Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2023-2024 Bütünleme Soruları
Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2023-2024 Bütünleme Soruları
#1. Aşağıdakilerden hangisi duyu eğitiminde dikkate alınabilecek göstergelerden biri değildir?
Cevap: B) Sohbeti sürdürme
Açıklama: Duyusal eğitim, özellikle duyuların algılayıcı özelliklerine odaklanır. Sohbeti sürdürme becerisi ise daha çok dil ve iletişimle ilgilidir.
#2. Çiğdem erken çocukluk yaşlarında yeterli eğitimsel desteği alamadan ilkokula başlamıştır. Ancak gelişimsel süreçte duyu eğitimindeki kritik eşiği geçtiğinden okulda başarısız olmuş ve destek eğitim alması gerekmiştir. Bu durum destek eğitimde hangi zorluğa neden olabilir?
Cevap: E) Eğitimcinin iş yükünü daha da arttırarak çeşitli materyal ve yöntemlere gereksinim duymasına
#3. Küçük yaşlardaki çocuklar, çevrelerindeki nesne ve varlıkların çeşitliliğine, benzerlik ve farklılıklarına dikkat eder. Bunlarla ilgili durumlara yönelik yorumlamalarda bulunabilir. Bu yolla çocukların hangi becerilerinin gelişmesi beklenir?
Cevap: B) Nesnelerle ilgili neden-sonuç ilişkileri kurmaları
Açıklama: Çocuklar, nesneler arasındaki benzerlik ve farklılıkları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkileri kurmayı öğrenirler. Bu beceri, onların düşünsel gelişiminde önemli bir adımdır.
#4. ..... duyusunun bebeklerin anne sütüyle beslenmesinde ve sağlıklı gelişiminde de büyük etkisi bulunmaktadır.
Yukarıdaki cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Cevap: A) Koku alma
Açıklama: Bebekler, annelerinin kokusunu tanıyarak beslenme sürecinde güven ve rahatlık hissederler. Bu duyusal bağlantı, sağlıklı bir gelişim için önemlidir.
#5. Banyo oyuncağının bulundurulmaması, tabakta tek besinin bulundurulması gibi görsel algıya yönelik çalışmaların hangi tür modelde uygulanması önerilir?
Cevap: E) Duyusal kaçınma
Açıklama: Duyusal kaçınma, çocukların aşırı duyusal uyarılardan kaçınma eğiliminde olduğu bir durumdur. Bu tür çocuklar için, belirli duyusal uyaranların azaltılması önerilir.
#6. Emine Öğretmen sınıfındaki çocuklardan birinin görmesinde bazı sorunlar olabileceğini düşünmektedir. Bu durumda öncelikli olarak hangisini yapması önerilir?
Cevap: C) Gözlerinin fizyolojik olarak, sağlıklı olup olmadığının kontrol edilmesi için sağlık kuruluşlarına yönlendirmek
Açıklama: Öğretmenin, çocuğun göz sağlığı ile ilgili olası bir sorunu fark ettiğinde öncelikli olarak tıbbi bir değerlendirme yapılmasını sağlaması önemlidir. Bu, sorunun kaynağının belirlenmesi ve uygun bir çözüm yolunun bulunabilmesi için gereklidir.
#7. Okul öncesi dönemde çocukların çeşitli kazanımları pekiştirmelerinde duyu eğitiminin nasıl bir etkisi bulunmaktadır?
Cevap: C) Somut biçimde öğrenmeyi sağlamaktadır.
Açıklama: Duyu eğitimi, çocukların somut nesnelerle etkileşimde bulunarak öğrenmelerine olanak tanır. Bu, soyut düşüncelerin somut deneyimlerle pekiştirilmesine yardımcı olur.
#8. Hamdi ilkokul ikinci sınıfa devam eden ve duyusal işlemleme bozukluğu tanısı almış bir çocuktur. Hamdi’nin tanı aldığı bozukluğu nedeniyle sınıf içi performansı olumsuz şekilde etkilenmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu olumsuz etkiye neden olabilecek durumlardandır?
Cevap: D) Çocuğun sosyal ve bilişsel işlevi engellendiği için
Açıklama: Duyusal işlemleme bozukluğu, çocuğun sosyal etkileşimlerini ve bilişsel işlevlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum, Hamdi’nin sınıf içindeki performansını da etkiler.
#9. Aşağıda yer alan durumlardan hangisinde duyu bütünleme sorunu görülme olasılığı daha düşüktür?
Cevap: B) Konuşma bozukluğu
Açıklama: Duyusal bütünleme sorunu, özellikle otizm, serebral palsi ve disleksi gibi durumlarda daha sık görülür. Konuşma bozukluğu ise bu tür sorunlarla her zaman doğrudan ilişkili değildir.
#10. İç kulakta işitme duyusu dışında gerçekleşen duyu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Vestibüler
Açıklama: Vestibüler sistem, denge ve hareket hissini düzenler ve iç kulakta bulunur. Bu duyusal sistem, vücudun yerçekimine karşı konumunu algılamasına yardımcı olur.
#11. Duyu bütünlüğü eğitimini, özel gereksinimli öğrencilerinin desteklenmesinde kullanmayı amaçlayan bir eğitimci aşağıdakilerden hangi beceriyi arttırmaya odaklanmaktadır?
Cevap: B) Çocuğun duyu uyaranlarını organize edebilmesini sağlayarak onlara uygun cevap oluşturabilme
Açıklama: Duyu bütünlüğü eğitimi, öğrencilerin duyu uyaranlarına uygun tepkiler geliştirmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Bu beceri, onların günlük yaşamda karşılaştıkları durumlarla başa çıkmalarını kolaylaştırır.
