Anne Çocuk BeslenmesiauzefÇocuk Gelişimi

Anne Çocuk Beslenmesi 2023 Bütünleme Soruları

Anne Çocuk Beslenmesi 2023 Bütünleme Soruları

#1. Aşağıdakilerden hangisinin nişasta oranı diğerlerine göre daha yüksektir?

Nişasta, bitkilerde enerji depolamak için kullanılan bir karbonhidrat türüdür. Ekmek, nişasta içeriği yüksek olan bir gıdadır. Diğer seçeneklerde (kefir, balık eti, elma, lahana) nişasta oranı daha düşüktür. Bu nedenle seçenek E doğrudur

#2. Aşağıdakilerden hangisi mineraller açısından yanlış bir bilgidir?

Cevap : B) Mineraller içme suyunda bulunmamaktadır.
Mineraller, vücudumuz için önemli olan elementlerdir ve çeşitli besin kaynaklarında bulunur. Ayrıca, içme suyu da bazı mineralleri içerebilir. Örneğin, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineraller içme suyunda bulunabilir. Bu nedenle seçenek B yanlıştır.

#3. Aşağıdakilerden hangisi mikroorganizmaların çoğalmasına neden olmamaktadır?

Cevap : D) Yüksek asit düzeyi
Mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam şartlarına ihtiyaçları vardır. Bu şartlardan bazıları yüksek su içeriği, yetersiz tuzlama ve kürleme, uygun çözdürme koşullarının sağlanmaması ve düşük sıcaklık gibi faktörlerdir. Ancak yüksek asit düzeyi, mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyebilir. Bu nedenle seçenek D yanlıştır.

#4. Aşağıdakilerden hangisi D vitamini kaynağı değildir?

Cevap : B) Bitkisel kaynaklar
Bitkisel kaynaklar genellikle D vitamini içermezler. D vitamini, doğal olarak vücutta sentezlenen bir vitamindir ve genellikle güneş ışığına maruz kalarak sentezlenir. Ancak bazı hayvansal kaynaklar, özellikle yağlı balıklar ve yumurta sarısı, D vitamini içerir. Bitkisel kaynaklar genellikle D vitamini içermezler, bu nedenle D vitamini almak için özellikle güneş ışığına maruz kalmak veya D vitamini takviyeleri kullanmak gerekebilir.

#5. Aşağıdakilerden hangisi ince bağırsaktan salgılanan karbonhidrat sindiren enzimlerden değildir?

Cevap : E) Peptidaz
Peptidaz, proteinleri sindiren bir enzimdir, karbonhidratları sindirmez. İnce bağırsaktan salgılanan karbonhidrat sindiren enzimler arasında sukraz, sakkaraz, maltaz ve laktaz bulunur.

#6. Menü oluşturulurken ilk olarak kaçıncı grup yemeklerden başlanmaktadır?

Cevap : A) 2
Menü oluşturulurken genellikle ana yemekten önce çorba veya başlangıç yemeği gibi ilk gruptaki yemekler sunulur. Bu nedenle seçenek A doğrudur.

#7. Aşağıdakilerden hangisi hijyen ve sanitasyon açısından yanlıştır?

Cevap : A) Çalışma ortamında takı kullanılması besin kaynaklı ya da başka hastalıkların yayılmasında etkili değildir.
Hijyen ve sanitasyonun sağlanması, çalışma ortamında takı kullanımını kısıtlamayı gerektirebilir. Takılar, besin kaynaklı hastalıkların yayılmasına katkıda bulunabilir. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

#8. Çocuk ve yetişkinlerde görülen Clostridium botulinum toksini ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) İnkübasyon süresi 2-5 gündür.
Clostridium botulinum toksini, gıda zehirlenmelerine yol açabilen bir bakterinin ürettiği bir toksindir. İnkübasyon süresi genellikle 12-36 saat arasında değişir. Bu nedenle seçenek C yanlıştır.

#9. Aşağıdakilerden hangisi süte özgü bir disakkarittir?

Cevap : D) Laktoz

Süte özgü bir disakkarit olan laktoz, sütün ana şekeridir. Laktoz, glikoz ve galaktoz moleküllerinden oluşur. Diğer seçeneklerdeki disakkaritler ise süte özgü değildir. Bu nedenle seçenek D doğrudur.

