auzefÇocuk GelişimiÇocuklukta Beyin Gelişimi

Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023 2024 Final Soruları

Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları

#1. I. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu II. Otizm Spektrum Bozukluğu III. Zihinsel Yetersizlik IV. Şizofreni Yukarıdaki bozukluklardan hangileri nörogelişimsel bir bozukluktur?

Cevap: A) I, II ve III

Açıklama: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Otizm Spektrum Bozukluğu ve Zihinsel Yetersizlik nörogelişimsel bozukluklardır.

#2. I. Erkek ve kadın beyinleri gelişim süreci, cinsiyet hormonları ve özel gen bölgelerinin etkisiyle farklılıklar göstermektedirler. II. Testosteron ve östrojen beyin gelişim sürecini etkileyen önemli cinsiyet hormonlarıdır. III. Cinsiyet kimliği genler ve hormonlar tarafından temeli atılan sosyal öğrenme ile güçlenen bir yapıdır. IV. Östrojen erkeklerde, testosteron ise kadınlarda daha fazla bulunmaktadır. Cinsiyete göre beyin gelişimi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi veya hangileri yanlıştır?

Cevap: B) Yalnız IV

Açıklama: Östrojen kadınlarda, testosteron ise erkeklerde daha fazla bulunur. Dolayısıyla IV. ifade yanlıştır.

#3. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nda (DEHB) beynin kortikal bölgesinin olgunlaşma (maturasyon) süreci ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap: D) DEHB tanısı olan çocuklar beyin olgunlaşma (maturasyon) sürecini normal gelişime sahip çocuklara göre daha geç tamamlarlar.

Açıklama: DEHB tanılı çocuklarda beyin olgunlaşma süreci gecikmiştir ve bu durum DEHB belirtilerini etkiler.

#4. Cinsiyete göre beyinde yapısal farklılıklarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap: C) Atipik lateralizasyon erkeklerde kızlara göre daha sık görülür.

Açıklama: Erkeklerde atipik lateralizasyon kızlara göre daha sık görülür.

#5. Prefrontal korteks ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap: B) Prefrontal korteks beynin içerisinde yer alan en küçük kısımdır.

Açıklama: Prefrontal korteks, beynin en küçük kısmı değildir. Beynin önemli ve büyük bir bölümüdür.

#6. Aşağıdakilerden hangisi DSM­5'de yer alan anksiyete bozukluğu tanılarından biridir?

Cevap: E) Selektif Mutizm

Açıklama: Selektif mutizm, DSM-5’te anksiyete bozukluğu tanılarından biridir.

#7. Video ve internet oyunları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Cevap: A) Uzun süre internette vakit geçirmek beyindeki gri madde miktarının azalmasına neden olur.

Açıklama: Uzun süre internette vakit geçirmek, beyindeki gri madde miktarının azalmasına neden olabilir.

#8. Erkek ve kız beyni ile ilgili bilişsel gelişim açısından aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Cevap: C) Her iki cinsiyet bilişsel açıdan birbirinden farklı konularda üstün olmakla birlikte toplamda bilişsel açıdan birbirlerine üstün değildir.

Açıklama: Erkekler ve kızlar farklı konularda üstünlük gösterebilir, ancak genel bilişsel yetenekler açısından birbirlerine üstün değildirler.

#9. I. Esneklik II. Olumlu duygulanım III. Gerçek olmama IV. Mücadelecilik V. İçsel motivasyon Yukarıdakilerden hangileri bir oyunda bulunması gereken özellikler arasındadır?

Cevap: C) I, II, III ve V

#10. Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramındaki somut işlem döneminde önemli beceriler kazanılır. Aşağıdaki becerilerden hangileri somut işlem döneminde kazanılmaz?

Cevap: E) Animizm

Açıklama: Animizm, somut işlem döneminde değil, daha önceki dönemlerde (örneğin, işlem öncesi dönemde) gözlemlenen bir düşünce biçimidir.

#11. Ergenlik döneminde beynin gelişimsel süreci ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cevap: D) Limbik sistem ve ödül sistemi gelişimini bu dönemde beyindeki tüm yapılardan daha geç tamamlar.

