Yargı Örgütü ve Tebligat Online Test Ünite -6

1. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve 2247 sayılı Kanun ile kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Cevap : B) Uyuşmazlık Mahkemesi

2. Uyuşmazlık Mahkemesi ilk defa hangi Anayasada düzenlenmiştir?

Correct! Wrong!

Cevap : D) 1961 Anayasası

3. Aynı yargı kolu içinde bulunan mahkemeler arasında söz konusu olan ve davanın niteliğine göre bir uyuşmazlığın hangi mahkemede çözülmesi gerektiğine ilişkin kurallara ne ad verilir?

Correct! Wrong!

Cevap : A) Görev

4. Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı hangi merci tarafından seçilir?

Correct! Wrong!

Cevap : A) Anayasa Mahkemesince kendi üyeleri arasından seçilir.

5. Uyuşmazlık Mahkemesinin başkanı, başkanvekili ve üyeleri hangi süre için seçilir?

Correct! Wrong!

Cevap : D) 4 Yıl

6. Uyuşmazlık Mahkemesinin kalem ve yazı işleri kim tarafından yürütülür?

Correct! Wrong!

Cevap : C) Başkanın isteği ve inhası üzerine Yargıtay, Danıştay ve Adalet Bakanlığınca atanacak üçer katipten oluşacak büro tarafından yürütülür.

7. Cumhuriyet Başsavcısının veya Danıştay Başsavcısının olumlu görev uyuşmazlığı çıkardığı hallerde; görev itirazında bulunan kişi veya makam, itirazın reddine ilişkin kararın verildiği tarihten, şayet bu kararın tebliği gerekiyorsa tebliğ tarihinden, itiraz yolu açık bulunan ceza davalarında ise ret kararının kesinleştiği tarihten başlayarak hangi süre içinde, uyuşmazlık çıkarılmasını istemeye yetkili makama sunulmak üzere iki nüsha dilekçeyi itirazı reddeden yargı merciine verir?

Correct! Wrong!

Cevap : C) 15 Gün

8. Olumlu görev (yargı yolu) uyuşmazlığına ilişkin olarak aşağıda yer verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Correct! Wrong!

Cevap : E) Uyuşmazlık Mahkemesinin incelemesi sırasında her iki merci önlerindeki davayı görmeye devam eder. Uyuşmazlık Mahkemesi, davaların görülmesinin geri bırakılması kararı verebilir.

9. (I) İlgili kişi veya makam Uyuşmazlık Mahkemesine başvurarak hüküm uyuşmazlığının giderilmesini isteyebilir. (II) Gerektiği takdirde mahkemelerin de re’sen başvuru yapmaları mümkündür. (III) Hüküm uyuşmazlığı yoluna ne zaman ve hangi süre içinde başvurulacağı konusunda açık bir hüküm yoktur. (IV) Başvuran taraf, ikinci kararın kesinleşmesinden sonra bu kararı veren mahkemeye Uyuşmazlık Mahkemesine gönderilmek üzere dilekçesini vermelidir. Hüküm uyuşmazlığı başvurusunu alan mahkeme, ilk karara ilişkin dava dosyasını da getirtmelidir. (V) Daha sonra başvuru dilekçesini, davaya ilişkin kendi elindeki dosyayı ve ilk karara ilişkin dosyayı Uyuşmazlık Mahkemesine göndermelidir. (VI) Uyuşmazlık Mahkemesi hüküm uyuşmazlıklarını kural olarak duruşmalı olarak inceleyerek karara bağlar. Hüküm uyuşmazlığına ilişkin olarak yukarıda verilen bilgilerden hangileri yanlıştır?

Correct! Wrong!

Cevap : C) II-VI

10. I. Uyuşmazlık Mahkemesi, vereceği bütün kararların sonuçlarını ilgili Başsavcı ve Danıştay Başsavcısına, görev uyuşmazlığının çözülmesi için kendisine başvuran yargı merciine, kararı beklemesi için yazı yazılmış bulunan yargı merciine veya mercilerine uyuşmazlığın çözülmesi için başvurmuş olan kişilere veya makamlara hemen tebliğ eder. II. İlgili yargı mercileri ile bütün makam, kuruluş ve kişiler; mahkeme kararlarına uymak, geciktirmeksizin onları uygulamakla ödevlidirler. Gerekçeli kararın birer örneği de yine bu yerlere ve kişilere gönderilir. III. Uyuşmazlık Mahkemesinin kararları kesindir. Uyuşmazlık Mahkemesinin vermiş olduğu bütün kararlar Resmi Gazete’de yayımlanır. Uyuşmazlık Mahkemesinin vermiş olduğu kararlara ilişkin olarak yukarıda verilmiş olan bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Correct! Wrong!

Cevap : B) I-II

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!