auzefSosyal HizmetSosyal Psikolojisosyoloji

Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -4

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -4

#1. Olayların nedenini açıklamaya çalışırken davranışların başka zaman ve durumlarda da tekrar edip etmediği sorusu aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

Cevap : A) Tutarlılık

#2. Aşağıdakilerden hangisi insanların nasıl kararlar verdiği, kendilerini nasıl değerlendirdiği ve diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiği gibi sosyal davranışın altında yatan zihinsel süreçleri anlamaya çalışmakta sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

Cevap : C) sosyal bilişsel yaklaşım

C) sosyal bilişsel yaklaşım: Bu yaklaşım, insanların nasıl kararlar verdiği, kendilerini nasıl değerlendirdiği ve diğer insanlarla nasıl etkileşime girdiği gibi sosyal davranışın altında yatan zihinsel süreçleri anlamaya çalışır.

#3. Muzaffer Şerif'in deneyinde kullandığı "otokinetik etki" için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap : B) Görsel bir yanılgıdır.

#4. Bireyciliğin baskın olduğu, bireyselleşmenin önemli bir etmen olduğu endüstrileşmiş batı toplumlarında kişilerin kendilerini nasıl tanımladıklarında belirleyici özellikler nelerdir?

Cevap : E) Kişisel özellikler

Bireyciliğin baskın olduğu, bireyselleşmenin önemli bir etmen olduğu endüstrileşmiş batı toplumlarında kişilerin kendilerini tanımlarken belirleyici özellikler E) Kişisel özelliklerdir. Bu toplumlarda bireyler, genellikle kişisel özellikleri ve benliklerini vurgularlar.

#5. Heider’e göre olayların nedenlerini açıklarken içsel ve dışsal odak kullanırız. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir kişinin iş yeri tercihiyle ilgili içsel bir açıklama örneğidir?

Cevap : D) “Maddi kazanç elde etmek istiyorum”


#6. Bir kuramın geçerli bir kuram sayılabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?

Cevap : B) Yanlışlanabilir önermelerinin olması.

B) Yanlışlanabilir önermelerinin olması: Bilimsel bir kuram veya teori, yanlışlanabilir (falsifiye edilebilir) olmalıdır. Yani, kuramın önermeleri, deneysel olarak yanlışlanabilir olmalıdır. Bu, bilimde kuramların test edilebilirliğini ve geliştirilebilirliğini sağlar.

#7. Atıflara dair aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : B) Atıf yanlılıkları dünyanın her yerinde benzer olarak yapılır

#8. Heider'e göre toplumsal değer ve normlarla ilgili olan ve bireyin dışındaki toplumsal bir gerçeği belirten kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Gereklilik

#9. Bir sporcunun, spor müsabakalarına katılma motivasyonunun düşük olmasının aşağıdaki durumlardan hangisi ile ilişkili olduğu söylenebilir?

Cevap : A) Olumsuz benlik değerlendirmesi

Bir sporcunun spor müsabakalarına katılma motivasyonunun düşük olmasının nedeni A) Olumsuz benlik değerlendirmesi olabilir. Olumsuz benlik değerlendirmesi, kişinin kendini olumsuz bir şekilde değerlendirmesi ve bu nedenle motivasyonunun düşmesine neden olabilir.

#10. Kendimiz hakkında başkalarının istediği veya beklediği şekle uygun bir toplumsal izlenim oluşturmak amacıyla yapılan benlik sunumu stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Taktiksel benlik sunumu

Diğer insanların gözünde oluşturmak istediğimiz izlenimlerin amaçlarına göre değişen benlik sunumları şu şekilde ifade edilebilir: otantik benlik sunumu, ideal benlik sunumu ve taktiksel benlik sunumu.
*Otantik benlik sunumu, amacımız başkalarının gözünde kendimizi gördüğümüz şekle uygun bir izlenim oluşturmaktır (gerçek benliğimiz).
*İdeal benlik sunumu, amacımız kendi olmak istediğimiz kişiye uygun bir toplumsal izlenim oluşturmaktır (ideal benliğimiz).
*Taktiksel benlik sunumu ise, endişemiz kendimiz hakkında başkalarının istediği veya beklediği şekle uygun bir toplumsal izlenim oluşturmaktır.


