Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023 2024 Final Soruları
Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları
#1. Piaget’in Bilişsel Gelişim Kuramındaki somut işlem döneminde önemli beceriler kazanılır. Aşağıdaki becerilerden hangileri somut işlem döneminde kazanılmaz?
Cevap: E) Animizm
Açıklama: Animizm, somut işlem döneminde değil, daha önceki dönemlerde (örneğin, işlem öncesi dönemde) gözlemlenen bir düşünce biçimidir.
#2. I. Bağımsızlık II. Öz güven III. Öz denetim IV. Gelecek perspektifi V. Saldırganlık Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri ergenlik döneminde edinilen beceriler arasındadır?
Cevap: E) I, II, III ve IV
Açıklama: Bağımsızlık, öz güven, öz denetim ve gelecek perspektifi ergenlik döneminde edinilen önemli becerilerdir.
#3. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nda (DEHB) beynin kortikal bölgesinin olgunlaşma (maturasyon) süreci ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap: D) DEHB tanısı olan çocuklar beyin olgunlaşma (maturasyon) sürecini normal gelişime sahip çocuklara göre daha geç tamamlarlar.
Açıklama: DEHB tanılı çocuklarda beyin olgunlaşma süreci gecikmiştir ve bu durum DEHB belirtilerini etkiler.
#4. Travma sonrası stres bozukluğunda aşağıdaki belirtilerden hangisi görülmez?
Cevap: B) Eşya veya nesne biriktirme
Açıklama: Travma sonrası stres bozukluğunda eşya veya nesne biriktirme tipik bir belirti değildir. Diğer belirtiler ise yaygındır.
#5. Gebelik döneminde annenin yeterli beslenmesi fetüsün beyin gelişimi için önemlidir. Gebelik öncesi ve gebelik süreci içerisinde annenin beslenme durumu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: C) Gebelik döneminde anne her türlü besin maddesini ve gıda takviyesini anne karnındaki bebeğin ihtiyacından çok daha fazla alabilir.
Açıklama: Gebelik döneminde aşırı besin ve gıda takviyesi almak yerine dengeli ve yeterli beslenme önemlidir.
#6. Prefrontal korteks ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: B) Prefrontal korteks beynin içerisinde yer alan en küçük kısımdır.
Açıklama: Prefrontal korteks, beynin en küçük kısmı değildir. Beynin önemli ve büyük bir bölümüdür.
#7. I. Korku; açık, mevcut ve tanımlanabilir bir tehditle ilişkilidir. II. Anksiyete açık, ani bir tehlike olmadan da ortaya çıkar. III. Korku ve anksiyetenin oluşumu benzer beyin devreleri ile ilgilidir. IV. Korku ve anksiyete insan hayatı boyunca çok nadir yaşanılan duygulardır. Korku ve anksiyeteyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Cevap: D) I, II ve III
Açıklama: Korku açık ve tanımlanabilir bir tehditle ilişkilidir. Anksiyete ise ani bir tehlike olmadan da ortaya çıkabilir. Korku ve anksiyetenin oluşumu benzer beyin devreleri ile ilgilidir.
#8. I. Erkek ve kadın beyinleri gelişim süreci, cinsiyet hormonları ve özel gen bölgelerinin etkisiyle farklılıklar göstermektedirler. II. Testosteron ve östrojen beyin gelişim sürecini etkileyen önemli cinsiyet hormonlarıdır. III. Cinsiyet kimliği genler ve hormonlar tarafından temeli atılan sosyal öğrenme ile güçlenen bir yapıdır. IV. Östrojen erkeklerde, testosteron ise kadınlarda daha fazla bulunmaktadır. Cinsiyete göre beyin gelişimi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
Cevap: B) Yalnız IV
Açıklama: Östrojen kadınlarda, testosteron ise erkeklerde daha fazla bulunur. Dolayısıyla IV. ifade yanlıştır.
#9. Aşağıdakilerden hangisinde "Disgrafi" doğru olarak tanımlanmıştır?
Cevap: A) Yazma bozukluğu
Açıklama: Disgrafi, yazma bozukluğu olarak tanımlanır.
#10. 5 yaşındaki Ahmet'in anne babası boşanma sürecindedirler. Ahmet anne babasının boşanma kararı vermelerini kendisinin sürekli yaramazlık yapması ile ilgili olduğunu düşünmektedir. Ahmet bir gün anne ve babasına "Siz ben çok yaramazlık yaptığım için mi boşanıyorsunuz?" diye sorar. Yukarıdaki duruma neden olan 27 yaş aralığının düşünce özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D) Benmerkezcilik (Egosentrizm)
Açıklama: Ahmet’in kendi davranışlarını merkeze alarak anne babasının boşanma nedenini anlamlandırmaya çalışması benmerkezcilik özelliğini gösterir.
