auzefSiyaset Bilimi Ve Kamu YönetimiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerTarihTürk Dış Politikası

Türk Dış Politikası 2022-2023 Final Soruları (Tarih)

#1. I. Balkanlarda Türkiye'nin de içerisinde olduğu bir pakt kurma fikrine muhalefet etmiştir II. Dışişleri Bakanı’nın Ankara ziyareti ertelenmiştir III. 1933 yılında Cenevre Silahsızlanma Konferansı’ndan ayrılmıştır IV. 1935 yılında zorunlu askerlik sistemini yeniden tatbik etme kararı almıştır V. 1936 Ren bölgesini işgal etmiştir II. Dünya Savaşı öncesinde yukarıdaki uygulamaları gerçekleştiren devlet hangisidir?

Cevap: a) Almanya

Açıklama: Almanya, II. Dünya Savaşı öncesinde belirtilen tüm uygulamaları gerçekleştiren devlettir.

#2. Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya savaşından önce işgal edilen yerlerden değildir?

Cevap: b) Yunanistan

Açıklama: II. Dünya Savaşı’ndan önce işgal edilen yerler arasında Yunanistan bulunmamaktadır.

#3. Montreux Boğazlar Mukavelesi’nde imzası olan ülkeler arasında hangisi yoktur?

Cevap: e) Almanya

Açıklama: Montreux Boğazlar Mukavelesi’nde Almanya’nın imzası yoktur. İmzası olan ülkeler arasında Japonya, Fransa, İtalya ve Romanya bulunmaktadır.

#4. Lozan antlaşmasından sonra Türkiye’nin etaplı sorunu nedeniyle karşı karşıya kaldığı devlet hangisidir?

Cevap: a) Yunanistan

#5. Stalin’in Japonya’nın Milletler Cemiyeti’nden ayrıldığını ve genel olarak şartların değiştiğini ifade ederek Boğazların Statüsünde değişiklik teklifini ilk kez gündeme getirdiği konferans aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: c) Yalta

Açıklama: Stalin, Yalta Konferansı sırasında Boğazların Statüsünde değişiklik teklifini gündeme getirmiştir.

#6. Aşağıdakilerden hangisi Montreux Boğazlar Sözleşmesi'nde alınan kararlardan biri değildir?

Cevap: a) Kılavuzluk hizmeti, fener ve römorkör (yedekçilik) vergileri mecburi hâle getirilmiştir.

Açıklama: Kılavuzluk hizmeti, fener ve römorkör vergilerinin mecburi hale getirilmesi Montreux Boğazlar Sözleşmesi’nde alınan bir karar değildir.

#7. Bağımsız politikalar geliştirerek SSCB ile karşı karşıya gelen 1948 yılından Kominform’dan çıkarken ve Balkan Paktı’na katılan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: c) Yugoslavya

Açıklama: Yugoslavya, bağımsız politikalar geliştirerek SSCB ile karşı karşıya gelmiş ve 1948 yılında Kominform’dan çıkarak Balkan Paktı’na katılmıştır.

#8. Aşağıdakilerden hangisi Lozan Konferansında imzalanan Boğazların Tabi Olacağı Usule Dair Mukavelenameye (Boğazlar Mukavelesi) taraf devletlerden biridir?

Cevap: c) Japonya

Açıklama: Japonya, Lozan Konferansında imzalanan Boğazlar Mukavelesi’ne taraf devletlerden biridir.

#9. I- Lozan Antlaşması II- Balkan Antlaşması III- Montrö Boğazlar Sözleşmesi IV- Litvinov Protokolü  Yukarıdakilerden hangisi için müzakereler yürütülürken Türk Sovyet ilişkileri sarsıntı geçirmiştir?

Cevap: a) I ve II

#10. Aşağıdaki konferanslardan hangisinde Sovyet temsilcisi, “Savaşa girmeyecekse Türkiye'ye askeri yardım yapılmasına ve Türkiye’nin silahlanmasına gerek yok” olduğunu ifade etmiştir?