#11. Aşağıdaki kavramlardan hangisi benlik bilgisinin sosyal kaynaklarından biri olarak değerlendirilemez?

Cevap : E) İç gözlem

#12. şağıdakilerden hangisi kişiyi ve kişinin kişilik ve tutumlarını merkezine alırken, kültürel ve toplumsal etkiyi göz ardı etme eğiliminde psikoloji alanı içerisinde ortaya çıkmış sosyal psikoloji yaklaşımıdır?

Cevap : A) psikolojik sosyal psikoloji

A) psikolojik sosyal psikoloji: Bu yaklaşım, bireyi ve kişinin kişiliğini ve tutumlarını merkeze alırken, kültürel ve toplumsal etkiyi göz ardı etme eğilimindedir. Bu nedenle, psikolojik sosyal psikoloji, bireyin içsel süreçlerini vurgular ve kültürel etkenleri daha az önemser.

#13. Heider’e göre olayların nedenlerini neden anlamaya çalışırız?

Cevap : E) Olayların gerçek nedenini bulmak için

#14. İnsanların kendileri hakkındaki bilgileri düzenlemesini ve durumları yorumlamasını sağlayan mekanizma aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Benlik şeması

İnsanların kendileri hakkındaki bilgileri düzenlemesini ve durumları yorumlamasını sağlayan mekanizma B) Benlik şeması’dır. Benlik şeması, kişinin kendisi hakkında sahip olduğu bilişsel yapıyı ifade eder.

#15. Aşağıdakilerden hangisi arasında korelasyonel bir ilişki kurulmuştur?

Cevap : D) A görüldüğünde B’ye de rastlanmakta; B görüldüğünde A’ya da rastlanmaktadır


#16. Kelley'e göre iki koşucunun yarıştığı bir yarışta sakatlığı olduğu bilinen koşucu ile sakatlığı olmayan koşucunun yarışmayı aynı anda bitirmeleri üzerine ..... Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : C) Sakatlığı olan koşucunun diğerinden daha başarılı bir koşucu olduğu düşünülür.

#17. Sosyal ilişkilerimiz içerisinde reddedilmeye ve kabul görmemeye karşı bize bir uyarı mekanizması olarak işlev gören, diğerlerinin bizden beklentilerine ve değerlendirmelerine duyarlı davranmamıza neden olan aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Benlik saygısı

Sosyal ilişkilerimiz içerisinde reddedilmeye ve kabul görmemeye karşı bize bir uyarı mekanizması olarak işlev gören, diğerlerinin bizden beklentilerine ve değerlendirmelerine duyarlı davranmamıza neden olan B) Benlik saygısı’dır. Düşük benlik saygısı, reddedilme korkusunu artırabilir.

#18. Benlik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) Benlik, insan hayatı boyunca süreklilik gösteren tutarlı ve değişmez bir yapıdır.

Benlik kavramı ile ilgili yanlış ifade C) Benlik, insan hayatı boyunca süreklilik gösteren tutarlı ve değişmez bir yapıdır. Benlik, zaman içinde değişebilir ve dönemsel olarak farklılıklar gösterebilir.

#19. Kişilerin benlik sunumlarının altında yatan temel motivasyonu aşağıdaki kavram ikililerinden hangisi açıklamaktadır?

Cevap : D) Kendini izleme-Sosyal arzu edilebilirlik düzeyi

Kişilerin benlik sunumlarının altında yatan temel motivasyonu açıklayan kavram ikilisi D) Kendini izleme-Sosyal arzu edilebilirlik düzeyi’dir. Kendini izleme, kişinin sosyal kabul ve takdiri hedeflediği bir motivasyonu ifade eder.

