Felsefeye Giriş Vize Deneme -2
Felsefeye Giriş Vize deneme Sınavı
#1. Ksenophanes’in felsefi görüşleriyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?
#2. “Düşünüyorum, o halde varım.” sözünü söyleyen filozof kimdir?
#3. Bazı düşünürler felsefenin eleştiri yoluyla güvenilir bilgiler elde etmek gibi bir amacı da olduğunu düşünürler. Parçaya göre, felsefe hakkında aşağıdakilerden hangisi doğru bir ilişkilendirme olabilir?
#4. Bir bütün olarak varlığın geneline yönelik kuşatıcı bilgi edinme çabasına ..…. denir. Yukarıda verilen cümledeki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin gelmesi en uygundur?
#5. Batı felsefe tarihinde doksa ile episteme arasında ayırımı ilk defa yapan filozof aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : d) Platon
Açıklama : Batı felsefe tarihinde “doksa“ (sanı, görüş) ile “episteme“ (bilgi, hakikat) arasındaki ayrımı ilk defa yapan filozof Platon’dur. Platon, “doksa“yı duyusal algılara dayanan ve değişken olan bilgi türü olarak tanımlarken, “episteme“yi akıl yoluyla ulaşılan, değişmeyen hakiki bilgi olarak tanımlamıştır. Bu ayrım, Platon’un bilgi teorisinde önemli bir yere sahiptir.
#6. Soruları aynı olan iki filozof, aynı toplumda ve aynı zaman diliminde yaşamış olsalar bile, çok farklı düşünceler ortaya koyabilirler. Felsefe tarihinde bunun oldukça fazla örneğine rastlamak mümkündür. Çünkü felsefe, ortak sorulara, kendine has yanıtlar bulmanın tarihi olarak da görülebilir. Verilen parçaya göre, aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir?
#7. “İdealar tek tek şeylerde bulunur.” bu yargı aşağıdaki filozoflardan hangisi
#8. “Nesneler, her ne iseler o olma imkânını zaten içlerinde barındırıyorlardı.” sözünü aşağıdaki yargılardan hangisi en iyi şekilde açıklamaktadır?
#9. Ksenophanes, “İnsan nasıl bilir?” sorusuna üç seçenek sunmaktadır. Bunlar: Doğrudan tecrübe ederek; Tanrının bildirdikleri ve ……. dır.” Boşluğa aşağıda verilen seçeneklerden hangisinin gelmesi en uygundur?
#10. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi Mantıkçı Pozitivist anlayışa ters düşmemektedir?
#11. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi Aristoteles’in dört nedeninden birisidir?
#12. Verilen şıklardan hangisinde töz en iyi şekilde tanımlanmıştır?
#13. Verilen seçeneklerden hangisi Platon’un çizgi örneğinde yer alan bilgi sınıflarından biri olamaz?
#14. Verilen yargılardan hangisi metafizik ile doğa bilimleri arasındaki özsel ayrımlardan biridir?
#15. Düşünürler ve Filozoflar asla kesin yanıtlar peşinde değildir. Her düşünür ve filozof başkaları tarafından eleştirileceğini ve hatta geliştirilmeye çalışılacağını bilerek düşüncelerini ortaya koyar. Bu bakımdan ilk yapmaya çalıştığı şeylerden biri, doğru sorular üzerinden gitmeye çalışmaktır. Bu açıklamaya göre filozoflar için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
#16. Felsefe tarihinin ilk düşünürü olarak Thales kabul edilir. Ama o, bir doğa araştırmacısı olarak güneş tutulmasını da önceden haber verebilecek kadar Ay’la ilgileniyordu. Bu gelenek doğa araştırmalarının alanının tam olarak belirlenmesi ve artık felsefeden ayrılmalarına dek sürdü. Buna anlatıma göre, ilk filozoflar hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
#17. Aşağıda verilen yargılardan hangisi metafiziğe ilişkin olarak doğrudur?
#18. Bilginin mümkün olmadığını savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?
#19. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi doğa bilimlerinin sordukları temel sorudur?
#20. Filozoflar, felsefe yaparken bilimselliği ölçüt olarak almalıdırlar. Bilimsel felsefe yapılmalıdır. Dinde ya da ahlakta temellenen felsefe anlayışları sona ermiştir. Bunun için de, her türden metafizik, felsefeden tam olarak uzaklaştırılmalıdır. Aşağıda verilen yaklaşımlardan hangisi parçadaki görüşe karşı çıkmaktadır?
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Felsefeye Giriş Vize deneme Sınavı -2
Çalışma Soruları, Ünite Özetleri, Ünite testleri, hepsi lolonolo da ücretsizi
Öğrenci Dostu Lolonolo ‘yu youtube kanalına abone olabilirsiniz, play google den uygulamasını indirip ordan takip edebilirsiniz.
ya da facebook gruplarından, telegram gruplarından takip ederek, Lolonolo’ya ücretsiz üye olarak ta tüm yazılarına anında e posta alarak erişebilirsiniz.
https://www.youtube.com/c/lolonolo_com
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lolonolo.ogrenmeyonetimsistemi