auzefÇocuk GelişimiÜstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -3

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -3

#1. ............ öğrenciler, ortak özelliklere göre akranlarıyla karşılaştırıldığında yüksek seviyelerde performans gösterme potansiyeline sahiptirler. Noktalı yere aşağıda yer alan kavramlardan hangisi gelmelidir?

Cevap : a) Üstün zekâlı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar daha gelişmiş bir çalışma belleği kapasitesini sahip olmaları nedeniyle daha yüksek bir bilgi işleme kapasitesine sahiptirler. Bu özellik üstün zekâlı ve yetenekli çocukların daha yüksek düzeyde bilişsel görevlerle meşgul olma ihtiyacına yol açmaktadır.

#2. Aşağıdakilerden hangisi bir grup zekâ testidir?

Cevap : d) Raven İlerleyen Matrisler Testi
NOT: Grup testleri genellikle bir bölgede tarama yapıldığında kullanılmaktadır. Raven İlerleyen Matrisler Testi, Bilişsel Yetenekler Testi (CAS) grup zekâ testlerine örnek olarak verilebilir.

#3. ‘Üstün zekâ’ ve ‘yetenek’ kavramlarının birbiri yerine kullanılmaması gerektiğini vurgulayan kuramcı kimdir?

Cevap : b) Gagné
NOT: Gagné ’nin Ayrımsal Üstün Zekâ ve Yetenek Modeli: Fransız asıllı Kanadalı araştırmacı Françoys Gagné, yetenek geliştirme sürecini vurgulayan bir üstün yeteneklilik teorisi önermiştir. ‘Üstün zekâlı’ ve ‘yetenekli’ kelimelerinin, üstün yeteneklilerin eğitimi alanında sıklıkla birbirinin yerine kullanıldığını belirtmiştir. Gagné üstün zekâ ve üstün yetenek kavramlarının eş anlamlı olmadığını ve birbirlerinin yerine kullanılmaması gerektiğini vurgulamıştır.

#4. Öğretmenler üstün zekâ ve yetenekli çocuğun farklı gelişim alanlarının özelliklerini neden bilmelidir?

Cevap : e) Hepsi

#5. Kerem dokuz yaşındadır ve aritmetik alanında çalışma yapmaktan hoşlanmaktadır. Evde bulunan deney setini kullanarak farklı deneyler düzenlemektedir. Ailesi öğretmeni ile görüştüklerinde çocuklarının üstün zekâlı ve yetenekli olup olmadığını öğrenmek istediklerini belirtirler. Öğretmeni ise Kerem’in hızlı düşünmesi, problemleri hızlı çözümü, geniş kelime hazinesi ve yaşıtlardan daha erken okuması neden ile aile tanılamaya yönlendirmiştir. Öğretmenin Kerem’in hangi gelişim özellikleri üzerinde durmuştur?

Cevap : a) Bilişsel gelişim
NOT: Clark (2008) üstün zekâlı ve yetenekli çocukların, keskin soyutlama gücü, problem çözme ve kavramları uygulamaya ilgi, erken okuyucu, geniş kelime haznesi, entelektüel merak, eleştirel düşünme gücü, şüphecilik, özeleştiri, kalıcı ve hedefe yönelik davranış, iş ve çalışmada bağımsızlık, ilgi ve yetenek çeşitliliği olmak üzere çeşitli bilişsel özellikler sergilediklerini belirlemiştir.


#6. Yapılan araştırmalar, matematiksel üstün yetenekli bireylerde beynin en fazla hangi bölgesini işaret etmektedir?

Cevap : e) Prefrontal
NOT: Matematik Alanında Üstün Yeteneklilerin Nörobiyolojisi: Yapılan araştırmalar, matematiksel üstün yetenekli bireylerde en fazla frontal bölgenin özellikle de prefrontal bölgenin telaffuz edildiğini göstermektedir. Bunun dışında parieto-oksipital korteks, parietal lob, prekuneus talamus, temporal ve frontal gyrus bölgelerinin de matematiksel beyin aktivasyonunda yer aldıkları yapılan sinirbilim araştırmalarında görülmektedir. Matematik üstün yetenekli ergenlerle yapılmış EEG çalışmalarında, daha karmaşık bilişsel işlemler yapılırken beynin farklı bölümlerinin birbirine yardımcı olduğu bulunmuştur. Bu bölgeler, frontal, parietal, parietooksipital bölgelerin belirli kısımlarıdır.

