Ürün ve Marka Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları
Ürün ve Marka Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları
#1. Ürün ve marka arasındaki farklar ile ilgili olarak aşağıda söylenen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : C) Ürünün kişiliği vardır.
#2. Nike markasına ait “özgün atletik ve performanstır” (authentic athletic performance)” ifadesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?
Cevap : C) Marka mantrası
Bu ifade, C seçeneğindeki “Marka mantrası” kavramına örnektir. Marka mantrası, bir markanın temel felsefesini, değerlerini ve özünü özetleyen kısa ve etkili bir ifadedir. Nike’ın “authentic athletic performance” ifadesi, markanın temel özelliğini ve felsefesini yansıtan, kısa ve etkili bir mantrayı temsil eder.
#3. “Pazarda aynı ihtiyacı tatmin edebilecek alternatif ürün / hizmetler varken, hedef kitlemiz neden bizi tercih etmeli?” sorusu, aşağıdaki kavramlardan hangisine cevap aramaktadır?
Cevap : A) Değer Önerisi
#4. Aşağıdakilerden hangisi marka işbirlikçi örneklerinden değildir?
Cevap : D) Müşteriler
#5. “........... bir ihtiyacı tatmin etmek için pazara sunulmuş olan herhangi bir şeydir” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Ürün
#6. Bir marka aşağıdaki faydalardan hangisini sağlayarak müşteriler için fonksiyonel değer sağlayabilir?
Cevap : E) Bir ürünün performansına ilişkin algısını geliştirerek
#7. Aşağıdakilerden hangisi modern markaların gelişimi ve marka yönetiminin asıl çıkış noktası olmuştur?
Cevap : B) Sanayi Devrimi
Modern markaların gelişimi ve marka yönetiminin asıl çıkış noktası olarak kabul edilen dönem Sanayi Devrimi’dir. Sanayi Devrimi, üretim yöntemlerindeki değişim, endüstrileşme ve toplumun yapısında meydana gelen büyük değişikliklerle birlikte tüketim alışkanlıklarında da önemli bir evrim yaratmıştır. Bu dönemde ürünlerin seri üretimi, farklılaştırma ve tüketici taleplerine uyum sağlama ihtiyacı, modern marka kavramının ortaya çıkmasına ve marka yönetiminin temellerinin atılmasına sebep olmuştur. Bu süreçte, markaların tüketiciyle ilişkilerini yönetme ve marka değerini artırma ihtiyacı giderek belirginleşmiştir.
#8. “Fayda – maliyet” (fayda eksi maliyet) = ? denkleminde soru işareti olan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Cevap : A) Algılanan değer
Verilen denklem “Fayda – maliyet” ifadesini kullanıyor. Bu durumda, faydanın maliyetten daha yüksek olduğu bir durumda, tüketici algılanan değeri arttırır ve ürün ya da hizmeti daha çekici hale getirir. Bu nedenle, bu denklemdeki boşluğa A) Algılanan değer gelmelidir. Algılanan değer, tüketicilerin bir ürün veya hizmetin sağladığı faydayı maliyetine kıyasla nasıl değerlendirdiğini ifade eder.
#9. Aşağıdakilerden hangisi potansiyel ürün tanımıdır?
Cevap : B) Bir ürünün zaman içinde sahip olma olasılığı yüksek tüm niteliklerdir.
#10. Bir marka aşağıdaki faydalardan hangisini sağlayarak müşteriler için psikolojik değer sağlayabilir?
Cevap : A) Kendini ifade etmeyi kolaylaştırarak
#11. Marka sloganı ve marka konumlandırma ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : C) Marka sloganı sözel değil, görsel bir marka tanımlayıcıdır.
C şıkkı yanlıştır. Marka sloganı genellikle sözel bir ifade olarak markayı tanımlar ve markanın özünü, değerlerini veya temel mesajını yansıtır. Görsel bir marka tanımlayıcısı değildir. Marka sloganları, kısa ve öz ifadeler kullanarak markanın kimliğini ve değer önerisini ifade eder, ancak bu sözel ifadelerdir. Görsel tanımlayıcılar genellikle logolar veya marka imajı üzerinden sağlanır.