Açıklama: Limbik sistem ve ödül sistemi ergenlik döneminde diğer yapılardan daha erken gelişir ve bu da ergenlerde daha duygusal ve riskli davranışlara yol açar.

#12. Travma sonrası stres bozukluğunda aşağıdaki belirtilerden hangisi görülmez?

Cevap: B) Eşya veya nesne biriktirme

Açıklama: Travma sonrası stres bozukluğunda eşya veya nesne biriktirme tipik bir belirti değildir. Diğer belirtiler ise yaygındır.

#13. Aşağıdakilerden hangisinde "Disgrafi" doğru olarak tanımlanmıştır?

Cevap: A) Yazma bozukluğu

Açıklama: Disgrafi, yazma bozukluğu olarak tanımlanır.

#14. I. Sinaptogenez II. Miyelinizasyon III. Öğrenme yoluyla ortaya çıkan biyokimyasal aktivite IV. Çocukluk çağı ihmali 0­3 yaş aralığında beyin gelişimine yukarıdaki durumlardan hangileri olumlu katkıda bulunur?

Cevap: A) I, II ve III

Açıklama: Sinaptogenez, miyelinizasyon ve öğrenme yoluyla ortaya çıkan biyokimyasal aktivite beyin gelişimine olumlu katkıda bulunur. Çocukluk çağı ihmali ise olumsuz bir etkendir.

#15. I. Korku; açık, mevcut ve tanımlanabilir bir tehditle ilişkilidir. II. Anksiyete açık, ani bir tehlike olmadan da ortaya çıkar. III. Korku ve anksiyetenin oluşumu benzer beyin devreleri ile ilgilidir. IV. Korku ve anksiyete insan hayatı boyunca çok nadir yaşanılan duygulardır. Korku ve anksiyeteyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Cevap: D) I, II ve III

Açıklama: Korku açık ve tanımlanabilir bir tehditle ilişkilidir. Anksiyete ise ani bir tehlike olmadan da ortaya çıkabilir. Korku ve anksiyetenin oluşumu benzer beyin devreleri ile ilgilidir.

#16. I. Destekleyici, olumlu ebeveyn II. Fiziksel aktivite ve egzersiz III. Arkadaşlık ve akran desteği IV. Sigara ve alkol kullanımı Yukarıdaki faktörlerden hangileri ergenlik döneminde beyin gelişimini olumlu etkileyen faktörler arasındadır?

Cevap: E) I, II ve III

Açıklama: Destekleyici ebeveyn, fiziksel aktivite ve egzersiz, arkadaşlık ve akran desteği ergenlik döneminde beyin gelişimini olumlu etkiler.

#17. Gebelik döneminde annenin yeterli beslenmesi fetüsün beyin gelişimi için önemlidir. Gebelik öncesi ve gebelik süreci içerisinde annenin beslenme durumu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap: C) Gebelik döneminde anne her türlü besin maddesini ve gıda takviyesini anne karnındaki bebeğin ihtiyacından çok daha fazla alabilir.

Açıklama: Gebelik döneminde aşırı besin ve gıda takviyesi almak yerine dengeli ve yeterli beslenme önemlidir.

#18. 5 yaşındaki Ahmet'in anne babası boşanma sürecindedirler. Ahmet anne babasının boşanma kararı vermelerini kendisinin sürekli yaramazlık yapması ile ilgili olduğunu düşünmektedir. Ahmet bir gün anne ve babasına "Siz ben çok yaramazlık yaptığım için mi boşanıyorsunuz?" diye sorar. Yukarıdaki duruma neden olan 2­7 yaş aralığının düşünce özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D) Benmerkezcilik (Egosentrizm)

Açıklama: Ahmet’in kendi davranışlarını merkeze alarak anne babasının boşanma nedenini anlamlandırmaya çalışması benmerkezcilik özelliğini gösterir.

#19. I. Bağımsızlık II. Öz güven III. Öz denetim IV. Gelecek perspektifi V. Saldırganlık Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri ergenlik döneminde edinilen beceriler arasındadır?