#7. Üstün zekâlılığın tanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Cevap : a) Daha çok psikometrik ölçümlere dayalı tanımlamalar yapılmıştır.
NOT: a-Üstün zekâlı olma durumunu nelerin oluşturduğu bu konuda çalışan tüm uzmanların cevap aradığı bir konu olmuştur. Pek çok araştırmacı bu konuda farklı şeyler söylemektedir. Uzun yıllar konuyla ilgili yapılmış araştırmalar sonucunda üstün zekânın tanımı ile ilgili fikir birliğine varılamamıştır. Araştırmacılar daha çok psikometrik ölçümlere dayalı tanımlamalar yapmışlardır. Üstün zekâlı çocukların eğitimcileri ise öğrencilerin eğitimi doğrultusunda tanımlar yapmaktadırlar.
b-‘Üstün zekâlı’ kavramı ilk olarak 1869 yılında Francis Galton tarafından sıra dışı yetenekleri olan yetişkinler için kullanılmıştır. Galton, dehayı “olağanüstü yüksek ve aynı zamanda doğuştan gelen bir yetenek” olarak
kavramsallaştırmıştır. Çocuklar özel yetenekli olma potansiyelini kalıtsal olarak alır. Galton bu çocukları üstün zekâlı çocuklar olarak adlandırmıştır.
c-Lewis Terman, üstün zekâlı kişileri “140 ve üzeri IQ puanına sahip kişi” şeklinde tanımlamıştır.
d-Clark, zekânın bilişsel işlevlerle sınırlandırılmaması gerektiğini, biliş, duygu, sezgi ve duyu gibi beynin bütün işlevlerinin birleşmesinden oluştuğunu vurgulamıştır.
e-Sternberg, zekâyı ‘çevreye uyum sağlama, şekillendirme ve seçme yeteneği’ olarak tanımlamıştır.

#8. Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini farklı olma nedenlerinden değildir?

Cevap : e) Kardeş sayısının fazlalığı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların sosyal ve duygusal gelişiminden bahsederken erken gelişim, eş zamanlı olmayan gelişim, beklenmedik başarısızlık ve mükemmeliyetçilik kavramlarına değinmek gerekmektedir. Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, akranlarından farklı oldukları kadar birbirlerinden farklılık
gösterebilmektedirler.

#9. Üstün/özel yetenekli bireylerle ilgili yapılan tanım ülkemize hangi tarihte son şeklini almıştır?

Cevap : d) 2018
NOT: 2018 yılında ‘Özel yetenekli birey: yaşıtlarına göre daha hızlı öğrenen, yaratıcılık, sanat, liderliğe ilişkin kapasitede önde olan, özel akademik yeteneğe sahip, soyut fikirleri anlayabilen, ilgi alanlarında bağımsız hareket etmeyi seven ve yüksek düzeyde performans gösteren birey’ şeklinde son halini almıştır.

#10. Aşağıdakilerden hangisi standardize edilmiş bir tanılama ölçeğidir?

Cevap : b) Bilişsel Yetenekler Testi (CAS)


#11. Aşağıdakilerden hangisi duygusal yoğunluk yaşayan üstün zekâlı ve yetenekli çocuğun belirtilerinden biri değildir?

Cevap : d) İşitme kaybı
NOT: Üstün zekâlı ve yetenekli bir çocuğun duygusal yoğunluğu bedensel olarak gergin bir mide, baş ağrısı, kalp ağrısı, kızarma, mide bulantısı gibi belirtiler olarak ifade edilmektedir.

