Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -3
Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -3
#1. Yapılan araştırmalar, matematiksel üstün yetenekli bireylerde beynin en fazla hangi bölgesini işaret etmektedir?
Cevap : e) Prefrontal
NOT: Matematik Alanında Üstün Yeteneklilerin Nörobiyolojisi: Yapılan araştırmalar, matematiksel üstün yetenekli bireylerde en fazla frontal bölgenin özellikle de prefrontal bölgenin telaffuz edildiğini göstermektedir. Bunun dışında parieto-oksipital korteks, parietal lob, prekuneus talamus, temporal ve frontal gyrus bölgelerinin de matematiksel beyin aktivasyonunda yer aldıkları yapılan sinirbilim araştırmalarında görülmektedir. Matematik üstün yetenekli ergenlerle yapılmış EEG çalışmalarında, daha karmaşık bilişsel işlemler yapılırken beynin farklı bölümlerinin birbirine yardımcı olduğu bulunmuştur. Bu bölgeler, frontal, parietal, parietooksipital bölgelerin belirli kısımlarıdır.
#2. “Terman …………” cümlesi aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanabilir?
Cevap : a) Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla ilgili ilk boylamsal çalışmayı yaptı
NOT: Terman 1922’den başlayarak 35 yıl boyunca üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla boylamsal bir çalışma yürütmüştür.
#3. Türkiye’de üstün zekâlılıkla ilgili yapılmış olan ilk resmi tanımın yılı hangisidir?
Cevap : a) 1974
NOT: Ülkemizde üstün zekâlılıkla ilgili yapılan ilk resmi tanım 1974 yılında Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Hakkında Yönetmelikte yer almıştır. Bu tanıma göre IQ’sü 130 üzeri olan üstün zekâlı, 120 üzeri olan ise üstün yetenekli olarak kabul edilmiştir. Bu tanım üstün yeteneği zekâ testleriyle sınırlandırmıştır.
#4. Kerem dokuz yaşındadır ve aritmetik alanında çalışma yapmaktan hoşlanmaktadır. Evde bulunan deney setini kullanarak farklı deneyler düzenlemektedir. Ailesi öğretmeni ile görüştüklerinde çocuklarının üstün zekâlı ve yetenekli olup olmadığını öğrenmek istediklerini belirtirler. Öğretmeni ise Kerem’in hızlı düşünmesi, problemleri hızlı çözümü, geniş kelime hazinesi ve yaşıtlardan daha erken okuması neden ile aile tanılamaya yönlendirmiştir. Öğretmenin Kerem’in hangi gelişim özellikleri üzerinde durmuştur?
Cevap : a) Bilişsel gelişim
NOT: Clark (2008) üstün zekâlı ve yetenekli çocukların, keskin soyutlama gücü, problem çözme ve kavramları uygulamaya ilgi, erken okuyucu, geniş kelime haznesi, entelektüel merak, eleştirel düşünme gücü, şüphecilik, özeleştiri, kalıcı ve hedefe yönelik davranış, iş ve çalışmada bağımsızlık, ilgi ve yetenek çeşitliliği olmak üzere çeşitli bilişsel özellikler sergilediklerini belirlemiştir.
#5. Aşağıdakilerden hangisi duygusal yoğunluk yaşayan üstün zekâlı ve yetenekli çocuğun belirtilerinden biri değildir?
Cevap : d) İşitme kaybı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli bir çocuğun duygusal yoğunluğu bedensel olarak gergin bir mide, baş ağrısı, kalp ağrısı, kızarma, mide bulantısı gibi belirtiler olarak ifade edilmektedir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Erdem’in öğretmeni akranlarıyla kıyaslandığında Erdem’in yaratıcılık ve yenilikçilik gösterdiğini söylüyor. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bu davranışın bir örneği olabilir?
Cevap : c) İşleri akranlarından farklı yapıyor ve karar verirken kalıpların dışında düşünüyor.
#7. İlk zekâ testini geliştiren kimdir?
Cevap : c) Binet-Simon
NOT: Sorbonne Üniversitesi psikoloji laboratuvarı yöneticisi Fransız Psikolog Alfed Binet ve çalışma arkadaşı Theodore Simon 1905 yılında ilk modern zekâ testini geliştirmişlerdir.
#8. Aşağıdakilerden hangisi bir grup zekâ testidir?
Cevap : d) Raven İlerleyen Matrisler Testi
NOT: Grup testleri genellikle bir bölgede tarama yapıldığında kullanılmaktadır. Raven İlerleyen Matrisler Testi, Bilişsel Yetenekler Testi (CAS) grup zekâ testlerine örnek olarak verilebilir.
#9. Aşağıdaki öğretmen sorularından hangisi öğrencilerin üstbiliş kullanımını en iyi şekilde teşvik eder?
Cevap : d) Bugün sınıfta keşfedilen materyal hakkında sizin için en kafa karıştırıcı olan nedir?
