AdaletauzefBankacılık ve SigortacılıkBorçlar HukukuÇalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileriİktisatKamu YönetimiMaliyeUluslar Ticaret ve Lojistik Yönetimi

Borçlar Hukuku 2022-2023 Vize Soruları

#1. Elbise satın almak isteyen (A), (B) nin mağazasına girer. O sırada mağazada bulunan tezgahtar (T) nin kendisine gösterdiği elbiselerden birini beğenir. Satın aldığı bu elbisenin bedeline (T)ye ödeyen (A) mağazadan ayrılır. Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap : C) (T) (B)nin temsilcisi olarak hareket ettiğini bildirmemesine rağmen (A)nın bu hususu hal ve şartlardan anlaması ve dolaylı temsilin sonuçları meydana gelir.

#2. Sözleşme yapılırken düzenleyenin ileride çok sayıdaki benzer sözleşmelerde kullanmak amacıyla önceden tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleri aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Cevap : E) Genel işlem koşulları

#3. Tarafların sözleşme kurulurken üzerinde hiç durmadıkları bir konuda sonradan ortaya çıkan bir uyuşmazlığın çözümünde hangi yola başvurulacaktır?

Cevap : B) Sözleşmenin tamamlanması

#4. A yeni evlenen yeğeni Y ye ev hediyesi olarak X marka televizyon veyahut Z marka buzdolabı vermeyi yazılı olarak taahhüt etmş ve taahhüt gereği Y nin bu edimlerden birisini seçmesiyle A nın ifayı gerçekleştireceği belirtilmiş ise söz konusu borcun hukuki niteğiliği aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Seçimlik borç

Bu durumda, A’nın yeğeni Y’ye X marka televizyon veya Z marka buzdolabı vermeyi taahhüt etmesi ve Y’nin bu edimlerden birisini seçmesiyle A’nın ifayı gerçekleştireceğinin belirtilmesi, sözleşmede bir seçimlik borç olduğunu gösterir. Seçimlik borçlar, borçlunun (bu durumda A’nın) birden fazla edim arasından seçim yapma hakkına sahip olduğu ya da bu seçim hakkının alacaklıya (bu durumda Y’ye) bırakıldığı durumları ifade eder. Seçimin yapılmasının ardından, seçilen edim borç haline gelir ve diğer edimlerden vazgeçilmiş olur.
Cevap:
C) Seçimlik borç

#5. 1. Hazır olmayanlar arasında yapılan bir sözleşme kabul haberinin vardığı anda kurulur ve o andan itibaren hüküm doğurmaya başlar 2. Kabul haberi önerene varıncaya kadar kabul açıklaması geri alınabilir 3. Hazır olanlar arasında yapılan bir sözleşme kabulün açıklandığı anda kurulur ve açıklama anından itibaren hüküm doğurmaya başlar. 4. Kabul edenin ölmüş veya fiil ehliyetini kaybetmiş olması durumunda kural olarak kabul geçersiz hale gelmez Borçlar kanununa göre sözleşmenin kurulması ile ilgili olarak ifadelerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

Cevap : C) Yalnız 4

#6. A nın mağazasona giren B vitrindeki ceketin fiyatını sorar. A nın ceketin 2.499 TL olduğunu söylemesi üzerine B 2.250 olmazmı diye sorar A dan olumsuz yanıt alan B mağazadan ayrılır. Başka mağazaları gezince daha ucuza ceket bulamayacağını anlayıp A nın mağazasına geri dönen B mağazadan içeri adımını atar atmaz A Tamam teklifinizi kabul ediyorum ceket 2.250 TL ye sizindir der. A' nın bu son beyanı aşağıdakilerden hangisi ile nitelendirilir?

Cevap : C) Kabul

#7. Yetkisiz temsilde sözde temsil olunan yetkisiz temsilcinin yaptığı işleme onay vermemesi halinde işlemin hukuki akıbeti ne olur?

Cevap : D) İşlem kesin hükümsüz olur.