Cevap: E) I, II, III ve IV

Açıklama: Bağımsızlık, öz güven, öz denetim ve gelecek perspektifi ergenlik döneminde edinilen önemli becerilerdir.

#20. Oyunun bilişsel faydaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap: B) Oyun, çocukların kazanma hırsını besler ve dürtüselliğin artmasına yardımcı olur.

Açıklama: Oyun, çocukların kazanma hırsını besleyip dürtüselliği artırmaz. Aksine, yürütücü işlevlerin, dil gelişiminin ve hafızanın gelişmesine katkı sağlar.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm :Çocuk Gelişimi Lisans
Sınıf : 4. Sınıf
Ders : Çocuklukta Beyin Gelişimi
Dönem : Bahar Dönemi
Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları

Çocuklukta Beyin Gelişimi

Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları

1- Gebelik döneminde annenin yeterli beslenmesi fetüsün beyin gelişimi için önemlidir. Gebelik öncesi ve gebelik süreci içerisinde annenin beslenme durumu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Gebelik döneminde besin ögelerinin yeterli alınması fetüs beyninin yapısal ve fonksiyonel gelişimini olumlu yönde etkiler.
B) Perikonsepsiyonel dönemde verilen folik asit takviyesi, nöral tüp defektlerini %70 azaltmaktadır.
C) Gebelik döneminde anne her türlü besin maddesini ve gıda takviyesini anne karnındaki bebeğin ihtiyacından çok daha fazla alabilir.
D) Hamile kalma ihtimali olan kadınlar, folik asit alımına gebelik öncesi bir aylık süreçte başlamalı ve 3. gebelik ayına kadar devam etmelidirler.
E) Anne adayının kötü alışkanlıklardan (sigara, madde veya alkol kullanımı) uzak durması anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemlidir.

Cevap: C) Gebelik döneminde anne her türlü besin maddesini ve gıda takviyesini anne karnındaki bebeğin ihtiyacından çok daha fazla alabilir.

Açıklama: Gebelik döneminde aşırı besin ve gıda takviyesi almak yerine dengeli ve yeterli beslenme önemlidir.

2- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nda (DEHB) beynin kortikal bölgesinin olgunlaşma (maturasyon) süreci ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Beyin olgunlaşma (maturasyon) sürecinin DEHB tanılı çocuklarda geç olması DEHB belirtilerini etkilemez.
B) DEHB tanısı olan çocuklar beyin olgunlaşma (maturasyon) sürecini normal gelişime sahip çocuklara göre daha erken tamamlarlar.
C) DEHB tanısı olan çocuklar beyin olgunlaşma (maturasyon) sürecini asla tamamlayamazlar.
D) DEHB tanısı olan çocuklar beyin olgunlaşma (maturasyon) sürecini normal gelişime sahip çocuklara göre daha geç tamamlarlar.
E) DEHB tanısı olan çocuklar ve normal gelişime sahip çocuklar arasında beyin olgunlaşma (maturasyon) süreci açısından fark yoktur.

Cevap: D) DEHB tanısı olan çocuklar beyin olgunlaşma (maturasyon) sürecini normal gelişime sahip çocuklara göre daha geç tamamlarlar.

Açıklama: DEHB tanılı çocuklarda beyin olgunlaşma süreci gecikmiştir ve bu durum DEHB belirtilerini etkiler.

3- Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramındaki somut işlem döneminde önemli beceriler kazanılır. Aşağıdaki becerilerden hangileri somut işlem döneminde kazanılmaz?

A) Tersine Çevrilebilirlik
B) Sıralama
C) Korunum
D) Sınıflama
E) Animizm

Cevap: E) Animizm

Açıklama: Animizm, somut işlem döneminde değil, daha önceki dönemlerde (örneğin, işlem öncesi dönemde) gözlemlenen bir düşünce biçimidir.

4- I. Destekleyici, olumlu ebeveyn
II. Fiziksel aktivite ve egzersiz
III. Arkadaşlık ve akran desteği
IV. Sigara ve alkol kullanımı
Yukarıdaki faktörlerden hangileri ergenlik döneminde beyin gelişimini olumlu etkileyen faktörler arasındadır?

