Halk Sağlığı 2023-2024 Final Soruları
#1. Aşağıdaki iz element ve minerallerden hangisi “elektrolit dengesi ve kardiyak aritmi” için gereklidir?
Cevap : A) Potasyum
Elektrolit dengesi ve kardiyak aritmi ile ilgili olarak, potasyum (K) önemli bir role sahiptir. Potasyum, vücuttaki elektrolitlerin dengesini sağlamak ve kalp ritminin düzenlenmesi için kritik öneme sahip bir mineraldir. Kalp kasının uygun şekilde çalışması ve sinir iletimi için gerekli olan elektrolit dengesinin korunmasında potasyumun önemli bir işlevi vardır. Bu nedenle, “elektrolit dengesi ve kardiyak aritmi” için gereken iz element veya mineral:
A) Potasyum’dur.
#2. Aşağıdakilerden hangisi makro besinler grubunda yer alır?
Cevap : C) Proteinler
Makro besinler, vücudun büyük miktarlarda ihtiyaç duyduğu besin öğeleridir ve genellikle karbonhidratlar, yağlar ve proteinler olarak sınıflandırılırlar. Bu seçeneklere göre, makro besinler grubunda yer alan seçenek:
C) Proteinler’dir.
#3. Çevresel etkiler, dünya çapında 5 yaşın altındaki çocuklarda hastalıkların yüzde kaçından fazlasından sorumludur?
Cevap : B) 33
#4. Aşağıdakilerden hangisi sağlık tanımı içerisinde yer almaz?
Cevap : D) Şiddet durumu
Sağlık tanımı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil, tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal iyilik hali” olarak tanımlanmıştır. Bu tanım, sağlığın sadece fiziksel değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal boyutları da içerdiğini vurgular. Bu seçeneklere göre, sağlık tanımı içerisinde yer almayan seçenek:
D) Şiddet durumu’dur.
#5. Aşağıdakilerden hangisi “boğmaca” hastalığının özelliklerinden biri değildir?
Cevap : D) 2–5 günlük bir inkübasyon süresine sahiptir.
Boğmaca, Bordetella pertussis adlı bakteri tarafından neden olunan bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle ilk olarak soğuk algınlığına benzer semptomlarla başlar ve hastalık birkaç hafta ila birkaç ay sürebilir. Ancak, boğmacanın inkübasyon süresi, yani maruz kalındıktan sonra semptomların başlaması için geçen süre, genellikle 7-10 gün arasındadır ve bazen 21 güne kadar uzayabilir. Bu bilgilere göre, “boğmaca” hastalığının özelliklerinden biri olmayan seçenek:
D) 2–5 günlük bir inkübasyon süresine sahiptir. şeklindedir. Boğmacanın tipik inkübasyon süresi bu aralıktan daha uzundur.
#6. Aşağıdaki kanser türlerinden hangisinin “yağlı beslenme” sonucunda ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir?
Cevap : D) Meme ve kolorektal
Yağlı beslenme ve diyet alışkanlıkları, bazı kanser türlerinin gelişim riskini etkileyebilir. Özellikle, yüksek yağ içeriğine sahip beslenme şekilleri meme ve kolorektal (kalın bağırsak ve rektum) kanserleriyle ilişkilendirilmiştir. Diğer kanser türleri, rahim ağzı kanseri, melanom, mezotelyoma, akciğer ve mesane kanseri, genellikle diğer faktörlere (örneğin HPV enfeksiyonu, UV ışınlarına maruz kalma, asbeste maruz kalma, sigara kullanımı gibi) bağlıdır ve bu türlerin yağlı beslenme ile doğrudan bir ilişkisi daha az belirgindir. Bu bilgiler ışığında, “yağlı beslenme” sonucunda ortaya çıkma ihtimali daha yüksek olan kanser türü:
D) Meme ve kolorektal kanseridir.
#7. Aşağıdakilerden hangisi “yaşam boyu yaygınlık ”oranı hesaplanmasında kullanılır?
Cevap : C) Vaka sayısı
#8. Aşağıdakilerden hangisi insan vücudundaki temel besinler arasında yer alan “karbonhidratların ”işlevlerinden biri değildir?
Cevap : A) Sinir ve immünolojik sistemler için gereklidir.
Karbonhidratlar: Karbonhidrat Enerjisi (4 Kcal / gram) şeker ve nişastalar. Verimli enerji kaynağı sağlar, suda çözünür, kolayca taşınabilir ve doku sıvılarında bulunur; enerji alımının% 40–85’ini kapsamalıdır.
#9. Mikro besin eksikliği koşulları, dünya çapında yaklaşık kaç milyar insanı etkilemektedir?
Cevap : A) 2
Dünya genelinde mikro besin eksikliği koşulları, yaklaşık olarak 2 milyar insanı etkilemektedir. Bu durum özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha yaygındır ve özellikle demir, çinko, A vitamini, iyot ve diğer bazı vitamin ve minerallerin eksikliği beslenme açısından önemli bir sorundur. Bu bağlamda, verilen seçenekler arasından en uygun cevap B) 2 milyar insanı işaret eder.
#10. Aşağıdaki şehirlerden hangisinde sağlıkta işbirliği açısından, kolera konulu ilk uluslararası konferansı düzenlenmiştir?
