Havacılık İşletmeciliği Terminolojisi

Vize Final
2021 Vize Soruları -1 2021 Final Soruları
2021 Vize Soruları -2 2023 Final Soruları
2023 Vize Soruları

Ders Kitabı

Auzef Havacılık İşletmeciliği Terminolojisi Auzef Havacılık İşletmeciliği Terminolojisi Kitabı PDF

 

Havacılık İşletmeciliği Terminolojisi 2021 Final

1- 1. BELL LANDING – Gövde üzerine iniş
2. BEND DOWN – taşıma bandı
3. BRACE FOR IMPACT – Çalışmaya hazırlıklı olun
4. DITCHING – Suya acil iniş
5. BUZZER – Kabinden kokpite haberleşme sesi
Yukarıda verilen acil durum terimleri ve karşılıklarından hangisi yanlıştır?

A) 4
B) 5
C) 2
D) 1
E) 3

Cevap : C) 2

2- Aşağıdakilerden hangisi yolcunun seyahate başlayacağı noktayı ifade den terimdir?

A) Destination
B) Resevation
C) Connection
D) Overbooking
E) Origin

Cevap : E) Origin

3- Aşağıdakilerden hangisi IATA’nın hem yolcular hem de havayolu işletmeleri için havayolu taşımacılığı anlamında gerçekleştirmek istediği temel amaçlar arasında yer almaz?

A) En yüksek karlılık düzeyi
B) En yüksek hız
C) En yüksek güvenlik düzeyi
D) En yüksek verimlilik düzeyi
E) En yüksek emniyet düzeyi

Cevap : A) En yüksek karlılık düzeyi

4- Havacılıkta yolculara verilen hizmet …………. Başlayarak Check-in işlemleri, Uçak içi hizmet olarak devam eder ve ……….. verilen hizmetler ile sona erer.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Çağrı merkezinden- bilet kesme ile
B) Bakaç teslim alma işlemlerinden- bagaj teslim etme
C) Uçağa binmeden- uçuş anında
D) Bilet satış ofisinden- Varış istasyonunda
E) Uçağa binmeden- uçaktan inmede

Cevap : D) Bilet satış ofisinden- Varış istasyonunda

5- I. 4 Nisan 1947 tarihinde kurulmuştur.
II. Aynı yılın Ekim ayında ise Birleşmiş Milletlerin yasal havacılık organı olarak kabul edilmiştir.
III. Merkezi Kanada-Montreal’dedir ve Bangkok Kahire Dakar Lima Mexico City Nairobi Paris’te 7 bölge ofisi bulunmaktadır.
Yukarıda hakkında bilgiler verilen kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

A) Uluslararası Sivil havacılık örgütü- Internacional civil aviation organization-ICAO
B) (IATA) International air transport Assocition – Uluslararası hava taşıma birliği
C) (JAA) Joint aviatiob authorities – Müşterek havacılık otoriteleri
D) (FAA) Federal Aviation Administration- Fedaral havacılık idaresi
E) (AEA) Association of European Airlines – Avrupa hava yolları birliği

Cevap : A) Uluslararası Sivil havacılık örgütü- Internacional civil aviation organization-ICAO

6- Uçakların pistlerdeki park planlaması ve havaalanlarında hava trafik kontrolünün sağlanmasına ……… denir
Yukarıdaki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Vent: Yakıt tahliye vanaları
B) Blast Area: Uçağın çalışmakta olan motorlarının arkadaki tepki sahası
C) Apron hizmetleri
D) Intake Area: Çalışan motorların önünde bulunan emme sahası
E) Grand power unit: Yer güç ünitesi

Cevap : C) Apron hizmetleri

7- Yolcu bagajının teslim alınması ve biniş kartının üretilmesi işleminin yapıldığı bölüm……… dır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) BIKE- Bicycle
B) CBBG- Cabin Baggage (Kabinde taşınır bagaj
C) Kontuar
D) BSCT- Baby Basket (Bebek puseti
E) BLND- Blind Personel (Görme engelli yolcu)

Cevap : C) Kontuar

8- Hem genel havacılık hem de tarifeli hava taşımacılığını da kapsayacak şekilde tüm askeri olmayan uçları kapsayan havacılık türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sivil havacılık
B) Askeri havacılık
C) Yolcu taşımacılığı havacılığı
D) İdari havacılık
E) Kargo taşıma havacılığı

Cevap : A) Sivil havacılık

9- Yolcu sadece uzun mesafe yürüyemez uzun mesafe giderken yardıma ihtiyaç duyar fakat merdiven inip çıkarken uçak içinde kendi yerine giderken yardıma ihtiyaç duymaz.
Yukarıdaki tanımlama aşağıdaki oldu türlerinden hangisi için yapılmıştır?

