auzefSosyal HizmetSosyal Psikolojisosyoloji

Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -2

Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -2

 

#1. Sosyal Psikoloji alanının bir çok küçük ve birbiriyle temas etmeyen kuramlar içermesinin sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?

Cevap: D) Psikanaliz gibi bir büyük ve kapsamlı kurama sahip oluşu

Açıklama: Sosyal psikoloji, çeşitli sosyal meseleleri ve insan davranışını inceleyen geniş kapsamlı bir alandır. Alanın birden çok küçük ve bağımsız kuram içermesinin nedenleri arasında geniş kavram ve araştırma yelpazesine sahip olması, çok sayıda sosyal meseleyi ele alması ve insanı farklı düzlemlerde (toplumsal, bireysel, grupsal, etkileşimsel) incelemesi yer alır. Ancak, sosyal psikoloji alanında Psikanaliz gibi tek bir büyük ve kapsamlı bir kuramın varlığı söz konusu değildir. Sosyal psikoloji, birçok farklı teorik yaklaşımdan beslenir ve bu nedenle tek bir kapsamlı kuram yerine, daha küçük ve çeşitli kuramlar geliştirir.

#2. Bir araştırmacı Avrupalıların Türklere, Çinlilere, Suriyelilere ve Ruslara yönelik tutumunu ölçmek istemektedir. Gerçekleştireceği çalışmada bir tutum ölçeği kullanmayı planlamaktadır. Araştırmacı kullanacağı ölçekte Avrupalı katılımcılardan bu ırklara yönelik ilişki biçimini ne derece onayladıklarını belirtmelerini isteyeceğini ifade etmiştir. Yukarıda verilen bilgilere göre araştırmacının çalışmasında kullanacağı tutum ölçeği aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Bogardus Sosyal Mesafe Ölçeği

#3. Bireyciliğin baskın olduğu, bireyselleşmenin önemli bir etmen olduğu endüstrileşmiş batı toplumlarında kişilerin kendilerini nasıl tanımladıklarında belirleyici özellikler nelerdir?

Cevap : E) Kişisel özellikler

Bireyciliğin baskın olduğu, bireyselleşmenin önemli bir etmen olduğu endüstrileşmiş batı toplumlarında kişilerin kendilerini tanımlarken belirleyici özellikler E) Kişisel özelliklerdir. Bu toplumlarda bireyler, genellikle kişisel özellikleri ve benliklerini vurgularlar.

#4. Kendimiz hakkında başkalarının istediği veya beklediği şekle uygun bir toplumsal izlenim oluşturmak amacıyla yapılan benlik sunumu stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Taktiksel benlik sunumu

Diğer insanların gözünde oluşturmak istediğimiz izlenimlerin amaçlarına göre değişen benlik sunumları şu şekilde ifade edilebilir: otantik benlik sunumu, ideal benlik sunumu ve taktiksel benlik sunumu.
*Otantik benlik sunumu, amacımız başkalarının gözünde kendimizi gördüğümüz şekle uygun bir izlenim oluşturmaktır (gerçek benliğimiz).
*İdeal benlik sunumu, amacımız kendi olmak istediğimiz kişiye uygun bir toplumsal izlenim oluşturmaktır (ideal benliğimiz).
*Taktiksel benlik sunumu ise, endişemiz kendimiz hakkında başkalarının istediği veya beklediği şekle uygun bir toplumsal izlenim oluşturmaktır.

#5. Aşağıdakilerden hangisi sosyal inşacılığın sorabileceği sorudur?

Cevap : B) 2020’deki kadınlar ile 1980’lerdeki kadınlar kadınlığa nasıl anlamlar yüklüyor?

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#6. Aşağıdakilerden hangisi sosyoloji alanında ortaya çıkan ve toplumsal yapının kişi üzerindeki etkisini araştıran sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

Cevap : B) sosyolojik sosyal psikoloji

B) sosyolojik sosyal psikoloji: Sosyolojik sosyal psikoloji, toplumsal yapının kişi üzerindeki etkilerini araştırır. Bu yaklaşım, sosyal faktörlerin bireyin davranışlarına olan etkilerini vurgular.

#7. İlk tutum ölçeğini geliştiren araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Thurstone

#8. Kendilerine genelde başkaları açısından bakıp, başkalarına nasıl göründükleri ve başkalarınca nasıl algılandıkları düşünceleriyle davranan insanlar için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap : B) Kamusal (ilişkisel) benlikleri yüksektir.