Cevap : D) Kahire
Sağlıkta iş birliği, 1851’de Kahire’de kolera konulu ilk uluslararası konferanstan, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Milletler Cemiyeti’nin sağlık organizasyonuna ve modern zamanlara kadar uluslararası diplomasinin bir parçası olmuştur.
#11. Dünya Sağlık Örgütünün merkezi nerede yer almaktadır?
Cevap : B) Cenevre
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrinde yer almaktadır. DSÖ, Birleşmiş Milletlerin bir uzmanlık kuruluşu olarak sağlıkla ilgili küresel konularda liderlik etmek ve uluslararası sağlık politikalarını yönlendirmekle görevlidir. Cenevre, birçok uluslararası kuruluşa ev sahipliği yapmasıyla bilinir ve DSÖ’nün merkezi olarak önemli bir rol oynar. Bu bilgilere göre, DSÖ’nün merkezinin yer aldığı şehir:
B) Cenevre’dir.
#12. Ramazzini tarafından meslek hastalıklarının belgelenmesine hangi tarihte başlanmıştır?
Cevap : B) 1700
#13. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hangi yılda kurulmuştur?
Cevap : E) 1948
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Nisan 1948 tarihinde kurulmuştur. Bu tarih, her yıl Dünya Sağlık Günü olarak kutlanır ve DSÖ’nün sağlıkla ilgili küresel konularda liderlik etmesi ve uluslararası sağlık politikalarının şekillendirilmesinde önemli bir rol oynaması nedeniyle önemlidir. Bu bilgilere göre, DSÖ’nün kuruluş yılı:
E) 1948’dir.
#14. Aşağıdakilerden hangisi bir ajanın toksisitesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
Cevap : C) Gelir durumu
#15. Vücuda giren bir maddenin çevresel matriksinden(su, doku, toprak) kurtulma ve konağın dolaşımına girme kabiliyeti aşağıdaki ifadelerden hangisiyle açıklanabilir?
Cevap : E) Biyoyararlanım
Vücuda giren bir maddenin çevresel matris (su, doku, toprak gibi) içinden kurtulup konağın (insan veya başka bir organizmanın) dolaşım sistemine girme kabiliyeti “biyoyararlanım” ile açıklanır. Biyoyararlanım, bir maddenin, özellikle ilaçların veya kimyasalların, vücut tarafından ne ölçüde ve ne hızla emildiğini ve etkili bir şekilde kullanılabilecek duruma geldiğini ifade eder. Bu kavram, bir maddenin vücutta kullanılabilirliğini ve biyolojik olarak etkin miktarda ne kadarının hedef dokulara ulaştığını gösterir. Bu tanıma göre, uygun seçenek:
E) Biyoyararlanım’dır.
#16. Aşağıdakilerden hangisi “çalışma alanlarında gözden geçirilerek incelenmesi gereken ”faktörlerden biri değildir?
Cevap : C) İşçi ücretleri
#17. Sigara kullanımı, radonla ilişkili akciğer kanseri riskini kaç kat arttırmaktadır?
Cevap : B) 10
#18. Aşağıdakilerden hangisi bulaşıcı hastalıkların temel bulaşma yöntemlerinde fiziksel temas yoluyla gerçekleşen bir hastalıktır?
Cevap : E) Şarbon
Doğrudan: Fiziksel temas. Örnek: Lepra, impetigo, uyuz, şarbon
#19. Aşağıdakilerden hangisi verinin değerini etkileyen “geçerlilik” faktörü içerinde yer alır?
Cevap : E) Veriler konu ile ne ölçüde ilgilidir?
Verinin değerini etkileyen “geçerlilik” faktörü, verilerin araştırma veya analiz konusuyla ne kadar alakalı ve doğru olduğuna odaklanır. Geçerlilik, toplanan verilerin, incelenen konuya ilişkin gerçek durumu yansıtma derecesini ifade eder. Bu bağlamda, verinin geçerliliği, verilerin incelenen konuyla doğrudan ilişkisi ve bu konuyu ne kadar doğru temsil ettiği ile ilgilidir. Bu nedenle, verinin değerini etkileyen “geçerlilik” faktörü içerisinde yer alan seçenek:
E) Veriler konu ile ne ölçüde ilgilidir? şeklindedir.
#20. Aşağıdakilerden hangisi bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde yapılacak ilk uygulamadır?
Cevap : A) Sağlık eğitimi
Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde ilk ve en etkili uygulama, genellikle sağlık eğitimi ve halkın bilinçlendirilmesidir. Sağlık eğitimi, insanları sağlıklı yaşam tarzları hakkında bilgilendirmeyi, risk faktörlerini azaltmayı ve sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmeyi amaçlar. Böylece, bireyler hastalıkların önlenmesi ve kontrolü konusunda daha bilinçli kararlar alabilirler. Diğer seçenekler olan tarama, tedavi, acil tıbbi hizmetler ve rehabilitasyon, hastalıkların yönetimi ve tedavisi aşamalarında daha önemli rol oynar. Bu nedenle, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde yapılacak ilk uygulama:
A) Sağlık eğitimi’dir.
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Halk Sağlığı 2023-2024 Final Soruları
Halk Sağlığı Halk Sağlığı 2023-2024 Final Soruları |