Yetkisiz temsilde, sözde temsil olunanın (yani, yetkisiz temsilcinin işlem yaptığı kişinin) işleme onay vermemesi durumunda, bu işlem hukuki olarak geçerlilik kazanmaz. Bu tür durumlarda, temsilci olarak hareket eden kişinin yetkisi olmadığı için ve temsil olunanın bu işlemi onaylamadığı için, işlem hukuki olarak geçersiz kabul edilir. Bu nedenle, doğru seçenek:
D) İşlem kesin hükümsüz olur.

#8. Sözleşme kurulduğu sırada sözleşmenin konusunun objektif olarak imkansız olmasına bağlanan hukuki sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Sözleşme kesin hükümsüzdür.

#9. Aşağıdakilerden hangisi alacaklı temerrüdüne bağlanan sonuçlardan biri değildir.

Cevap : A) Alacaklı temerrüdü halinde alacaklı sözleşmeden dönebilir

#10. İfa zamanı ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : A) Sözleşmede borcun ifa edileceği tarih kararlaştırılmış ise borçlu bu süre gelmeden evvel borcu ifa edemez

#11. Aşağıdakilerden hangisinde bir çeşit borcu söz konusudur?

Cevap : A) 10 kg Amasya elması

#12. Aşağıdakilerden hangisi olumsuz (menfi) zararın kapsamına dahil değildir?

Cevap : A) Sözleşmenin kurulması için yapılan masraflar

#13. Sözleşmeden ödeme hakkına aşağıdaki hallerden hangisinin varlığı halinde başvurulması mümkün değildir?

Cevap : E) Sözleşme boşluğunun varlığı halinde

Ödeme hakkından, karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde taraflardan birinin yükümlülüğünü yerine getirmemesi, ifa güçsüzlüğü, alacaklının temerrüdü veya ayıplı ifa gibi durumlarda söz edilebilir. Bu durumlar, alacaklının borcun ifasını talep etme veya belirli hallerde tazminat talep etme haklarını doğurur.
Ancak, sözleşme boşluğunun varlığı ifadesi, taraflar arasında hukuki bir işlemin mevcut olmadığını ya da yapılan sözleşmenin geçersiz olduğunu ifade eder. Bu durum, sözleşme hukukunda ödeme hakkı ile ilgili bir durum değildir; zira ödeme hakkının doğabilmesi için geçerli ve yürürlükte bir sözleşmenin varlığı gerekir.
Bu nedenle, sözleşmeden ödeme hakkına başvurulmasının mümkün olmadığı durum:
E) Sözleşme boşluğunun varlığı halinde.
Sözleşmenin geçersizliği ya da var olmaması, ödeme hakkı gibi bir hakkın doğmasını engeller, çünkü öncelikle geçerli bir yasal ilişkinin var olması gerekmektedir.

#14. A gece aniden ateşlenen çocuğu Ç yi doktora götürmüştür. Doktor D Çyi muayene etmek için A dan 10.000 TL talep etmiştir. Bu durumda A ve D arasındaki sözleşmenin geçerliliği açısından aşağıdaki hukuki kurumlardan hangisi söz konusu olur?

Cevap : C) Aşırı yararlanma (Gabin)

#15. Aşağıdakilerden hangisi kesin hükümsüzlük niteliğindeki geçersizlik halinin özelliklerinden biri değildir?

Cevap : D) Görülmekte olan bir davada kesin hükümsüzlüğün hakim tarafından dikkate alınabilmesi için taraflarca ileri sürülmesi gerekir hakim bu hususu resen dikkate almaz

#16. Aşağıdaki borçlardan hangisini üçüncü kişi de ifa edebilir?

