Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -4
Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -4
#1. şağıdakilerden hangisi kişiyi ve kişinin kişilik ve tutumlarını merkezine alırken, kültürel ve toplumsal etkiyi göz ardı etme eğiliminde psikoloji alanı içerisinde ortaya çıkmış sosyal psikoloji yaklaşımıdır?
Cevap : A) psikolojik sosyal psikoloji
A) psikolojik sosyal psikoloji: Bu yaklaşım, bireyi ve kişinin kişiliğini ve tutumlarını merkeze alırken, kültürel ve toplumsal etkiyi göz ardı etme eğilimindedir. Bu nedenle, psikolojik sosyal psikoloji, bireyin içsel süreçlerini vurgular ve kültürel etkenleri daha az önemser.
#2. İnsanların kendileri hakkındaki bilgileri düzenlemesini ve durumları yorumlamasını sağlayan mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Benlik şeması
İnsanların kendileri hakkındaki bilgileri düzenlemesini ve durumları yorumlamasını sağlayan mekanizma B) Benlik şeması’dır. Benlik şeması, kişinin kendisi hakkında sahip olduğu bilişsel yapıyı ifade eder.
#3. Kişilerin benlik sunumlarının altında yatan temel motivasyonu aşağıdaki kavram ikililerinden hangisi açıklamaktadır?
Cevap : D) Kendini izleme-Sosyal arzu edilebilirlik düzeyi
Kişilerin benlik sunumlarının altında yatan temel motivasyonu açıklayan kavram ikilisi D) Kendini izleme-Sosyal arzu edilebilirlik düzeyi’dir. Kendini izleme, kişinin sosyal kabul ve takdiri hedeflediği bir motivasyonu ifade eder.
#4. Heider’e göre toplumsal değer ve normlarla ilgili olan ve bireyin dışındaki toplumsal bir gerçeği belirten kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Gereklilik
#5. Aşağıdakilerden hangisi şizofreniyle ilgili olarak sosyal psikolojinin sorabileceği bir sorudur?
Cevap : D) Şizofreni ile toplumsal yapı arasında bir ilişki var mıdır?
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Benlik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : C) Benlik, insan hayatı boyunca süreklilik gösteren tutarlı ve değişmez bir yapıdır.
Benlik kavramı ile ilgili yanlış ifade C) Benlik, insan hayatı boyunca süreklilik gösteren tutarlı ve değişmez bir yapıdır. Benlik, zaman içinde değişebilir ve dönemsel olarak farklılıklar gösterebilir.
#7. Kelley’e göre iki koşucunun yarıştığı bir yarışta sakatlığı olduğu bilinen koşucu ile sakatlığı olmayan koşucunun yarışmayı aynı anda bitirmeleri üzerine ….. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) Sakatlığı olan koşucunun diğerinden daha başarılı bir koşucu olduğu düşünülür.
#8. Heider’e göre olayların nedenlerini açıklarken içsel ve dışsal odak kullanırız. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir kişinin iş yeri tercihiyle ilgili içsel bir açıklama örneğidir?
Cevap : D) “Maddi kazanç elde etmek istiyorum”
#9. Bir kuramın geçerli bir kuram sayılabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
Cevap: B) Yanlışlanabilir önermelerinin olması.
Açıklama: Bir kuramın geçerli bir bilimsel kuram sayılabilmesi için Karl Popper’in yanlışlanabilirlik ilkesi önemlidir. Popper’e göre bir kuramın bilimsel olarak kabul edilebilmesi, o kuramın yanlışlanabilir önermeler içermesine bağlıdır. Yani, kuramın sunduğu hipotezlerin veya önermelerin, onları çürütecek şekilde test edilebilmesi gerekmektedir. Bu, kuramın bilimsel yöntemlerle sınanabilir olduğunu ve yeni kanıtlar veya gözlemler karşısında değişime açık olduğunu gösterir. Bu nedenle, sadece doğrulanabilirlik değil, aynı zamanda yanlışlanabilirlik de bilimsel geçerliliğin bir ölçütüdür.
#10. Atıflara dair aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Atıf yanlılıkları dünyanın her yerinde benzer olarak yapılır
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Jones ve Davis’in Uyuşan Çıkarımlar Kuramına göre aşağıdaki durumlardan hangisinde kişinin davranışlarına bakarak kişiliği hakkında çıkarımı çok hızlı birşekilde yaparız?
Cevap : D) Kişi hoş karşılanmayan bir şekilde davranıyorsa
#12. Bireyciliğin baskın olduğu, bireyselleşmenin önemli bir etmen olduğu endüstrileşmiş batı toplumlarında kişilerin kendilerini nasıl tanımladıklarında belirleyici özellikler nelerdir?
Cevap : E) Kişisel özellikler
Bireyciliğin baskın olduğu, bireyselleşmenin önemli bir etmen olduğu endüstrileşmiş batı toplumlarında kişilerin kendilerini tanımlarken belirleyici özellikler E) Kişisel özelliklerdir. Bu toplumlarda bireyler, genellikle kişisel özellikleri ve benliklerini vurgularlar.
#13. Olayların nedenini açıklamaya çalışırken davranışların başka zaman ve durumlarda da tekrar edip etmediği sorusu aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?