#20. Benliğin ilgili sosyal ilişkisel bağlamlarda değişen rol, durum ve koşullara göre tercih, davranış ve eylemlerini kontrol eden mekanizması aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Benliğin yürütücü işlevi

Benliğin ilgili sosyal ilişkisel bağlamlarda değişen rol, durum ve koşullara göre tercih, davranış ve eylemlerini kontrol eden mekanizma A) Benliğin yürütücü işlevi’dir. Benliğin yürütücü işlevi, kişinin farklı bağlamlarda farklı roller ve kimlikler altında nasıl davranacağını düzenler.


#21. Kişinin sahip olduğu motivasyonlarını ve eylemlerini hedef yönelimli olarak uyarlaması süreci aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?

Cevap : D) Benlik düzenlemesi

#22. Jones ve Davis’in Uyuşan Çıkarımlar Kuramına göre aşağıdaki durumlardan hangisinde kişinin davranışlarına bakarak kişiliği hakkında çıkarımı çok hızlı birşekilde yaparız?

Cevap : D) Kişi hoş karşılanmayan bir şekilde davranıyorsa

#23. Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikolojinin gelişmesinde rol oynayan faktörlerdendir?

Cevap : E) hepsi

E) hepsi: Sosyal psikolojinin gelişmesinde savaşlar, göç, seri üretim ve sanayileşme, kapitalist ekonomik yapının tüketici ihtiyacı gibi faktörlerin hepsi rol oynamıştır. Bu faktörler sosyal psikolojiyi etkileyen dönemsel ve toplumsal değişimleri yansıtır.

#24. Aşağıdakilerden hangisi şizofreniyle ilgili olarak sosyal psikolojinin sorabileceği bir sorudur?

Cevap : D) Şizofreni ile toplumsal yapı arasında bir ilişki var mıdır?

#25. Aşağıdakilerden hangisi neden sonuç ilişkileri kurulması için elverişlidir?

Cevap : E) Laboratuvar deneyi

E) Laboratuvar deneyi: Laboratuvar deneyi, neden-sonuç ilişkilerini kurmak için elverişli bir tekniktir. Kontrollü bir ortamda değişkenleri manipüle etmek ve sonuçları ölçmek mümkün olur, bu da neden-sonuç ilişkilerini açıkça belirlemeyi sağlar.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -4

LOLONOLO

Öğrenme Yönetim Sistemi

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1 Vize Deneme Sınavı -4

LOLONOLO

Öğrenme Yönetim Sistemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -I Vize Deneme Sınavı -4

Atıflar

1- İnsanların olaylar ve insanların davranışları hakkında nedensel açıklamalar üretirken bilgiyi nasıl kullandıklarını açıklama amacı taşıyan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sosyal kategorizasyon
B) Sosyal algılama
C) Kalıpyargılar
D) Sosyal kimlik kuramı
E) Atıf kuramları

Cevap : E) Atıf kuramları

İnsanların olaylar ve insanların davranışları hakkında nedensel açıklamalar üretirken bilgiyi nasıl kullandıklarını açıklama amacı taşıyan kavram E) Atıf kuramları’dır. Atıf kuramları, insanların nedenlere yönelik düşünce ve açıklamalarını anlamaya çalışan bir dizi kuramı içerir.

2- Heider’e göre olayların nedenlerini neden anlamaya çalışırız?

A) Olayları kontrol etmek için
B) Olayları öngörebilmek için
C) Belirsizliği ortadan kaldırabilmek için
D) Beklenmedik olaylara hazırlıklı olmak için
E) Olayların gerçek nedenini bulmak için

Cevap : E) Olayların gerçek nedenini bulmak için

3- İnsanların tıpkı naif psikologlar gibi olayların nedenlerini anlamaya çalıştıklarını ve bu süreçte sağduyuyu kullandıklarını söyleyen kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Weiner
B) Kelley
C) Heider
D) Jones ve Davis
E) Moscovici

Cevap : C) Heider

4- Heider’e göre olayların nedenlerini açıklarken içsel ve dışsal odak kullanırız. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir kişinin iş yeri tercihiyle ilgili içsel bir açıklama örneğidir?