#10. ‘Üstün zekâ’ ve ‘yetenek’ kavramlarının birbiri yerine kullanılmaması gerektiğini vurgulayan kuramcı kimdir?
Cevap : b) Gagné
NOT: Gagné ’nin Ayrımsal Üstün Zekâ ve Yetenek Modeli: Fransız asıllı Kanadalı araştırmacı Françoys Gagné, yetenek geliştirme sürecini vurgulayan bir üstün yeteneklilik teorisi önermiştir. ‘Üstün zekâlı’ ve ‘yetenekli’ kelimelerinin, üstün yeteneklilerin eğitimi alanında sıklıkla birbirinin yerine kullanıldığını belirtmiştir. Gagné üstün zekâ ve üstün yetenek kavramlarının eş anlamlı olmadığını ve birbirlerinin yerine kullanılmaması gerektiğini vurgulamıştır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#11. Marland Raporu’nda üstün yetenek ‘belirlenen alanların birinde ya da birkaçında yüksek performans gösterme’ şeklinde tanımlanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan biri değildir?
Cevap : e) Algılama yeteneği
NOT: Marland Raporu üstün zekâlılığın ve yetenekliliğin tanımını şu şekilde yapmaktadır: Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, üstün yetenekleri sayesinde yüksek performans gösterebilen, mesleki olarak uzmanlaşmış kişiler tarafından tanımlanan çocuklardır. Bunlar, kendilerine ve topluma katkılarını gerçekleştirmek için normal okul programı tarafından sağlananların ötesinde farklı eğitim programlarına ve / veya hizmetlere ihtiyaç duyan çocuklardır. Yüksek performans gösterebilen çocuklar, aşağıdaki alanlardan herhangi birinde tek başına veya kombinasyon halinde kanıtlanmış başarıya ve / veya potansiyel yeteneğe sahip olanları içerir:
1. Genel entelektüel yetenek
2. Özel akademik yetenek
3. Yaratıcı veya üretken düşünme
4. Liderlik yeteneği
5. Görsel sanatlar ve sahne sanatları
6. Psikomotor yetenek
#12. ………… öğrenciler, ortak özelliklere göre akranlarıyla karşılaştırıldığında yüksek seviyelerde performans gösterme potansiyeline sahiptirler. Noktalı yere aşağıda yer alan kavramlardan hangisi gelmelidir?
Cevap : a) Üstün zekâlı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar daha gelişmiş bir çalışma belleği kapasitesini sahip olmaları nedeniyle daha yüksek bir bilgi işleme kapasitesine sahiptirler. Bu özellik üstün zekâlı ve yetenekli çocukların daha yüksek düzeyde bilişsel görevlerle meşgul olma ihtiyacına yol açmaktadır.
#13. Üstün zekâlılığın tanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Cevap : a) Daha çok psikometrik ölçümlere dayalı tanımlamalar yapılmıştır.
NOT: a-Üstün zekâlı olma durumunu nelerin oluşturduğu bu konuda çalışan tüm uzmanların cevap aradığı bir konu olmuştur. Pek çok araştırmacı bu konuda farklı şeyler söylemektedir. Uzun yıllar konuyla ilgili yapılmış araştırmalar sonucunda üstün zekânın tanımı ile ilgili fikir birliğine varılamamıştır. Araştırmacılar daha çok psikometrik ölçümlere dayalı tanımlamalar yapmışlardır. Üstün zekâlı çocukların eğitimcileri ise öğrencilerin eğitimi doğrultusunda tanımlar yapmaktadırlar.
b-‘Üstün zekâlı’ kavramı ilk olarak 1869 yılında Francis Galton tarafından sıra dışı yetenekleri olan yetişkinler için kullanılmıştır. Galton, dehayı “olağanüstü yüksek ve aynı zamanda doğuştan gelen bir yetenek” olarak
kavramsallaştırmıştır. Çocuklar özel yetenekli olma potansiyelini kalıtsal olarak alır. Galton bu çocukları üstün zekâlı çocuklar olarak adlandırmıştır.
c-Lewis Terman, üstün zekâlı kişileri “140 ve üzeri IQ puanına sahip kişi” şeklinde tanımlamıştır.
d-Clark, zekânın bilişsel işlevlerle sınırlandırılmaması gerektiğini, biliş, duygu, sezgi ve duyu gibi beynin bütün işlevlerinin birleşmesinden oluştuğunu vurgulamıştır.
e-Sternberg, zekâyı ‘çevreye uyum sağlama, şekillendirme ve seçme yeteneği’ olarak tanımlamıştır.
#14. Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini farklı olma nedenlerinden değildir?
Cevap : e) Kardeş sayısının fazlalığı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların sosyal ve duygusal gelişiminden bahsederken erken gelişim, eş zamanlı olmayan gelişim, beklenmedik başarısızlık ve mükemmeliyetçilik kavramlarına değinmek gerekmektedir. Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, akranlarından farklı oldukları kadar birbirlerinden farklılık
gösterebilmektedirler.
