Tıbbi Dokümantasyon Ünite -5
Hasta Dosyaları Arşivinin Yeri ve Mimari Özellikleri
#1. Organizasyonların faaliyetlerini sürdürürken ortaya çıkan ve işlem sürecini tamamlamış her türlü evrak, belge, resim ve fotoğraf gibi dokümanları, öngörülen yasal sürenin sonuna kadar uygun ortamlarda güvenle saklama sürecine ne denir?
Cevap : B) Arşivleme
Açıklama : Arşivleme, belgelerin yasal süre boyunca saklanması işlemidir. Bu süreç, belgelerin güvenli ve düzenli şekilde korunmasını sağlar.
#2. Bir toplumda ya da onun göreli olarak kendine yeten bir alt bölümünde, şiddetli bir tehlikenin, hem fiziksel hem de sosyal olarak, toplumsal yapının temel işlevlerinin tümünü ya da bir kısmını yerine getiremeyecek şekilde kesintiye uğratmasına ne ad verilir?
Cevap : C) Afet
Açıklama : Afet, bir toplumun sosyal ve fiziksel yapısında büyük kesintilere yol açan, beklenmedik şiddetli olaylardır. Bu olaylar toplumun temel işlevlerini yerine getiremeyecek hale getirebilir.
#3. Hasta dosyaları arşivinde haşerelere karşı hangi önlemler alınmalıdır?
Cevap : A) Düzenli ilaçlama yapılmalıdır.
Açıklama : Hasta dosyaları arşivinde haşerelerden korunmak için düzenli ilaçlama yapılmalı ve belgelerin zarar görmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.
#4. Bilgi kaynaklarının ve belgelerin afete karşı korunmasında ve afet sonrasında iyileştirme çalışmalarının etkin bir biçimde sürdürülebilmesinde yararlanılan en yaygın araç aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Afet planı
Açıklama : Afet planı, afet sonrası iyileştirme çalışmalarının hızlı ve etkin bir şekilde sürdürülebilmesini sağlamak için kullanılan bir araçtır.
#5. Hasta dosyaları arşivinin ısısı kaç derece olmalıdır?
Cevap : A) 12-18 derece
Açıklama : Hasta dosyalarının saklandığı arşivlerde belgelerin bozulmaması için ortam sıcaklığının 12-18 derece arasında tutulması önerilmektedir.
#6. Aşağıdakilerden hangisi hasta dosyaları arşivinin yer seçimi aşamasında yer almaz?
Cevap : E) Sağlık istatistikçisi
Açıklama : Arşiv yer seçimi planlamasında genellikle mimarlar, arşiv komitesi üyeleri ve başhekim yer alır. Ancak, sağlık istatistikçisi bu süreçte yer almaz.
#7. Hasta dosyaları arşivinin yer seçimi yapılmadan önce aşağıdakilerden hangisi hazırlanmalıdır?
Cevap : C) Fizibilite raporu
Açıklama : Hasta dosyaları arşivinin yer seçimi yapılmadan önce, alanın uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla fizibilite raporu hazırlanmalıdır.
#8. Hasta dosyaları arşivinin yer seçimi ---------- aşamasında planlanmalıdır.
Cevap : B) Kuruluş
Açıklama : Hasta dosyaları arşivinin yer seçimi, hastane kurulurken planlanması gereken önemli bir aşamadır. Arşivin merkezi ve kolay erişilebilir bir yerde olması gereklidir.
#9. Hasta dosyaları arşivinin yer seçimi ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?
Cevap : D) Hasta kabule, acil servise ve polikliniğe, yönetim ve iş ofislerine, servisler ve x-ray, patoloji gibi birimlere uzak olmalıdır.
Açıklama : Arşiv, hastanenin merkezi bir yerinde bulunmalı ve diğer servislerle kolayca ulaşılabilecek bir mesafede olmalıdır. Uzak olması yanlıştır.
#10. Arşivlerde çalışanlar için ayrılan çalışma alanları hangi özelliğe göre değişmektedir?
Cevap : B) Çalışan personel sayısı
Açıklama : Arşivlerde çalışanların sayısı arttıkça, ayrılan çalışma alanları da buna uygun şekilde genişletilmelidir. Çalışma ortamı rahat ve düzenli olmalıdır.
SONUÇ
Tıbbi Dokümantasyon Ünite -5
Hasta Dosyaları Arşivinin Yeri ve Mimari Özellikleri
Tıbbi Dokümantasyon Ünite -5
Hasta Dosyaları Arşivinin Yeri ve Mimari Özellikleri
HD Quiz powered by harmonic design
Tıbbi Dokümantasyon Ünite -5
Hasta Dosyaları Arşivinin Yeri ve Mimari Özellikleri |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Tıbbi Dokümantasyon Ünite -5 Soruları
Hasta Dosyaları Arşivinin Yeri ve Mimari Özellikleri |
|
---|---|
|