Cevap: e) Moskova

#11. 1921 yılında Merzifon’da Pontusçuluk örgütüne ait gizli belgeler bulunduğu gerekçesiyle kapatılan kolej aşağıdaki devletlerden hangisine aittir?

Cevap: e) Amerikan Birleşik Devletleri

Açıklama: 1921 yılında Merzifon’da Pontusçuluk örgütüne ait gizli belgeler bulunduğu gerekçesiyle kapatılan kolej Amerikan Birleşik Devletleri’ne aittir.

#12.  I- TBMM Temsilcisi Bekir Sami Bey, İngilizlerle kısmen imtiyazlar içeren bir antlaşma imzaladı II- TBMM Temsilcisi Bekir Sami Bey Fransızlarla Malta sürgünlerinin Anadolu’daki Fransız tutuklularla değişimini içeren bir antlaşma imzaladı III- İtilaf Devletleri, Türk milletinin temsilcisi olduğunu gördükleri TBMM’nin varlığını resmen kabul ettiler IV- İtilaf Devletleri Sevr Antlaşmasını küçük çaplı bir revizyonla Türkiye’ye kabul ettirmeye çalıştılar V- Osmanlı Hükümetini Sadrazam Salih Paşa temsil etti Londra Konferansı hakkında yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Cevap: d) III ve IV

#13. Türkiye, Suriye ve Fransa arasında soruna yol açan Sancak meselesi Milletler Cemiyetine havale edildikten sonra hangi devletin desteği sayesinde Türkiye lehine çözülmüştür?

Cevap: a) İngiltere

Açıklama: Sancak meselesi, Milletler Cemiyeti’ne havale edildikten sonra İngiltere’nin desteği sayesinde Türkiye lehine çözülmüştür.

#14. İstanbul hangi sadrazam döneminde İtilaf Devletleri tarafından resmen işgal altına alınmıştır?

Cevap: a) Salih Paşa

#15. II. Dünya Savaşı sırasında toplanan konferanslardan hangisinde Churchill "Müttefiklerle birlikte hareket etmesi hâlinde Türkiye savaştan sonra dost ve müttefik sıfatıyla galipler arasında oturacak aksi hâlde yalnız kalarak hâkimler arasında değil seyirci olarak koridorda dolaşacaktır." şeklindeki sözleri sarf etmiştir?

Cevap: a) II. Kahire

Açıklama: Churchill, II. Kahire Konferansı’nda Türkiye’nin müttefiklerle birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulamıştır.

#16. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasına, Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan devletleri arasında bir ittifak antlaşması yapılmasına ve İngiltere, Yunanistan ve Türkiye antlaşması imzalanmasına aşağıdakilerden hangisi ile karar verilmiştir?

Cevap: c) Zürih Konferansı

Açıklama: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasına, Zürih Konferansı’nda karar verilmiştir.

#17. Aşağıdakilerden hangisinde ABD sonradan da olsa SSCB ile ortak hareket etmiştir?

Cevap: e) Süveyş Bunalımı

Açıklama: ABD, Süveyş Bunalımı sırasında SSCB ile ortak hareket etmiştir. Bu, Soğuk Savaş döneminde nadir görülen bir durumdur.

#18. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkiler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap: d) Almanlar dış ticarette Türkiye’ye bağlı hale gelmişlerdir

#19. Eisenhower doktrini aşağıdakilerden hangisine yöneliktir?

Cevap: b) Orta Doğu

Açıklama: Eisenhower Doktrini, Orta Doğu’ya yönelik bir politikadır ve ABD’nin bölgedeki etkisini artırmayı hedefler.

#20. 18 Ekim 1935 tarihinde İngiltere ve Fransa Akdeniz antlaşmalarına ilişkin bildiriyi aşağıdakilerden hangisine karşı ilan etmiştir?