#15. Üstün/özel yetenekli bireylerle ilgili yapılan tanım ülkemize hangi tarihte son şeklini almıştır?
Cevap : d) 2018
NOT: 2018 yılında ‘Özel yetenekli birey: yaşıtlarına göre daha hızlı öğrenen, yaratıcılık, sanat, liderliğe ilişkin kapasitede önde olan, özel akademik yeteneğe sahip, soyut fikirleri anlayabilen, ilgi alanlarında bağımsız hareket etmeyi seven ve yüksek düzeyde performans gösteren birey’ şeklinde son halini almıştır.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#16. Öğretmenler üstün zekâ ve yetenekli çocuğun farklı gelişim alanlarının özelliklerini neden bilmelidir?
Cevap : e) Hepsi
#17. “………., bir çocuğun bir alanda ilerlemesi, ancak başka bir alanda gecikmesi, genellikle üstün zekâlılığın erken bir işaretidir.” cümlesinde noktalı işaretli yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Cevap : c) Eş zamanlı olmayan gelişim
NOT: Eş zamanlı olmayan gelişim üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar arasında gelişimsel bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır (zekâ, psikomotor, duygusal ve sosyal gelişimin senkronize olmayan bir şekilde gelişmesi). Eş zamanlı olmayan gelişimin nedeni kullanılmayan ve tanınmayan (sosyal olarak aile ve / veya okul ve / veya akranlar tarafından) işlevlerin kötüleşmesine veya işleyişin tek, aşırı yatırım yapılan bir alan üzerinde odaklanmasından kaynaklanabilmektedir. Bilişsel alan ön planda tutularak diğer gelişim alanları kritik dönemler veya öğrenme teşviki açısından verimli olan dönemlerde atlanabilmektedir. Dolayısıyla kullanılmayan işlevler, nöro-fizyo-psiko-sosyal alanlarda yeterince gelişmeme riskini taşımaktadır.
#18. Aşağıdakilerden hangisi üstün yetenekli çocukların tanılanmasında önem arz etmez?
Cevap : e) Öğrencinin beden sağlığını koruması
NOT: Tanılamanın Amacı: Üstün zekâlı çocukların tanılanmalarının iki amacı vardır. İlk olarak öğrencilerin bireysel özelliklerine uygun bir eğitim vermek amacıyla öğrencinin yararına olması amaçlanmalıdır. İkinci olarak bu çocukların yararına olan bir tanılama toplum için de yararlı olacaktır.
#19. Üstün zekânın tanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap : b) Bütün tanımlarda genetik faktörler zekânın oluşumunda daha etkilidir.
#20. Aşağıdakilerden hangisi standardize edilmiş bir tanılama ölçeğidir?
Cevap : b) Bilişsel Yetenekler Testi (CAS)
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
SONUÇ
Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 3. Sınıf Soruları
Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Soruları
Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 3. Sınıf Soruları
Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Soruları
HD Quiz powered by harmonic design
Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -3
Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocukların Tanılanması
1. Aşağıdakilerden hangisi tanılamanın ilkelerinden biri değildir?a) Yalnızca IQ testleri kullanılmamalıdır. Geçerli ve güvenilir testler kullanılmalıdır. Cevap : d) Tanılamada zihinsel yetenek ön planda tutulmalıdır.
|
2. Aşağıdakilerden hangisi standardize edilmiş bir tanılama ölçeğidir?a) Kontrol listesi Cevap : b) Bilişsel Yetenekler Testi (CAS) |
3. Tanılama sürecinde RAM (Rehberlik Araştırma Merkezleri)’nin görevi aşağıdakilerden hangisi olamaz?a) Aday gösterme Cevap : a) Aday gösterme |
4. İlk zekâ testini geliştiren kimdir?a) Terman Cevap : c) Binet-Simon
|
5. Üstün zekâlı ve yetenekli öğrencileri tanılamada hangisi kullanılmaz?a) Grup başarı testi Cevap : b) Kişilik testi |
6. Aşağıdakilerden hangisi üstün yetenekli çocukların tanılanmasında önem arz etmez?a) Uygun eğitim almaları Cevap : e) Öğrencinin beden sağlığını koruması
|
7. Aşağıdakilerden hangisi aday gösterme evresinde etkili değildir?a) Ebeveynler Cevap : c) Rehberlik Araştırma Merkezinde çalışan psikolojik danışman
|
8. Aşağıdakilerden hangisi bir grup zekâ testidir?a) Denver II Cevap : d) Raven İlerleyen Matrisler Testi
|
9. Aşağıdakilerden hangisi için İl Tanılama Sınav Komisyonları kurulmuştur?a) Argem Cevap : b) Bilsem
|
10. Aşağıdakilerden hangisi tanılamada aday göstermede öğretmenler tarafından sıklıkla kullanılan bir kriter değildir?a) Esprili olmak Cevap : a) Esprili olmak
|
Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocukların Tanılanması