Anadolu AöfBYA202U Dosyalama ArşivlemeTıbbi Dokümantasyon VE Icd Sistemleri

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

#1. “Bireyin içinde yaşadığı gruptan/toplumdan edindiği sosyal miras” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: C) Kültür

Açıklama: Kültür, bireyin içinde yaşadığı gruptan veya toplumdan edindiği sosyal mirası ifade eder.

#2. Aşağıdakilerden hangisi kütüphanelerdeki işlem birimleri kapsamında yer alan teknik hizmetlerdendir?

Cevap: E) Sağlama hizmetleri

Açıklama: Kütüphanelerdeki işlem birimleri kapsamında yer alan teknik hizmetlerden biri sağlama hizmetleridir.

#3. Aşağıdakilerden hangisi geleneksel dosyalama araçları arasında yer almaz?

Cevap: C) Veritabanları

Açıklama: Veritabanları, geleneksel dosyalama araçları arasında yer almaz.

#4. Elektronik bilgi işlem cihazları yardımıyla gerçekleştirilen sisteme ne ad verilir?

Cevap: C) Seçme bilgi yayımı sistemi

Açıklama: Elektronik bilgi işlem cihazları yardımıyla gerçekleştirilen sistem, seçme bilgi yayımı sistemidir. Bu sistem, kullanıcılara gerekli bilgiyi seçerek sunar.

#5. Aşağıdakilerden hangisi elektronik belgelerin arşivlenmesinde dikkate alınması gereken hususlar arasında yer almaz?

Cevap: D) Üstverilerin birbiri ile iletişimi

Açıklama: Elektronik belgelerin arşivlenmesinde, depolanan materyal türü, materyalin saklama süresi ve uzun dönem saklama kriterleri gibi hususlar dikkate alınmalıdır. Üstverilerin birbiri ile iletişimi, doğrudan arşivleme kriterleri arasında yer almaz.

#6. Beş evreden oluşan ve üretimden arşivlerde muhafaza edilmesine kadar yaşanan süreci ifade eden belge değişim süreci modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Yaşam döngüsü modeli

Açıklama: Yaşam döngüsü modeli, belgelerin üretimden arşivlerde muhafaza edilmesine kadar yaşanan süreci ifade eder.

#7. Aşağıdakilerden hangisi literatürde bahsi geçen arşivleme sistemlerinden biridir?

Cevap: D) Kronolojik

Açıklama: Kronolojik arşivleme sistemi, belgelerin tarih sırasına göre düzenlenmesini ifade eder. Bu sistem, belgelerin zaman sırasına göre kolayca bulunmasını sağlar.

#8. Arşiv malzemelerinin tesliminde kullanılması gereken belge aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Alındı belgesi

Açıklama: Arşiv malzemelerinin tesliminde alındı belgesi kullanılır. Bu belge, teslim edilen malzemenin alındığını ve teslim işleminin gerçekleştiğini gösterir.

#9. Basılmış ya da basılmamış bilgi değerine sahip tüm dokümanların toplandığı, arandıklarında en kolay bulunabilecek şekilde organize edildiği, özellikle hizmete sunulduğu ve ödünç verildiği kurumlar olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D) Kütüphane

Açıklama: Kütüphaneler, basılmış ya da basılmamış bilgi değerine sahip tüm dokümanların toplandığı, arandıklarında en kolay bulunabilecek şekilde organize edildiği, hizmete sunulduğu ve ödünç verildiği kurumlardır.

#10. Bilgi kaynaklarının seçilmesi ve sağlanması sürecine ne ad verilir?

Cevap: E) Derme geliştirme

Açıklama: Bilgi kaynaklarının seçilmesi ve sağlanması sürecine derme geliştirme denir. Bu süreç, kütüphanelerin ve bilgi merkezlerinin koleksiyonlarını zenginleştirmek için kullanılır.

#11. Harita, plan vb. arşiv malzemelerinden oluşan arşiv türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: E) Kartografik arşivler

Açıklama: Kartografik arşivler, harita, plan vb. arşiv malzemelerinden oluşan arşiv türüdür. Bu tür arşivler, coğrafi bilgi ve belgelerin saklanması için kullanılır.

#12. Aşağıdakilerden hangisi toplam kalite yönetimi açısından bilgi ve belge merkezlerinde kalitenin sağlanmasına yönelik unsurlardan biri değildir?

Cevap: B) Hiyerarşiye yatırım yapılması

Açıklama: Toplam kalite yönetimi açısından bilgi ve belge merkezlerinde kalitenin sağlanmasına yönelik unsurlar arasında hiyerarşiye yatırım yapılması yer almaz. Kalite, kullanıcı memnuniyeti, standartlara uyum ve sürekli gelişme ile sağlanır.