Cevap : A) Tutarlılık
#14. Kendimiz hakkında başkalarının istediği veya beklediği şekle uygun bir toplumsal izlenim oluşturmak amacıyla yapılan benlik sunumu stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Taktiksel benlik sunumu
Diğer insanların gözünde oluşturmak istediğimiz izlenimlerin amaçlarına göre değişen benlik sunumları şu şekilde ifade edilebilir: otantik benlik sunumu, ideal benlik sunumu ve taktiksel benlik sunumu.
*Otantik benlik sunumu, amacımız başkalarının gözünde kendimizi gördüğümüz şekle uygun bir izlenim oluşturmaktır (gerçek benliğimiz).
*İdeal benlik sunumu, amacımız kendi olmak istediğimiz kişiye uygun bir toplumsal izlenim oluşturmaktır (ideal benliğimiz).
*Taktiksel benlik sunumu ise, endişemiz kendimiz hakkında başkalarının istediği veya beklediği şekle uygun bir toplumsal izlenim oluşturmaktır.
#15. Bir sporcunun, spor müsabakalarına katılma motivasyonunun düşük olmasının aşağıdaki durumlardan hangisi ile ilişkili olduğu söylenebilir?
Cevap : A) Olumsuz benlik değerlendirmesi
Bir sporcunun spor müsabakalarına katılma motivasyonunun düşük olmasının nedeni A) Olumsuz benlik değerlendirmesi olabilir. Olumsuz benlik değerlendirmesi, kişinin kendini olumsuz bir şekilde değerlendirmesi ve bu nedenle motivasyonunun düşmesine neden olabilir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Aşağıdakilerden hangisi neden sonuç ilişkileri kurulması için elverişlidir?
Cevap : E) Laboratuvar deneyi
E) Laboratuvar deneyi: Laboratuvar deneyi, neden-sonuç ilişkilerini kurmak için elverişli bir tekniktir. Kontrollü bir ortamda değişkenleri manipüle etmek ve sonuçları ölçmek mümkün olur, bu da neden-sonuç ilişkilerini açıkça belirlemeyi sağlar.
#17. Muzaffer Şerif’in deneyinde kullandığı “otokinetik etki” için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Cevap : B) Görsel bir yanılgıdır.
#18. Aşağıdaki kavramlardan hangisi benlik bilgisinin sosyal kaynaklarından biri olarak değerlendirilemez?
Cevap : E) İç gözlem
#19. Kişinin sahip olduğu motivasyonlarını ve eylemlerini hedef yönelimli olarak uyarlaması süreci aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?
Cevap : D) Benlik düzenlemesi
#20. Aşağıdakilerden hangisi insanların nasıl kararlar verdiği, kendilerini nasıl değerlendirdiği ve diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiği gibi sosyal davranışın altında yatan zihinsel süreçleri anlamaya çalışmakta sosyal psikoloji yaklaşımıdır?
Cevap : C) sosyal bilişsel yaklaşım
C) sosyal bilişsel yaklaşım: Bu yaklaşım, insanların nasıl kararlar verdiği, kendilerini nasıl değerlendirdiği ve diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiği gibi sosyal davranışın altında yatan zihinsel süreçleri anlamaya çalışır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#21. Benliğin ilgili sosyal ilişkisel bağlamlarda değişen rol, durum ve koşullara göre tercih, davranış ve eylemlerini kontrol eden mekanizması aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Benliğin yürütücü işlevi
Benliğin ilgili sosyal ilişkisel bağlamlarda değişen rol, durum ve koşullara göre tercih, davranış ve eylemlerini kontrol eden mekanizma A) Benliğin yürütücü işlevi’dir. Benliğin yürütücü işlevi, kişinin farklı bağlamlarda farklı roller ve kimlikler altında nasıl davranacağını düzenler.
#22. Aşağıdakilerden hangisi arasında korelasyonel bir ilişki kurulmuştur?
Cevap : D) A görüldüğünde B’ye de rastlanmakta; B görüldüğünde A’ya da rastlanmaktadır
#23. Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikolojinin gelişmesinde rol oynayan faktörlerdendir?
Cevap : E) hepsi
E) hepsi: Sosyal psikolojinin gelişmesinde savaşlar, göç, seri üretim ve sanayileşme, kapitalist ekonomik yapının tüketici ihtiyacı gibi faktörlerin hepsi rol oynamıştır. Bu faktörler sosyal psikolojiyi etkileyen dönemsel ve toplumsal değişimleri yansıtır.
#24. Sosyal ilişkilerimiz içerisinde reddedilmeye ve kabul görmemeye karşı bize bir uyarı mekanizması olarak işlev gören, diğerlerinin bizden beklentilerine ve değerlendirmelerine duyarlı davranmamıza neden olan aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Benlik saygısı
Sosyal ilişkilerimiz içerisinde reddedilmeye ve kabul görmemeye karşı bize bir uyarı mekanizması olarak işlev gören, diğerlerinin bizden beklentilerine ve değerlendirmelerine duyarlı davranmamıza neden olan B) Benlik saygısı’dır. Düşük benlik saygısı, reddedilme korkusunu artırabilir.
#25. Heider’e göre olayların nedenlerini neden anlamaya çalışırız?
Cevap : E) Olayların gerçek nedenini bulmak için
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -4
LOLONOLO
Öğrenme Yönetim Sistemi
Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -4
LOLONOLO
Öğrenme Yönetim Sistemi
HD Quiz powered by harmonic design
Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -4
Atıflar |
|
---|---|
Sosyal Psikolojiye Giriş-I |
Atıflar