A) MEDA (Raporlu)
B) NON-MEDA (Raporsuz)
C) Wheelchair Ramp WCH(R)
D) Wheelchair Paraglegia WCH(P)
E) Wheelchair Step WCH(S)

Cevap : C) Wheelchair Ramp WCH(R)

10- Uçakların iniş sonrasından kalkış anına kadarki süre içerisinde uçuş mürettebatı hava yolu şirketi temsilcisi ve uçağın uçuşa hazırlanması ve tüm birimler arasında koordinasyon kurulmasına ……….. denir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

A) trip fuel formu
B) harekât
C) allowed traffic formu
D) landing weight formu
E) dry operating weight formu

Cevap : B) harekât

11- Yolcunun seyahatine başladığı ve bitirdiği noktaları ifade eden terimler aşağıdakilerden hangisidir?

A) Via- Connection
B) Origin- Connection
C) Destination- Via
D) Origin- Destination
E) Connection- Destination

Cevap : D) Origin- Destination

12- Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürücü olarak kullanılacak bir malzemeyi ifade eden terimler arasında gösterilemez?

A) Fire extinguisher
B) BCF
C) Protective gloves
D) Crash axe
E) Day smoke

Cevap : E) Day smoke

13- Aşağıdakilerden hangisi herhangi bir ilkyardım çantasının içerisinde mutlaka yer alması gereken bir malzeme değildir?

A) Gazlı bez
B) Çengel iğne
C) Ağrıkesici
D) Makas
E) Yarabandı

Cevap : C) Ağrıkesici

14- I. Boğaza kaçan bir maddeden boğulma
II. Oksijensizlik
Yukarıda açıklamaları verilen terimler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

A) External Bleedıng, Hypoxıa
B) Blood Pressure, Chokıng
C) Hypoxıa, Chokıng
D) Hypoxıa, External Bleedıng
E) Chokıng, Hypoxıa

Cevap : E) Chokıng, Hypoxıa

15- Aşağıdakilerden hangisi ilk yardım yapan görevlinin özellikleri arasında yer almaz?

A) Olayı anında ve doğru olarak haber vermeli (112 aramalı)
B) Eldeki olanakları değerlendirebilmeli
C) Önce hastanın güvenliğini korumalı
D) İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmalı
E) Sakin, kendine güvenli ve pratik olmalı

Cevap : C) Önce hastanın güvenliğini korumalı

16- A-ABDOMEN: Karın
B-LEG: Bacak
C-EAR: Kulak
D-THROAT: Boğaz
E-ARM: Parmak
Yukarıda verilen tanımlardan hangisi hatalı olarak verilmiştir?

A) A
B) E
C) B
D) D
E) C

Cevap : B) E

17- Aşağıdakilerden hangisi, bir yolcunun seyahati ile ilgili dokümanların kullanılmayan kısımları için ücretin bir kısmının ya da tamamının yolcuya ödenmesini ifade eden terimdir?

A) Rebooking
B) Refund
C) Rerouting
D) Endorsement
E) Reissue

Cevap : B) Refund

18- Seyahat çeki anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hospitable
B) Stair way
C) A travellers Check
D) On duty
E) Hungry

Cevap : C) A travellers Check

19- Aşağıdakilerden hangisi ilk yardımın tanımı ile ilgili doğru bir ifadedir?