#10. Çocukların ihtiyaçlarından daha fazla enerji alımı ya da çocukluk obezitesi nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz?

Cevap : E) Küçük porsiyonlarda besin tüketme
Çocuklarda obezite genellikle yüksek kalorili besin tercihleri, fiziksel aktivite azlığı, fast-food tüketimi ve fazla miktarda gazlı ve şekerli içecek tüketimi gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Küçük porsiyonlarda besin tüketme ise obezitenin bir nedeni değildir. Bu nedenle seçenek E yanlıştır.

#11. Yemekler arasında seçim yapılma durumuna göre menü tipleri kaça ayrılmaktadır?

Cevap : C) 3
Yemekler arasında seçim yapılma durumuna göre menü tipleri genellikle 3 kategoriye ayrılır. Bunlar; serbest menü, kısıtlı menü ve seçmeli menüdür. Bu nedenle seçenek C doğrudur.

#12. Aşağıdakilerden hangisi vitaminlerin hepsinin yapısında bulunan elementlerden değildir?

Vitaminlerin yapılarında oksijen, karbon, hidrojen ve nitrojen elementleri bulunur. Ancak fosfor, vitaminlerin yapısında bulunan bir element değildir. Bu nedenle seçenek E yanlıştır.

#13. Besin grupları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Çocuklar et, yumurta, kurubaklagil grubunda bulunan doymuş yağ ağırlıklı besinlerden herhangi bir sınır olmadan dilediğince tüketebilirler.
Çocuklar için beslenme planında et, yumurta, kurubaklagiller gibi protein kaynakları önemlidir. Ancak doymuş yağ ağırlıklı besinlerin sınırsız tüketimi doğru değildir. Sağlıklı beslenme için doymuş yağ alımının sınırlı olması gerekmektedir. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

#14. Aşağıdakilerden hangisi kistik fibrozis hastalığının beslenme tedavilerinden değildir?

Cevap : D) Enerjinin -30’u proteinlerden gelmelidir.
Kistik fibrozis, genetik bir bozukluk olan bir hastalıktır. Beslenme tedavisi, hastalığın semptomlarını hafifletmeyi amaçlar. Kistik fibrozisli hastaların enerji gereksinimi artmaktadır, bu nedenle enerji alımı artırılmalıdır. Ancak, enerjinin -30’unun proteinlerden gelmesi önerilmemektedir. Bunun yerine enerjinin -20’si proteinlerden gelmelidir.

#15. Süt ve süt ürünleri tüketimi ile ilgili aşağıdaki önerilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) İçerdiği mineral ve vitaminler sebebiyle süt, yoğurt, peynir ve türevleri günde en az 6 porsiyon tüketilmelidir.
Süt, yoğurt, peynir ve süt ürünleri, kalsiyum açısından zengin kaynaklar olarak bilinir. Ancak günlük tüketim miktarı kişinin yaşına, cinsiyetine ve aktivite düzeyine göre değişir. Genel bir öneri olarak, sağlıklı bireylerin günlük olarak 2-3 porsiyon süt veya süt ürünü tüketmeleri önerilir. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

#16. Aşağıdaki önermelerden hangisi vücutta demirin kullanımıyla ilgili yanlıştır?

Cevap : A) Beslenme planında C vitamini içeriği zengin besinlerin bulunması demir emilimini negatif yönde etkilemektedir.
Beslenme planında C vitamini içeriği zengin besinlerin bulunması, aslında demir emilimini olumlu yönde etkiler. C vitamini, demirin emilimini artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

#17. Aşağıdakilerden hangisi hareket etmeyi sağlayan proteinlerden biridir?

Cevap : C) Aktin
Aktin, hücre içerisinde kas kasılmalarında ve hücre hareketlerinde rol alan bir protein türüdür. Diğer seçeneklerdeki proteinler farklı biyolojik işlevlere sahiptir. Bu nedenle seçenek C doğrudur.

#18. Aşağıdakilerden hangisi yağ asitlerinin fiziksel, kimyasal ve beslenme özellikleri belirleyen faktörlerden değildir?