#12. Erdem’in öğretmeni akranlarıyla kıyaslandığında Erdem’in yaratıcılık ve yenilikçilik gösterdiğini söylüyor. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bu davranışın bir örneği olabilir?

Cevap : c) İşleri akranlarından farklı yapıyor ve karar verirken kalıpların dışında düşünüyor.

#13. Marland Raporu’nda üstün yetenek ‘belirlenen alanların birinde ya da birkaçında yüksek performans gösterme’ şeklinde tanımlanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan biri değildir?

Cevap : e) Algılama yeteneği
NOT: Marland Raporu üstün zekâlılığın ve yetenekliliğin tanımını şu şekilde yapmaktadır: Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar, üstün yetenekleri sayesinde yüksek performans gösterebilen, mesleki olarak uzmanlaşmış kişiler tarafından tanımlanan çocuklardır. Bunlar, kendilerine ve topluma katkılarını gerçekleştirmek için normal okul programı tarafından sağlananların ötesinde farklı eğitim programlarına ve / veya hizmetlere ihtiyaç duyan çocuklardır. Yüksek performans gösterebilen çocuklar, aşağıdaki alanlardan herhangi birinde tek başına veya kombinasyon halinde kanıtlanmış başarıya ve / veya potansiyel yeteneğe sahip olanları içerir:
1. Genel entelektüel yetenek
2. Özel akademik yetenek
3. Yaratıcı veya üretken düşünme
4. Liderlik yeteneği
5. Görsel sanatlar ve sahne sanatları
6. Psikomotor yetenek

#14. Aşağıdaki öğretmen sorularından hangisi öğrencilerin üstbiliş kullanımını en iyi şekilde teşvik eder?

Cevap : d) Bugün sınıfta keşfedilen materyal hakkında sizin için en kafa karıştırıcı olan nedir?

#15. “.........., bir çocuğun bir alanda ilerlemesi, ancak başka bir alanda gecikmesi, genellikle üstün zekâlılığın erken bir işaretidir.” cümlesinde noktalı işaretli yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Cevap : c) Eş zamanlı olmayan gelişim
NOT: Eş zamanlı olmayan gelişim üstün zekâlı ve yetenekli çocuklar arasında gelişimsel bir özellik olarak karşımıza çıkmaktadır (zekâ, psikomotor, duygusal ve sosyal gelişimin senkronize olmayan bir şekilde gelişmesi). Eş zamanlı olmayan gelişimin nedeni kullanılmayan ve tanınmayan (sosyal olarak aile ve / veya okul ve / veya akranlar tarafından) işlevlerin kötüleşmesine veya işleyişin tek, aşırı yatırım yapılan bir alan üzerinde odaklanmasından kaynaklanabilmektedir. Bilişsel alan ön planda tutularak diğer gelişim alanları kritik dönemler veya öğrenme teşviki açısından verimli olan dönemlerde atlanabilmektedir. Dolayısıyla kullanılmayan işlevler, nöro-fizyo-psiko-sosyal alanlarda yeterince gelişmeme riskini taşımaktadır.


#16. İlk zekâ testini geliştiren kimdir?

Cevap : c) Binet-Simon
NOT: Sorbonne Üniversitesi psikoloji laboratuvarı yöneticisi Fransız Psikolog Alfed Binet ve çalışma arkadaşı Theodore Simon 1905 yılında ilk modern zekâ testini geliştirmişlerdir.

#17. Üstün zekânın tanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Cevap : b) Bütün tanımlarda genetik faktörler zekânın oluşumunda daha etkilidir.

#18. Türkiye’de üstün zekâlılıkla ilgili yapılmış olan ilk resmi tanımın yılı hangisidir?

Cevap : a) 1974
NOT: Ülkemizde üstün zekâlılıkla ilgili yapılan ilk resmi tanım 1974 yılında Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Hakkında Yönetmelikte yer almıştır. Bu tanıma göre IQ’sü 130 üzeri olan üstün zekâlı, 120 üzeri olan ise üstün yetenekli olarak kabul edilmiştir. Bu tanım üstün yeteneği zekâ testleriyle sınırlandırmıştır.