A) Ambulansta yapılan müdahaleler
B) Yoğun bakım ünitelerinde yapılan müdahaleler
C) Olay yerinde tıbbi araç gerek aramaksızın mevcut ekipman ile yapılan müdahaleler
D) Olay yerinde tıbbi araç gereç ile yapılması gereken müdahaleler
E) Hasta acil servislerinde yapılan müdahaleler

Cevap : C) Olay yerinde tıbbi araç gerek aramaksızın mevcut ekipman ile yapılan müdahaleler

20- Hususi veya profesyonel olarak bir hava taşıtını kullanan, sevk ve idaresini üstlenen ekiptir.
Yukarıda tanım aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sürüş ekibi
B) Sorumlu ekip
C) Kabin ekibi
D) Merkezi ekip
E) Kokpit ekibi

Cevap : E) Kokpit ekibi

21- “Ses üstünde yapılan uçuş- ses altında yapılan uçuş” anlamına gelen uçuş terimi sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?

A) Night flight
B) Overnight Flight
C) Subsonic Flight- Supersonic Flight
D) Day Flight
E) Supersonic Flight- Subsonic Flight

Cevap : E) Supersonic Flight- Subsonic Flight

22- ……. Anlaşma yapılan otel, restaurant veya ikram şirketine faturalandırmaya esas olma niteliğinde belgeye denir.
Yukarıda boş bırakılan yere hangi terim gelmelidir?

A) Voucher
B) Bilet
C) Fatura
D) Otel kartı
E) Fiş

Cevap : A) Voucher

23- ICAO kodları havalimanları için dört harfli kodlardır. LTFJ gibi. LTFJ= Sabiha Gökçen= LTBJ İzmir meydan gibi. ” L “…….. Kıtasının dünyadaki yerini gösterir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Avrupa
B) Asya
C) Amerika
D) Okyanusa
E) Afrika

Cevap : A) Avrupa

24- Uçağa eklenecek herhangi bir Kargo’nun aşağıda yer alan süreçleri hangi sırayla izlemesi gerekir?

I. X -Ray’dan geçirme
II. Konteynere yükleme
III. Görevli nezaretinde uçağa götürme
IV. Görevli nezaretinde uçağa yükleme
A) II, I, III, IV
B) III, I, II, IV
C) I, II, III, IV
D) III, II, I, IV
E) I, III, II, IV

Cevap : C) I, II, III, IV

25- Aşağıdakilerden hangisi havayolu biletlerinin ortak özelliklerinden değildir?

A) Uçuş bedelinin ödenip ödenmediği gösterilmez
B) Para iadesi ve bilet değiştirme konusunda bilinmesi gereken her türlü bilgi içerir
C) Hizmet sınıfın, uçuş numarasını ve tarihlerini gösterir
D) Belirli havaalanları veya şehirlerarasında taşınma hakkı verir
E) Havayolu şirketinin muhasebe bölümü tarafından ihtiyaç duyulan bilgiler içerir

Cevap : A) Uçuş bedelinin ödenip ödenmediği gösterilmez

26- Bir meydandan diğerine nasıl ve hangi yol izlenerek gidileceğini gösteren ve önceden pilot tarafından doldurulan forma ne ad verilir?

A) Flight plan
B) Gate
C) Ramp
D) Diversion
E) New Stand

Cevap : A) Flight plan

Havacılık İşletmeciliği Terminolojisi 2021 Final

27- 1- Flight: Uçuş
2- Flight number: Uçuş numarası
3- Flight time: Uçuş süresi
4- Flight coupon: Uçuş kuponu
5- Flight leg: Uçuş sırası
Yukarıda uçuş durumunu ait kullanılan terimlerden hangisi yanlıştır?

A) 1
B) 3
C) 2
D) 4
E) 5

Cevap : E) 5

28- Kargo ve posta ile ilgili uygun kabul ve gerekli güvenlik kontrollerini sağlayarak mahalli sivil havacılık otoritesi güvenlik sertifikasını / onayını almış acente aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

A) Tayin edilen (Atanan) Kargo acentesi
B) Kargo genel satış acentesi
C) IATA olmayan (NOn – IATA ) Kargo acentesi
D) Güvenlik onaylı acente
E) IATA onaylı Kargo acentesi

Cevap : D) Güvenlik onaylı acente

29- Yolcu sadece uzun mesafe yürüyemez uzun mesafe giderken yardıma ihtiyaç duyar fakat merdiven inip çıkarken uçak içinde kendi yerine giderken yardıma ihtiyaç duymaz.
Yukarıdaki tanımlama aşağıdaki oldu türlerinden hangisi için yapılmıştır?