A) I, II ve IV
B) I ve III
C) I, III ve IV
D) I ve II
E) I, II ve III

Cevap: E) I, II ve III

Açıklama: Destekleyici ebeveyn, fiziksel aktivite ve egzersiz, arkadaşlık ve akran desteği ergenlik döneminde beyin gelişimini olumlu etkiler.

5- I. Erkek ve kadın beyinleri gelişim süreci, cinsiyet hormonları ve özel gen bölgelerinin etkisiyle farklılıklar göstermektedirler.
II. Testosteron ve östrojen beyin gelişim sürecini etkileyen önemli cinsiyet hormonlarıdır.
III. Cinsiyet kimliği genler ve hormonlar tarafından temeli atılan sosyal öğrenme ile güçlenen bir yapıdır.
IV. Östrojen erkeklerde, testosteron ise kadınlarda daha fazla bulunmaktadır.
Cinsiyete göre beyin gelişimi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi veya hangileri yanlıştır?

A) I, II ve IV
B) Yalnız IV
C) Yalnız III
D) III ve IV
E) I, II ve III

Cevap: B) Yalnız IV

Açıklama: Östrojen kadınlarda, testosteron ise erkeklerde daha fazla bulunur. Dolayısıyla IV. ifade yanlıştır.

6- 5 yaşındaki Ahmet’in anne babası boşanma sürecindedirler. Ahmet anne babasının boşanma kararı vermelerini kendisinin sürekli yaramazlık yapması ile ilgili olduğunu düşünmektedir. Ahmet bir gün anne ve babasına “Siz ben çok yaramazlık yaptığım için mi boşanıyorsunuz?” diye sorar. Yukarıdaki duruma neden olan 2­7 yaş aralığının düşünce özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bireyselleşme
B) Animizm (Canlıcılık)
C) Paralel oyun
D) Benmerkezcilik (Egosentrizm)
E) Yapaycılık (Artifikalizm)

Cevap: D) Benmerkezcilik (Egosentrizm)

Açıklama: Ahmet’in kendi davranışlarını merkeze alarak anne babasının boşanma nedenini anlamlandırmaya çalışması benmerkezcilik özelliğini gösterir.

7- Prefrontal korteks ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Prefrontal korteksin görevlerini yerine getirememesi durumunda çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu görülebilmektedir.
B) Prefrontal korteks beynin içerisinde yer alan en küçük kısımdır.
C) Prefrontal korteks, beyinde miyelinizasyonun en son tamamlandığı yerdir.
D) Prefrontal korteks, insanlarda diğer canlılara göre belirgin olarak daha gelişmiştir.
E) Prefrontal korteks; planlama, organizasyon ve karar verme sürecinde rol oynayan beynin en önemli bölgesidir.

Cevap: B) Prefrontal korteks beynin içerisinde yer alan en küçük kısımdır.

Açıklama: Prefrontal korteks, beynin en küçük kısmı değildir. Beynin önemli ve büyük bir bölümüdür.

8- I. Sinaptogenez
II. Miyelinizasyon
III. Öğrenme yoluyla ortaya çıkan biyokimyasal aktivite
IV. Çocukluk çağı ihmali
0­3 yaş aralığında beyin gelişimine yukarıdaki durumlardan hangileri olumlu katkıda bulunur?

A) I, II ve III
B) I ve II
C) I, II ve IV
D) I ve III
E) II ve III

Cevap: A) I, II ve III

Açıklama: Sinaptogenez, miyelinizasyon ve öğrenme yoluyla ortaya çıkan biyokimyasal aktivite beyin gelişimine olumlu katkıda bulunur. Çocukluk çağı ihmali ise olumsuz bir etkendir.

9- I. Esneklik
II. Olumlu duygulanım
III. Gerçek olmama
IV. Mücadelecilik
V. İçsel motivasyon
Yukarıdakilerden hangileri bir oyunda bulunması gereken özellikler arasındadır?