Cevap : A) Nitrojen atomu sayısı
Yağ asitlerinin fiziksel, kimyasal ve beslenme özellikleri, nitrojen atomu sayısıyla ilişkili değildir. Yağ asitlerinin özellikleri, doymuşluk derecesi, karbon atomlarına bağlı hidrojenlerin pozisyonu ve karbon atomları arasındaki çift bağ varlığı gibi faktörlerden etkilenir.

#19. Aşağıdakilerden hangisi makro besin ögelerinden birisidir?

Cevap : E) Karbonhidrat
Makro besin ögeleri, vücuda büyük miktarlarda enerji sağlayan besin bileşenleridir. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler makro besin ögeleri arasındadır. Bu nedenle seçenek E doğrudur.

#20. Aşağıdakilerden hangisi protein kaybeden entropatinin beslenme tedavisinde doğru bir yaklaşım değildir?

Cevap : C) Hayvansal yerine bitkisel protein tercih edilebilir.
Protein kaybeden entropati tedavisinde, genellikle artan enerji ve protein gereksinimi için özel enerji ve protein modülleri kullanılır. Hayvansal ve bitkisel proteinlerin kombinasyonu tercih edilir. Ancak hayvansal proteinlerin biyolojik değeri daha yüksek olduğu için, tercihen hayvansal proteinlere ağırlık verilir. Bu nedenle seçenek C yanlıştır.

#21. Aşağıdaki yapılardan hangisinde fosfor bulunmaz?

Cevap : A) Selüloz
Selüloz, bitkilerin hücre duvarlarında bulunan bir karbonhidrattır ve fosfor içermez. Diğer seçeneklerde (ATP, fosfolipid, RNA ve DNA) fosfor bulunur. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

#22. Aşağıdakilerden hangisi gebelikte düşük D vitamini düzeylerinin bebek ve yeni doğandaki etkilerinden değildir?

Gebelikte düşük D vitamini düzeyleri, bebek ve yeni doğanda hipokalsemi, rikets, kemik yoğunluğunun azalması ve üç yaş çocuklarda hırıltılı solunum riski gibi etkilere yol açabilir. Ancak molibden emilim bozukluğu D vitamini düzeyi ile doğrudan ilişkili değildir. Bu nedenle seçenek B yanlıştır.

#23. Yağlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : E) Doymuş yağlar beslenme planında bulunması gereken, kalp sağlığına yararlı yağlardır.
Doymuş yağlar, beslenme planında sınırlı miktarda bulunması gereken yağlardır. Aşırı miktarda doymuş yağ tüketimi, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Bu nedenle, kalp sağlığını korumak için doymuş yağ tüketimini sınırlamak önemlidir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Anne Çocuk Beslenmesi 2023 Bütünleme Soruları

Anne Çocuk Beslenmesi 2023 Bütünleme Soruları

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

 

Anne Çocuk Beslenmesi 2023 Bütünleme Soruları

Anne Çocuk Beslenmesi 2023 Bütünleme Soruları

1- Aşağıdakilerden hangisi kistik fibrozis hastalığının beslenme tedavilerinden değildir?

A) Enerjinin %35-45’i yağlardan gelmelidir.
B) Yaş grubu için önerilen enerji gereksiniminin %120-150’si verilmelidir.
C) Enerjinin %15-20’si proteinlerden gelmelidir.
D) Enerjinin %20-30’u proteinlerden gelmelidir.
E) Yeterli ağırlık kazanımı olmayan hastalara oral, nazogastrik veya gastrostomi yollarıyla beslenme desteği verilebilir.

Cevap : D) Enerjinin %20-30’u proteinlerden gelmelidir.

Kistik fibrozis, genetik bir bozukluk olan bir hastalıktır. Beslenme tedavisi, hastalığın semptomlarını hafifletmeyi amaçlar. Kistik fibrozisli hastaların enerji gereksinimi artmaktadır, bu nedenle enerji alımı artırılmalıdır. Ancak, enerjinin %20-30’unun proteinlerden gelmesi önerilmemektedir. Bunun yerine enerjinin %15-20’si proteinlerden gelmelidir.

2- Yağlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Hindistan cevizi yağı, doymuş yağa bir örnektir.
B) Balık yağındaki omega 3 özellikle kanda pıhtılaşmasını önler.
C) Balık yağları, avokado, fındık, ay çiçek yağı, zeytinyağı ve sebze yağlarında bulunur.
D) Bazı vitaminler yağ varlığında emilirler.
E) Doymuş yağlar beslenme planında bulunması gereken, kalp sağlığına yararlı yağlardır.

Cevap : E) Doymuş yağlar beslenme planında bulunması gereken, kalp sağlığına yararlı yağlardır.

Doymuş yağlar, beslenme planında sınırlı miktarda bulunması gereken yağlardır. Aşırı miktarda doymuş yağ tüketimi, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Bu nedenle, kalp sağlığını korumak için doymuş yağ tüketimini sınırlamak önemlidir.

3- Aşağıdakilerden hangisi yağ asitlerinin fiziksel, kimyasal ve beslenme özellikleri belirleyen faktörlerden değildir?

A) Nitrojen atomu sayısı
B) Doymuşluk derecesi
C) Karbon atomlarına bağlı hidrojenlerin pozisyonu
D) Karbon atomları arasındaki çift bağ varlığı
E) Karbon atomu sayısı

Cevap : A) Nitrojen atomu sayısı

Yağ asitlerinin fiziksel, kimyasal ve beslenme özellikleri, nitrojen atomu sayısıyla ilişkili değildir. Yağ asitlerinin özellikleri, doymuşluk derecesi, karbon atomlarına bağlı hidrojenlerin pozisyonu ve karbon atomları arasındaki çift bağ varlığı gibi faktörlerden etkilenir.

4- Aşağıdakilerden hangisi D vitamini kaynağı değildir?

A) Güneş ışığı
B) Bitkisel kaynaklar
C) Hayvansal kaynaklar
D) Yağlı balıklar
E) Yumurta sarısı

Cevap : B) Bitkisel kaynaklar

Bitkisel kaynaklar genellikle D vitamini içermezler. D vitamini, doğal olarak vücutta sentezlenen bir vitamindir ve genellikle güneş ışığına maruz kalarak sentezlenir. Ancak bazı hayvansal kaynaklar, özellikle yağlı balıklar ve yumurta sarısı, D vitamini içerir. Bitkisel kaynaklar genellikle D vitamini içermezler, bu nedenle D vitamini almak için özellikle güneş ışığına maruz kalmak veya D vitamini takviyeleri kullanmak gerekebilir.

5- Aşağıdakilerden hangisi ince bağırsaktan salgılanan karbonhidrat sindiren enzimlerden değildir?

A) Sukraz
B) Sakkaraz
C) Maltaz
D) Laktaz
E) Peptidaz

Cevap : E) Peptidaz

Peptidaz, proteinleri sindiren bir enzimdir, karbonhidratları sindirmez. İnce bağırsaktan salgılanan karbonhidrat sindiren enzimler arasında sukraz, sakkaraz, maltaz ve laktaz bulunur.

6- Aşağıdaki yapılardan hangisinde fosfor bulunmaz?

A) Selüloz
B) ATP
C) Fosfolipid
D) RNA
E) DNA

Cevap : A) Selüloz

Selüloz, bitkilerin hücre duvarlarında bulunan bir karbonhidrattır ve fosfor içermez. Diğer seçeneklerde (ATP, fosfolipid, RNA ve DNA) fosfor bulunur. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

7- Aşağıdakilerden hangisi hareket etmeyi sağlayan proteinlerden biridir?

A) Elastin
B) Kazein
C) Aktin
D) Keratin
E) Hemoglobin

Cevap : C) Aktin

Aktin, hücre içerisinde kas kasılmalarında ve hücre hareketlerinde rol alan bir protein türüdür. Diğer seçeneklerdeki proteinler farklı biyolojik işlevlere sahiptir. Bu nedenle seçenek C doğrudur.

8- Aşağıdakilerden hangisinin nişasta oranı diğerlerine göre daha yüksektir?