#19. Aşağıdakilerden hangisi üstün yetenekli çocukların tanılanmasında önem arz etmez?

Cevap : e) Öğrencinin beden sağlığını koruması
NOT: Tanılamanın Amacı: Üstün zekâlı çocukların tanılanmalarının iki amacı vardır. İlk olarak öğrencilerin bireysel özelliklerine uygun bir eğitim vermek amacıyla öğrencinin yararına olması amaçlanmalıdır. İkinci olarak bu çocukların yararına olan bir tanılama toplum için de yararlı olacaktır.

#20. “Terman ............” cümlesi aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tamamlanabilir?

Cevap : a) Üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla ilgili ilk boylamsal çalışmayı yaptı
NOT: Terman 1922’den başlayarak 35 yıl boyunca üstün zekâlı ve yetenekli çocuklarla boylamsal bir çalışma yürütmüştür.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 3. Sınıf Soruları

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Soruları

Auzef Çocuk Gelişimi Lisans 3. Sınıf Soruları

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Soruları

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -3

Üstün Zekâlı Ve Yetenekli Çocuklar Ve Eğitimleri Vize Deneme Sınavı -3

Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocukların Tanılanması

1. Aşağıdakilerden hangisi tanılamanın ilkelerinden biri değildir?

a) Yalnızca IQ testleri kullanılmamalıdır. Geçerli ve güvenilir testler kullanılmalıdır.
b) Tanılamanın dezavantajlarının farkına varılmalıdır.
c) Her çocuğun biricik olduğu unutulmamalıdır.
d) Tanılamada zihinsel yetenek ön planda tutulmalıdır.
e) Kurumların memnuniyetinden önce öğrencinin yetenekleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır.

Cevap : d) Tanılamada zihinsel yetenek ön planda tutulmalıdır.
NOT: Tanılamanın İlkeleri: Callahan and McIntire etkili tanılama için sekiz ilkeden bahsetmişlerdir:
İlke 1: Birçok farklı özel yetenek türüne uygun tanılama prosedürlerinden yararlanılmalıdır.
İlke 2: Özel yeteneği farklı açılardan tanılamak için farklı stratejiler kullanılmalıdır.
İlke 3: Yalnızca IQ testleri kullanılmamalıdır. Geçerli ve güvenilir testler kullanılmalıdır.
İlke 4: Yetersiz hizmet alan popülasyon için uygun testler bulunmalıdır.
İlke 5: Her çocuğun biricik olduğu unutulmamalıdır.
İlke 6: Tanılamada testler dışında farklı ölçme araçları da kullanılmalıdır.
İlke 7: Tanılamanın dezavantajlarının farkına varılmalıdır.
İlke 8: Kurumların memnuniyetinden önce öğrencinin yetenekleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır

2. Aşağıdakilerden hangisi standardize edilmiş bir tanılama ölçeğidir?

a) Kontrol listesi
b) Bilişsel Yetenekler Testi (CAS)
c) Portfolyo
d) Öğretmen raporu
e) Görsel ve performans sanatları alanlarında uzman sanatçıların öğrenci gözlemleri ve tavsiyeleri

Cevap : b) Bilişsel Yetenekler Testi (CAS)

3. Tanılama sürecinde RAM (Rehberlik Araştırma Merkezleri)’nin görevi aşağıdakilerden hangisi olamaz?

a) Aday gösterme
b) Öğrencinin üstün zekâlı olduğunun belirlenmesi
c) Öğrencinin kendisine uygun eğitim almasının sağlanması
d) Öğrenciye test uygulama
e) Aileyi ve okulu bilgilendirme

Cevap : a) Aday gösterme

4. İlk zekâ testini geliştiren kimdir?

a) Terman
b) Cattell
c) Binet-Simon
d) Hollingworth
e) Wechsler

Cevap : c) Binet-Simon
NOT: Sorbonne Üniversitesi psikoloji laboratuvarı yöneticisi Fransız Psikolog Alfed Binet ve çalışma arkadaşı Theodore Simon 1905 yılında ilk modern zekâ testini geliştirmişlerdir.