C) MEDA (Raporlu)
D) NON-MEDA (Raporsuz)
C) Wheelchair Ramp WCH(R)
F) Wheelchair Paraglegia WCH(P)
G) Wheelchair Step WCH(S)

Cevap : C) Wheelchair Ramp WCH(R)

30- 1. Main Wheels- Ana tekerlekler
2. Landing Gear- Yakıt tankı deposu
3. Main Gear- Uçağın kanatları altına yerleştirilmiş ana İniş takımı
4. Stabilizer- Hareketli dengeleme yüzeyi
5. Nose Gear- Uçağın burun ucu altına yerleşik iniş takımı
Yukarıda açıklamaları verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) 3
B) 1
C) 4
D) 5
E) 2

Cevap : E) 2

31- Yolcu isim listesi anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cargo manifest
B) Insurance policy
C) Landing card
D) Load sheet
E) passenger manifest

Cevap : E) passenger manifest

32- Ruhsat belgesi anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?

A) To relax
B) Certificate of registration
C) Writing pad
D) Flight log
E) Entry form

Cevap : B) Certificate of registration

33- a. İnsanlar için yiyecek malzemeleri.
b. Sebze ve meyve
c. Taze / dondurulmuş et
d. Taze / dondurulmuş balık
e. Elbise
Yukarıda bilgileri verilen ürünlerden hangisi bozulabilir kargo kapsamında değerlendirilemez?

A) a. insanlar için yiyecek malzemeleri
B) c. Taze dondurulmuş et
C) d. taze dondurulmuş balık
D) e. Elbise
E) b. sebze ve meyve

Cevap : D) e. Elbise

34- ………….. standart uygulamaların ve belirli kuralların olduğu bu sınıf en uygun biletli fiyatlar ile seyahat etmeye olanak tanır.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

A) Comfort class
B) Primary class
C) Business class
D) Ekonomi sınıfı
E) First class

Cevap : D) Ekonomi sınıfı

35- Aşağıdakilerden hangisinde hava yolu hizmetlerinde kullanılan teriminin karşılığı yanlıştır?

A) CTCA- Contact adress (İrtibat Adresi)
B) PAP- More one pessenger (Birden fazla yolcu)
C) XBAG- Excess Baggage (Fazla Bagaj)
D) CTC- Contact Information (İrtibat Bilgisi)
E) CHD- Child Pessenger (Çocuk Yolcu)

Cevap : B) PAP- More one pessenger (Birden fazla yolcu)

36- 1. Kapaklı başüstü rafı
2. Koridor koltuğu
3. Koltuk arkasındaki katlanan masa
Yukarıda açıklamaları verilen terimlerin karşılığı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

A) STOWAGE BIN, SEAT BEL, ASSIST HANDLE
B) SOWAGE BIN, AISLE SEAT, FOLDING TRAYTABLE
C) STOWAGE BIN SEAT BACK POCKET, BARRIER STRAP
D) CURTAIN, AISLE SEAT, SEAT BACK POCKET
E) CURTAIN SEAT, BACK POCKET, FOLDING TRAYTABLE

Cevap : B) SOWAGE BIN, AISLE SEAT, FOLDING TRAYTABLE

37- Uçaklarda Pilotların bulunduğu kabine………… denir. Uçağı yönetecek tüm cihaz ve kumandalar ve uçağa yardımcı olacak uçak ve hava durumu hakkındaki tüm teknik veriler burada toplanır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Bilgi işlem
B) Kabin
C) Ön Konsol
D) Kokpit
E) Ofis

Cevap : D) Kokpit

38- 1. SMOKE GOGGLES- Duman Gözlüğü
2. FIXED OXYGEN SYSTEM- Sabit Oksijen sistemi
3. PORTABLE OXYGEN BOTTLE- Taşınabilir oksijen tüpü
4. OXYIGEN MASK- Oksijen Tüpü
5. FIRST AID OUTLET- İlk yardım çıkışı
Yukarıda verilen acil durum terimleri ve karşılıklarından hangisi yanlıştır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5

Cevap : D) 4

39- Bilet içinde yer alan bilgilerden CHD kısaltılmasının anlamı nedir?

