auzefDoğum ve Suni TohumlamaLaborant ve veteriner sağlık

Doğum ve Suni Tohumlama Ünite 6

Doğum ve Suni Tohumlama

Doğum ve Suni Tohumlama

#1. Spermayı dondurma sırasında meydana gelen soğuk şoklarına karşı koruyan maddelerden biri aşağıdakilerden hangisi değildir?

#2. Gliserol içeren sulandırıcılar kaç derece ısıda spermaya katılırlar?

#3. Payetlerin depo konteynerden saha konteynerine aktarılması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

#4. Aşağıdakilerden hangisi iyi bir sperma sulandırıcısında aranan kriterlerden biri değildir?

#5. Sperma konteynerindeki sıvı azot seviyesi ne kadar olmalıdır?

#6. Payetler en başarılı hangi ortamda eritilmelidir?

#7. Spermanın kısa süreli soğukta saklanması ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

#8. Sperma konteynerindeki payetlerde dondurulmuş spermanın gebelik oranları hangi ısı derecesinden sonra düşmeye başlar?

#9. Payetlerde dondurulmuş bir spermanın en ideal eritme ısı ve süresi aşağıdakiilerden hangisidir?

#10. Payetlerde dondurulmuş boğa sperması ile yapılan suni tohumlama sonucu %62,5 den daha yüksek gebelik eldesi için bir tohumlama dozunda bulunması gerekli motil spermatozoa sayısı en az ne kadar olmalıdır?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Laborant Ve Veteriner Sağlık 2022
Doğum ve Suni Tohumlama
lolonolo

Auzef Laborant Ve Veteriner Sağlık 2022
Doğum ve Suni Tohumlama
lolonolo

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Auzef Laborant Ve Veteriner Sağlık 2022
Doğum ve Suni Tohumlama
lolonolo

Doğum ve Suni Tohumlama Ünite 6-min

Doğum ve Suni Tohumlama

Doğum ve Suni Tohumlama
Spermanın Dondurulması Ve Eritilmesi

Payetlerin depo konteynerden saha konteynerine aktarılması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

a) Saha konteynerine payetler kurulanıp aktarılır
b) Payetler elle saha konteynerine aktarılır
c) Pensle saha konteynerine aktarılır
d) Saha konteynerine dökerek aktarılır
e) saha konteynerine gobletlerin içi azot dolu olarak aktarılır

Cevap : e) saha konteynerine gobletlerin içi azot dolu olarak aktarılır

Spermayı dondurma sırasında meydana gelen soğuk şoklarına karşı koruyan maddelerden biri aşağıdakilerden hangisi değildir?

a) Yumurta sarısı
b) Früktoz
c) Su
d) Süt
e) Gliserol

Cevap : c) Su

Sperma konteynerindeki sıvı azot seviyesi ne kadar olmalıdır?

a) En az 1/2 olmalı
b) En az 2/3 olmalıdır
c) Payetlerin alt uç hizasına kadar olmalıdır
d) Konteyner boyun kısmı hizasına kadar sıvı azot dolu olmalıdır
e) En az 1/4 olmalıdır

Cevap : b) En az 2/3 olmalıdır

Aşağıdakilerden hangisi iyi bir sperma sulandırıcısında aranan kriterlerden biri değildir?

a) Spermatozoonlar için gerekli enerji madedelerini içermelidir
b) Gerekli antibiyotikleri içererek bakteriyel üremeyi kontrol edebilmelidir
c) Ortamın pH değerini dengeli tutabilmelidir
d) Donma sırasında büyük buz kristallerinin şekillenmesini sağlamak
e) Spermatozoon için gerekli ozmotik basıncı sağlamalıdır

Cevap : d) Donma sırasında büyük buz kristallerinin şekillenmesini sağlamak

Payetler en başarılı hangi ortamda eritilmelidir?

a) Havada
b) Avuç içinde
c) Koltuk altında
d) Suda
e) Cepte

Cevap : d) Suda

Spermanın kısa süreli soğukta saklanması ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

a) Kısa süreli saklama yönteminde sperma 5°Cısıda saklanır
b) Kısa süreli saklama yönteminde sperma gebelik kabiliyetini ortalama 2-3 gün koruyabilir
c) Kısa süreli saklama yönteminde sperma yağsız sütle sulandırılabilmelidir
d) Kızgınlık döneminde olan dişi sürülerin olduğu durumlarda sperma kısa süreli saklama tekniği kullanılabilir
e) Azot seviyesi muhafaza edildiği sürece sperma fertilizasyon yeteneğini korur

Cevap : e) Azot seviyesi muhafaza edildiği sürece sperma fertilizasyon yeteneğini korur

Payetlerde dondurulmuş bir spermanın en ideal eritme ısı ve süresi aşağıdakiilerden hangisidir?

a) 37°C- 30 sn
b) 50°C- 30 sn
c) c) 5°C- 30 sn
d) 75°C- 30 sn
e) 10°C- 30 sn

Cevap : a) 37°C- 30 sn

Payetlerde dondurulmuş boğa sperması ile yapılan suni tohumlama sonucu %62,5 den daha yüksek gebelik eldesi için bir tohumlama dozunda bulunması gerekli motil spermatozoa sayısı en az ne kadar olmalıdır?

a) 1,5 milyon
b) 2,5 milyon
c) 5,5 milyon
d) 7,5 milyon
e) 15 milyon

Cevap : d) 7,5 milyon

Sperma konteynerindeki payetlerde dondurulmuş spermanın gebelik oranları hangi ısı derecesinden sonra düşmeye başlar?

a) -150°C’den daha yüksek ısı
b) -120°C’den daha yüksek ısı
c) -150°C’den daha yüksek ısı
d) -90°C’den daha yüksek ısı
e) -80°C’den daha yüksek ısı

Cevap : b) -120°C’den daha yüksek ısı

Gliserol içeren sulandırıcılar kaç derece ısıda spermaya katılırlar?

a) 5°C
b) 15°C
c) 37°C
d) 25°C
e) 30°C

Cevap : a) 5°C(Derece)

Auzef Laborant Ve Veteriner Sağlık 2022
Doğum ve Suni Tohumlama
lolonolo

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!