#12. Marka konumlandırma haritaları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : E) Haritada birbirine uzak olan markalar, müşteriler tarafından benzer şekilde algılanır.
E seçeneği yanlıştır. Marka konumlandırma haritalarında birbirine uzak olan markalar genellikle müşteriler tarafından farklı şekilde algılanır. Bu haritalar genellikle müşterilerin markaları algıladıkları şekilde konumlandırır; bu nedenle, haritada birbirine yakın olan markalar, benzer şekilde algılanırken, birbirine uzak olan markalar farklı özelliklerle veya farklı konumlarda algılanabilir. Bu haritalar, genellikle tüketicilerin markalar arasındaki farklılıkları veya benzerlikleri anlamalarına yardımcı olur ve markaların konumlarını rakipleriyle karşılaştırmalarına imkan tanır.
#13. Marka mantrası ve marka konumlandırması ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : D) Marka mantrasının belirlenmesinde yönetici şu soruyu sorar: “Hedef müşterilerin markam hakkında nasıl düşünmesini isterim?”
#14. “Michelin Adamı, Nesquik Tavşanı, Energizer Tavşanı, Turkcell Cellocan” gibi unsurlar, marka tanımlayıcılarından hangisine örnektir?
Cevap : E) Marka karakteri
Bu unsurlar, marka karakterlerine örnektir. Marka karakterleri, belirli bir markanın kimliğini ve özelliklerini yansıtan, genellikle tanınabilir olan semboller, figürler veya karakterlerdir. Michelin Adamı, Nesquik Tavşanı, Energizer Tavşanı ve Turkcell Cellocan gibi tanıdık ve markayı temsil eden karakterler, markanın kimliğini güçlendirmek ve tüketiciler arasında bağ kurmak için kullanılır. Bu nedenle, bu unsurlar marka karakterlerine örnektir.
#15. “Marka bir kişi olsaydı, nasıl biri olurdu?” sorusunun cevabı aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?
Cevap : C) Marka kişiliği
Bu sorunun cevabı “C) Marka kişiliği” kavramına aittir. “Marka bir kişi olsaydı, nasıl biri olurdu?” sorusu, bir markanın insan bir kişi gibi düşünülerek hangi özelliklere sahip olabileceğini ifade eder. Bu durumda, markanın belirli bir kişilik, tutum ve davranış özellikleriyle tanımlanması, onun marka kişiliği olarak adlandırılır.
#16. Doğuş Çay’ın “En Güzel Çay, Doğuş Çay”’, Filli Boya’nın “En Güzel Boya Filli Boya” sloganları aşağıdaki slogan türlerinden hangisine örnektir?
Cevap : D) Üstün
#17. Belirli bir markadan memnun kalan tüketicilerin aynı markayı tekrar satın alma niyetlerinin ölçümlenmesi hangi kavramı tanımlamaktadır?
Cevap : E) Marka sadakati
Bu durum “E) Marka sadakati” kavramını tanımlar. Marka sadakati, bir tüketicinin belirli bir markaya karşı duyduğu bağlılık, tekrar satın alma niyeti ve tutarlılık olarak tanımlanır. Bu kavram, bir markaya olan bağlılığın ölçümüne odaklanır ve memnun kalan tüketicilerin aynı markayı tekrar tercih etme niyetini ifade eder.
#18. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin markalaşma süreçlerinde karşılaştıkları problemlerden biri değildir?
Cevap : D) Ekonomideki iyileşmeler
#19. Amblemlerin yazı ile desteklenmesi sonucu ortaya çıkan marka tanımlayıcı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Logo
#20. Marka çağrışımlarının temel işlevleri ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Markanın rakipler ile benzeşmesini sağlama
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
E-Ticaret ve Pazarlama sınav soruları
Ürün ve Marka Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları |
|||
---|---|---|---|
Ürün ve Marka Yönetimi Ürün ve Marka Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları |
Ürün ve Marka Yönetimi 2023-2024 Vize Soruları