auzefSosyal HizmetSosyal Psikolojisosyoloji

Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -1

Sosyal Psikolojiye Giriş-I Vize Deneme Sınavı -1

#1. Freud'a göre haz bölgesinin ağızda bulunduğu, açlık ve güven gibi temel ihtiyaçların karşılanması üzerine kurulu gelişim dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Oral dönem

#2. Tutumların hangi işlevi bireylerin dünyayı anlamlandırmasına, referans çerçevesi oluşturmasına ve bilgileri organize etmelerine olanak sağlar?

Cevap : B) Bilgi sağlama işlevi

#3. Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji alanında ortaya çıkan ve toplumsal yapının kişi üzerindeki etkisini araştıran sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

Cevap : B) sosyolojik sosyal psikoloji

B) sosyolojik sosyal psikoloji: Sosyolojik sosyal psikoloji, toplumsal yapının kişi üzerindeki etkilerini araştırır. Bu yaklaşım, sosyal faktörlerin bireyin davranışlarına olan etkilerini vurgular.

#4. Aşağıdakilerden hangisi bilişsel cimrilikle ilgili bir örnektir?

Cevap : C) Bir romanı değil uyarlama filmini izlemeyi tercih etmek.

Bilişsel cimrilikle ilgili bir örnek C) Bir romanı değil uyarlama filmini izlemeyi tercih etmek’tir. Bilişsel cimrilik, insanların bilişsel kaynaklarını korumak için daha az zihinsel çaba harcamayı tercih etmeleri anlamına gelir.

#5. ....... dünyayı yorumlamak için kullanılan ve davranışları belirleyen düşünce örüntüleridir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçneği işaretleyiniz.

Cevap : D) Şemalar

Boşluğa uygun olan seçenek D) Şemalar’dır. Şemalar, dünyayı yorumlamak için kullanılan ve davranışları belirleyen düşünce örüntüleridir.


#6. Sosyal Psikoloji alanının bir çok küçük ve birbiriyle temas etmeyen kuramlar içermesinin sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?

Cevap : A) Sosyal psikolojinin, psikolojinin çeşitli alanları arasında kavram ve araştırma yelpazesi en geniş olan alanlardan bir tanesi olması.

A) Sosyal psikolojinin, psikolojinin çeşitli alanları arasında kavram ve araştırma yelpazesi en geniş olan alanlardan bir tanesi olması: Sosyal psikoloji, psikolojinin farklı alt alanlarından birçok farklı konuyu ele alır ve bu nedenle birçok farklı teori ve yaklaşım içerir.

#7. Atıflara dair aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : B) Atıf yanlılıkları dünyanın her yerinde benzer olarak yapılır

#8. Marsta bir yılda kaç gün olduğuna dair yeterli bilgi sahibi olunmadığı durumda Dünya’da bir yılda kaç gün olduğu bilgisi referans alınarak 365 güne yakın bir gün sayısı olduğunu tahmin etme eğilimi .......... kestirimlerdir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçneği işaretleyiniz.

Cevap : D) Çapalama ve Ayarlama

Boşluğa uygun olan seçenek D) Çapalama ve Ayarlama’dır. Çapalama ve Ayarlama, bilgi eksikliği durumunda mevcut bilgilere dayalı tahminler yapma eğilimini ifade eder.

#9. Aşağıdakilerden hangisi bilimsel araştırmanın amaçları arasında değildir?

Cevap : B) Olayların romantize edilmesi.

B) Olayların romantize edilmesi: Bilimsel araştırmanın amaçları arasında olayları romantize etmek yer almaz. Bilimsel yaklaşım, nesnel bir şekilde olayları incelemeyi ve romantizm gibi duygusal veya öznel yorumlardan kaçınmayı hedefler.

#10. Heider’e göre olayların nedenlerini açıklarken içsel ve dışsal odak kullanırız. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir kişinin iş yeri tercihiyle ilgili içsel bir açıklama örneğidir?

