Sosyal Güvenlik Ünite -8
Sosyal Güvenliğin Finansmanı
#1. Aşağıdakilerden hangisi primlerin sigorta kollarına göre ayrı ayrı veya birlikte belirlenmesi ve tahsil edilmelerine göre ayrılan prim çeşitleridir?
Cevap : D) Tek Prim- Çoklu Prim
Açıklama : Tek prim ve çoklu prim, primlerin sigorta kollarına göre nasıl belirlendiğini ve tahsil edildiğini ifade eder. Tek prim, tüm sigorta kolları için aynı oranda belirlenen ve tahsil edilen primi ifade ederken, çoklu prim farklı sigorta kolları için farklı oranlar ve yöntemlerle belirlenen primleri ifade eder.
#2. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenliğin emek arzı, istihdam seviyesi ve yapısına etkileri ile ilgili doğru bir ifade değildir?
Cevap : E) Sosyal güvenceye sahip olmak çalışanların verimliliğini artırır.
Açıklama : Sosyal güvenceye sahip olmanın çalışanların verimliliğini artırdığı genel bir ifade olmakla birlikte, bu durum her zaman istihdam yapısına veya seviyesine doğrudan etki etmez. Sosyal güvencenin sağladığı güvenlik hissi genel verimliliği artırabilir, ancak bu, primlerin yüksek olması gibi diğer faktörlerle dengelenebilir. Yüksek primler, maliyetlerin artmasına ve kayıtdışı çalışmanın yaygınlaştırılmasına neden olabilir, bu da istihdam yapısını olumsuz etkileyebilir.
#3. Sosyal güvenliğin gelir kaynakları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
Cevap : B) Kamu sosyal güvenlik harcamalarının finansmanının bir kısmı devlet tarafından karşılanır.
Açıklama : Bu ifade doğrudur; ancak sosyal güvenliğin gelir kaynaklarını eksik açıklar. Sosyal sigortaların prim dışı gelirleri, fon ve yatırım gelirlerinin yanı sıra devlet katkılarıyla da desteklenir. Kamu sosyal güvenlik harcamaları, genellikle vergiler ve diğer kamu kaynaklarından sağlanan finansmanla karşılanır, bu da sistemin çeşitli gelir kaynaklarına sahip olduğunu gösterir.
#4. Aşağıdaki ifadelerden hangisi sosyal güvenlik harcamalarını artıran faktörlerden biri değildir?
Cevap : C) Sosyal güvenliğin dar anlamda tanımlanması
Açıklama : Sosyal güvenliğin dar anlamda tanımlanması, harcamaları artıran bir faktör değildir. Aksine, sosyal güvenliğin dar tanımı, kapsamın ve dolayısıyla harcamaların sınırlandırılmasına yol açar. Küreselleşme, sosyal güvenlikten sosyal korumaya geçiş ve yoksullukla mücadele gibi faktörler, sosyal güvenlik harcamalarını artıran genişleyen ihtiyaç ve kapsamları ifade eder.
#5. Sigortalılar arasındaki yükü eşit olarak dağıtma amacıyla, sigortalının kazancının belirli bir yüzdesi olarak alınan prim aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : Nispi prim
Açıklama : Nispi prim, sigortalıların kazançlarının belirli bir yüzdesi olarak alınan prim türüdür ve sigortalılar arasındaki yükü eşit olarak dağıtma amacını taşır. Bu prim türü, sigortalının gelirine orantılı olarak hesaplandığı için adil bir dağılım sağlar ve toplumdaki farklı gelir düzeylerine göre düzenlenir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : B) Uzun vadeli sigorta kolları genellikle dağıtım yöntemi ile finanse edilir.
Açıklama : Uzun vadeli sigorta kolları, genellikle birikimli (kapitalizasyon) yöntem ile finanse edilir, çünkü bu kollar (örneğin, yaşlılık sigortası) uzun dönemli yükümlülükler barındırır. Dağıtım yöntemi, genellikle kısa vadeli sigorta kollarında kullanılır, çünkü bu yöntem mevcut primlerle mevcut yükümlülüklerin karşılanmasını sağlar.