#9. İnsanların olaylar ve insanların davranışları hakkında nedensel açıklamalar üretirken bilgiyi nasıl kullandıklarını açıklama amacı taşıyan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Atıf kuramları

İnsanların olaylar ve insanların davranışları hakkında nedensel açıklamalar üretirken bilgiyi nasıl kullandıklarını açıklama amacı taşıyan kavram E) Atıf kuramları’dır. Atıf kuramları, insanların nedenlere yönelik düşünce ve açıklamalarını anlamaya çalışan bir dizi kuramı içerir.

#10. Bilişsel Çelişki Kuramıyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : D) Kurama göre, bireyler bilişleri arasında tutarsızlık olduğunda zaman içinde bilişler tutarlı hale gelir.

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#11. Bir sporcunun, spor müsabakalarına katılma motivasyonunun düşük olmasının aşağıdaki durumlardan hangisi ile ilişkili olduğu söylenebilir?

Cevap : A) Olumsuz benlik değerlendirmesi

Bir sporcunun spor müsabakalarına katılma motivasyonunun düşük olmasının nedeni A) Olumsuz benlik değerlendirmesi olabilir. Olumsuz benlik değerlendirmesi, kişinin kendini olumsuz bir şekilde değerlendirmesi ve bu nedenle motivasyonunun düşmesine neden olabilir.

#12. Aşağıdakilerden hangisi temel duygulardandır?

Cevap : C) Korku

#13. İnsanların tıpkı naif psikologlar gibi olayların nedenlerini anlamaya çalıştıklarını ve bu süreçte sağduyuyu kullandıklarını söyleyen kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Heider

#14. Aşağıdakilerin hangisi tek bir bireyi derinlemesine çalışabilme potansiyeli taşıyan bir tekniktir?

Cevap : D) Vaka çalışması

D) Vaka çalışması: Vaka çalışması, tek bir bireyi derinlemesine inceleyebilme potansiyeli taşıyan bir tekniktir. Araştırmacı, bireyin yaşamını, deneyimlerini ve davranışlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyerek derinlemesine anlayabilir.

#15. Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikolojiye ait bir soru değildir?

Cevap : E) Romatizmal hastalıklar ile depresy arasında bir ilişki var mıdır?

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#16. Aşağıdakilerden hangisi Weiner’in nedensellik boyutlarından değildir?

Cevap : B) Tutarlılık

#17. Bir iş yerinde çalışan Meltem, patronunun çok adaletsiz olduğunu düşündüğünü ve bu nedenle ondan hoşlanmadığını ifade etmiştir. Verilen örnekte Meltem’in patronuna yönelik tutumunun hangi bileşeni yer almaktadır?

Cevap : A) Bilişsel bileşen

#18. Aşağıdakilerden hangisi bilimsel araştırmanın amaçları arasında değildir?

Cevap : B) Olayların romantize edilmesi.

B) Olayların romantize edilmesi: Bilimsel araştırmanın amaçları arasında olayları romantize etmek yer almaz. Bilimsel yaklaşım, nesnel bir şekilde olayları incelemeyi ve romantizm gibi duygusal veya öznel yorumlardan kaçınmayı hedefler.

#19. I. Tutum nesnesine yönelik tepki süresi ölçümü II. Tutum ölçeklerinin kullanımı III. Tutum nesnesiyle ilgili sorular sorulması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudan tutum ölçümünü içermektedir?

Cevap : E) II ve III

#20. Aşağıdakilerden hangisi sosyal davranışın kaynağının bireyde değil sosyal grupta olduğunu ileri süren sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

Cevap : C) sosyokültürel yaklaşım

C) sosyokültürel yaklaşım: Sosyokültürel yaklaşım, sosyal davranışın kaynağının bireyde değil sosyal grupta olduğunu ileri sürer. Bu yaklaşım, toplumsal etkilerin bireylerin davranışlarını şekillendirdiğini vurgular.

Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.

#21. Kelley’e göre bir olayın nedeninin olayı gerçekleştiren kişi olması için aşağıdaki kriterlerden hangileri gerçekleşmelidir?

Cevap : E) Yüksek tutarlılık / Düşük yaygınlık / Düşük ayırt edicilik

#22. Benlik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) Benlik, insan hayatı boyunca süreklilik gösteren tutarlı ve değişmez bir yapıdır.