Cevap : D) “Maddi kazanç elde etmek istiyorum”


#11. I. Sosyal medya II. Davranışı gözlemlemek III. Arkadaşlar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri tutumların oluşumunda etkili olan faktörler arasında gösterilebilir?

Cevap : E) I, II, III

#12. Kendilerinin diğer insanlara kıyasla belli konularda daha iyi olduklarına dair düşünce eğilimi şeklinde ifade edilen aşırı güven eğilimi hangi isimle anılır?

Cevap : A) Aşırı konumlama

Kendilerinin diğer insanlara kıyasla belli konularda daha iyi olduklarına dair düşünce eğilimi A) Aşırı konumlama olarak adlandırılır. İnsanlar, kendilerini genellikle diğerlerinden daha yetenekli veya bilgili olarak görmeye eğilimlidirler.

#13. Kestirimler (sezgisel düşünceler), hangi durumlarda daha yaygın olarak kullanılır?

Cevap : E) Karar almak için yeterli bilgiye sahip olunmadığında

Kestirimler (sezgisel düşünceler), en yaygın olarak E) Karar almak için yeterli bilgiye sahip olunmadığında kullanılır. İnsanlar, eksik bilgi veya zaman kısıtlamaları gibi durumlarda kestirimlere başvurabilirler.

#14. Olayların nedenini açıklamaya çalışırken davranışların başka zaman ve durumlarda da tekrar edip etmediği sorusu aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

Cevap : A) Tutarlılık

#15. Tutumlarla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) Tutumlar bireylerin içsel çatışmalarını çözer.


#16. Planlı Davranış Kuramı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : B) Bireylerin davranışa yönelik tutumunun ve öznel normunun davranışın belirleyicisi olduğunu iddia eder.

#17. Kısıtlı bir süre içinde birçok katılımcıya elden ya da internet ortamında uygulanabilen, birçok soru içerebilen ancak derinlemesine öznel yanıtlardan ziyade çoktan seçmeli ya da 1-10 arası değerlendirmeler içeren cevaplar alınabilen araştırma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Anket-ölçek

#18. I. Tutum erişilebilirliği II. Tutum çelişkililiği III. Tutum farkındalığı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri tutum-davranış ilişkisini etkileyen unsurlar arasında yer alır?

Cevap : E) I, II ve III

#19. Aşağıdakilerin hangisi tek bir bireyi derinlemesine çalışabilme potansiyeli taşıyan bir tekniktir?

Cevap : D) Vaka çalışması

D) Vaka çalışması: Vaka çalışması, tek bir bireyi derinlemesine inceleyebilme potansiyeli taşıyan bir tekniktir. Araştırmacı, bireyin yaşamını, deneyimlerini ve davranışlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek derinlemesine anlayabilir.

#20. M. Şerif'in deneyi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Cevap : A) Deneyde gerçeklik belirsizdir.


#21. Aşağıdakilerden hangisi sosyal davranışın kaynağının bireyde değil sosyal grupta olduğunu ileri süren sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

Cevap : C) sosyokültürel yaklaşım

C) sosyokültürel yaklaşım: Sosyokültürel yaklaşım, sosyal davranışın kaynağının bireyde değil sosyal grupta olduğunu ileri sürer. Bu yaklaşım, toplumsal etkilerin bireylerin davranışlarını şekillendirdiğini vurgular.

#22. Aşağıdakilerden hangisi izlenim oluştururken kullandığımız sözel olmayan bir ipucudur?

Cevap : B) Beden dili

#23. Heider’e göre olayların nedenlerini neden anlamaya çalışırız?

Cevap : E) Olayların gerçek nedenini bulmak için

#24. Jones ve Davis’in Uyuşan Çıkarımlar Kuramına göre aşağıdaki durumlardan hangisinde kişinin davranışlarına bakarak kişiliği hakkında çıkarımı çok hızlı birşekilde yaparız?