A) I, II ve V
B) I, II, III ve IV
C) I, II, III ve V
D) II, III ve IV
E) I, III ve V

Cevap: C) I, II, III ve V

Açıklama: ?

10- Travma sonrası stres bozukluğunda aşağıdaki belirtilerden hangisi görülmez?

A) Olayla ilgili anıların sık sık hatırlanması
B) Eşya veya nesne biriktirme
C) Aşırı uyarılmışlık
D) İsmine seslenince irkilme
E) Olaya ilişkin durumlardan, kişilerden, yerlerden kaçınma

Cevap: B) Eşya veya nesne biriktirme

Açıklama: Travma sonrası stres bozukluğunda eşya veya nesne biriktirme tipik bir belirti değildir. Diğer belirtiler ise yaygındır.

11- Erkek ve kız beyni ile ilgili bilişsel gelişim açısından aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Erkeklerin empati kurma ve zihin okuma becerisi kızlardan daha iyidir.
B) Erkeklerin ortalama IQ puanı kızlardan 10 puan daha fazladır.
C) Her iki cinsiyet bilişsel açıdan birbirinden farklı konularda üstün olmakla birlikte toplamda bilişsel açıdan birbirlerine üstün değildir.
D) Erkeklerin konuşma ve dil becerileri kızlardan daha iyidir.
E) Kızlarda gelişimsel ve ruhsal bozukluklar erkeklerden daha sık görülür.

Cevap: C) Her iki cinsiyet bilişsel açıdan birbirinden farklı konularda üstün olmakla birlikte toplamda bilişsel açıdan birbirlerine üstün değildir.

Açıklama: Erkekler ve kızlar farklı konularda üstünlük gösterebilir, ancak genel bilişsel yetenekler açısından birbirlerine üstün değildirler.

12- I. Korku; açık, mevcut ve tanımlanabilir bir tehditle ilişkilidir.
II. Anksiyete açık, ani bir tehlike olmadan da ortaya çıkar.
III. Korku ve anksiyetenin oluşumu benzer beyin devreleri ile ilgilidir.
IV. Korku ve anksiyete insan hayatı boyunca çok nadir yaşanılan duygulardır.
Korku ve anksiyeteyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

A) I, II ve IV
B) II ve III
C) I ve III
D) I, II ve III
E) II ve IV

Cevap: D) I, II ve III

Açıklama: Korku açık ve tanımlanabilir bir tehditle ilişkilidir. Anksiyete ise ani bir tehlike olmadan da ortaya çıkabilir. Korku ve anksiyetenin oluşumu benzer beyin devreleri ile ilgilidir.

13- I. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
II. Otizm Spektrum Bozukluğu
III. Zihinsel Yetersizlik
IV. Şizofreni
Yukarıdaki bozukluklardan hangileri nörogelişimsel bir bozukluktur?

A) I, II ve III
B) I ve II
C) II ve III
D) I ve III
E) II, III ve IV

Cevap: A) I, II ve III

Açıklama: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Otizm Spektrum Bozukluğu ve Zihinsel Yetersizlik nörogelişimsel bozukluklardır.

14- Oyunun bilişsel faydaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Oyun, yürütücü işlevlerin gelişimine katkı sağlar.
B) Oyun, çocukların kazanma hırsını besler ve dürtüselliğin artmasına yardımcı olur.
C) Oyun, çocuk ve ebeveynler arasında güvenli bağlanmanın sağlanması için önemlidir.
D) Oyun, dil gelişimini ve hafıza gelişimine olumlu katkıda bulunur.
E) Oyun sayesinde çocukların planlama, organize etme becerileri gelişim gösterir.

Cevap: B) Oyun, çocukların kazanma hırsını besler ve dürtüselliğin artmasına yardımcı olur.

Açıklama: Oyun, çocukların kazanma hırsını besleyip dürtüselliği artırmaz. Aksine, yürütücü işlevlerin, dil gelişiminin ve hafızanın gelişmesine katkı sağlar.