Benlik kavramı ile ilgili yanlış ifade C) Benlik, insan hayatı boyunca süreklilik gösteren tutarlı ve değişmez bir yapıdır. Benlik, zaman içinde değişebilir ve dönemsel olarak farklılıklar gösterebilir.

#23. Olayların nedenlerine açıklama getirirken çevresel faktörün etkisini azımsayıp kişisel özelliklere atıfta bulunuyorsak aşağıdaki atıf yanlılıklarından hangisini yapıyoruz demektir?

Cevap : C) Temel atıf hatası

Olayların nedenlerine açıklama getirirken çevresel faktörün etkisini azımsayıp kişisel özelliklere atıfta bulunuyorsak C) Temel atıf hatası’yı yapıyoruz.

#24. İnsanların kendileri hakkındaki bilgileri düzenlemesini ve durumları yorumlamasını sağlayan mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Benlik şeması

İnsanların kendileri hakkındaki bilgileri düzenlemesini ve durumları yorumlamasını sağlayan mekanizma B) Benlik şeması’dır. Benlik şeması, kişinin kendisi hakkında sahip olduğu bilişsel yapıyı ifade eder.

Öncesi
TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -2

LOLONOLO

Öğrenme Yönetim Sistemi

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -2

LOLONOLO

Öğrenme Yönetim Sistemi

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -2

Sosyal Biliş

1- Sosyal biliş kavramını en iyi aşağıdaki ifadelerden hangisi açıklar?

A) Bireylerin sosyal bilgiyi fark etme, kavrama, hatırlama ve kullanma süreci
B) Bilgisayar ve dijital cihazlar aracılığıyla toplum içinde iletişim kurma süreci.
C) Bireylerin sosyal medya platformlarına olan ilgisi ve bağımlılığı.
D) Teknolojiyi kullanarak kişisel bilgi ve verileri paylaşma davranışı.
E) Topluma göre bilgiyi düzenleme

Cevap : A) Bireylerin sosyal bilgiyi fark etme, kavrama, hatırlama ve kullanma süreci

Sosyal biliş kavramını en iyi ifade eden seçenek A) Bireylerin sosyal bilgiyi fark etme, kavrama, hatırlama ve kullanma süreci’dir. Sosyal biliş, insanların sosyal bilgiyi işleme ve anlama süreçlerini inceler.

2- Aşağıdakilerden hangisi bilişsel cimrilikle ilgili bir örnektir?

A) Satranç gibi zihinsel oyunları oynamak.
B) Bir matematik konusunu ilk defa öğrendikten sonra onunla ilgili soruları çözmeye yönelmek.
C) Bir romanı değil uyarlama filmini izlemeyi tercih etmek.
D) Kitap eleştiri metni yazmak
E) Film analizi yapmak

Cevap : C) Bir romanı değil uyarlama filmini izlemeyi tercih etmek.

Bilişsel cimrilikle ilgili bir örnek C) Bir romanı değil uyarlama filmini izlemeyi tercih etmek’tir. Bilişsel cimrilik, insanların bilişsel kaynaklarını korumak için daha az zihinsel çaba harcamayı tercih etmeleri anlamına gelir.

3- Aşağıdaki ifadelerden hangisi, otomatik düşünce ile kontrollü düşünce arasındaki temel farkı açıklar?

A) Otomatik düşünce, kasıtlı ve denetimli gerçekleşirken, kontrollü düşünce bilinçsizce olur.
B) Kontrollü düşünce daha hızlı ve verimli çalışırken, otomatik düşünme daha yavaş ilerler.
C) Kontrollü düşünce, niyet ve amaçlarla ilişkilendirilirken, otomatik düşünce için böyle bir ilişki söz konusu değildir.
D) Otomatik düşünce, zihinsel çaba ve yorgunluk hissettirirken, kontrollü düşünce çaba gerektirmez.
E) Bilişsel yanılgı ve yanlılıklar kontrollü düşünceler sonucu oluşur

Cevap : C) Kontrollü düşünce, niyet ve amaçlarla ilişkilendirilirken, otomatik düşünce için böyle bir ilişki söz konusu değildir.

Otomatik düşünce ile kontrollü düşünce arasındaki temel farkı en iyi açıklayan seçenek C) Kontrollü düşünce, niyet ve amaçlarla ilişkilendirilirken, otomatik düşünce için böyle bir ilişki söz konusu değildir’dir. Kontrollü düşünce, bilinçli ve amaçlı düşünme sürecini ifade ederken, otomatik düşünce daha bilinçsiz ve otomatik olarak gerçekleşir.