Cevap : D) Bir ton kömürün kömürlüğe taşınması borcu

Borçların üçüncü kişiler tarafından ifa edilebilirliği, borcun niteliğine bağlıdır. Kişisel beceri, yetenek veya güvene dayalı borçlar genellikle sadece borçlunun kendisi tarafından ifa edilebilirken, genel nitelikteki borçlar üçüncü kişiler tarafından da ifa edilebilir.
A, B, C ve E seçenekleri kişisel yetenek, beceri veya güvene dayalı borçları ifade eder:
-A) Terzinin gelinlik dikme borcunu,
-B) Bir kimsenin yağlı boya resminin yapılmasına yönelik borç,
-C) Avukatın davayı takip etme borcu,
-E) Doktorun estetik ameliyatı yapma borcu;
bu borçlar doğrudan ilgili kişinin özel becerilerine, bilgisine veya yeteneklerine dayandığı için genellikle sadece bu kişiler tarafından ifa edilebilir.
-D) Bir ton kömürün kömürlüğe taşınması borcu ise, genel bir ifa gerektiren, kişisel yetenek veya özel bir güven ilişkisine dayanmayan bir borçtur. Bu nedenle, bu borcu üçüncü bir kişi de ifa edebilir.
Bu yüzden doğru cevap:
D) Bir ton kömürün kömürlüğe taşınması borcu.

#17. Bir borç ilişkisinde alacak hakkı olmasına karşı talep hakkı dava ve cebri icra yetkilileri bulunmaması halinde aşağıdaki kavramlardan hangisi söz konusu olur?

Cevap : C) Eksik borç

#18. (A) ile (B) arasında 19.09.2022 Pazartesi günü yapılan satış sözleşmesi gereğince (B) iki gün sonra (A)ya (Z) marka bilgisayarlardan birini teslim edecek. Buna karşılık (A) ise teslimden itibaren bir hafta sonra (B)ye 15.000 TL ödeyecektir. (A) ile (B) nin ifa zamanları aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Teslim 21.09.2022 Ödeme 28.09.2022

#19. Aşağıdaki durumlardan hangisinde askıda hükümsüzlük hali söz konusu olur?

Cevap : C) Ayırt etme gücüne sahip 16 yaşında ki A yasal temsilcisinin rızasını almadan kendisine bir cep telefonu satın almıştır

#20. Aşağıdaki borçlardan hangisi para borcundadır?

Cevap : D) A marka Y model televizyonun mülkiyetinin devir borcu

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Borçlar Hukuku 2022-2023 Vize Soruları

1- Elbise satın almak isteyen (A), (B) nin mağazasına girer. O sırada mağazada bulunan tezgahtar (T) nin kendisine gösterdiği elbiselerden birini beğenir. Satın aldığı bu elbisenin bedeline (T)ye ödeyen (A) mağazadan ayrılır.
Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) (T) (B) yi temsil iradesiyle hareket etmesine rağmen bunu A ya bildirmediği için bu işlem yalnızca T yi bağlar.
B) (T) B nin temsilcisi olarak hareket ettiğini bildirmemesine rağmen ( A) nın bu hususu hal ve şartlardan anlaması gerekir ve doğrudan temsilin sonucu meydana gelir.
C) (T) (B)nin temsilcisi olarak hareket ettiğini bildirmemesine rağmen (A)nın bu hususu hal ve şartlardan anlaması ve dolaylı temsilin sonuçları meydana gelir.
D) (T) nin mağazada (B) temsilen işlemlerde bulunabilmesi için kendisine resmi şekilde özel yetki verilmiş olması gereklidir.
E) (T) nin (B) yi temsilen (A) ile yaptığı hukuki işlemden doğan haklar ve borçlar (T) ye ait olur. Sonradan bu hakları ve borçları (B) ye devretmesi gerekir.

Cevap : C) (T) (B)nin temsilcisi olarak hareket ettiğini bildirmemesine rağmen (A)nın bu hususu hal ve şartlardan anlaması ve dolaylı temsilin sonuçları meydana gelir.

2- Yetkisiz temsilde sözde temsil olunan yetkisiz temsilcinin yaptığı işleme onay vermemesi halinde işlemin hukuki akıbeti ne olur?

