Yer Sistemleri 2022-2023 Final Soruları
Yer Sistemleri 2022-2023 Final Soruları
#1. Yağışlarla yeryüzüne düşen suların bir kısmı akışa geçer, bir kısmı buharlaşır, bir kısmı bitkiler tarafından tutulur. Bir kısmı insanlar tarafından yapılan barajlar vb. mühendislik yapılarında sulama, içme, kullanma amaçlı tutulabilir. Yüzey sularının bir kısmı da kayaların yarık, çatlakları vasıtasıyla yer altına geçerek hazne kayalardaki akiferlerde toplanır. Suyun bu yer altına geçme olayına ..... adı verilir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) filtrasyon
#2. Atmosferden gelen radyasyonun yüzde kaçı yeryüzü tarafından tutularak emilir?
Cevap : B) yüzde 51
#3. Küresel iklim değişikliğine dayalı, özellikle güney kıyılarda buzulların erimesine bağlı yaşam alanlarının artmasına rağmen, Grönland hangi morfojenetik/morfoklimatik bölge içinde yer alır?
Cevap : B) Glasiyal
#4. Yıllık yağış tutarının 250-500 mm arasında gerçekleştiği kurak sahalara yani çöl bölgelerine komşu sahalardır. Kıtaların genelde ortalarındaki çöl bölgelerinin çevrelerindeki ılıman bölgelerle geçiş sahalarını oluşturan alanlardır. Bu sebeple geniş bir alanı oluşturan hayvan ve bitki toplulukları hâkimdir. Avustralya’nın deve kuşları örnek oluşturur. Yukarıda hangi morfojenetik/morfoklimatik bölgenin genel özellikleri açıklanmıştır?
Cevap : D) Yarı kurak
#5. Aşağıdakilerden hangisinin bir kolu, 12 Kasım 2016 günü hareket ederek büyüklüğü M=7,8 olan afet boyutlu bir deprem meydana getirmiş, Yeni Zelanda’da 2 kişi can vermiş, kara 2 metre yükselmiş ve binlerce heyelan oluşmuştur?
Cevap : C) Alp Fayı
#6. Aşağıdakilerden hangisi yer sistemi diyagramına bakıldığında bir coğrafi olayla bağıntılı dört etkileşim tipinden biri değildir?
Cevap : A) Ateş
#7. İnsanlığın 1763’te buhar motorunun icadı ile keşif ve icatlarının hızlanması; buharlı tren, buharlı gemi, teleskop, radyo, televizyon ve benzerlerini icat etmesi ile hangi devrimi gerçekleştirdiği söylenebilir?
Cevap : A) Endüstri Devrimi
#8. Ekosistemi oluşturan canlılar, bir veya birkaç besin düzeyi oluşturur. Genel besin piramidinde aşağıdan yukarıya çıkıldıkça aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?
Cevap : A) Zehirli madde birikimi artar.
#9. Enerji döngüsünde besin zincirinin en altında aşağıdakilerden hangisi bulunur?
Cevap : C) Üreticiler
#10. Dünyadaki çeşitli rezervuarlarda (su haznelerinde) bulunan suyun tipik kalma sürelerine göre akarsularda suyun kalma süresi ne kadardır?
Cevap : E) 2-6 ay
#11. Litosferin altında bulunan, ona göre daha kıvamlı olan ve astenosfer de denilen kabuğun bu iç kesimine başka ne ad verilir?
Cevap : C) Bazaltik kabuk
#12. 19. yüzyılın ortalarında ABD’li bilim adamı W. M. Davis tarafından ortaya atılan, yer kabuğunu oluşturan litosferdeki bu kayaların zaman zaman sıvı kıvamlı bir hâle gelmesine, sonrasında yüzeye çıkarak katılaşmasına, koparılıp parçalanarak ayrışmasına ve çözülmesine sonrasında tekrar çanak ve çukur sahalarda plastiklik kazanmasına ya yeryüzüne buradan iç kuvvetlerin etkisiyle yükselerek orojenik hareketlerle dağların tekrardan oluşuna ya da mantoya kadar ulaşarak tekrardan sıvı kıvamlı hâle gelmesine, tekrar buradan çatlak sistemlerini takiben yeryüzüne dönüşüne dayalı döngüye aynı zamanda ..... döngüsü adı da verilmiştir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) aşınım
#13. % 19 ile neredeyse okyanus alanlarının 1/5’ini kaplayan, 70 milyon km² alanı, 264 milyon km³ su hacmi, 3741 metre ortalama derinliği, 66.526 km kıyı çizgisi olan okyanus aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Hint Okyanusu
#14. İnsanın gelişme devrelerini oluşturan, insanlığın yaptığı devrimlerin eskiden yeniye doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) 1-Bilişsel Devrim, 2-Tarım Devrimi, 3-Sanayi Devrimi, 4-Bilimsel Devrim
#15. Dünya, Güneş etrafındaki hareketini 365 gün 6 saatte, yani 1 yılda tamamlar. Onun için buna dünyanın ..... denir. Dünyanın Güneş çevresindeki hareketini yaparken takip ettiği yola ..... denir. Yörüngenin üzerinde bulunduğu düzlem ise ..... düzlemidir. Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : B) yıllık hareketi – yörünge – yörünge
#16. Kuaterner öncesi buzullaşmada tropikal iklim koşullarının kutuplara yakın bölgelere kadar hâkim olduğu dönemlere de rastlanır. En eski zamanlardan biri olan Arkeen 2,5-3,6 milyar yıl öncesini ifade eder ve devrin soğuk bir karakter gösterdiği önemli süreçlerden birisi, suda ortaya çıkan ..... okyanuslarda oksijen birikimlerini başlatmış olmalarından anlaşılmaktadır. Yukarıda verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : E) fotosentetik bakterilerin
#17. Aşağıdakilerden hangisi kimyasal tortul kayalara örnek oluşturur?
Cevap : E) Traverten, jips
#18. Aşağıdakilerden hangisi atmosferin yer yuvarın diğer geosferlerine yararlarından biri değildir?
Cevap : E) Meteorların yeryüzüne düşmesini sağlar.
#19. Plakaları birbirinden ayıran sınırların yapısal özellikleri arasında bazı farklar vardır. Bu bakımdan üç tip plaka sınırı vardır. Bu tiplerden birinin de plaka sınırını ..... oluşturur. Örneğin, Kuzey Anadolu Fay sistemi olarak tanınan fay, Avrasya ve Anadolu plakalarının sınırını oluşturur. ABD’nin batısındaki San Andreas Fayı, K. Amerika ile Pasifik plakaları sınırında bulunur. Bunların özellikleri yanal faylar olmalarıdır, plakalar birbirine göre yanal hareket ederler. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : D) yırtılma fayı
#20. ....., genellikle minerallerden meydana gelir. Dünyada 1000’e yakın mineral bulunuyorsa da bunlardan ancak 18-20 tanesi kaya oluşturabilir. Organik maddelerden koparak gelen parçaların bir çimento ile birleşmeleri sonucu kil taşı, kum taşı, kireç taşı gibi isimler de verilen ..... oluşur. ..... ise, belirli bir kristal yapısı olan doğal kimyasal bileşiklerdir. Yukarıdaki boşluklara sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : C) Kayalar – taşlar – Mineraller
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Yer Sistemleri 2022-2023 Final Soruları |
|||
---|---|---|---|
Yer Sistemleri |
Yer Sistemleri 2022-2023 Final Soruları
Yer Sistemleri 2022-2023 Final Soruları