A) Kefir
B) Balık eti
C) Elma
D) Lahana
E) Ekmek

Cevap : E) Ekmek

Nişasta, bitkilerde enerji depolamak için kullanılan bir karbonhidrat türüdür. Ekmek, nişasta içeriği yüksek olan bir gıdadır. Diğer seçeneklerde (kefir, balık eti, elma, lahana) nişasta oranı daha düşüktür. Bu nedenle seçenek E doğrudur

9- Aşağıdakilerden hangisi gebelikte düşük D vitamini düzeylerinin bebek ve yeni doğandaki etkilerinden değildir?

A) Yeni doğanda hipokalsemi
B) Molibden emilim bozukluğu
C) Rikets
D) Kemik yoğunluğunun azalması
E) Üç yaş çocuklarda hırıltılı solunum riski

Cevap : B) Molibden emilim bozukluğu

Gebelikte düşük D vitamini düzeyleri, bebek ve yeni doğanda hipokalsemi, rikets, kemik yoğunluğunun azalması ve üç yaş çocuklarda hırıltılı solunum riski gibi etkilere yol açabilir. Ancak molibden emilim bozukluğu D vitamini düzeyi ile doğrudan ilişkili değildir. Bu nedenle seçenek B yanlıştır.

10- Aşağıdakilerden hangisi vitaminlerin hepsinin yapısında bulunan elementlerden değildir?

A) Oksijen
B) Karbon
C) Hidrojen
D) Nitrojen
E) Fosfor

Cevap : E) Fosfor

Vitaminlerin yapılarında oksijen, karbon, hidrojen ve nitrojen elementleri bulunur. Ancak fosfor, vitaminlerin yapısında bulunan bir element değildir. Bu nedenle seçenek E yanlıştır.

11- Menü oluşturulurken ilk olarak kaçıncı grup yemeklerden başlanmaktadır?

A) 2
B) 1
C) 3
D) 5
E) 4

Cevap : A) 2

Menü oluşturulurken genellikle ana yemekten önce çorba veya başlangıç yemeği gibi ilk gruptaki yemekler sunulur. Bu nedenle seçenek A doğrudur.

12- Aşağıdakilerden hangisi süte özgü bir disakkarittir?

A) Fruktoz
B) Sakkaroz
C) Glikoz
D) Laktoz
E) Maltoz

Cevap : D) Laktoz

Süte özgü bir disakkarit olan laktoz, sütün ana şekeridir. Laktoz, glikoz ve galaktoz moleküllerinden oluşur. Diğer seçeneklerdeki disakkaritler ise süte özgü değildir. Bu nedenle seçenek D doğrudur.

13- Yemekler arasında seçim yapılma durumuna göre menü tipleri kaça ayrılmaktadır?

A) 1
B) 5
C) 3
D) 2
E) 7

Cevap : C) 3

Yemekler arasında seçim yapılma durumuna göre menü tipleri genellikle 3 kategoriye ayrılır. Bunlar; serbest menü, kısıtlı menü ve seçmeli menüdür. Bu nedenle seçenek C doğrudur.

14- Çocukların ihtiyaçlarından daha fazla enerji alımı ya da çocukluk obezitesi nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz?

A) Yüksek kalorili besin tercihleri
B) Fiziksel aktivite azlığı
C) Fast-food tüketimi
D) Fazla miktarda gazlı ve şekerli içecek tüketimi
E) Küçük porsiyonlarda besin tüketme

Cevap : E) Küçük porsiyonlarda besin tüketme

Çocuklarda obezite genellikle yüksek kalorili besin tercihleri, fiziksel aktivite azlığı, fast-food tüketimi ve fazla miktarda gazlı ve şekerli içecek tüketimi gibi faktörlerle ilişkilendirilir. Küçük porsiyonlarda besin tüketme ise obezitenin bir nedeni değildir. Bu nedenle seçenek E yanlıştır.

15- Aşağıdakilerden hangisi protein kaybeden entropatinin beslenme tedavisinde doğru bir yaklaşım değildir?

A) Yumurta tüketimi arttırılabilir.
B) Artan enerji ve protein gereksiniminin tamamlanması için özel enerji ve protein modülleri diyete eklenebilir.
C) Hayvansal yerine bitkisel protein tercih edilebilir.
D) Yüksek enerji ve biyolojik değeri yüksek protein içerikli diyet verilebilir.
E) MCT içeriği yüksek olan ürünler diyete eklenebilir.