#13. Genellikle örgütlerin ve milletlerin tarihleriyle ilgili malzemelerin saklama sürelerini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D) Daimi olarak saklanacaklar

Açıklama: Daimi olarak saklanacaklar, genellikle örgütlerin ve milletlerin tarihleriyle ilgili malzemelerin saklama sürelerini ifade eder. Bu malzemeler, tarihi ve arşiv değeri taşıdığı için süresiz olarak saklanır.

#14. Sağlayıcılar tarafından veri tabanlarının sanal olarak işletilerek veri ve bilgi depolanmasına müsait alanlara ne ad verilir?

Cevap: D) Bulut depolama

Açıklama: Sağlayıcılar tarafından veri tabanlarının sanal olarak işletilerek veri ve bilgi depolanmasına müsait alanlara bulut depolama adı verilir.

#15. Aşağıdakilerden hangisi çevrimiçi ve www tabanlı ortamlarda yer alan belgeler içinde yer alır?

Cevap: B) Ekstranetler

#16. “Kural koyucu, düzgüsel” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Normatif

Açıklama: Normatif, kural koyucu ve düzgüsel anlamına gelir.

#17. Belgelerin üretimi, saklanması, kullanılması, arşivlenmesi ve gerektiğinde imha edilmesi süreçleri … ile sağlanmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Cevap: A) Belge yönetimi

Açıklama: Belgelerin üretimi, saklanması, kullanılması, arşivlenmesi ve gerektiğinde imha edilmesi süreçleri belge yönetimi ile sağlanmaktadır.

#18. Antik Yunan’da toplumun yalnızca genel gereksinimleriyle ilişkili olarak değil, “bireyin kusursuzlaşması için gerekli” şeklide somutlaşan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Yazı

Açıklama: Antik Yunan’da yazı, toplumun yalnızca genel gereksinimleriyle ilişkili olarak değil, bireyin kusursuzlaşması için gerekli olarak somutlaşan bir kavramdır.

#19. Örgütsel yapı kapsamındaki faaliyetlerin çalışanların yeteneklerine ve uzmanlık alanlarına göre bölümlere ayrılması aşağıdaki etkin örgütlenme ilkelerinden hangisi içinde yer alır?

Cevap: A) İş bölümü ve uzmanlaşma

Açıklama: Örgütsel yapı kapsamındaki faaliyetlerin çalışanların yeteneklerine ve uzmanlık alanlarına göre bölümlere ayrılması iş bölümü ve uzmanlaşma ilkesi içinde yer alır.

#20. Aşağıdakilerden hangisi organize etme süreci dahilinde yapılacaklar arasında yer almaz?

Cevap: A) Kataloglama ve sınıflama hizmetlerinin sağlanması

Açıklama: Kataloglama ve sınıflama hizmetleri, organize etme sürecinin bir parçası değildir; bu hizmetler daha çok kütüphane ve bilgi merkezleriyle ilgilidir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: Bahar
BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: Bahar
BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: Bahar
BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

Bilgi, Belge ve Kayıt Yönetimi: Temel Kavramlar ve Önemi

Bilgi, belge ve kayıt yönetimi, örgütlerin etkin bir şekilde çalışabilmesi için kritik öneme sahip olan süreçlerdir. Bu süreçler, bilgilerin düzenlenmesi, belgelerin saklanması ve kayıtların yönetilmesi gibi faaliyetleri kapsar. İşte bu konularla ilgili temel kavramlar ve önemleri:

Bilginin Önemi:

Sokrates’in “İyi olan tek şey bilgi, kötü olan tek şey bilgisizliktir” sözü, bilginin insan yaşamındaki önemini vurgular. Bilgi, doğru kararlar alabilmek ve etkili yönetim süreçleri oluşturmak için gereklidir.

Veri ve Enformasyon:

Veri, işlenmemiş bilgi veya ham gerçekler olarak tanımlanır. Enformasyon ise, bu verilerin işlenmiş hali olup, bilgiye ulaşmada yol gösterici olarak kullanılır. Bu ayrım, örgütlerin verileri nasıl işleyip kullanacaklarını belirlemelerinde kritiktir.

Belge Yönetimi:

Örgüt yapıları içerisinde iletişim ve faaliyetler sonucu ortaya çıkan yazılı ve basılı her türlü evrak ve dokümana belge denir. Belgeler, örgütlerin faaliyetlerini belgelemesi ve geçmişe dönük bilgiye ulaşması için hayati öneme sahiptir.

Kayıt Yönetimi:

Kayıt yönetimi, belgelerin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu süreç, gereksiz belge oluşumunu engeller, belgelerin kontrolünü sağlar ve imha edilmesi gereken belgeleri azaltır. Ayrıca, değerli belgelerin kullanımını artırır.

Dosya Planları:

Dosya planları, belgelerin düzenli bir şekilde saklanmasını sağlar. Dosya planlarında kurum adı, belge türü gibi başlıklar yer alır ve belgelerin hangi dosyaya yerleştirileceği belirli kriterlere göre yapılır. Bu kriterlere kod denir.