A) İşlem temsil olunanı bağlar
B) İşlem muvazaalıdır
C) İşlem yalnızca karşı tarafı bağlar
D) İşlem kesin hükümsüz olur.
E) İşlem yoklukla batıldır

Cevap : D) İşlem kesin hükümsüz olur.

Yetkisiz temsilde, sözde temsil olunanın (yani, yetkisiz temsilcinin işlem yaptığı kişinin) işleme onay vermemesi durumunda, bu işlem hukuki olarak geçerlilik kazanmaz. Bu tür durumlarda, temsilci olarak hareket eden kişinin yetkisi olmadığı için ve temsil olunanın bu işlemi onaylamadığı için, işlem hukuki olarak geçersiz kabul edilir. Bu nedenle, doğru seçenek:
D) İşlem kesin hükümsüz olur.

3- Aşağıdaki borçlardan hangisi para borcundadır?

A) 5 Kg anzer balı teslim borcu
B) 50.000 İsviçre Frangı para borcu
C) 10 kg Anamur muzunu teslim borcu
D) A marka Y model televizyonun mülkiyetinin devir borcu
E) Evde kullanılan masaüstü bilgisayarın mülkiyetini devir borcu

Cevap : D) A marka Y model televizyonun mülkiyetinin devir borcu

4- İfa zamanı ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Sözleşmede borcun ifa edileceği tarih kararlaştırılmış ise borçlu bu süre gelmeden evvel borcu ifa edemez.
B) Taraflar borcun ifa zamanını sözleşme ile serbestçe belirleyebilirler
C) Sözleşmede kararlaştırılmadıkça veya hukuki ilişkinin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça borcun doğduğu anda muaccel hale gelir.
D) İfa zamanı gelmedikçe borç için zamanaşımı süresi işlemeye başlamaz
E) İfa zamanı bazı durumlarda kanun tarafından belirlenmiş olabilir

Cevap : A) Sözleşmede borcun ifa edileceği tarih kararlaştırılmış ise borçlu bu süre gelmeden evvel borcu ifa edemez

5- (A) ile (B) arasında 19.09.2022 Pazartesi günü yapılan satış sözleşmesi gereğince (B) iki gün sonra (A)ya (Z) marka bilgisayarlardan birini teslim edecek. Buna karşılık (A) ise teslimden itibaren bir hafta sonra (B)ye 15.000 TL ödeyecektir.
(A) ile (B) nin ifa zamanları aşağıdakilerden hangisidir?

A) Teslim 28.09.2022 Ödeme 21.09.2022
B) Teslim 29.09.2022 Ödeme 22.09.2022
C) Teslim 21.09.2022 Ödeme 29.09.2022
D) Teslim 21.09.2022 Ödeme 28.09.2022
E) Teslim 22.09.2022 Ödeme 28.09.2022

Cevap : D) Teslim 21.09.2022 Ödeme 28.09.2022

6- Sözleşmeden ödeme hakkına aşağıdaki hallerden hangisinin varlığı halinde başvurulması mümkün değildir?

A) Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde borçlu temerrüdü halinde
B) Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde ifa güçsüzlüğü halinde
C) Borcun konusunun bir şeyin teslimini gerektirmemesi halinde alacaklı temerrüdü halinde
D) Satış sözleşmesinde ayıplı ifa halinde
E) Sözleşme boşluğunun varlığı halinde