A) “Bu işyerinde çalışmamın nedeni maddi imkanlarıdır”
B) “Diğer işyerinde çalışma ortamı rahat değil”
C) “Patron çok iyi bir insan”
D) “Maddi kazanç elde etmek istiyorum”
E) “Bu yeni arkadaşlar beni seviyorlar”

Cevap : D) “Maddi kazanç elde etmek istiyorum”

5- Aşağıdakilerden hangisi Weiner’in nedensellik boyutlarından değildir?

A) İçsellik/Dışsallık
B) Tutarlılık
C) Kalıcılık
D) Kontrol edilebilirlik
E) Değişkenlik

Cevap : B) Tutarlılık

6- Olayların nedenini açıklamaya çalışırken davranışların başka zaman ve durumlarda da tekrar edip etmediği sorusu aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?

A) Tutarlılık
B) Ayırt edicilik
C) Yaygınlık
D) Nedensellik
E) Benzerlik

Cevap : A) Tutarlılık

7- Kelley’e göre bir olayın nedeninin olayı gerçekleştiren kişi olması için aşağıdaki kriterlerden hangileri gerçekleşmelidir?

A) Yüksek tutarlılık / Yüksek yaygınlık / Yüksek ayırt edicilik
B) Düşük tutarlılık / Düşük yaygınlık / Düşük ayırt edicilik
C) Yüksek tutarlılık / Düşük yaygınlık / Yüksek ayırt edicilik
D) Düşük tutarlılık / Yüksek yaygınlık / Yüksek ayırt edicilik
E) Yüksek tutarlılık / Düşük yaygınlık / Düşük ayırt edicilik

Cevap : E) Yüksek tutarlılık / Düşük yaygınlık / Düşük ayırt edicilik

8- Jones ve Davis’in Uyuşan Çıkarımlar Kuramına göre aşağıdaki durumlardan hangisinde kişinin davranışlarına bakarak kişiliği hakkında çıkarımı çok hızlı birşekilde yaparız?

A) Kişi bu davranışı istemeden yapıyorsa
B) Kişi aynı davranışı rutin olarak yapıyorsa
C) Kişi kendisinden beklendiği gibi davranıyorsa
D) Kişi hoş karşılanmayan bir şekilde davranıyorsa
E) Kişi, rollerinin gerektirdiği gibi davranıyorsa

Cevap : D) Kişi hoş karşılanmayan bir şekilde davranıyorsa

9- Olayların nedenlerine açıklama getirirken çevresel faktörün etkisini azımsayıp kişisel özelliklere atıfta bulunuyorsak aşağıdaki atıf yanlılıklarından hangisini yapıyoruz demektir?

A) Aktör-gözlemci yanlılığı
B) Benliğe hizmet eden yanlılık
C) Temel atıf hatası
D) Gruba hizmet eden yanlılık
E) Adil dünya inancı

Cevap : C) Temel atıf hatası

Olayların nedenlerine açıklama getirirken çevresel faktörün etkisini azımsayıp kişisel özelliklere atıfta bulunuyorsak C) Temel atıf hatası’yı yapıyoruz.

10- Atıflara dair aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

A) Temel atıf hatası Batı ülkelerinde daha fazla yapılır
B) Atıf yanlılıkları dünyanın her yerinde benzer olarak yapılır
C) Doğu ülkelerinden bağlamsal atıflar daha fazla yapılır
D) Olayları açıklarken Doğu ve Batı ülkelerinde kişilerin ilişkilerine yapılan atıflarda farklılıklar vardır
E) Olayları açıklarken Doğu ve Batı ülkelerinde kişilerin özelliklerine yapılan atıflarda farklılıklar vardır.

Cevap : B) Atıf yanlılıkları dünyanın her yerinde benzer olarak yapılır

Sosyal Psikolojiye Giriş-I

Auzef Sosyal Psikolojiye Giriş -1

LOLONOLO ANDROID

LOLONOLO IOS

Atıflar

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!