Örgütlerin Faaliyetleri:

Örgütlerin faaliyetlerinin fazla olması, dosya planlarında ele alınan başlıkların artmasını sağlar. Bu da belgelerin daha düzenli ve kolay erişilebilir olmasını sağlar.

Bu makale, bilgi, belge ve kayıt yönetimi konularında temel kavramları ve bu kavramların örgütler için önemini açıklamaktadır. Etkin bir bilgi ve belge yönetimi, örgütlerin daha verimli çalışmasına ve bilgiyi etkili bir şekilde kullanmasına olanak tanır.
@lolonolo.com

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -1

Bilgi, Belge ve Kayıt Yönetimi

1. “İyi olan tek şey bilgi, kötü olan tek şey bilgisizliktir” cümlesi aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

A) Sokrates
B) Farabi
C) Kant
D) Durkheim
E) Porter

Cevap: A) Sokrates

Açıklama: Bu cümle Sokrates’e aittir ve bilginin önemini vurgulamak için kullanılmıştır.

2. “İşlenmemiş bilgi ya da ham gerçekler” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Enformasyon
B) Dokümantasyon
C) Veri
D) Teknik
E) Paradigma

Cevap: C) Veri

Açıklama: Veri, işlenmemiş bilgi veya ham gerçekler olarak tanımlanır ve bilgiye dönüştürülmesi için işlenmesi gereklidir.

3. “Bilgiye ulaşmada yol gösterici olması beklenen işlenmiş veriler” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bilgi
B) Enformasyon
C) Veri seti
D) Teknik
E) Dokümantasyon

Cevap: B) Enformasyon

Açıklama: Enformasyon, işlenmiş veriler olarak tanımlanır ve bilgiye ulaşmada yol gösterici olarak kullanılır.

4. Örgüt yapıları içerisinde meydana gelen iletişim ve faaliyetler sonucu ortaya çıkan yazılı ve basılı her türlü evrak ve dokümana ne ad verilir?

A) Bilgi
B) Enformasyon
C) Veri
D) Malzeme
E) Belge

Cevap: E) Belge

Açıklama: Örgüt yapıları içinde iletişim ve faaliyetler sonucu ortaya çıkan yazılı ve basılı her türlü evrak ve dokümana belge denir.

5. Aşağıdakilerden hangisi “üretim yerlerine göre belgelerden” biridir?

A) İşlem belgeleri
B) Danışma belgeleri
C) Resmi belgeler
D) Manyetik belgeler
E) Basılı belgeler

Cevap: C) Resmi belgeler

Açıklama: Resmi belgeler, üretim yerlerine göre sınıflandırılan belgelerdendir ve genellikle devlet kurumları tarafından üretilir.

6. Aşağıdakilerden hangisi kayıt yönetiminin yararlarından biri değildir?

A) Gereksiz belge oluşumunu engellemesi
B) Belgelerin kontrolünü sağlaması
C) İmha edilmesi gereken belge sayısını gerekirse azaltması
D) Değerli belgelerin kullanımını artırması
E) Kodlama sistemi sayısını artırması

Cevap: E) Kodlama sistemi sayısını artırması

Açıklama: Kayıt yönetiminin amacı kodlama sistemi sayısını artırmak değildir; daha çok belgelerin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.

7. Aşağıdakilerden hangisi kayıt yönetiminin amaçlarından biridir?

A) Kayıt oluşturma
B) Kayıt engelleme
C) Kayıt yineleme
D) Kayıt silme
E) Kayıt değiştirme

Cevap: A) Kayıt oluşturma

Açıklama: Kayıt yönetiminin amaçlarından biri, kayıt oluşturma sürecini düzenlemektir.

8. Aşağıdakilerden hangisi dosya planında yer alan başlıklardan biridir?

A) Çalışan adı
B) Belge türü
C) Çalışan iş tanımı
D) Kurum adı
E) Kurumun sektörü

Cevap: D) Kurum adı

Açıklama: Dosya planında yer alan başlıklardan biri, belgelerin ait olduğu kurumun adıdır.

9. Belgenin hangi dosyaya yerleştirileceğinin belirlenmesi sonucu ortaya çıkan kritere ne ad verilir?

A) Belge
B) Kod
C) Bilgi
D) Doküman
E) Veri

Cevap: B) Kod

Açıklama: Belgenin hangi dosyaya yerleştirileceğinin belirlenmesi sonucu ortaya çıkan kritere kod denir.

10. Örgütlerin faaliyetlerinin fazla olması dosya planlarında ele alınan …… artmasını sağlamaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

A) Başlıkların
B) Faaliyetlerin
C) Alt düzeylerin
D) Dosyaların
E) Kapasitelerin

Cevap: A) Başlıkların

Açıklama: Örgütlerin faaliyetlerinin fazla olması, dosya planlarında ele alınan başlıkların artmasını sağlar.

Aof – Anadolu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Ön Lisans 2. Sınıf Soruları

 

Aof - Anadolu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Aof – Anadolu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Ön Lisans 2. Sınıf Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!