Cevap : E) Sözleşme boşluğunun varlığı halinde

Ödeme hakkından, karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde taraflardan birinin yükümlülüğünü yerine getirmemesi, ifa güçsüzlüğü, alacaklının temerrüdü veya ayıplı ifa gibi durumlarda söz edilebilir. Bu durumlar, alacaklının borcun ifasını talep etme veya belirli hallerde tazminat talep etme haklarını doğurur.
Ancak, sözleşme boşluğunun varlığı ifadesi, taraflar arasında hukuki bir işlemin mevcut olmadığını ya da yapılan sözleşmenin geçersiz olduğunu ifade eder. Bu durum, sözleşme hukukunda ödeme hakkı ile ilgili bir durum değildir; zira ödeme hakkının doğabilmesi için geçerli ve yürürlükte bir sözleşmenin varlığı gerekir.
Bu nedenle, sözleşmeden ödeme hakkına başvurulmasının mümkün olmadığı durum:
E) Sözleşme boşluğunun varlığı halinde.
Sözleşmenin geçersizliği ya da var olmaması, ödeme hakkı gibi bir hakkın doğmasını engeller, çünkü öncelikle geçerli bir yasal ilişkinin var olması gerekmektedir.

7- Aşağıdaki durumlardan hangisinde askıda hükümsüzlük hali söz konusu olur?

A) A ile B arasında sözleşme kurulduğu sırada sözleşmenin konusu olan tablo bir gece önce B nin mağazasında çıkan yangında yanmıştır.
B) A sözleşme kurduğu B yi sözleşme konusu vazonun antika olduğu hususunda aldatmıştır.
C) Ayırt etme gücüne sahip 16 yaşında ki A yasal temsilcisinin rızasını almadan kendisine bir cep telefonu satın almıştır
D) A aslında taşınmazını B ye bağışladığı halde taraflar tapuda gerçekleştirilen işlemde taşınmazın devir sebebini satış sözleşmesi olarak göstermemiştir.
E) (A) (B) ile satış sözleşmesi kurduğu sırada ayırt etme gücünden yoksundur

Cevap : C) Ayırt etme gücüne sahip 16 yaşında ki A yasal temsilcisinin rızasını almadan kendisine bir cep telefonu satın almıştır

8- Aşağıdakilerden hangisi alacaklı temerrüdüne bağlanan sonuçlardan biri değildir.

A) Alacaklı temerrüdü halinde alacaklı sözleşmeden dönebilir
B) Alacaklı temerrüdü halinde borçlu borcun konusunu hakimin göstereceği yere tevdi ile borçtan kurtulabilir
C) Alacaklı temerrüdü halinde borçlu alacaklının zararlarını tanzim ederek borçtan kurtulabilir
D) Alacaklı temerrüdünde borcun konusunun tevdi yerini ifa yerindeki hakim belirler
E) Alacaklı temerrüdü halinde borçlu sözleşme konusunun tevdie elverişli olmaması halinde hakimin izni ile malın sattırılarak satış bedeli ile borçtan kurtulabilir.

Cevap : A) Alacaklı temerrüdü halinde alacaklı sözleşmeden dönebilir

9- Aşağıdaki borçlardan hangisini üçüncü kişi de ifa edebilir?

A) Terzinin gelinlik dikme borcunu
B) Bir kimsenin yağlı boya resminin yapılmasına yönelik borç
C) Avukatın davayı takip etme borcu
D) Bir ton kömürün kömürlüğe taşınması borcu
E) Doktorun estetik ameliyatı yapma borcu

Cevap : D) Bir ton kömürün kömürlüğe taşınması borcu

Borçların üçüncü kişiler tarafından ifa edilebilirliği, borcun niteliğine bağlıdır. Kişisel beceri, yetenek veya güvene dayalı borçlar genellikle sadece borçlunun kendisi tarafından ifa edilebilirken, genel nitelikteki borçlar üçüncü kişiler tarafından da ifa edilebilir.
A, B, C ve E seçenekleri kişisel yetenek, beceri veya güvene dayalı borçları ifade eder:
-A) Terzinin gelinlik dikme borcunu,
-B) Bir kimsenin yağlı boya resminin yapılmasına yönelik borç,
-C) Avukatın davayı takip etme borcu,
-E) Doktorun estetik ameliyatı yapma borcu;
bu borçlar doğrudan ilgili kişinin özel becerilerine, bilgisine veya yeteneklerine dayandığı için genellikle sadece bu kişiler tarafından ifa edilebilir.
-D) Bir ton kömürün kömürlüğe taşınması borcu ise, genel bir ifa gerektiren, kişisel yetenek veya özel bir güven ilişkisine dayanmayan bir borçtur. Bu nedenle, bu borcu üçüncü bir kişi de ifa edebilir.
Bu yüzden doğru cevap:
D) Bir ton kömürün kömürlüğe taşınması borcu.