#12. İşitme yetersizliği ya da görme bozukluğu gibi duyusal yetersizlik durumlarında aşağıdakilerden hangisinin yapılması önemlidir?
Cevap: A) Kullanılamayan duyularının yerine diğer duyuların desteklenip geliştirilmesi
Açıklama: Duyusal yetersizlik durumlarında, kullanılamayan duyuların yerine diğer duyuların güçlendirilmesi, bireyin çevresiyle daha iyi iletişim kurabilmesi ve günlük yaşamda bağımsız olabilmesi için önemlidir.
#13. Bebeklerin duyu eğitiminde aşağıdaki göstergelerden hangisi dokunma duyusu için ele alınabilir?
Cevap: A) Isı değişimini algılama
Açıklama: Dokunma duyusu, bebeklerin çevresindeki ısı değişikliklerini algılayabilme yeteneğini kapsar. Bu, bebeklerin güvenli ve rahat bir ortamda bulunmalarını sağlar.
#14. Ayşe gündelik yaşantısında duyusal olarak izlediği ve edindiği bilgileri uygulamaya geçirmek istediğinde, uygun zaman ve ortamda kendinden beklenen uygun hareketleri yapmada sorun yaşamaktadır. Ayşe’nin bu durumu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Duyusal işlemleme sorunu
Açıklama: Duyusal işlemleme sorunu, bireyin duyusal bilgileri işleme ve bu bilgilere uygun tepkiler verme sürecinde yaşadığı zorlukları ifade eder. Ayşe’nin bu tür bir sorun yaşadığı belirtilmiştir.
#15. Kendi kurduğu bir okul öncesi eğitim kurumunda tanıtım yaparken; çocukların çeşitli uyaranlar arasındaki farkı anlayabilmesine yardımcı olması açısından çevresel keşifler sağlayabilecek bir ortam hazırlanmasını ön planda tutarak duyusal olarak desteklenmelerini sağlayacak bir alternatif eğitim yaklaşımını benimsediklerini ifade eden bir eğitimci aşağıdakilerden hangi yaklaşımı benimsemektedir?
Cevap: D) Montessori yaklaşımı
Açıklama: Montessori yaklaşımı, çocukların doğal meraklarını keşfetmelerine olanak tanıyan bir öğrenme ortamı sağlar. Bu yaklaşım, çocukların kendi deneyimleri yoluyla öğrenmelerini teşvik eder.
#16. Yeni doğan bir bebeğin çevreye uyum sağlaması için doğuştan getirdiği belirli tepkileri bulunmaktadır. Bu tepkiler aracılığıyla bebeklerin yaşamlarını sürdürebilmeleri de mümkün olmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu tepkilerdendir?
Cevap: E) Emme refleksi
Açıklama: Emme refleksi, yenidoğan bebeklerin beslenme ve hayatta kalma için geliştirdikleri doğuştan gelen bir tepkidir. Bu refleks, bebeklerin çevreye uyum sağlamasında kritik bir rol oynar.
#17. Anıl otistik özellikler gösteren altı yaşında bir çocuktur. Kendisiyle konuşulduğunda duymuyormuş gibi davranmakta ve belirli materyallere dokunmakta sorunlar yaşamaktadır. Anıl ile ilgili aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?
Cevap: C) Duyusal entegrasyon desteği almalıdır.
Açıklama: Anıl’ın belirtileri, duyu bütünlüğü ve entegrasyonunda sorunlar yaşadığını göstermektedir. Bu nedenle, duyu entegrasyonu terapisi gibi destekleyici yöntemlerle yardım alması gerekmektedir.
#18. Çocuğun duruş biçimini (postür) ve kas tonusunu etkileyen duyu türü hangisidir?
Cevap: E) Vestibuler
Açıklama: Vestibuler duyu, denge ve postür kontrolü ile ilgilidir. İç kulakta bulunan vestibüler sistem, vücudun hareket ve denge hissini düzenler.
#19. Görme duyusunda hangi beyin kısmı etkilidir?
Cevap: D) Oksipital lob
Açıklama: Görme duyusu, beynin arka kısmında bulunan oksipital lob tarafından işlenir. Bu bölge, görsel bilgilerin algılanması ve işlenmesinde kritik bir rol oynar.
#20. Esma duyusal olarak desteklenme gereksinimi olan üç yaşındaki bir çocuktur. Esma’nın annesi koltuk minderlerinin arkasına kısa bir süre içinde çalması için kurduğu bir çalar saati sakladıktan sonra çocuğuyla oyun oynamaya başlar. Birden çalan saatin sesi duyulmaya başladığında da çocuğunun buna dikkat etmesini bekler. Yukarıda verilen etkinlik Esma’nın hangi duyusal alanına destek olacaktır?
Cevap: D) İşitme
Açıklama: Esma’nın annesi, çalar saati saklayarak ve sesin ne zaman duyulacağını tahmin ettirerek çocuğunun işitsel dikkatini artırmayı amaçlamıştır. Bu, işitme duyusunun gelişimine yönelik bir etkinliktir.
SONUÇ
Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2023-2024 Bütünleme Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 4. sınıf güz dönemi sınav sorualrı
Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2023-2024 Bütünleme Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi 4. sınıf güz dönemi sınav sorualrı
HD Quiz powered by harmonic design
Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2023-2024 Bütünleme Soruları
Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi: Gelişimsel Süreçlerin Desteklenmesi |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2023-2024 Bütünleme Soruları |
|
---|---|
Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2023-2024 Bütünleme Soruları |
Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2023-2024 Bütünleme Soruları