Sosyal Güvenlik Hukuku 2023-2024 Final Soruları
Sosyal Güvenlik Hukuku 2023-2024 Final Soruları
#1. Aşağıdakilerden hangisi GSS kapsamında sağlanacak sağlık yardımları ve hizmetleri arasında yer almaz?
Cevap: D) Estetik amaçlı yapılan her türlü sağlık hizmeti
Açıklama: Estetik amaçlı yapılan sağlık hizmetleri GSS kapsamında sağlanmaz.
#2. Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’nun kuruluşunu teşkil eden 3294 sayılı Kanun’un amaçlarından biri değildir?
Cevap: E) Her ne suretle olursa olsun sadece vatandaşlara yardım etmek
Açıklama: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, sadece vatandaşlara yardım etmek amacıyla kurulmamıştır; bu, amaçlarından biri değildir.
#3. Devlet; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için SGK’nın ay itibariyle tahsil ettiği primlerin % kaçı oranında katkı yapmaktadır?
Cevap: B) yüzde 25’i
#4. Sosyal güvenlikte primsiz rejimi saf biçimde devletin vergi geliri ile finanse ederek uygulayan tek ülke aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: E) Yeni Zelanda
Açıklama: Yeni Zelanda, sosyal güvenlikte primsiz rejimi saf biçimde devletin vergi geliri ile finanse ederek uygulayan tek ülkedir.
#5. Prim ödeme gün sayısına göre belirlenecek olan aylık bağlama oranı her 360 gün için yüzde kaçtır?
Cevap: D) yüzde 2
Açıklama: Prim ödeme gün sayısına göre belirlenecek olan aylık bağlama oranı her 360 gün için yüzde 2’dir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Aşağıdakilerden hangisi 5510 sayılı Kanun kapsamında maluliyete uğrayanlar hakkında vazife malullüğü hükümleri uygulanacak durumlardan biridir?
Cevap: A) Vazifeleri dışında idarelerince görevlendirildikleri herhangi bir kamu idaresine ait başka işleri yaparken ortaya çıkması
Açıklama: 5510 sayılı Kanun kapsamında, vazifeleri dışında idarelerince görevlendirildikleri herhangi bir kamu idaresine ait başka işleri yaparken maluliyete uğrayanlar hakkında vazife malullüğü hükümleri uygulanır.
#7. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu m. 50/1’e göre işsizlik ödeneği miktarı, İş Kanunu m. 39 kapsamında hesaplanan asgari ücretin brüt tutarının yüzde kaçını geçemeyecek şekilde her ayın sonunda işsizin kendisine ödenir?
Cevap: D) yüzde 80
Açıklama: İşsizlik ödeneği, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemez.
#8. Aşağıdakilerden hangisi isteğe bağlı sigortalı olma koşullarından biri değildir?
Cevap: C) 5510 sayılı Kanun’a tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmak
Açıklama: 5510 sayılı Kanun’a tabi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmak, isteğe bağlı sigortalı olma koşulları arasında yer almaz.
#9. Sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanan işveren, sigortalı kesintileri ve devlet payı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?
Cevap: B) %2 işveren, %1 sigortalı kesintileri ve %1 devlet payı
Açıklama: Sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden %2 işveren, %1 sigortalı kesintileri ve %1 devlet payı hesaplanmaktadır.
#10. 4 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre SGK Yönetim Kurulunun toplanma zamanı ve toplantı yeter sayısı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Yönetim Kurulu en az haftada bir defa ve asgari yedi üye ile toplanır.
Açıklama: SGK Yönetim Kurulu en az haftada bir defa ve asgari yedi üye ile toplanır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Sosyal Hizmetler Kurumu’nca koruma altına alınacak çocuklar için, ihtiyati tedbir mahiyetinde olmak üzere, çocuğun bakılacağı yerde çocuk mahkemesinin bulunmaması halinde söz konusu yerleşim yerinde bulunan aşağıdaki hangi mahkeme tarafından “korunma kararı” alınır?