10- A yeni evlenen yeğeni Y ye ev hediyesi olarak X marka televizyon veyahut Z marka buzdolabı vermeyi yazılı olarak taahhüt etmş ve taahhüt gereği Y nin bu edimlerden birisini seçmesiyle A nın ifayı gerçekleştireceği belirtilmiş ise söz konusu borcun hukuki niteğiliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cins borç
B) Sürekli borç
C) Seçimlik borç
D) Bölünebilir borç
E) Parça borcu

Cevap : C) Seçimlik borç

Bu durumda, A’nın yeğeni Y’ye X marka televizyon veya Z marka buzdolabı vermeyi taahhüt etmesi ve Y’nin bu edimlerden birisini seçmesiyle A’nın ifayı gerçekleştireceğinin belirtilmesi, sözleşmede bir seçimlik borç olduğunu gösterir. Seçimlik borçlar, borçlunun (bu durumda A’nın) birden fazla edim arasından seçim yapma hakkına sahip olduğu ya da bu seçim hakkının alacaklıya (bu durumda Y’ye) bırakıldığı durumları ifade eder. Seçimin yapılmasının ardından, seçilen edim borç haline gelir ve diğer edimlerden vazgeçilmiş olur.
Cevap:
C) Seçimlik borç

11- Sözleşme kurulduğu sırada sözleşmenin konusunun objektif olarak imkansız olmasına bağlanan hukuki sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sözleşme iptal edilebilir
B) Sözleşme geçerlidir ancak ifası istenemez
C) Sözleşme yok hükmündedir
D) Sözleşme taraflarca fesih edilebilir
E) Sözleşme kesin hükümsüzdür.

Cevap : E) Sözleşme kesin hükümsüzdür.

12- Tarafların sözleşme kurulurken üzerinde hiç durmadıkları bir konuda sonradan ortaya çıkan bir uyuşmazlığın çözümünde hangi yola başvurulacaktır?

A) Sözleşmenin niteliğinin belirlenmesi
B) Sözleşmenin tamamlanması
C) Sözleşmenin uyarlanması
D) Sözleşmenin yorumu
E) Sözleşmenin değiştirilmesi

Cevap : B) Sözleşmenin tamamlanması

13- Aşağıdakilerden hangisinde bir çeşit borcu söz konusudur?

A) 10 kg Amasya elması
B) İstanbul Bakırköy Kartaltepe mah. 12 ada 25 parselde yer alan taşınmaz
C) Van Goghun Ayçiçeği Tarlası adlı tablosu
D) A nın kullandığı S marka bilgisayar
E) 34 AA 34 Plakalı araç

Cevap : A) 10 kg Amasya elması

14- Aşağıdakilerden hangisi kesin hükümsüzlük niteliğindeki geçersizlik halinin özelliklerinden biri değildir?

A) Kural olarak geçersiz bir işlem geçersizlik sebebinin ortadan kalkması belirli bir süre geçmesi gibi sebeplerle sonradan geçerli hale gelmez
B) Sözleşme kurulduğu andan itibaren hüküm doğurmaz
C) İşlemin kesin hükümsüz olduğu menfaati olan herkes tarafından ileri sürülebilir
D) Görülmekte olan bir davada kesin hükümsüzlüğün hakim tarafından dikkate alınabilmesi için taraflarca ileri sürülmesi gerekir hakim bu hususu resen dikkate almaz
E) Dürüstlük kuralı gereğince bir hukuki işlemin geçersizliğinin ileri sürülmesinin hakkın kötüye kullanılması yasağına aykırılık oluşturduğu hallerde söz konusu işlem geçerliymiş gibi sonuç doğurur

Cevap : D) Görülmekte olan bir davada kesin hükümsüzlüğün hakim tarafından dikkate alınabilmesi için taraflarca ileri sürülmesi gerekir hakim bu hususu resen dikkate almaz

15- A gece aniden ateşlenen çocuğu Ç yi doktora götürmüştür. Doktor D Çyi muayene etmek için A dan 10.000 TL talep etmiştir. Bu durumda A ve D arasındaki sözleşmenin geçerliliği açısından aşağıdaki hukuki kurumlardan hangisi söz konusu olur?

