Antik Numismatik

Antik Numismatik

Vize Final
2020-2021 Vize Soruları
Vize Deneme Sınavı -1 2022-23 Büt Soruları
Vize Deneme Sınavı -2 2022 Final Soruları
2022-2023 Vize Soruları 2021 Final Soruları
Auzef Antik Numismatik Auzef Antik Numismatik Ders Kitabı PDF

Antik Numismatik 2020-2021 Vize Soruları

1- Lykia nın erken dönemlerinde sikke basan tek kent hangisidir?

Cevap : Phaselıs

2- Arkeolojik ve Klasik Dönem de sikke basan Troas kenti hangisidir?

Cevap : Assos

3- Bugünkü Bodruma lokalize edilen MÖ 5,yyda sikke basmaya baslayan sikkelerinde Pegasus, keçi, kartal gibi tipler olan Karia kenti hangisidir?

Cevap : Halikarnasos

4- Glaukos ne demektir?

Cevap : Baykuş

5- NAR betimli sikke hangi kente aittir?

Cevap : Side

6- Anadolunun güneybatı köşesini kapsayan Dorlar tarafından kurulan kentlerinden MÖ,6 dan itibaren sikkeler basan bölge neresidir?

Cevap : Karia

7- Başı geriye dönük Aslan Betimli sikke hangi ionia kentine aittir?

Cevap : Miletos

8- 19,yy ve 20.yy başlarında sikkelerle ilgili bilgiler veren eserler arasında hangisi yoktur?

Cevap : T. Momsen

9- Nomos sözcüğünde türetilen ve tarihin olusmasinda yardımcı bilim dalına ne denir?

Cevap : Numismatik

10-Antik numismatiğin ilgi alanı hangi devlet sikkeleriyle sona erer?

Cevap : Bizans

11- Pamphylia kentlerinden konuşan tipe örnek olan sikkeler hangi kente aittir?

Cevap : Side

12- Abydos un MÖ 5-4 yy da bastırdığı gümüş sikkelerinde hangi betim vardır?

Cevap : Kartal

13- Paranın ortaya çıkmasını sağlayan ticaret insanlık tarihinin hangi döneminde başlar?

Cevap : Neolitik

14- Konuşan tipe Örnek Karia kenti ve sikke betimi nedir?

Cevap : Rodos – Gül

15- Lykia elektron sikkeler üzerinde kral alyattesin adının yerel dildeki karşılığı olan anlamı nedir?

Cevap : Valve

16- Sikkeler üzerinde kentin bir arması haline gelen Ton Balığı Mysia kentlerinden hangisine aittir?

Cevap : Kyzıkos

17- Keçi betimli sikke betimi hangi kente aittir?

Cevap : Antondros

18- Yunanistanın en ünlü ve önemli kenti Atina sikke basimina hangi tarihte başlamıştır?

Cevap : MÖ 6.yy

19- MÖ 4 yy da Attika ağırlık sisteminde bastırdığı gümüş sikkelerinde sanatçı imzası taşıyan ionia kenti hangisidir?

Cevap : Klazomenai

20- Bugünkü Behramlaşe lokalize edilen ve hemen karşısındaki Lesbos kentlerinden Methmyna nın bir kolonisi olan Troas kentlerinden sikkelerinde Grifon / Athena Başı betimleri bulunan kent hangisidir?

Cevap : Assos

21- Tarihsel bilgilerden sikkeler vasıtasıyla hangisine ulaşılmaz?

Cevap : Sikkeyi kullanan şahısların isimleri

22- Bir yüzünde Grifon diğer yüzünde kare incus bulunan sikke hangi kentine aittir?

Cevap : Abdera

23- Pisidia kentlerinden Selge ve Etenna nın GÜREŞÇİ betimi hangi sikkelerde görülür?

Cevap : Aspendos

24- Dağlık (trakhia) ve ovalık (pedias) olarak iki coğrafi kısıma ayrılan Toros Dağları ve Akdeniz arasındaki Antik ne ad verilir?

Cevap : Kilikya

25- Sikke üzerinde Keçi betimi Kilikya kentlerinden hangisinde görülür?

Cevap : Kelenderis

26- Ephesos Artemis tapınağında bulunan ilk elektron sikkeler üzerinde yer almayan betim hangisidir?

Cevap : Kral Kroisos Başı

27- Üzerinde yazı olan ilk sikkelerden kabul edilen geyik betimli sikkedeki ” Phaenos emi sema” nın anlamı nedir?

Cevap : Ben Phaenos un işaretiyim

28- Bugünkü Bozyazı ya lokalize edilen ve MÖ 5 yy dan itibaren bastığı sikkelerinde Aphrodite / Dionysos betimi olan sikke hangi kente aittir?

Cevap : Nagidos

29- Tıp biliminin temelini atan Hippokrates in yurdu olan ve Asklepieonu ile ünlü olan Karia kenti hangisidir?

Cevap : Kos

30- Sikkelerin arka yüzünde çifte balta ile birlikte yörenin şarap ihracatına işaret eden üzüm salkımı ve amphora sembollerinin bulunduğu Troas kenti hangisidir?

Cevap : Tenedos

31- Herakles başı ve Yengeç betimli sikke Karia kentlerinden hangisine aittir?

Cevap : Kos

32- Lykia hanedanlığı sikkelerinin esas tipi nedir?

Cevap : Triskeles

33- Zeytin dalından çelenk kentin adıyla da ilişkili olarak AİOLİS kentlerinden hangisine aittir?

Cevap : Elaia

34- İonia kentlerinden phokia nın sikkelerinde hangi betim bulunmaktadır?

Cevap : Fok

35- Lydia lıların ilk sikkeleri hangi kentin ağırlık sistemi kullanılarak basılmıştır?

Cevap : Lydia-Miletos

36- Troia savaşı kahramanlarından Protosilaos un başı Yunanistan daki hangi kentin sikkelerinde kullanılmıştır?

Cevap : Skiene

Antik Numismatik

Auzef Tarih facebook Auzef Tarih
Telegram Tarih lolonolo YOUTUBE
error: Content is protected !!