4- ……. dünyayı yorumlamak için kullanılan ve davranışları belirleyen düşünce örüntüleridir.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçneği işaretleyiniz.

A) Tetikleme
B) Otomatik düşünceler
C) Kontrollü düşünceler.
D) Şemalar
E) Kestirimler

Cevap : D) Şemalar

Boşluğa uygun olan seçenek D) Şemalar’dır. Şemalar, dünyayı yorumlamak için kullanılan ve davranışları belirleyen düşünce örüntüleridir.

5- Kestirimlerin güvenilirliği aşağıdakilerden hangisine benzemektedir?

A) Kusursuz ve hata yapmaz
B) Her zaman yanıltıcıdır
C) Kullanıldığı durumlarda çoğu zaman etkilidir
D) Sadece acil durumlarda geçerlidir
E) Bilişsel yanılgılara yol açmaz

Cevap : C) Kullanıldığı durumlarda çoğu zaman etkilidir

6- Kestirimler (sezgisel düşünceler), hangi durumlarda daha yaygın olarak kullanılır?

A) Üst biliş düşünce süreçlerinde
B) Çok önemli kararlar alınacağında
C) Bilgiye ulaşmak kolay olduğunda
D) Uzun süreli planlama gerektiren durumlarda
E) Karar almak için yeterli bilgiye sahip olunmadığında

Cevap : E) Karar almak için yeterli bilgiye sahip olunmadığında

Kestirimler (sezgisel düşünceler), en yaygın olarak E) Karar almak için yeterli bilgiye sahip olunmadığında kullanılır. İnsanlar, eksik bilgi veya zaman kısıtlamaları gibi durumlarda kestirimlere başvurabilirler.

7- Bir grubun tipik üyesine benzeyen birinin o grubun üyesi olduğunu düşünme eğilimi” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Erişilebilir Kestirimler
B) Temsil Kestirimleri
C) Enderlik Kestirimleri
D) Deneme Yanılma Kestirimleri
E) Çapalama ve Ayarlama

Cevap : B) Temsil Kestirimleri

8- Marsta bir yılda kaç gün olduğuna dair yeterli bilgi sahibi olunmadığı durumda Dünya’da bir yılda kaç gün olduğu bilgisi referans alınarak 365 güne yakın bir gün sayısı olduğunu tahmin etme eğilimi ………. kestirimlerdir.
Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçneği işaretleyiniz.

A) Temsil Kestirimleri
B) Erişilebilir Kestirimler
C) Deneme Yanılma
D) Çapalama ve Ayarlama
E) Enderlik Kestirimleri

Cevap : D) Çapalama ve Ayarlama

Boşluğa uygun olan seçenek D) Çapalama ve Ayarlama’dır. Çapalama ve Ayarlama, bilgi eksikliği durumunda mevcut bilgilere dayalı tahminler yapma eğilimini ifade eder.

9- “Bir görevin gerçekte gerekenden daha kısa sürede tamamlanacağı” şeklinde ifade edilen ve işin bitirilme zamanı ile ilgili yanılgıya ne ad verilir?

A) Aşırı konumlama
B) Denetleme yanılgısı
C) Planlama Yanılgısı
D) Aşırı kesinlik
E) Temsil kestirimi

Cevap : C) Planlama Yanılgısı

“Bir görevin gerçekte gerekenden daha kısa sürede tamamlanacağı” şeklinde ifade edilen yanılgıya C) Planlama Yanılgısı denir. İnsanlar genellikle işlerin ne kadar süreceği konusunda iyimser tahminlerde bulunma eğilimindedirler.

10- Kendilerinin diğer insanlara kıyasla belli konularda daha iyi olduklarına dair düşünce eğilimi şeklinde ifade edilen aşırı güven eğilimi hangi isimle anılır?

A) Aşırı konumlama
B) Aşırı tahmin etkisi
C) Aşırı kesinlik
D) Ortalamadan iyi yanılgısı
E) Yanlış Fikir Birliği Etkisi

Cevap : A) Aşırı konumlama

Kendilerinin diğer insanlara kıyasla belli konularda daha iyi olduklarına dair düşünce eğilimi A) Aşırı konumlama olarak adlandırılır. İnsanlar, kendilerini genellikle diğerlerinden daha yetenekli veya bilgili olarak görmeye eğilimlidirler.

Sosyal Psikolojiye Giriş-I

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1

LOLONOLO ANDROID

LOLONOLO IOS

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!