A) Yanılma
B) Aldatma
C) Aşırı yararlanma (Gabin)
D) Korkutma
E) Muvazaa

Cevap : C) Aşırı yararlanma (Gabin)

16- A nın mağazasona giren B vitrindeki ceketin fiyatını sorar. A nın ceketin 2.499 TL olduğunu söylemesi üzerine B 2.250 olmazmı diye sorar A dan olumsuz yanıt alan B mağazadan ayrılır. Başka mağazaları gezince daha ucuza ceket bulamayacağını anlayıp A nın mağazasına geri dönen B mağazadan içeri adımını atar atmaz A Tamam teklifinizi kabul ediyorum ceket 2.250 TL ye sizindir der.
A’ nın bu son beyanı aşağıdakilerden hangisi ile nitelendirilir?

A) Öneri
B) Öneriye Davet
C) Kabul
D) Şartlı kabul
E) Önerinin geri alınması

Cevap : C) Kabul

17- Bir borç ilişkisinde alacak hakkı olmasına karşı talep hakkı dava ve cebri icra yetkilileri bulunmaması halinde aşağıdaki kavramlardan hangisi söz konusu olur?

A) İki taraflı borç
B) Tek taraflı borç
C) Eksik borç
D) Tam borç
E) Eksik iki taraflı borç

Cevap : C) Eksik borç

18- Sözleşme yapılırken düzenleyenin ileride çok sayıdaki benzer sözleşmelerde kullanmak amacıyla önceden tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleri aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

A) Tamamlayıcı sözleşme hükümleri
B) Yedek sözleşme hükümleri
C) Aşırı yararlanma
D) İrade sakatlığı
E) Genel işlem koşulları

Cevap : E) Genel işlem koşulları

19- Aşağıdakilerden hangisi olumsuz (menfi) zararın kapsamına dahil değildir?

A) Sözleşmenin kurulması için yapılan masraflar
B) Boşuna yapılan yol, çalışma vb şeyler için masraftır.
C) Başkası ile sözleşme yapma fırsatının kaçmasından dolayı uğranılan zarar
D) Sözleşmenin ifa edilmemesinden kaynaklanan kar mahrumiyeti
E) İfa masrafları

Cevap : A) Sözleşmenin kurulması için yapılan masraflar

20- 1. Hazır olmayanlar arasında yapılan bir sözleşme kabul haberinin vardığı anda kurulur ve o andan itibaren hüküm doğurmaya başlar
2. Kabul haberi önerene varıncaya kadar kabul açıklaması geri alınabilir
3. Hazır olanlar arasında yapılan bir sözleşme kabulün açıklandığı anda kurulur ve açıklama anından itibaren hüküm doğurmaya başlar.
4. Kabul edenin ölmüş veya fiil ehliyetini kaybetmiş olması durumunda kural olarak kabul geçersiz hale gelmez
Borçlar kanununa göre sözleşmenin kurulması ile ilgili olarak ifadelerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

A) 2 , 3 , 4
B) 1 ve 2
C) Yalnız 4
D) 1, 3 ve 4
E) Yalnız 1

Cevap : C) Yalnız 4

Borçlar Hukuku

Borçlar Hukuku 2022-2023 Vize Soruları

Borçlar Hukuku 2022-2023 Vize Soruları
siyaset bilimi ve kamu yönetimi
Auzef Adalet

 

Borçlar Hukuku 2022-2023 Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!