5. Üstün zekâlı ve yetenekli öğrencileri tanılamada hangisi kullanılmaz?

a) Grup başarı testi
b) Kişilik testi
c) Yaratıcılık testi
d) Liderlik ölçeği
e) Aile hikâyesi

Cevap : b) Kişilik testi

6. Aşağıdakilerden hangisi üstün yetenekli çocukların tanılanmasında önem arz etmez?

a) Uygun eğitim almaları
b) Öğrencinin topluma uyum sağlaması
c) Öğrencinin bireysel yeteneklerini geliştirebilmesi
d) Öğrencinin bireysel mutluluğunun sağlanması
e) Öğrencinin beden sağlığını koruması

Cevap : e) Öğrencinin beden sağlığını koruması
NOT: Tanılamanın Amacı: Üstün zekâlı çocukların tanılanmalarının iki amacı vardır. İlk olarak öğrencilerin bireysel özelliklerine uygun bir eğitim vermek amacıyla öğrencinin yararına olması amaçlanmalıdır. İkinci olarak bu çocukların yararına olan bir tanılama toplum için de yararlı olacaktır.

7. Aşağıdakilerden hangisi aday gösterme evresinde etkili değildir?

a) Ebeveynler
b) Akranlar
c) Rehberlik Araştırma Merkezinde çalışan psikolojik danışman
d) Danışmanlar
e) Öğrencinin kendisi

Cevap : c) Rehberlik Araştırma Merkezinde çalışan psikolojik danışman
NOT: Aday Gösterme: Aday gösterme evresinde öğretmenler, ebeveynler, akranlar, danışmanlar ya da öğrencinin kendisi gibi pek çok kaynak öğrencinin tanılanmasında etkili olabilir.

8. Aşağıdakilerden hangisi bir grup zekâ testidir?

a) Denver II
b) Wechsler
c) Torrance
d) Raven İlerleyen Matrisler Testi
e) Kaufman

Cevap : d) Raven İlerleyen Matrisler Testi
NOT: Grup testleri genellikle bir bölgede tarama yapıldığında kullanılmaktadır. Raven İlerleyen Matrisler Testi, Bilişsel Yetenekler Testi (CAS) grup zekâ testlerine örnek olarak verilebilir.

9. Aşağıdakilerden hangisi için İl Tanılama Sınav Komisyonları kurulmuştur?

a) Argem
b) Bilsem
c) Ford Otosan İlköğretim Okulu
d) RAM
e) Farklılaştırılmış eğitim veren öze okullar

Cevap : b) Bilsem
NOT: BİLSEM’lere öğrenci yerleştirmek amacıyla her yıl bir dizi tanılama süreci gerçekleştirilmektedir. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu amaçla tüm şehirlerde ‘İl Tanılama Sınav Komisyonları’ kurulmasına karar vermiştir.

10. Aşağıdakilerden hangisi tanılamada aday göstermede öğretmenler tarafından sıklıkla kullanılan bir kriter değildir?

a) Esprili olmak
b) Yaratıcıdır
c) Hızlı ve kolay öğrenir
d) Kendi öğrenmesini başlatır
e) Meraklıdır

Cevap : a) Esprili olmak
NOT: Aday Gösterme: Schack ve Starko, öğretmenlerin bir öğrencinin yetenekli olduğunu belirlemede en çok şu dört kriteri rapor ettiklerini söyler:
– Yaratıcıdır,
– Hızlı ve kolay öğrenir,
– Kendi öğrenmesini başlatır.
– Meraklıdır.
*Öğretmenler tarafından en çok tercih edilen diğer kriterler şunlardır:
– Geniş bilgi birikimi,
– Akademik yetenek
– Motivasyon

Auzef Bölümler Çocuk Gelişimi Lisans-min
telegram çocuk gelişimi

Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocukların Tanılanması

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!