Cevap: A) Aile Mahkemesi
#12. Ayaktan tedavilerde iş kazası veya meslek hastalığı hâlinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği miktarı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: E) Günlük kazancının üçte ikisidir.
Açıklama: Ayaktan tedavilerde iş kazası veya meslek hastalığı hâlinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, günlük kazancının üçte ikisidir.
#13. Dağınık bir görünüm sunan İngiliz sosyal güvenlik uygulamalarını bir sisteme kavuşturmak için Sir William Beveridge başkanlığında oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanan raporun temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Raporda insanların yoksulluktan kurtarılma çareleri aranmıştır.
Açıklama: Sir William Beveridge başkanlığındaki komisyonun raporunun temel amacı, insanların yoksulluktan kurtarılma çarelerini aramaktır.
#14. Aşağıdakilerden hangisi meslek hastalığı sigortasından yararlanma şartlarından biri değildir?
Cevap: A) Çalışanın kuruma bildirilmemiş olması, onun bu haktan yararlanmasına engel olmaktadır.
Açıklama: Çalışanın kuruma bildirilmemiş olması, meslek hastalığı sigortasından yararlanmasına engel değildir.
#15. Bütün dünyada sosyal güvenlik kurumlarından sayısal ve oransal olarak faydalananların en fazla olduğu, en geniş kapsamlı sigorta kolu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D) Sağlık sigortası
Açıklama: Sağlık sigortası, sosyal güvenlik kurumlarından en geniş kapsamlı ve en fazla faydalanılan sigorta koludur.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. İşsizlik sigortasından yararlanmak için sigortalının iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki kaç yıl içinde ve kaç gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemesi gerekmektedir?
Cevap: A) Üç yıl içinde en az 600 gün
Açıklama: İşsizlik sigortasından yararlanmak için sigortalının iş sözleşmesinin sona ermesinden önceki üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemesi gerekmektedir.
#17. 5510 sayılı Kanun kapsamında ilk defa sigortalı olanların emeklilik yaşı hem kadın hem erkek için hangi yıldan itibaren kademeli bir şekilde artmaya başlayacaktır?
Cevap: C) 2036
Açıklama: 5510 sayılı Kanun kapsamında ilk defa sigortalı olanların emeklilik yaşı 2036 yılından itibaren kademeli olarak artmaya başlayacaktır.
#18. 5510 sayılı yasanın 4/1-b kapsamına göre çalışanlardan gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlardan, aylık faaliyet gelirlerinden bu faaliyetine ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın ne kadarını belgeleyenler kısa ve uzun vadeli sigortalar yönünden kapsam dışında tutulmuşlardır?
Cevap: B) Prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katından az olduğunu belgeleyenler
#19. Aşağıdakilerden hangisi sosyal devletin yapısı ve sosyal politika ilkesinin gereği olarak devletin bazı durumlarda genel sağlık sigortası kapsamına aldığı kimseler arasında yer almaz?
Cevap: E) Harcamaları, kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte biri kadar olan vatandaşlar
Açıklama: Bu grup, sosyal devlet yapısının gereği olarak genel sağlık sigortası kapsamına alınan kimseler arasında yer almaz.
#20. Aşağıdakilerden hangisi iş kazası ve meslek hastalığı arasındaki farklardan biri değildir?
Cevap: B) İş kazası kavramında her türlü dış etki sınırlı iken meslek hastalığında her an dış etki söz konusu olabilmektedir.
Açıklama: İş kazasında her türlü dış etki söz konusu olabilirken, meslek hastalığında sürekli dış etki söz konusudur; bu nedenle bu ifade doğru değildir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
Sosyal Güvenlik Hukuku 2023-2024 Final Soruları
Sosyal Güvenlik Hukuku: Temel Kavramlar ve Uygulamalar
@lolonolo_com |
@lolonolo_com |
Auzef Bölümler İş Sağlığı Ve Güvenliği Lisans 2.Sınıf Bahar Dönemi Final Soruları
Sosyal Güvenlik Hukuku 2023-2024 Final Soruları