#7. Aşağıdakilerden hangisi dağıtım yönteminin özellikleri ile ilgili doğru bir ifade değildir?
Cevap : A) Nesiller arası dayanışmayı sağlar.
Açıklama : Dağıtım yöntemi, nesiller arası dayanışmayı sağlamak yerine, mevcut dönemin gelirlerini mevcut dönemin giderleriyle eşleştiren bir yöntemdir. Bu yöntem, kısa vadede finansman sağlamak için kullanılır ve uzun vadeli nesiller arası dayanışma sağlamak yerine, yıllık bazda dengeyi korumayı amaçlar.
#8. Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigortaların gelir kaynağı olarak primlerin kullanılmasının vergilere göre üstünlüklerinden biri değildir?
Cevap : D) İlave prim yükü dolayısıyla toplam vergi gelirleri azalır.
Açıklama : İlave prim yükü nedeniyle toplam vergi gelirlerinin azalması, primlerin vergilere göre üstünlüğünü değil, olası bir ekonomik dezavantajını ifade eder. Primler, genellikle yükü hissedilmeyen ve sigortalıları daha fazla teşvik edici nitelikte olduğu için vergilere göre daha kabul edilebilir bulunur. Ayrıca, sosyal tarafların yönetimde yer alma imkanı da primlerin bir diğer avantajıdır.
#9. Aşağıdakilerden hangisi primlerin diğer mal ve hizmetler için ödenen fiyattan farklı olmasına yol açan özelliklerinden biri değildir?
Cevap : E) Bağımlı çalışanların primleri ücretleri üzerinden alınır.
Açıklama : Bağımlı çalışanların primlerinin ücretleri üzerinden alınması, primlerin diğer mal ve hizmetlerden farklı olmasına neden olan bir faktör değildir. Bu durum, sosyal sigorta sistemlerinin temel bir özelliğidir ve primlerin nasıl tahsil edildiğini açıklar. Diğer özellikler, sosyal sigortaların zorunlu olması, primlerin bazı durumlarda sadece işveren tarafından ödenmesi gibi faktörlerle primlerin mal ve hizmet fiyatlarından farklılaşmasını sağlar.
#10. Sosyal güvenlik fonlarının yatırım kriterleri ile ilgili olarak hangi ifade doğru değildir?
Cevap : A) Ekonomik ve sosyal fayda kriteri objektif kriterdir.
Açıklama : Ekonomik ve sosyal fayda kriteri, subjektif bir kriterdir çünkü faydanın ölçümü ve değerlendirilmesi çeşitli perspektiflere göre değişiklik gösterebilir. Güvenlik, gelir ve likidite kriterleri daha objektif ve ölçülebilir kriterlerdir, çünkü bu kriterler yatırımın risk ve getiri profilini doğrudan etkiler.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Sosyal Hizmetler
Ders : Sosyal Güvenlik
Ünite 8 : Sosyal Güvenliğin Finansmanı
Sınıf : 1. Sınıf
Dönem : Bahar Dönemi
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Sosyal Hizmetler
Ders : Sosyal Güvenlik
Ünite 8 : Sosyal Güvenliğin Finansmanı
Sınıf : 1. Sınıf
Dönem : Bahar Dönemi
HD Quiz powered by harmonic design
Sosyal Güvenliğin Finansmanı
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef) Açık Öğretim Fakültesi Bölüm : Sosyal Hizmetler Ders : Sosyal Güvenlik Ünite 8 : Sosyal Güvenliğin Finansmanı Sınıf : 1. Sınıf Dönem : Bahar Dönemi |
---|
Sosyal Güvenliğin Finansmanı
|
Sosyal Güvenliğin Finansmanı
|