Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -1
Sosyal Psikolojiye Giriş-I Vize Deneme Sınavı -1
#1. I. Sosyal medya II. Davranışı gözlemlemek III. Arkadaşlar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri tutumların oluşumunda etkili olan faktörler arasında gösterilebilir?
Cevap : E) I, II, III
#2. Sosyal Psikoloji alanının bir çok küçük ve birbiriyle temas etmeyen kuramlar içermesinin sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?
Cevap: D) Psikanaliz gibi bir büyük ve kapsamlı kurama sahip oluşu
Açıklama: Sosyal psikoloji, çeşitli sosyal meseleleri ve insan davranışını inceleyen geniş kapsamlı bir alandır. Alanın birden çok küçük ve bağımsız kuram içermesinin nedenleri arasında geniş kavram ve araştırma yelpazesine sahip olması, çok sayıda sosyal meseleyi ele alması ve insanı farklı düzlemlerde (toplumsal, bireysel, grupsal, etkileşimsel) incelemesi yer alır. Ancak, sosyal psikoloji alanında Psikanaliz gibi tek bir büyük ve kapsamlı bir kuramın varlığı söz konusu değildir. Sosyal psikoloji, birçok farklı teorik yaklaşımdan beslenir ve bu nedenle tek bir kapsamlı kuram yerine, daha küçük ve çeşitli kuramlar geliştirir.
#3. Aşağıdakilerin hangisi tek bir bireyi derinlemesine çalışabilme potansiyeli taşıyan bir tekniktir?
Cevap : D) Vaka çalışması
D) Vaka çalışması: Vaka çalışması, tek bir bireyi derinlemesine inceleyebilme potansiyeli taşıyan bir tekniktir. Araştırmacı, bireyin yaşamını, deneyimlerini ve davranışlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek derinlemesine anlayabilir.
#4. Kendilerinin diğer insanlara kıyasla belli konularda daha iyi olduklarına dair düşünce eğilimi şeklinde ifade edilen aşırı güven eğilimi hangi isimle anılır?
Cevap : A) Aşırı konumlama
Kendilerinin diğer insanlara kıyasla belli konularda daha iyi olduklarına dair düşünce eğilimi A) Aşırı konumlama olarak adlandırılır. İnsanlar, kendilerini genellikle diğerlerinden daha yetenekli veya bilgili olarak görmeye eğilimlidirler.
#5. Aşağıdakilerden hangisi sosyal davranışın kaynağının bireyde değil sosyal grupta olduğunu ileri süren sosyal psikoloji yaklaşımıdır?
Cevap : C) sosyokültürel yaklaşım
C) sosyokültürel yaklaşım: Sosyokültürel yaklaşım, sosyal davranışın kaynağının bireyde değil sosyal grupta olduğunu ileri sürer. Bu yaklaşım, toplumsal etkilerin bireylerin davranışlarını şekillendirdiğini vurgular.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Olayların nedenini açıklamaya çalışırken davranışların başka zaman ve durumlarda da tekrar edip etmediği sorusu aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?
Cevap : A) Tutarlılık
#7. Freud’a göre haz bölgesinin ağızda bulunduğu, açlık ve güven gibi temel ihtiyaçların karşılanması üzerine kurulu gelişim dönemi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Oral dönem
#8. Heider’e göre olayların nedenlerini açıklarken içsel ve dışsal odak kullanırız. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir kişinin iş yeri tercihiyle ilgili içsel bir açıklama örneğidir?
Cevap : D) “Maddi kazanç elde etmek istiyorum”
#9. M. Şerif’in deneyi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap : A) Deneyde gerçeklik belirsizdir.
#10. I. Tutum erişilebilirliği II. Tutum çelişkililiği III. Tutum farkındalığı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri tutum-davranış ilişkisini etkileyen unsurlar arasında yer alır?
Cevap : E) I, II ve III
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Atıflara dair aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Atıf yanlılıkları dünyanın her yerinde benzer olarak yapılır
#12. Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji alanında ortaya çıkan ve toplumsal yapının kişi üzerindeki etkisini araştıran sosyal psikoloji yaklaşımıdır?
Cevap : B) sosyolojik sosyal psikoloji
B) sosyolojik sosyal psikoloji: Sosyolojik sosyal psikoloji, toplumsal yapının kişi üzerindeki etkilerini araştırır. Bu yaklaşım, sosyal faktörlerin bireyin davranışlarına olan etkilerini vurgular.
