Yargı Örgütü ve Tebligat Online Test Ünite -3

1. I. Adli yargı, kapsamı en geniş olan, olağan ve genel yargı koludur. II. Adli yargı, medeni yargı ve ceza yargısı olmak üzere iki kola ayrılır. III. Adli yargı kolu iki derecelidir. Adli yargı koluna ilişkin olarak yukarıda yer verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Correct! Wrong!

Cevap : B) I-II

2. Aşağıdakilerden hangisi adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinden genel mahkeme niteliğinde olan bir mahkemedir?

Correct! Wrong!

Cevap : A) Asliye Hukuk Mahkemesi

3. Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : C) Asliye Hukuk Mahkemesi

4. Medeni yargıda, özel mahkemede çözümlenmesi gereken bir uyuşmazlık mevcut olduğunda ve o yerde uyuşmazlığı çözmekle görevli özel mahkeme mevcut değilse işbu uyuşmazlığı özel mahkeme sıfatıyla hangi mahkeme inceler?

Correct! Wrong!

Cevap : D) Asliye Hukuk Mahkemesi

5. Ticari davalara ilişkin aşağıda yer verilen bilgilerden hangisi veya hangileri yanlıştır? I. Ticari davalar nitelikleri bakımından mutlak ticari davalar ve nispi ticari davalar olmak üzere ikiye ayrılır. II. Uyuşmazlığın taraflarının tacir sıfatı taşımasına veya konusunun bir ticari işletme ile ilgisi olmasına bakılmaksızın, kanun gereği ticari sayılan hukuk davaları nispi ticari davalardır. I

Correct! Wrong!

Cevap : C) II-III

6. “İş mahkemelerinde açılan zorunlu arabuluculuğa tâbi bir davada, davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde mahkemece davacıya, son tutanağın ………. kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın ………. reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın ………. reddine karar verilir.” Yukarıda yer alan boşluklara uygun olan bilgiler aşağıda yer alan hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

Correct! Wrong!

Cevap : C) Bir Hafta-Usulden-Usulden

7. Aşağıda yer verilen hangi ilk derece hukuk mahkemesine; mahkemece istenen konular hakkında taraflar arasındaki uyuşmazlık nedenlerine ilişkin araştırma ve inceleme yapmak ve sonucunu bildirmek, mahkemenin gerekli gördüğü hallerde duruşmada hazır bulunmak, istenilen konularla ilgili çalışmalar yapmak ve görüş bildirmek, mahkemece verilecek diğer görevleri yapmak üzere Adalet Bakanlığı’nca birer psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı atanır?

Correct! Wrong!

Cevap : B) Aile Mahkemesi

8. İcra mahkemelerine ilişkin olarak aşağıda yer verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Correct! Wrong!

Cevap : D) İcra mahkemesi, önüne gelen tüm uyuşmazlıklarda geniş inceleme yetkisine sahip olan, her türlü delilin kabul edildiği mahkemelerdir.

9. I. Bir mirasçı diğerlerinin muvafakati olmadan dava açabilir ve yalnız başına davaya devam edebilir. II. Mirasçılarının tayin edilememesi sebebiyle ölü olduğu belirtilerek kayıt sahibi adına tespiti yapılan taşınmaz mallar hakkında, ölünün ismi açıklanarak mirasçıları denilmek suretiyle mirasçılar aleyhinde dava açılabilir. III. Dava sırasında davalının davadan önce öldüğünün anlaşılması halinde davaya mirasçıları aleyhine devam edilir. Yukarıda yer verilen usule ilişkin kurallar hangi adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinde görülen davalarda uygulama alanı bulur?

Correct! Wrong!

Cevap : B) Kadastro Mahkemeleri

10. I. Türk Ticaret Kanunu II. Sınai Mülkiyet Kanunu III. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Yukarıda yer verilmiş olan kanunlardan hangisi veya hangilerinden doğan uyuşmazlıklara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi bakmakla görevlidir?

Correct! Wrong!

Cevap : E) II-III

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!