Cevap : D) Kişi hoş karşılanmayan bir şekilde davranıyorsa

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -1

LOLONOLO

Öğrenme Yönetim Sistemi

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -1

 

LOLONOLO

Öğrenme Yönetim Sistemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Psikolojiye Giriş-I Vize Deneme Sınavı -1

Sosyal Psikoloji Tanım Tarihçe Yöntem

1- Aşağıdakilerden hangisi kişiyi ve kişinin kişilik ve tutumlarını merkezine alırken, kültürel ve toplumsal etkiyi göz ardı etme eğiliminde psikoloji alanı içerisinde ortaya çıkmış sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

A) psikolojik sosyal psikoloji
B) sosyolojik sosyal psikoloji
C) evrimsel psikoloji
D) sosyal inşacılık
E) söylem analizi

Cevap : A) psikolojik sosyal psikoloji

A) psikolojik sosyal psikoloji: Bu yaklaşım, bireyi ve kişinin kişiliğini ve tutumlarını merkeze alırken, kültürel ve toplumsal etkiyi göz ardı etme eğilimindedir. Bu nedenle, psikolojik sosyal psikoloji, bireyin içsel süreçlerini vurgular ve kültürel etkenleri daha az önemser.

2- Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji alanında ortaya çıkan ve toplumsal yapının kişi üzerindeki etkisini araştıran sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

A) psikolojik sosyal psikoloji
B) sosyolojik sosyal psikoloji
C) evrimsel psikoloji
D) sosyal öğrenmeci yaklaşım
E) sosyal bilişsel yaklaşım

Cevap : B) sosyolojik sosyal psikoloji

B) sosyolojik sosyal psikoloji: Sosyolojik sosyal psikoloji, toplumsal yapının kişi üzerindeki etkilerini araştırır. Bu yaklaşım, sosyal faktörlerin bireyin davranışlarına olan etkilerini vurgular.

3- Aşağıdakilerden hangisi insanların nasıl kararlar verdiği, kendilerini nasıl değerlendirdiği ve diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiği gibi sosyal davranışın altında yatan zihinsel süreçleri anlamaya çalışmakta sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

A) psikolojik sosyal psikoloji
B) sosyolojik sosyal psikoloji
C) sosyal bilişsel yaklaşım
D) sosyal öğrenme yaklaşımı
E) söylem analizi

Cevap : C) sosyal bilişsel yaklaşım

C) sosyal bilişsel yaklaşım: Bu yaklaşım, insanların nasıl kararlar verdiği, kendilerini nasıl değerlendirdiği ve diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiği gibi sosyal davranışın altında yatan zihinsel süreçleri anlamaya çalışır.

4- Aşağıdakilerden hangisi sosyal davranışın kaynağının bireyde değil sosyal grupta olduğunu ileri süren sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

A) psikolojik sosyal psikoloji
B) sosyolojik sosyal psikoloji
C) sosyokültürel yaklaşım
D) evrimsel yaklaşım
E) sosyal bilişsel yaklaşım

Cevap : C) sosyokültürel yaklaşım

C) sosyokültürel yaklaşım: Sosyokültürel yaklaşım, sosyal davranışın kaynağının bireyde değil sosyal grupta olduğunu ileri sürer. Bu yaklaşım, toplumsal etkilerin bireylerin davranışlarını şekillendirdiğini vurgular.

5- Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikolojinin gelişmesinde rol oynayan faktörlerdendir?

A) savaşlar
B) göç
C) seri üretim ve sanayileşme
D) kapitalist ekonomik yapının tüketici ihtiyacı
E) hepsi

Cevap : E) hepsi

E) hepsi: Sosyal psikolojinin gelişmesinde savaşlar, göç, seri üretim ve sanayileşme, kapitalist ekonomik yapının tüketici ihtiyacı gibi faktörlerin hepsi rol oynamıştır. Bu faktörler sosyal psikolojiyi etkileyen dönemsel ve toplumsal değişimleri yansıtır.

6- Sosyal Psikoloji alanının bir çok küçük ve birbiriyle temas etmeyen kuramlar içermesinin sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?