#13. Jones ve Davis’in Uyuşan Çıkarımlar Kuramına göre aşağıdaki durumlardan hangisinde kişinin davranışlarına bakarak kişiliği hakkında çıkarımı çok hızlı birşekilde yaparız?
Cevap : D) Kişi hoş karşılanmayan bir şekilde davranıyorsa
#14. Aşağıdakilerden hangisi bilimsel araştırmanın amaçları arasında değildir?
Cevap : B) Olayların romantize edilmesi.
B) Olayların romantize edilmesi: Bilimsel araştırmanın amaçları arasında olayları romantize etmek yer almaz. Bilimsel yaklaşım, nesnel bir şekilde olayları incelemeyi ve romantizm gibi duygusal veya öznel yorumlardan kaçınmayı hedefler.
#15. Aşağıdakilerden hangisi izlenim oluştururken kullandığımız sözel olmayan bir ipucudur?
Cevap : B) Beden dili
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Kısıtlı bir süre içinde birçok katılımcıya elden ya da internet ortamında uygulanabilen, birçok soru içerebilen ancak derinlemesine öznel yanıtlardan ziyade çoktan seçmeli ya da 1-10 arası değerlendirmeler içeren cevaplar alınabilen araştırma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Anket-ölçek
#17. Kestirimler (sezgisel düşünceler), hangi durumlarda daha yaygın olarak kullanılır?
Cevap : E) Karar almak için yeterli bilgiye sahip olunmadığında
Kestirimler (sezgisel düşünceler), en yaygın olarak E) Karar almak için yeterli bilgiye sahip olunmadığında kullanılır. İnsanlar, eksik bilgi veya zaman kısıtlamaları gibi durumlarda kestirimlere başvurabilirler.
#18. Aşağıdakilerden hangisi bilişsel cimrilikle ilgili bir örnektir?
Cevap : C) Bir romanı değil uyarlama filmini izlemeyi tercih etmek.
Bilişsel cimrilikle ilgili bir örnek C) Bir romanı değil uyarlama filmini izlemeyi tercih etmek’tir. Bilişsel cimrilik, insanların bilişsel kaynaklarını korumak için daha az zihinsel çaba harcamayı tercih etmeleri anlamına gelir.
#19. ……. dünyayı yorumlamak için kullanılan ve davranışları belirleyen düşünce örüntüleridir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçneği işaretleyiniz.
Cevap : D) Şemalar
Boşluğa uygun olan seçenek D) Şemalar’dır. Şemalar, dünyayı yorumlamak için kullanılan ve davranışları belirleyen düşünce örüntüleridir.
#20. Tutumların hangi işlevi bireylerin dünyayı anlamlandırmasına, referans çerçevesi oluşturmasına ve bilgileri organize etmelerine olanak sağlar?
Cevap : B) Bilgi sağlama işlevi
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#21. Marsta bir yılda kaç gün olduğuna dair yeterli bilgi sahibi olunmadığı durumda Dünya’da bir yılda kaç gün olduğu bilgisi referans alınarak 365 güne yakın bir gün sayısı olduğunu tahmin etme eğilimi ………. kestirimlerdir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçneği işaretleyiniz.
Cevap : D) Çapalama ve Ayarlama
Boşluğa uygun olan seçenek D) Çapalama ve Ayarlama’dır. Çapalama ve Ayarlama, bilgi eksikliği durumunda mevcut bilgilere dayalı tahminler yapma eğilimini ifade eder.
#22. Heider’e göre olayların nedenlerini neden anlamaya çalışırız?
Cevap : E) Olayların gerçek nedenini bulmak için
#23. Tutumlarla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : C) Tutumlar bireylerin içsel çatışmalarını çözer.
#24. Planlı Davranış Kuramı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Bireylerin davranışa yönelik tutumunun ve öznel normunun davranışın belirleyicisi olduğunu iddia eder.
SONUÇ
Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -1
LOLONOLO
Öğrenme Yönetim Sistemi
Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -1
LOLONOLO
Öğrenme Yönetim Sistemi
HD Quiz powered by harmonic design
Sosyal Psikolojiye Giriş-I Vize Deneme Sınavı -1
Sosyal Psikoloji Tanım Tarihçe Yöntem |
|
---|---|
Sosyal Psikolojiye Giriş-I Sosyal Psikoloji Tanım Tarihçe Yöntem |