Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği 2023-2024 Final Soruları
Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği 2023-2024 Final Soruları
#1. Demiryolu nakliyat sisteminin güvenli çalışma eğim aralığı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Cevap: E) yüzde 3-4
#2. Aşağıdakilerden hangisi acil sığınma (hayat) odalarında bulunması gereken niteliklerden biri değildir?
Cevap: E) Acil sığınma odaları, çalışan sayısına göre belirlenmeli ve her çalışan için en az 2 m² alan ve 1,5 m tavan yüksekliği olacak şekilde tasarlanmalı ve yapılmalıdır.
Açıklama: Acil sığınma odalarında her çalışan için en az 2 m² alan ve 1,5 m tavan yüksekliği gerekliliği yoktur.
#3. Patlayıcı maddelerin reaksiyona girmeleri için elektrikli kapsüllerin ateşlenmesinde kullanılan cihaz aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D) Manyeto
Açıklama: Patlayıcı maddelerin reaksiyona girmeleri için elektrikli kapsüllerin ateşlenmesinde kullanılan cihaz manyetodur.
#4. Metan geliri olan yer altı maden işletmelerinde, aşağıdakilerden hangisi alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden biri değildir?
Cevap: C) Metan gazı gelirinin olduğu yer altı ocaklarında havalandırma ile ilgili değerler her vardiyada ölçülerek ocak havası içerisindeki metan gazı oranının yüzde 5’in altında ve yüzde 10’un üstünde olmaması için gerekli çalışmalar yapılır.
#5. Türkiye maden çeşitliliği açısından ender görülen bir potansiyele sahip olmakla birlikte bazı madenler bakımından dünyada önemli bir konuma sahiptir. Rezerv bakımından dünyada en fazla Türkiye’de bulunan mineral bileşiği aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: E) Bor
Açıklama: Türkiye, rezerv bakımından dünyada en fazla bor mineraline sahiptir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Yeraltı madenlerinde kurulması zorunlu olan sürekli hayat hattı ve bu hatta kullanılacak ekipmanların üretildiği malzeme aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
Cevap: A) Yanmaz nitelikte polipropilen malzeme
Açıklama: Yeraltı madenlerinde kurulması zorunlu olan sürekli hayat hattı ve bu hatta kullanılacak ekipmanların yanmaz nitelikte polipropilen malzemeden üretilmiş olması gerekmektedir.
#7. Aşağıdakilerden hangisi maden işlerinde organizasyona ilişkin işveren tarafından alınması gereken asgari iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden biri değildir?
Cevap: E) Çalışanlar tüm çalışma alanlarında kendilerini ve diğer kişilerin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde davranmakla yükümlüdür.
#8. Aşağıdakilerden hangisi sondaj çalışmalarına başlanmadan önce alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinden biridir?
Cevap: D) Çalışma alanına getirilen sondaj makinesinin ayakları zemine sağlam oturacak şekilde ayarlanmak ve sistemin dengede olması sağlanmalıdır.
Açıklama: Çalışma alanına getirilen sondaj makinesinin ayakları zemine sağlam oturacak şekilde ayarlanmalı ve sistemin dengede olması sağlanmalıdır.
#9. Yer altı madenlerinde bulunması zorunlu olan sürekli hayat hattı üzerinde bulunacak dikdörtgen şeklindeki reflaktör levhaların asgari boyutları aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
Cevap: B) 50 mm-100 mm
Açıklama: Yer altı madenlerinde sürekli hayat hattı üzerinde bulunacak dikdörtgen şeklindeki reflaktör levhaların asgari boyutları 50 mm-100 mm olarak belirlenmiştir.
#10. Ülke istihdam ve iş kazası sayıları verilerine göre, yüz bin çalışan başına iş kazası oranı en yüksek olan ülke yukarıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) E
Açıklama: Ülke E’de 10 istihdamda 2 iş kazası oranı bulunmaktadır. Bu, yüz bin çalışan başına en yüksek iş kazası oranına sahiptir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Döner sondaj makinelerinin çalışmalarında, sondaj ünitelerini belirli bir hız ve kuvvetle döndüren bununla birlikte sondaj yüzeyine baskı uygulayan ana eleman aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D) Döndürme ünitesi
Açıklama: Döner sondaj makinelerinin çalışmalarında, sondaj ünitelerini belirli bir hız ve kuvvetle döndüren ve sondaj yüzeyine baskı uygulayan ana eleman döndürme ünitesidir.