#11. Oyunun bilişsel faydaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: B) Oyun, çocukların kazanma hırsını besler ve dürtüselliğin artmasına yardımcı olur.
Açıklama: Oyun, çocukların kazanma hırsını besleyip dürtüselliği artırmaz. Aksine, yürütücü işlevlerin, dil gelişiminin ve hafızanın gelişmesine katkı sağlar.
#12. Erkek ve kız beyni ile ilgili bilişsel gelişim açısından aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap: C) Her iki cinsiyet bilişsel açıdan birbirinden farklı konularda üstün olmakla birlikte toplamda bilişsel açıdan birbirlerine üstün değildir.
Açıklama: Erkekler ve kızlar farklı konularda üstünlük gösterebilir, ancak genel bilişsel yetenekler açısından birbirlerine üstün değildirler.
#13. Aşağıdakilerden hangisi DSM5'de yer alan anksiyete bozukluğu tanılarından biridir?
Cevap: E) Selektif Mutizm
Açıklama: Selektif mutizm, DSM-5’te anksiyete bozukluğu tanılarından biridir.
#14. I. Destekleyici, olumlu ebeveyn II. Fiziksel aktivite ve egzersiz III. Arkadaşlık ve akran desteği IV. Sigara ve alkol kullanımı Yukarıdaki faktörlerden hangileri ergenlik döneminde beyin gelişimini olumlu etkileyen faktörler arasındadır?
Cevap: E) I, II ve III
Açıklama: Destekleyici ebeveyn, fiziksel aktivite ve egzersiz, arkadaşlık ve akran desteği ergenlik döneminde beyin gelişimini olumlu etkiler.
#15. Ergenlik döneminde beynin gelişimsel süreci ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap: D) Limbik sistem ve ödül sistemi gelişimini bu dönemde beyindeki tüm yapılardan daha geç tamamlar.
Açıklama: Limbik sistem ve ödül sistemi ergenlik döneminde diğer yapılardan daha erken gelişir ve bu da ergenlerde daha duygusal ve riskli davranışlara yol açar.
#16. I. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu II. Otizm Spektrum Bozukluğu III. Zihinsel Yetersizlik IV. Şizofreni Yukarıdaki bozukluklardan hangileri nörogelişimsel bir bozukluktur?
Cevap: A) I, II ve III
Açıklama: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Otizm Spektrum Bozukluğu ve Zihinsel Yetersizlik nörogelişimsel bozukluklardır.
#17. Video ve internet oyunları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap: A) Uzun süre internette vakit geçirmek beyindeki gri madde miktarının azalmasına neden olur.
Açıklama: Uzun süre internette vakit geçirmek, beyindeki gri madde miktarının azalmasına neden olabilir.
#18. Cinsiyete göre beyinde yapısal farklılıklarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Cevap: C) Atipik lateralizasyon erkeklerde kızlara göre daha sık görülür.
Açıklama: Erkeklerde atipik lateralizasyon kızlara göre daha sık görülür.
#19. I. Esneklik II. Olumlu duygulanım III. Gerçek olmama IV. Mücadelecilik V. İçsel motivasyon Yukarıdakilerden hangileri bir oyunda bulunması gereken özellikler arasındadır?
Cevap: C) I, II, III ve V
#20. I. Sinaptogenez II. Miyelinizasyon III. Öğrenme yoluyla ortaya çıkan biyokimyasal aktivite IV. Çocukluk çağı ihmali 03 yaş aralığında beyin gelişimine yukarıdaki durumlardan hangileri olumlu katkıda bulunur?
Cevap: A) I, II ve III
Açıklama: Sinaptogenez, miyelinizasyon ve öğrenme yoluyla ortaya çıkan biyokimyasal aktivite beyin gelişimine olumlu katkıda bulunur. Çocukluk çağı ihmali ise olumsuz bir etkendir.
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef) Açık Öğretim Fakültesi Bölüm :Çocuk Gelişimi Lisans Sınıf : 4. Sınıf Ders : Çocuklukta Beyin Gelişimi Dönem : Bahar Dönemi Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları |
---|
Çocuklukta Beyin Gelişimi
@lolonolo_com |
Çocuklukta Beyin Gelişimi 2023-2024 Final Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi Lisans Bahar Dönemi Çıkmış Final Soruları
Auzef 2023 Sınav Soruları