Cevap: a) İtalya

Açıklama: İngiltere ve Fransa, 18 Ekim 1935 tarihinde Akdeniz antlaşmalarına ilişkin bildiriyi İtalya’ya karşı ilan etmişlerdir.

#21. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet Paşa’nın 1932 yılında Moskova’ya yaptığı ziyaretin temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: b) Sovyetler Birliğinden Siyasi ve Mali destek sağlamak

Açıklama: İsmet Paşa’nın 1932 yılında Moskova’ya yaptığı ziyaretin temel sebebi, Sovyetler Birliğinden siyasi ve mali destek sağlamaktı.

#22. Aşağıdakilerden hangisi 10 Nisan 1936 tarihinde Türkiye'nin Boğazlar Mukavelesinde tadilat teklifi için sunduğu notada yer almamıştır?

Cevap: d) Japonya Milletler Cemiyetinden çekildiği için Boğazlar Komisyonunda görevli Japon üyenin de görevden çekilmesi gerekirdi.

Açıklama: Japonya’nın Milletler Cemiyetinden çekilmesi ve Boğazlar Komisyonunda görevli Japon üyenin de görevden çekilmesi talebi, Türkiye’nin 10 Nisan 1936 tarihli notasında yer almamıştır.

#23. 13 Haziran 1928 tarihinde Osmanlı dış borçlarına dair bir sözleşme imzalayan Türkiye'nin 1929-1932 yılları arasındaki borçlarını ödedikten sonra yeni bir sözleşme istemesinin sebebi nedir?

Cevap: a) Dünya ekonomik Buhranı

Açıklama: Türkiye, 1929-1932 yılları arasındaki borçlarını ödedikten sonra Dünya Ekonomik Buhranı nedeniyle yeni bir sözleşme istemiştir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Türk Dış Politikası 2022-2023 Final Soruları

1. İstanbul hangi sadrazam döneminde İtilaf Devletleri tarafından resmen işgal altına alınmıştır?

a) Salih Paşa
b) Ali Rıza Paşa
c) Tevfik Paşa
d) Damat Ferit Paşa
e) Ahmet İzzet Paşa

Cevap: a) Salih Paşa

2. Türkiye, Suriye ve Fransa arasında soruna yol açan Sancak meselesi Milletler Cemiyetine havale edildikten sonra hangi devletin desteği sayesinde Türkiye lehine çözülmüştür?

a) İngiltere
b) İtalya
c) Hollanda
d) Fransa
e) Rusya

Cevap: a) İngiltere

Açıklama: Sancak meselesi, Milletler Cemiyeti’ne havale edildikten sonra İngiltere’nin desteği sayesinde Türkiye lehine çözülmüştür.

3. Montreux Boğazlar Mukavelesi’nde imzası olan ülkeler arasında hangisi yoktur?

a) Japonya
b) Fransa
c) İtalya
d) Romanya
e) Almanya

Cevap: e) Almanya

Açıklama: Montreux Boğazlar Mukavelesi’nde Almanya’nın imzası yoktur. İmzası olan ülkeler arasında Japonya, Fransa, İtalya ve Romanya bulunmaktadır.

4. 18 Ekim 1935 tarihinde İngiltere ve Fransa Akdeniz antlaşmalarına ilişkin bildiriyi aşağıdakilerden hangisine karşı ilan etmiştir?

a) İtalya
b) Sovyetler Birliği
c) Yugoslavya
d) İspanya
e) Almanya

Cevap: a) İtalya

Açıklama: İngiltere ve Fransa, 18 Ekim 1935 tarihinde Akdeniz antlaşmalarına ilişkin bildiriyi İtalya’ya karşı ilan etmişlerdir.

5. Aşağıdakilerden hangisinde ABD sonradan da olsa SSCB ile ortak hareket etmiştir?

a) Suriye Bunalımı
b) Kore Savaşı
c) NATO’nun kurtuluşu
d) Lübnan Bunalımı
e) Süveyş Bunalımı

Cevap: e) Süveyş Bunalımı

Açıklama: ABD, Süveyş Bunalımı sırasında SSCB ile ortak hareket etmiştir. Bu, Soğuk Savaş döneminde nadir görülen bir durumdur.

