Pozitivist Felsefe 2022-2023 Vize Soruları
#1. I. Felsefenin geleneksel problemi olan fizik nesneler dünyasının anlaşılması, bir bakıma geometrinin ne olduğunun ve mekânla geometri arasındaki ilişkinin anlaşılmasına dayandırılmıştır. II. Geometri ne sadece formel bir sistem olarak görülebilir ne de sadece cisimlerin hareketini tasvir etmekle sınırlı kalabilir. III. Kullanılan geometriye bağlı olarak mekânın özellikleri; sonuçta da nesnelerin bazı özellikleri ve nesnelere ilişkin bakışımız değişmektedir. IV. Öklid geometrisi ile Newton sistemi arasında felsefi açıdan bir ilişki yoktur. Fizik nesneler, geometri ve felsefe arasındaki ilişkide yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Cevap : E) I, II ve III
#2. Mach’ın deyişiyle: “Bedenimizi tamamen bir kenara bırakıp duyumlar evreninin ilişkileri içinde yaptığımız bir inceleme dar anlamıyla bir fizik çalışmasıdır, halbuki dikkatimizi bedenimize ve hepsinden öte sinir sistemimize yönelttiğimizde bir duyumlar fizyolojisi veya psikolojisi çalışması yaparız. Bedenimiz, diğerleri gibi ….. evrenin bir parçasıdır.” Yukarıdaki metinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) duyumlar
#3. Comte hangi görüşü ile S. Simon’dan ayrılmıştır?
Cevap : C) İnsanlığın gelişimi, tarihi evrimin bir neticesidir.
#4. I. Metafizik karşıtlığı, felsefi tercih olmanın ötesinde, özellikle o dönemin bilimsel gelişimi tarafından beslenip geliştirilmiştir. II. Viyana Çevresini kuran düşünürlerin tamamının farklı bilimlerden gelmesi ise metafizik karşıtlığını da Viyana Çevresi için âdeta zorunlu bir kabul håline getirmiştir. III. Çevre düşünürleri için geleneksel felsefe, hiç kimsenin cevabını veremediği ve veremeyeceği sorular ile hesabı verilemeyen cevaplardan oluşmaktadır. IV. Cevabı verilemeyen soruların ve hesabı verilemeyen cevapların Çevre düşünürlerinin gözündeki adi epistemolojidir. Viyana Çevresinin metafizik ile ilgili yukarıdaki görüşlerinin hangileri doğrudur?
Cevap : D) I, II ve III
#5. Aşağıdakilerden hangisi Viyana Çevresi olarak bilinen düşünce akımının diğer adlarından biri değildir?
Cevap : A) Mantıksal Nominalizm
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Pozitivizm, Türkiye’deki hangi düşünce akımı ile eşleştirilmiştir?
Cevap : C) Materyalizm
#7. • Düşünürün empirizm anlayışı, bilimsel terimlerin fenomenalistik bir dil aracılığıyla tanımlanabileceği inancına dayanır. • Fizik, matematik ve felsefe alanlarında çalışmıştır. • “Dünya’nın Mantıksal Yapısı” (The Logical Structure of the. World/Die Logische Aufbau der Welt) adlı eserini 1928 tarihinde yayımlamıştır. Yukarıda hakkında bilgiler verilen pozitivist düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Rudolf Carnap
#8. Newton’la birlikte bilim anlayışımızda köklü bir değişiklik gerçekleşmiş, “niçin” sorusu yerine “nasıl” sorusu geçmiştir. Aşağıdakilerden hangisi “nasıl” sorusunun özelliklerinden biri olarak gösterilemez?
Cevap : D) Soru, Viyana Çevre düşünürlerinin hedefi olan “bilimin mantıksal analizi” çabasıyla örtüşmez.
#9. Viyana Çevresi düşünürleri için önermeler …… olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Cevap : E) analitik ve sentetik
#10. Kavramların aktarılabilir olan özellikleri hangi formların kullanılmasıyla oluşur?
Cevap : E) Dilsel formlar
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. I. Bir bilgi sisteminde yargılar arasına kurulan ilişkiler çelişik sonuçlar vermemelidir. II. Bir bilgi sistemi deney ve gözlemlerle uygunluk içinde olmalıdır. III. Bir bilgi sistemi mantıkça tutarlı bir yapıda olmalıdır. IV. Bir bilgi sisteminde kullanılan ifadeler pragmatik özellik taşımalıdır. Yukarıdaki yargıların doğru ise (D), yanlış ise (Y) olarak ifadesi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?
Cevap : C) D,D,D,Y
#12. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi bireysel gelişmeyi ve özgürlüğü savunmakla Comte’un katı görüşlerinin dışına çıkmış, fakat toplumun yeni esaslara göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunmakla da S. Simon-A. Comte pozitivizmini sürdürmüştür?
Cevap : B) J. Mill
#13. Aşağıdakilerden hangisi Viyana Çevresi düşünürlerinden biri değildir?
Cevap : C) Walther Kranz
#14. Aşağıdaki isimlerden hangisi Berlin Çevresi düşünürlerinden biri değildir?
Cevap : A) G. Delueze
#15. Viyana Çevresi pozitivizmi göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki bilgilerden hangisinin yanlış olduğu söylenebilir?
Cevap : D) Viyana Çevresi düşünürleri felsefi bir sistem kurmayı amaçlamışlardır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. “Mekan algımızın analizi aslında bir doğa felsefesidir.” ifadesi hangi iki filozof için ortaktır?
Cevap : D) Kant – Schlick
#17. I. “Doğrulama”, metafizik bir yargıyı metafizik olmayan yargıdan ayırt edebilme olanağı vermektedir. II. Popper’in çok bilinen “yanlışlanabilirlik” kavramı, Çevrenin “doğrulanabilirlik” tanımıyla birlikte günümüze kadar taşınmış tartışma konusu meşhur kavram çiftleridir. III. “Doğrulama” aynı zamanda bilimi ve bilimsel düşünüşü karakterize edebilen bir kavramdır. IV. “Yanlışlama” doğrulanabilir kavram değildir. Viyana Çevresinin doğrulama ile ilgili görüşlerini yukarıdaki görüşlerden hangisi temsil eder?
Cevap : B) I, II ve III
#18. Aşağıdakilerden hangisi deney ve gözlemden elde edilmeyen bazı ön kabuller içerebilme özelliği taşıyan kavramlara örnek olarak gösterilebilir?
Cevap : E) “Kuvvet” kavramının, “kütle” ve “ivme” kavramıyla ilişkisi
#19. Aşağıdaki görüşlerden hangisi H. Spencer’ın pozitivizmi ile ilgili değildir?
Cevap : B) Ahlak evrimin sonuçlarından biri değildir.
#20. Aşağıdakilerden hangisi, Viyana Çevresi düşünürlerinin Kant’ın geometri anlayışındaki bazı noktaları kabul etmeyişlerinin gerekçesi olarak gösterilebilir?
Cevap : B) Öklid dışı geometrilerin ortaya çıkışları
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
Pozitivist Felsefe 2022-2023 Vize Soruları
Pozitivist Felsefe Pozitivist Felsefe 2022-2023 Vize Soruları |
Pozitivist Felsefe 2022-2023 Vize Soruları