Manevi Destek Hizmetleri Ünite-6
Yaşlılara Yönelik Manevi Destek
#1. Sosyal çalışmacı dini anlamda kaygı duyan müracaatçı ile çalışırken hakkında bilgi sahibi olmadığı dini konularla ilgili ne yapması gerekir?
Cevap : C) İlahiyatçılarla/teologlarla görüşme yapması
Açıklama : Sosyal çalışmacılar, manevi kaygıları olan bireyleri daha iyi desteklemek için ilahiyatçılarla iş birliği yaparak bilgi eksikliklerini giderebilirler.
#2. Yaşlanma ile dindarlık arasında herhangi bir bağın olmadığını ifade eden model aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Stabilite/ Sabitlik modeli
Açıklama : Stabilite modeli, yaşlanmanın dindarlık üzerinde etkisinin olmadığını öne sürer ve bu model özellikle batı literatüründe incelenmiştir.
#3. Yaşlı bireye umut aşılayabilmek için sosyal çalışmacının dikkate alması gereken hususların başında öncelikle gelmektedir.
Cevap : A) Öncelikle iyi bir iletişim becerisi
Açıklama : İyi bir iletişim becerisi, yaşlı bireylerin umut duygusunu pekiştirmek için kritik bir unsurdur. Sosyal çalışmacının empati kurarak ve dikkatlice dinleyerek destek sağlaması beklenir.
#4. Aşağıdakilerden hangisi Maneviyat/din konusunda müracaatçının kaygı duyduğu temel konulardan değildir?
Cevap : A) Günahların affedildiği anlayışı
Açıklama : Günahların affedildiği anlayışı, bireylerde manevi bir rahatlama sağlar ve kaygıyı azaltır. Ölüm ve sonrasına dair endişeler ise temel kaygı kaynaklarındandır.
#5. Kronolojik yaş sınıflandırmasını
genç yaşlılar (45-59 yaş grubu), yaşlılar (60-74) ve en yaşlı yaşlılar (75+ yaş grubu)
şeklinde yapan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) Dünya Sağlık Örgütü
Açıklama : Dünya Sağlık Örgütü, yaş gruplarına göre yaşlılık sınıflandırması yaparak yaşlıların sağlık ihtiyaçlarına uygun planlamalar yapar.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Manevi gelişim teorisini ortaya koyan bilim adamı kimdir?
Cevap : A) James Fowler
Açıklama : James Fowler, manevi gelişim teorisiyle bireylerin yaş dönemlerine göre manevi algılarının gelişimini inceleyen çalışmalarıyla tanınır.
#7. Manevi gelişim aşamalarından
mistik dönem
hangi evrede ortaya çıkan bir aşamadır?
Cevap : D) Yetişkin bireylerin yaşadıkları dönem
Açıklama : Mistik dönem, bireylerin manevi deneyimleri en derin şekilde yaşadığı yetişkinlik döneminde gözlemlenir. Bu aşamada manevi arayışlar ve anlam bulma çabası artar.
#8. Sosyal bilim alanında yapılan çalışmalar yaş dönemlerine göre, dinsel/manevi inanç ve değerlerdeki değişimleri üç model üzerinden ele almaktadırlar. Aşağıdakilerden hangisi bu modellerdendir?
Cevap : C) Geleneksel model
Açıklama : Geleneksel model, yaş ilerledikçe bireylerin dini inançlarının arttığını savunur. Özellikle yaşlı bireylerde dini bağlılık önemli bir güç kaynağı olarak görülür.
#9. Dine aşırı bağımlılık, amaçlara ulaşılamayacağı endişesi, yaşamın kısalığından şikayet, hastalıkların ciddiyetini önemsememe, sağlıkla ilgili yasaklara uymama ve önerileri dinlememe davranışları hangi korkuyla ortaya çıkmaktadır?
Cevap : A) Ölüm korkusu
Açıklama : Ölüm korkusu, yaşlı bireylerde sağlık sorunlarına duyarsızlık ve yaşama ilişkin kaygılarla kendini gösterebilir. Manevi destekle bu korkuların hafifletilmesi mümkündür.
#10. Ölüme kadar insanların hayatlarına anlam katma, insani ilişkileri sürdürme, hayatın acı ve sıkıntılarına karşı koyabilme, ölüm sonrası için destek sağlama sosyal çalışmacının hangi manevi destek için yapması gereken çalışmalarındandır?
Cevap : B) Umut aşılamak
Açıklama : Yaşlı bireylerin umut duygusunu koruması, hayatın tüm aşamalarında anlam bulmaları açısından önemlidir. Sosyal çalışmacılar, bireylerin hayatına değer katan ve yaşam enerjisini artıran faaliyetler düzenler.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
Yaşlılara Yönelik Manevi Destek
Yaşlılara Yönelik Manevi Destek
HD Quiz powered by harmonic design
Yaşlılara Yönelik Manevi Destek
Yaşlılara Yönelik Manevi Destek |
|
---|---|
@lolonolo_com |
Yaşlılara Yönelik Manevi Destek
Yaşlılara Yönelik Manevi Destek Soruları |
|
---|---|
@lolonolo_com |