A) 12 yaş üstü EVLİ BAYAN
B) 12 yaş üstü EVLİ- BEKAR bilinmeyen bayan
C) 2 – 12 yaş çocuk
D) 0-12 yaş arası erkek çocuk veya bebek
E) 0-2 yaş bebek

Cevap : C) 2 – 12 yaş çocuk

40- Kargo paketlerim en uygun yükleme ve depolanmasında bilgi vermek amacıyla kullanılan etiketlere………………. etiketi denir.
Yukarıda tanımı yapılan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

A) Box
B) Paper
C) Handling
D) Thing
E) Animal

Cevap : C) Handling

Havacılık İşletmeciliği Terminolojisi 2021 Final

41-
1. FORCED LANDING – ZORUNLU İNİŞ
2. IN CASE OF EMERGENCY – EMERGENCY ( OLAĞANDIŞI ) DURUMDA
3. EMERGENCY EXIT – EMERGENCY ÇIKIŞ
4. EMERGENCY LIGHT – EMERGENCY IŞIK
5. PORTABLE LIGHT – SABİT IŞIK
Yukarıda verilen acil durum terimleri ve karşılıklarından hangisi yanlıştır?

A) 2
B) 4
C) 1
D) 5
E) 3

Cevap : D) 5

42- 1. DECOMPRESSION- BASINÇ BOŞALMASI
2. DITCHING- GÖVDE ÜZERINE İNİŞ
3. ENGINE FIRE- MOTOR YANGINI
4. FLASH LIGHT- EL FENERI
5. EMERGENCY LANDING- EMERGENCY İNİŞ
Yukarıda verilen acil durum terimler ve karşılıklarından hangisi yanlıştır?

A) 2
B) 1
C) 3
D) 4
E) 5

Cevap : A) 2

43- Uçak motorları için kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fuselage
B) Wheels
C) Wings
D) Flap
E) Engines

Cevap : E) Engines

44- “INJURY” Terimi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?

A) Tedavi
B) Mide bulantısı
C) Zehirlenme
D) Yaralanma
E) Oksijensizlik

Cevap : D) Yaralanma

45- havacılık işletmeciliği 45. soru
Yukarıdaki işaretin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Canlı insan organı/ Taze kan etiket
B) Canlı hayvan etiketi
C) Kırılabilir kargo etiketi (Fragile)
D) Bozulabilir Kargo etiketi (Perishable)
E) Ağır Kargo etiketi

Cevap : D) Bozulabilir Kargo etiketi (Perishable)

46- ………. belirli süreler içinde bir yerden başka bir yere taşınan, tek parçada 100 kg geçmeyen ambalaj veya kap içerisinde olan dosya , paket , koli, sandık vb. eşya ve emtiaya verilen addır.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki tanımlardan hangisi getirilmelidir.

A) Kargo
B) Taşımacılık
C) Yükleme
D) İthalat
E) Demirbaş

Cevap : A) Kargo

47- Ödeme anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?

A) Clerk
B) Payment
C) Trouble
D) Customer
E) Linen

Cevap : B) Payment

48- Aşağıdakilerden hangisi havayolu taşıyıcı firmalarının yolcularına otel hizmeti vermesi için gerekli şartlardandır?

A) Uçak kalktıktan sonra çeşitli nedenlerle kalkış istasyonuna geri dönmesi veya varış yapacağı istasyonun değişmesi durumunda 8 saatin üstündeki beklemelerde
B) Yolcunun aynı havayolu ile uçuşuna devam etmemesi
C) Bilet çeşidinin ekonomik class olması
D) Uçağın 6 saat rötar yapması
E) Uçak tipinin değişmesi

Cevap : A) Uçak kalktıktan sonra çeşitli nedenlerle kalkış istasyonuna geri dönmesi veya varış yapacağı istasyonun değişmesi durumunda 8 saatin üstündeki beklemelerde

 

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği telegram - Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
error: Content is protected !!