İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-2 2023-2024 Final Soruları
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-2 2023-2024 Final Soruları
#1. Aşağıdakilerden hangisi iş yerlerinde sağlık önlemlerinin alınmasıyla ilgili yönetmeliklerden biri değildir?
Cevap : A) İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik
#2. I. Tüzel kişiliği olmayan kamu, kurum ve kuruluşları da İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda öngörülen idari para cezalarına çarptırılamazlar. II. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda idari para cezalarının iş yerinde istihdam edilen çalışan sayısına ve tehlike türüne göre kademeli bir artış oranı öngörülmüştür. III. İşin durdurulması yaptırımına dayanak teşkil eden fiilden veya aykırılıktan dolayı işverene idari para cezasının da verilmesi mümkündür. Yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
Cevap : E) I ve III
#3. Taraf devletlerin ulusal iş sağlığı ve güvenliği politikası belirleyerek iş kazaları ve meslek hastalıklarının kaydedilmesi ve bildirilmesi ile ilgili yıllık istatistiklerin yayınlanması için gerekli şart ve prosedürleri oluşturmasını öngören ILO sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) 155 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi ve Buna İlişkin Protokol
#4. Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğini düzenleyen temel kanun aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
#5. Avrupa Birliği üye ülkelerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında ortak bir düzenleme oluşturmak ve KOBİ'lerde iş sağlığı ve güvenliğini desteklemek amaçlı kurulan örgüt aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Avrupa Birliği İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (OSHA)
#6. İş yerlerinde önleyici sağlık hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu olan ve iş yeri hekimine yardımcı olmakla görevli kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Diğer sağlık personeli
#7. Aşağıdakilerden hangisi idari para cezası gerektiren hususlardan biri değildir?
Cevap : B) İş yerinde teknolojik gelişme olduğunda teftiş kuruluna bildirmemek
#8. İşverenler, zorunlu önleyici sağlık hizmetlerini iş yeri dışından tedarik etmek istediklerinde hizmet satın alabilecekleri bakanlıkça yetkilendirilmiş birimin adı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Ortak sağlık ve güvenlik birimi
#9. I. İş güvenliği uzmanı II. İş yeri hekimi III. Ustabaşı-formen IV. Güvenlik müdürü İSG Kurulları Hakkında Yönetmeliğe göre yukarıda verilen kişilerden hangileri İSG kurulunda görev yapmaktadır?
Cevap : D) I, II ve III
#10. I. Çalışma yaşamında standartların, temel ilkelerin ve hakların yaygınlaştırılması ve yaşama geçirilmesi II. Kadınların ve erkeklerin insana yakışır işlerde çalışıp insana yakışır kazanç sağlayabilmeleri için gerekli fırsatların arttırılması III. Herkes için sosyal koruma kapsamının genişletilmesi ve etkililiğinin artırılması IV. Üç taraflılığın ve sosyal diyaloğun etkilerinin azaltılması Yukarıdaki öncüllerden hangileri Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) stratejik hedeflerindendir?
Cevap : D) I, II ve III
#11. I. Uzaktan çalışma II. İş karşılığında ücret alma III. Bağımlılık IV. Araç-gereçleri temin etme V. Fikrî hakları devretme Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri pazarlamacılık sözleşmesinin temel unsurlarındandır?
Cevap : C) I, II ve III
#12. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre aşağıdakilerden hangisi iş yeri sağlık ve güvenlik birimlerinde bulunması gereken malzemelerden biri değildir?
Cevap : E) Barometre
#13. A, işveren tarafından görevli olarak şehir dışına gönderilmiş iken kaptığı bir bulaşıcı hastalık nedeniyle vefat etmiştir. Yukarıda sözü edilen olay ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?
Cevap : E) İş kazası söz konusudur.
#14. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 1995 yılında kabul ettiği 176 sayılı "Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi" Türkiye'de kaç yılında yürürlüğe girmiştir?
Cevap : C) 2015
#15. I. Spor ekipmanı II. Nefsi müdafaayı veya caydırmayı hedefleyen ekipman III. İnşaat işlerinde kullanılan KKD'ler 02/07/2012 tarih ve 28695 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmeliğe göre yukarıdakilerden hangisi veya hangileri yönetmelik kapsamına girmeyen kişisel koruyucu donanımlardandır?
Cevap : B) I ve II
#16. Anayasa Mahkemesi'nin 3.4.2013 tarih ve 2012/97 E., 2013/51 K. sayılı kararında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun ..... için iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğini temin etmek üzere çıkarıldığı belirtilmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Cevap : A) işçiler
#17. Aşağıdakilerden hangisi kişisel koruyucu donanım kullanılmasının gerekli olabileceği işler ve sektörlerden olan solunum sistemi koruyucularının kullanıldığı işlerden biri değildir?
Cevap : A) Metal şekillendirme presleriyle çalışma
#18. İSG Kurulu Yönetmeliği'ne göre iş sağlığı güvenliği kurulunda aşağıdakilerden hangisi seçim ile görevlendirilmektedir?
Cevap : C) Çalışan temsilcisi
#19. KKD'ler koruma sağladığı riskin seviyesine göre kategorize edilir. Aşağıdakilerden hangisi kategori-III kapsamındaki risklerden biri değildir?
Cevap : B) Yüzeysel mekanik yaralanmalar
#20. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre iş yeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : A) İSGB’ler işin yürütüldüğü katta yer almaz.
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-2 2023-2024 Final Soruları
Auzef İş Sağlığı ve Güvenliği Sınav Soruları
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-2 |
İş Sağlığı Ve Güvenliği Mevzuatı-2 2023-2024 Final Soruları