Cevap : C) Hayvansal yerine bitkisel protein tercih edilebilir.

Protein kaybeden entropati tedavisinde, genellikle artan enerji ve protein gereksinimi için özel enerji ve protein modülleri kullanılır. Hayvansal ve bitkisel proteinlerin kombinasyonu tercih edilir. Ancak hayvansal proteinlerin biyolojik değeri daha yüksek olduğu için, tercihen hayvansal proteinlere ağırlık verilir. Bu nedenle seçenek C yanlıştır.

16- Aşağıdakilerden hangisi makro besin ögelerinden birisidir?

A) Riboflavin
B) A vitamini
C) Demir
D) B 12
E) Karbonhidrat

Cevap : E) Karbonhidrat

Makro besin ögeleri, vücuda büyük miktarlarda enerji sağlayan besin bileşenleridir. Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler makro besin ögeleri arasındadır. Bu nedenle seçenek E doğrudur.

17- Süt ve süt ürünleri tüketimi ile ilgili aşağıdaki önerilerden hangisi yanlıştır?

A) İçerdiği mineral ve vitaminler sebebiyle süt, yoğurt, peynir ve türevleri günde en az 6 porsiyon tüketilmelidir.
B) Süt ürünleri kalsiyum açısından zengindir.
C) B₂ vitaminince kayıp olmaması için, yoğurt suyu süzülüp atılmamalıdır.
D) Yağ sınırlandırması yapılması gereken yetişkinler yarım yağlı ya da az yağlı süt ve süt ürünü tüketmelidirler.
E) Ambalajlı ürün veya ürünler besin etiketi okunarak tüketilmelidir.

Cevap : A) İçerdiği mineral ve vitaminler sebebiyle süt, yoğurt, peynir ve türevleri günde en az 6 porsiyon tüketilmelidir.

Süt, yoğurt, peynir ve süt ürünleri, kalsiyum açısından zengin kaynaklar olarak bilinir. Ancak günlük tüketim miktarı kişinin yaşına, cinsiyetine ve aktivite düzeyine göre değişir. Genel bir öneri olarak, sağlıklı bireylerin günlük olarak 2-3 porsiyon süt veya süt ürünü tüketmeleri önerilir. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

18- Aşağıdakilerden hangisi mineraller açısından yanlış bir bilgidir?

A) Vücuttaki fosforun yaklaşık %85’i kemiklerde ve dişlerde kalsiyum ile beraber bulunur.
B) Mineraller içme suyunda bulunmamaktadır.
C) Kalsiyum vücutta en çok miktarda bulunan mineraldir.
D) Biyoyararlılık besin maddelerinin vücudumuz tarafından değerlendirilen veya emilen yüzde miktarını ifade etmektedir.
E) Minerallerin kemik ve hormon oluşumuna katılmak, kalp hızının düzenlenmesine yardımcı olmak gibi pek çok hayati görevi bulunmaktadır.

Cevap : B) Mineraller içme suyunda bulunmamaktadır.

Mineraller, vücudumuz için önemli olan elementlerdir ve çeşitli besin kaynaklarında bulunur. Ayrıca, içme suyu da bazı mineralleri içerebilir. Örneğin, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineraller içme suyunda bulunabilir. Bu nedenle seçenek B yanlıştır.

19- Aşağıdakilerden hangisi mikroorganizmaların çoğalmasına neden olmamaktadır?

A) Yüksek su içeriği
B) Yetersiz tuzlama ve kürleme
C) Donmuş besinler uygunsuz çözdürme koşulları
D) Yüksek asit düzeyi
E) Yemek servisinin düşük ısısı

Cevap : D) Yüksek asit düzeyi

Mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam şartlarına ihtiyaçları vardır. Bu şartlardan bazıları yüksek su içeriği, yetersiz tuzlama ve kürleme, uygun çözdürme koşullarının sağlanmaması ve düşük sıcaklık gibi faktörlerdir. Ancak yüksek asit düzeyi, mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyebilir. Bu nedenle seçenek D yanlıştır.

20- Aşağıdakilerden hangisi hijyen ve sanitasyon açısından yanlıştır?