A) Sosyal psikolojinin, psikolojinin çeşitli alanları arasında kavram ve araştırma yelpazesi en geniş olan alanlardan bir tanesi olması.
B) Bir çok farklı sosyal meseleyi konu edinmiş olması.
C) Çalışma nesnesi olan “insanı” birbirinden farklı düzlemlerde ele alması (toplumsal, bireysel, grupsal, etkileşimsel)
D) Psikanaliz gibi bir büyük ve kapsamlı kurama sahip oluşu
E) Evrimsel yaklaşımdan yararlanmış olması

Cevap : A) Sosyal psikolojinin, psikolojinin çeşitli alanları arasında kavram ve araştırma yelpazesi en geniş olan alanlardan bir tanesi olması.

A) Sosyal psikolojinin, psikolojinin çeşitli alanları arasında kavram ve araştırma yelpazesi en geniş olan alanlardan bir tanesi olması: Sosyal psikoloji, psikolojinin farklı alt alanlarından birçok farklı konuyu ele alır ve bu nedenle birçok farklı teori ve yaklaşım içerir.

7- Bir kuramın geçerli bir kuram sayılabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?

A) Doğrulanabilir önermelerinin olması.
B) Yanlışlanabilir önermelerinin olması.
C) Doğrulanabilir önermelerinin hepsinin doğrulanmış olması.
D) Yanlışlanabilir önermelerinin hepsinin yanlışlanmış olması.
E) Yanlışlanabilir önermelerinin henüz yanlışlanamamış olması

Cevap : B) Yanlışlanabilir önermelerinin olması.

B) Yanlışlanabilir önermelerinin olması: Bilimsel bir kuram veya teori, yanlışlanabilir (falsifiye edilebilir) olmalıdır. Yani, kuramın önermeleri, deneysel olarak yanlışlanabilir olmalıdır. Bu, bilimde kuramların test edilebilirliğini ve geliştirilebilirliğini sağlar.

8- Aşağıdakilerden hangisi bilimsel araştırmanın amaçları arasında değildir?

A) Olayların betimlenmesi.
B) Olayların romantize edilmesi.
C) Olaylar arasındaki ilişkileri veya korelasyonları bulmak.
D) Olayların nedenlerini anlamak.
E) Olayları tahmin ve kontrol etmek.

Cevap : B) Olayların romantize edilmesi.

B) Olayların romantize edilmesi: Bilimsel araştırmanın amaçları arasında olayları romantize etmek yer almaz. Bilimsel yaklaşım, nesnel bir şekilde olayları incelemeyi ve romantizm gibi duygusal veya öznel yorumlardan kaçınmayı hedefler.

9- Aşağıdakilerden hangisi neden sonuç ilişkileri kurulması için elverişlidir?

A) Doğal gözlem
B) Anket
C) Arşiv çalışması
D) Vaka çalışması
E) Laboratuvar deneyi

Cevap : E) Laboratuvar deneyi

E) Laboratuvar deneyi: Laboratuvar deneyi, neden-sonuç ilişkilerini kurmak için elverişli bir tekniktir. Kontrollü bir ortamda değişkenleri manipüle etmek ve sonuçları ölçmek mümkün olur, bu da neden-sonuç ilişkilerini açıkça belirlemeyi sağlar.

10- Aşağıdakilerin hangisi tek bir bireyi derinlemesine çalışabilme potansiyeli taşıyan bir tekniktir?

A) Doğal gözlem
B) Anket
C) Arşiv çalışması
D) Vaka çalışması
E) Laboratuvar deneyi

Cevap : D) Vaka çalışması

D) Vaka çalışması: Vaka çalışması, tek bir bireyi derinlemesine inceleyebilme potansiyeli taşıyan bir tekniktir. Araştırmacı, bireyin yaşamını, deneyimlerini ve davranışlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek derinlemesine anlayabilir.

Sosyal Psikolojiye Giriş-I

Sosyal Psikoloji Tanım Tarihçe Yöntem

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1

LOLONOLO ANDROID

LOLONOLO IOS

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!