6. Stalin’in Japonya’nın Milletler Cemiyeti’nden ayrıldığını ve genel olarak şartların değiştiğini ifade ederek Boğazların Statüsünde değişiklik teklifini ilk kez gündeme getirdiği konferans aşağıdakilerden hangisidir?

a) Postdam
b) Quebec
c) Yalta
d) Casablanca
e) San Francisco

Cevap: c) Yalta

Açıklama: Stalin, Yalta Konferansı sırasında Boğazların Statüsünde değişiklik teklifini gündeme getirmiştir.

7. I. Balkanlarda Türkiye’nin de içerisinde olduğu bir pakt kurma fikrine muhalefet etmiştir
II. Dışişleri Bakanı’nın Ankara ziyareti ertelenmiştir
III. 1933 yılında Cenevre Silahsızlanma Konferansı’ndan ayrılmıştır
IV. 1935 yılında zorunlu askerlik sistemini yeniden tatbik etme kararı almıştır
V. 1936 Ren bölgesini işgal etmiştir
II. Dünya Savaşı öncesinde yukarıdaki uygulamaları gerçekleştiren devlet hangisidir?

a) Almanya
b) Sovyetler Birliği
c) Fransa
d) İngiltere
e) Amerika Birleşik Devletleri

Cevap: a) Almanya

Açıklama: Almanya, II. Dünya Savaşı öncesinde belirtilen tüm uygulamaları gerçekleştiren devlettir.

8. Aşağıdakilerden hangisi Montreux Boğazlar Sözleşmesi’nde alınan kararlardan biri değildir?

a) Kılavuzluk hizmeti, fener ve römorkör (yedekçilik) vergileri mecburi hâle getirilmiştir.
b) Savaş uçaklarının boğazlardan geçişi yasaklanmıştır.
c) Boğazlar Komisyonu kaldırılmış
d) Türkiye’nin Boğazların çevresini tahkim etmesine müsaade edilmiştir
e) Karadeniz’e kıyısı olan devletler dışındaki devletlere ait denizaltıların Boğazlardan Karadeniz’e geçişi yasaklanmıştır

Cevap: a) Kılavuzluk hizmeti, fener ve römorkör (yedekçilik) vergileri mecburi hâle getirilmiştir.

Açıklama: Kılavuzluk hizmeti, fener ve römorkör vergilerinin mecburi hale getirilmesi Montreux Boğazlar Sözleşmesi’nde alınan bir karar değildir.

9. Bağımsız politikalar geliştirerek SSCB ile karşı karşıya gelen 1948 yılından Kominform’dan çıkarken ve Balkan Paktı’na katılan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

a) Polonya
b) Bulgaristan
c) Yugoslavya
d) Yunanistan
e) Romanya

Cevap: c) Yugoslavya

Açıklama: Yugoslavya, bağımsız politikalar geliştirerek SSCB ile karşı karşıya gelmiş ve 1948 yılında Kominform’dan çıkarak Balkan Paktı’na katılmıştır.

10. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet Paşa’nın 1932 yılında Moskova’ya yaptığı ziyaretin temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Türkiye’deki komünist propagandayı önlemek
b) Sovyetler Birliğinden Siyasi ve Mali destek sağlamak
c) Boğazlar rejiminde tadilat konusunda Sovyetler’in desteğini almak
d) Sovyetler Birliğinden Askeri destek almak
e) Sovyetler Birliğinin Milletler Cemiyetine katılımını sağlamak

Cevap: b) Sovyetler Birliğinden Siyasi ve Mali destek sağlamak

Açıklama: İsmet Paşa’nın 1932 yılında Moskova’ya yaptığı ziyaretin temel sebebi, Sovyetler Birliğinden siyasi ve mali destek sağlamaktı.