A) Çalışma ortamında takı kullanılması besin kaynaklı ya da başka hastalıkların yayılmasında etkili değildir.
B) Sağlığın korunması amacıyla öz bakım becerilerine önem verilmelidir.
C) Dezenfeksiyon ile hastalıklara neden olabilecek etmenler yok edilir.
D) Temizlik ortamda görülebilir kir ve kalıntıların ortadan kaldırılmasıdır.
E) Ortamın hastalık yapan etmenlerden arındırılması için gerekenleri sağlık ve temizlik kurallarına uygun yapmaya sanitasyon denir.

Cevap : A) Çalışma ortamında takı kullanılması besin kaynaklı ya da başka hastalıkların yayılmasında etkili değildir.

Hijyen ve sanitasyonun sağlanması, çalışma ortamında takı kullanımını kısıtlamayı gerektirebilir. Takılar, besin kaynaklı hastalıkların yayılmasına katkıda bulunabilir. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

21- Çocuk ve yetişkinlerde görülen Clostridium botulinum toksini ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Kusma, diyare, bulanık görme gibi semptomları vardır.
B) Evde hazırlanan düşük asit içerikli konserveler, uygunsuz koşullarda konservelenmiş ticari ürünler ile bulaşabilir.
C) İnkübasyon süresi 2-5 gündür.
D) Solu yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir.
E) Fermente edilmiş balık, bitki infüzyonuyla elde edilen yağlar ile bulaşabilir.

Cevap : C) İnkübasyon süresi 2-5 gündür.

Clostridium botulinum toksini, gıda zehirlenmelerine yol açabilen bir bakterinin ürettiği bir toksindir. İnkübasyon süresi genellikle 12-36 saat arasında değişir. Bu nedenle seçenek C yanlıştır.

22- Aşağıdaki önermelerden hangisi vücutta demirin kullanımıyla ilgili yanlıştır?

A) Beslenme planında C vitamini içeriği zengin besinlerin bulunması demir emilimini negatif yönde etkilemektedir.
B) Ergen gebelik ve vejetaryenlik demir eksikliği anemisine yol açabilmektedir.
C) Fazla miktarda çay, kahve tüketimi demir emilimi negatif yönde etkilemektedir.
D) Sık gebelik demir eksikliği anemisine yol açabilmektedir.
E) Gebeler, gebe olmayan kadınlara göre demire daha fazla ihtiyaç duymaktadır.

Cevap : A) Beslenme planında C vitamini içeriği zengin besinlerin bulunması demir emilimini negatif yönde etkilemektedir.

Beslenme planında C vitamini içeriği zengin besinlerin bulunması, aslında demir emilimini olumlu yönde etkiler. C vitamini, demirin emilimini artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

23- Besin grupları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Çocuklar et, yumurta, kurubaklagil grubunda bulunan doymuş yağ ağırlıklı besinlerden herhangi bir sınır olmadan dilediğince tüketebilirler.
B) Tahıl grubu besinler kurubaklagiller, yumurta, yoğurt, et gibi besinlerle bir arada tüketildiklerinde protein kalitesi artar.
C) Et, yumurta, kurubaklagiller grubuna ait besinlerde B1, B6, B12 vitaminleri ve demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller bulunmaktadır.
D) Sebze ve meyveler başta C vitamini ve A vitamini, kalsiyum, magnezyum olmak üzere pek çok vitamin ve mineral içerirler.
E) Süt ve süt ürünleri grubundaki besinler kalsiyum, protein ve B vitaminleri yönünden zengindir

Cevap : A) Çocuklar et, yumurta, kurubaklagil grubunda bulunan doymuş yağ ağırlıklı besinlerden herhangi bir sınır olmadan dilediğince tüketebilirler.

Çocuklar için beslenme planında et, yumurta, kurubaklagiller gibi protein kaynakları önemlidir. Ancak doymuş yağ ağırlıklı besinlerin sınırsız tüketimi doğru değildir. Sağlıklı beslenme için doymuş yağ alımının sınırlı olması gerekmektedir. Bu nedenle seçenek A yanlıştır.

Anne Çocuk Beslenmesi 2023 Bütünleme Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans Soruları telegram çocuk gelişimi

Anne Çocuk Beslenmesi 2023 Bütünleme Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!