15- Ergenlik döneminde beynin gelişimsel süreci ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Beyin gelişim özellikleri göz önünde bulundurulduğunda ergenler daha duygusaldır ve sıklıkla riskli davranışlar sergilerler.
B) Beyin yapılarının gelişim süreçleri ile ilgili zamansal farklılıklar ergenler için gelişimsel olarak normal kabul ettiğimiz sinirsel bir dengesizlik oluşturur.
C) Prefrontal korteks diğer yapılara göre gelişimini henüz yeterince tamamlamamıştır.
D) Limbik sistem ve ödül sistemi gelişimini bu dönemde beyindeki tüm yapılardan daha geç tamamlar.
E) Bu dönem dürtü ve ödül sistemleri üzerinde kontrol sistemlerinin denetimi nispeten daha zayıftır.

Cevap: D) Limbik sistem ve ödül sistemi gelişimini bu dönemde beyindeki tüm yapılardan daha geç tamamlar.

Açıklama: Limbik sistem ve ödül sistemi ergenlik döneminde diğer yapılardan daha erken gelişir ve bu da ergenlerde daha duygusal ve riskli davranışlara yol açar.

16- Cinsiyete göre beyinde yapısal farklılıklarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Gri cevher ve beyaz cevher oranları erkek ve kadınlarda birbirine benzerdir.
B) Erkek ve kızların sol ve sağ beyin yarım küre boyutları birbirine benzerdir.
C) Atipik lateralizasyon erkeklerde kızlara göre daha sık görülür.
D) Erkek çocuklarda beyin maturasyonu kızlardan 5 yıl önce tamamlanır.
E) Kadınların beyin hacmi ve beyin ağırlığı erkeklerden 1,5 kat daha büyüktür.

Cevap: C) Atipik lateralizasyon erkeklerde kızlara göre daha sık görülür.

Açıklama: Erkeklerde atipik lateralizasyon kızlara göre daha sık görülür.

17- Aşağıdakilerden hangisi DSM­5’de yer alan anksiyete bozukluğu tanılarından biridir?

A) Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
B) Şizofreni
C) Zihinsel Yetersizlik
D) Madde Kullanım Bozukluğu
E) Selektif Mutizm

Cevap: E) Selektif Mutizm

Açıklama: Selektif mutizm, DSM-5’te anksiyete bozukluğu tanılarından biridir.

18- I. Bağımsızlık
II. Öz güven
III. Öz denetim
IV. Gelecek perspektifi
V. Saldırganlık
Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri ergenlik döneminde edinilen beceriler arasındadır?

A) II, III, IV ve V
B) II ve V
C) I ve V
D) I, II ve III
E) I, II, III ve IV

Cevap: E) I, II, III ve IV

Açıklama: Bağımsızlık, öz güven, öz denetim ve gelecek perspektifi ergenlik döneminde edinilen önemli becerilerdir.

19- Aşağıdakilerden hangisinde “Disgrafi” doğru olarak tanımlanmıştır?

A) Yazma bozukluğu
B) Okuma bozukluğu
C) Hareket bozukluğu
D) Matematik öğrenme bozukluğu
E) Dikkat bozukluğu

Cevap: A) Yazma bozukluğu

Açıklama: Disgrafi, yazma bozukluğu olarak tanımlanır.

20- Video ve internet oyunları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Uzun süre internette vakit geçirmek beyindeki gri madde miktarının azalmasına neden olur.
B) Online oyunların dikkat ve yürütücü işlevler üzerinde olumsuz etkisi yoktur.
C) Şiddet içeren video oyunları prefrontal korteksteki beyin aktivitesini olumsuz yönde etkilemez.
D) Medya kullanımı kaliteli etkileşimi azaltmaz ve üretkenliği artırır.
E) Gerçek öğrenme, makine insan arasındaki etkileşimle olur. İnsanlar arasındaki etkileşimle olmaz.

Cevap: A) Uzun süre internette vakit geçirmek beyindeki gri madde miktarının azalmasına neden olur.

Açıklama: Uzun süre internette vakit geçirmek, beyindeki gri madde miktarının azalmasına neden olabilir.

@lolonolo_com

Çocuklarda Beyin Gelişimi

Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans Bahar Dönemi Çıkmış Final Soruları

Auzef 2023 Sınav Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!