11. Aşağıdakilerden hangisi Lozan Konferansında imzalanan Boğazların Tabi Olacağı Usule Dair Mukavelenameye (Boğazlar Mukavelesi) taraf devletlerden biridir?

a) Almanya
b) Polonya
c) Japonya
d) Avusturya
e) Macaristan

Cevap: c) Japonya

Açıklama: Japonya, Lozan Konferansında imzalanan Boğazlar Mukavelesi’ne taraf devletlerden biridir.

12. 1921 yılında Merzifon’da Pontusçuluk örgütüne ait gizli belgeler bulunduğu gerekçesiyle kapatılan kolej aşağıdaki devletlerden hangisine aittir?

a) Fransa
b) İngiltere
c) Avusturya
d) İtalya
e) Amerikan Birleşik Devletleri

Cevap: e) Amerikan Birleşik Devletleri

Açıklama: 1921 yılında Merzifon’da Pontusçuluk örgütüne ait gizli belgeler bulunduğu gerekçesiyle kapatılan kolej Amerikan Birleşik Devletleri’ne aittir.

13. Aşağıdaki konferanslardan hangisinde Sovyet temsilcisi, “Savaşa girmeyecekse Türkiye’ye askeri yardım yapılmasına ve Türkiye’nin silahlanmasına gerek yok” olduğunu ifade etmiştir?

a) Tahran
b) Casablanca
c) Postdam
d) Kahire
e) Moskova

Cevap: e) Moskova

14. II. Dünya Savaşı sırasında toplanan konferanslardan hangisinde Churchill “Müttefiklerle birlikte hareket etmesi hâlinde Türkiye savaştan sonra dost ve müttefik sıfatıyla galipler arasında oturacak aksi hâlde yalnız kalarak hâkimler arasında değil seyirci olarak koridorda dolaşacaktır.” şeklindeki sözleri sarf etmiştir?

a) II. Kahire
b) Postdam
c) Yalta
d) Moskova
e) Casablanca

Cevap: a) II. Kahire

Açıklama: Churchill, II. Kahire Konferansı’nda Türkiye’nin müttefiklerle birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulamıştır.

15. Aşağıdakilerden hangisi 10 Nisan 1936 tarihinde Türkiye’nin Boğazlar Mukavelesinde tadilat teklifi için sunduğu notada yer almamıştır?

a) Boğazlar Mukavelesine göre Boğazların emniyetinden sorumlu olan devletlerin Milletler Cemiyeti karşısındaki durumları değişmişti.
b) Boğazlar Mukavelesi Türkiye’nin taraf ya da tarafsız olduğu savaş hâllerini öngörmekte özel ya da genel bir savaş tehdidinden bahsetmemekteydi.
c) Boğazların emniyetinin hakiki bir garanti ile güvence altına alındığı artık iddia edilemezdi.
d) Japonya Milletler Cemiyetinden çekildiği için Boğazlar Komisyonunda görevli Japon üyenin de görevden çekilmesi gerekirdi.
e) Boğazlar Mukavelesine göre sorumlu devletlerin kendilerine yüklenen vazifeleri layıkıyla yapabilmeleri şüpheliydi.

Cevap: d) Japonya Milletler Cemiyetinden çekildiği için Boğazlar Komisyonunda görevli Japon üyenin de görevden çekilmesi gerekirdi.

Açıklama: Japonya’nın Milletler Cemiyetinden çekilmesi ve Boğazlar Komisyonunda görevli Japon üyenin de görevden çekilmesi talebi, Türkiye’nin 10 Nisan 1936 tarihli notasında yer almamıştır.

16. Eisenhower doktrini aşağıdakilerden hangisine yöneliktir?

a) Avrupa
b) Orta Doğu
c) Amerika
d) Kafkaslar
e) Balkanlar

Cevap: b) Orta Doğu

Açıklama: Eisenhower Doktrini, Orta Doğu’ya yönelik bir politikadır ve ABD’nin bölgedeki etkisini artırmayı hedefler.

17. Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya savaşından önce işgal edilen yerlerden değildir?

a) Habeşistan
b) Yunanistan
c) Avusturya
d) Arnavutluk
e) Çekoslovakya

Cevap: b) Yunanistan

Açıklama: II. Dünya Savaşı’ndan önce işgal edilen yerler arasında Yunanistan bulunmamaktadır.

18. 13 Haziran 1928 tarihinde Osmanlı dış borçlarına dair bir sözleşme imzalayan Türkiye’nin 1929-1932 yılları arasındaki borçlarını ödedikten sonra yeni bir sözleşme istemesinin sebebi nedir?

a) Dünya ekonomik Buhranı
b) Şeyh Said isyanı
c) Musul meselesi
d) Sancak meselesi
e) Boğazlar Mukavelesinde tadilat teklifi

Cevap: a) Dünya ekonomik Buhranı

Açıklama: Türkiye, 1929-1932 yılları arasındaki borçlarını ödedikten sonra Dünya Ekonomik Buhranı nedeniyle yeni bir sözleşme istemiştir.

19. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasına, Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan devletleri arasında bir ittifak antlaşması yapılmasına ve İngiltere, Yunanistan ve Türkiye antlaşması imzalanmasına aşağıdakilerden hangisi ile karar verilmiştir?

a) Yalta Konferansı
b) Londra Konferansı
c) Zürih Konferansı
d) Tahran Konferansı
e) Moskova Konferansı

Cevap: c) Zürih Konferansı

Açıklama: Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasına, Zürih Konferansı’nda karar verilmiştir.

20. I- TBMM Temsilcisi Bekir Sami Bey, İngilizlerle kısmen imtiyazlar içeren bir antlaşma imzaladı
II- TBMM Temsilcisi Bekir Sami Bey Fransızlarla Malta sürgünlerinin Anadolu’daki Fransız tutuklularla değişimini içeren bir antlaşma imzaladı
III- İtilaf Devletleri, Türk milletinin temsilcisi olduğunu gördükleri TBMM’nin varlığını resmen kabul ettiler
IV- İtilaf Devletleri Sevr Antlaşmasını küçük çaplı bir revizyonla Türkiye’ye kabul ettirmeye çalıştılar
V- Osmanlı Hükümetini Sadrazam Salih Paşa temsil etti
Londra Konferansı hakkında yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

a) I ve III
b) II ve III
c) I ve II
d) III ve IV
e) III ve V

Cevap: d) III ve IV

22. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkiler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

a) Ticari ilişkide clearing/kriling (takas) sistemi uygulanmıştır
b) Almanlar dünya piyasalarından yüksek fiyatla Türkiye’ye mamul satmışlardır
c) Almanlar dünya piyasalarının üzerinde ödeme ile Türkiye’den hammadde almışlardır
d) Almanlar dış ticarette Türkiye’ye bağlı hale gelmişlerdir
e) Almanlar ithal ettikleri ürünlere kontenjan uygulamışlardır

Cevap: d) Almanlar dış ticarette Türkiye’ye bağlı hale gelmişlerdir

23. 17. Lozan antlaşmasından sonra Türkiye’nin etaplı sorunu nedeniyle karşı karşıya kaldığı devlet hangisidir?

a) Yunanistan
b) Sırp-Hırvat Sloven Devleti
c) Fransa
d) İngiltere
e) İtalya

Cevap: a) Yunanistan

24. I- Lozan Antlaşması
II- Balkan Antlaşması
III- Montrö Boğazlar Sözleşmesi
IV- Litvinov Protokolü

 Yukarıdakilerden hangisi için müzakereler yürütülürken Türk Sovyet ilişkileri sarsıntı geçirmiştir?

a) I ve II
b) II ve IV
c) I ve IV
d) II ve III
e) I ve III

Cevap: a) I ve II

@lolonolo_com

Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler
Telegram Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler grup

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!