#12. Sondaj matkabının sondaj yüzeyinde kolay ilerleyebilmesi ve açılan sondaj kuyusunun mukavemetinin arttırılabilmesi için kuyu içerisine sondaj sıvısının gönderilmesi gerekmektedir. Sondaj sıvısının kuyu içerisine tijler vasıtasıyla iletilmesini sağlayan ekipman aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Fir döndü
#13. Yeraltı kömür ocaklarında sık karşılaşılan metan gazı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: B) Havadan ağır olan metan gazı ocak içerisindeki çalışma alanlarında tabanda toplanır.
Açıklama: Metan gazı havadan hafiftir ve ocak içerisindeki çalışma alanlarında tabanda değil, tavan kısmında toplanır.
#14. Aşağıdakilerden hangisi maden iş yerlerinde, yardımcı tesislere ilişkin iş sağlığı ve güvenliği bakımından asgari bulunması gereken niteliklerden biri değildir?
Cevap: C) Yardımcı tesislerde acil durum planlarında belirtilen kaçış yollarında bulunan kapıların üzeri uygun şekilde işaretlenmeli ve her zaman, her durumda sadece dışarıdan açılabilir özellikte olması sağlanmalıdır.
Açıklama: Yardımcı tesislerde acil durum planlarında belirtilen kaçış yollarında bulunan kapılar, her zaman, her durumda sadece içeriden açılabilir özellikte olmalıdır, dışarıdan açılabilir özellikte olması gerekmez.
#15. Ocak sahasının jeolojik duyarlılığı göz önüne alınarak basamaklardaki emniyeti arttırmak ve basamak stabilizesini geliştirmek amacıyla basamaklar arası yatay olarak oluşturulan düzlemlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Emniyet basamağı
Açıklama: Ocak sahasında basamaklardaki emniyeti arttırmak ve basamak stabilizesini geliştirmek amacıyla basamaklar arası yatay olarak oluşturulan düzlemlere “emniyet basamağı” denir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Delme ve patlatma iş süreçlerine ilişkin aşağıda verilen iş sağlığı ve güvenliği önermelerinden hangisi doğrudur?
Cevap: A) Patlatma deliklerinin temizlenmesi, doldurulması ve sıkılanması işleri mutlaka ateşçi personel gözetiminde bu konuda deneyimli çalışanlar tarafından yapılmalıdır.
Açıklama: Patlatma deliklerinin temizlenmesi, doldurulması ve sıkılanması işleri mutlaka ateşçi personel gözetiminde yapılmalıdır.
#17. Patlatma işleri sonrası patlamamış deliklerin tespiti halinde, tehlikenin bertaraf edilmesi için yapılacak işlem aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
Cevap: C) Patlamamış deliğin dikine ve en az 30 cm yakınında başka bir patlayıcı deliği açılıp patlatılarak tehlikenin bertaraf edilmesi
Açıklama: Patlamamış deliğin dikine ve en az 30 cm yakınında başka bir patlayıcı deliği açılıp patlatılarak tehlike bertaraf edilmelidir.
#18. Yeraltı maden işletmelerinde kullanılacak bant konveyörlerde bulunması gereken standart aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Cevap: D) TS EN 14973
Açıklama: Yeraltı maden işletmelerinde kullanılacak bant konveyörlerde bulunması gereken standart TS EN 14973’tür.
#19. Yeraltı maden ocaklarında sekiz saatlik çalışma süresinde tüm çalışma alanlarındaki müsaade edilen hidrojensülfür oranı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) 20 ppm
Açıklama: Yeraltı maden ocaklarında sekiz saatlik çalışma süresinde tüm çalışma alanlarındaki müsaade edilen hidrojensülfür oranı 20 ppm’dir.
#20. Yan kayaç veya cevher içerisinde yukarı yönlü eğimli olarak sürülen, bir tarafı kapalı olan açıklığa verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B) Baş yukarı
Açıklama: Yan kayaç veya cevher içerisinde yukarı yönlü eğimli olarak sürülen, bir tarafı kapalı olan açıklığa “baş yukarı” denir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği 2023-2024 Final Soruları
Auzef İş Sağlığı Ve Güvenliği Lisans 3. sınıf 2024 bahar dönemi final soruları
Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği 2023-2024 Final Soruları
@lolonolo_com |
Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği 2023-2024 Final Soruları
@lolonolo_com |
Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği 2023-2024 Final Soruları
Auzef İş Sağlığı Ve Güvenliği Lisans 3. sınıf 2024 bahar dönemi final soruları