ göçün hangi sebebi ile ilgilidir?

Cevap : D) Siyasi-Askeri

#25. Aşağıdakilerden hangisi göçün ekonomik sonuçlarından sayılmaz?

Cevap : B) Savaşlar

#26. ‘1821 ayaklanması ile başlayan ve Yunanlıların yöredeki Müslümanlara uygulamış oldukları katliamlar, Bulgarların gerek 1877-1878’de ve gerekse 1912’de yapmış oldukları zulümler, yine aynı dönemlerde Sırp, Karadağ ve Makedonya’da yaşanan sıkıntılı süreçler’ göçün hangi nedeni ile ilgilidir?

Cevap : D) Siyasi-Askeri

#27. 2006 yılında BM’nin ‘Convention on the Rights of Persons with Disabilities’ adlı sözleşmesinin resmi çevirisi ülkemizde nasıl yapılmıştır?

Cevap : B) Engellilerin Haklarına ilişkin sözleşme

#28. Engelli ailesinin ‘formel destek ile informel bakım görevini yerine getirmesi’nin mümkün olduğu bakım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Toplum temelli bakım

#29. Geleneksel yöntemlerle ve herhangi bir profesyonelden destek alınmadan engellinin kendisi ve ailesi tarafından yapılan bakım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) İnformel bakım

#30. Engelli bireyin, tedavi ya da rehabilitasyonun bir konusu olarak bir taraftan engellilikten kaynaklı zorluklarla mücadele etmeye çalıştığı, diğer taraftan da çevreden gelen tutumlar, önyargılar gibi faktörlerle mücadele etmek zorunda olan biri konumuna konduğu engellilik yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Medikal model

#31. ÖZİDA tarafından 2008 yılında yapılan araştırmaya göre Türkiye’de ailesi/akrabası için ‘engelli üyesi’ olma oranı yaklaşık olarak aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) 1/3

#32. Engellisi olan bir aile üyesinin ‘S nin özürlü olduğunu ilk defa 22 aylık olduğunda öğrendik. O güne kadar özürlü olabileceğini asla kabul edemeyeceğimiz oğlumuza, normal sağlık kontrolleri için götürdüğümüz doktor ‘otistik’ tanısını koymuştu.o an tüm dünyanın başımıza yıkıldığını hissettik. Çok çaresiz ve yalnızdık. Bu öylesine bi duygu ki, adeta şok geçiriyorduk ve kimsenin bizim yaşadığımız bu acıyı yaşaması mümkün olamaz.’ Şeklindeki tepkisi aşamalardan hangisine karşılık gelmektedir?

Cevap : C) Birinci Aşama

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Engelliler ve Sosyal Hizmet Final 2021 Deneme Sınavı

Engelliler ve Sosyal Hizmet Final 2021 Deneme Sınavı

Auzef Sosyal Hizmetler
Telegram Sosyal Hizmetler

Engelliler ve Sosyal Hizmet Final 2021 Deneme Sınavı

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!