auzefÇocuk GelişimiÇocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2022-2023 Vize

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2022-2023 Vize

#1. • Hedef dilin kurallarından bağımsız bir gelişim söz konusudur. • Hedef dille sınırlı düzeyde bir etkileşim vardır. • Dil edinim sürecinde karmalaştırma görülür. • Hedef dilin kurallarından bağımsız bir ikinci dil edinimi süreci söz konusudur. Yukarıda özellikleri belirtilen ve Anderson tarafından ortaya konulan dil edinim süreci aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) Ana dilleştirme

#2. Kanada iki dilli bir toplumdur ve kimi okullarda İngilizce-Fransızca iki dilli eğitim verilir. Dolayısıyla öğrencilerin yarsının İngilizce yarsının ise Fransızca bildiği kimi durumlarda İngilizce-Fransızca iki dilli eğitim programı görülebilir. Bu durum hangi iki dilli eğitim yaklaşımını yansıtmaktadır?

Cevap : C) İki yönlü daldırma

#3. Erken çocukluk döneminde bir yabancı dilin yetişkine göre daha ..... ve daha ..... bir biçimde öğrenildiği bilinmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : D) kolay – doğal

#4. Ahmet’in annesi Alman ve babası Türk’tür. Doğumdan itibaren babası ile Türkçe annesi ile Almanca iletişim kurmaktadır ve Türkçe-Almanca iki dilli bir anaokuluna gitmektedir. Ahmet’in iki dillilik durumu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Eşzamanlı iki dilli

#5. Aşağıdakilerden hangisi dinleme sonrasında kullanılacak tekniklere bir örnek değildir?

Cevap : E) Dinleme yöntemini ve biçimini belirleme

#6. Ana dili Türkçe olan tek dilli anne babanın 12 yaşındaki çocukları ile birlikte İngiltere’ye yerleşmeleri durumunda aşağıdaki durumlardan hangisi bu çocuğun durumunu en iyi biçimde betimler?

Cevap : A) Azınlık dil grubuna ait geç iki dilliler

#7. İkinci bir dil edinme sürecinin büyük oranda yeni bir kültüre uyum sağlama süreci olduğunu söyleyen ve kültür uyuşumu modelini öne süren araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Schumann

#8. Kültür uyuşumu modeline göre birtakım etmenle ikinci dil edinim sürecinde etkili olabilmektedir. Bu etmenlerden bazıları şu şekildedir: • Dil şokunun olup olmaması • Kültür şokunun olup olmaması • Güdülenmişlik düzeyi • Ego sınırı Yukarıda sıralanan etmenler aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Cevap : E) Psikolojik mesafe

#9. Bir dilde var olan veya bir kişinin, bir topluluğun kullandığı, ya da bir eserde bulunan sözcüklerin bütününe verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Söz varlığı

#10. "Dinleme etkinliğine hazırlık aşamasına ..... denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : E) dinleme öncesi

#11. Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi dönemde söz varlığı öğretiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

Cevap : B) Ezberlenmesi gereken sözcük listelerinin aileye verilmesi

#12. Dinleme sürecinde çocuklar etkin olmalıdırlar. Aksi takdirde dinleme eylemi öncelikle seçerek dinlemeye, ardından da duyduklarını önemsememeye dönüşür. Dinlemede çocuğun etken hâle getirilebilmesi amacıyla anne ve baba rehberlik etmelidir. Bu süreçte anne ve baba iyi birer dinleyici olmalıdır. Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

Cevap : A) Dinleme eğitiminde ailenin rolü

#13. Etkileşim varsayımı ikinci dil edinimi sürecinin büyük oranda bireyler arasında hedef dilde kurulan etkileşim ile sağlandığını belirtmektedir. Bununla birlikte, anlamda uzlaşma sürecinin de oldukça önemli olduğu belirtilmektedir. Anlamda uzlaşma sürecinde bir konuşucunun ürettiği ve etkileşim sürecindeki diğer bireyler için sorun oluşturan dilsel yapılara verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Tetik

#14. İkinci dil edinimi sürecinde bireyler ikinci dillerinde ana dillerinden kurallara, sözcüklere yer verebilmektedir. Bu durumda hedef dil kullanımlarının içerisinde ana dillerinden öğeler yer alabilmektedir. Yukarıda açıklanan duruma verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Karmalaştırma

#15. Okul öncesi eğitim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : C) Sadece resmî kurumlarda verilebilen eğitim sürecidir.

#16. "..... konuşan kişinin vermek istediği mesajı tam olarak anlayabilme ve söz konusu uyarana karşı tepkide bulunma etkinliğidir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : A) Dinleme

#17. "Yeni bir dilin dilbilgisini edinirken zihnimizd hali hazırda var olan ana dilinden hareket ederiz. Böylece yeni dilin dilbilgisini ana dilinin dilbilgisinden yapılan aktarımlarla gerçekleştiririz." Yukarıdaki görüşü belirten varsayım aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Cevap : D) Tam Aktarım Tam Kabul Varsayımı

#18. Bir çocuk bebeklik ya da anaokulu döneminde iki dilli daldırma programı uygulayan bir eğitim kurumunda eğitime başladığında, yaş faktörü dikkate alındığında bu durum nasıl adlandırılır?

Cevap : C) Erken daldırma

#19. Aşağıdakilerden hangisi çocuğun ana dilinde sesler arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri söylemesi, ses tonunu, hızını ve şiddetini ayarlaması, sıralı ve bileşik cümleleri kurması gibi ciddi değişimlerin olduğu dönemdir?

Cevap : A) 61-72 aylar

#20. Konuşma ve bilgiler arasında bağ kurma; soruları belirleme; açıklayıcı noktaları not alma; sözel olmayan ipuçlarını gözleme (jestler, ifadeler, duruş, vb.); anlaşılmayan yerleri belirleme ve sorular sorma; kendi kelimeleriyle konuşmanın özetini yapma; yeni bir kelimenin anlamını belirlemek için konuşma bütününden yararlanma, ..... tekniklerine örnek olarak gösterilebilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap : B) anlama

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2022-2023 Vize

1. Okul öncesi eğitim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Çocukların bütün hayatı boyunca önemli etkisi olan bir eğitim sürecidir.
B) Bedensel, motor, sosyal duygusal, zihinsel ve dil gelişimlerinin büyük bir kısmının tamamlandığı bir eğitim sürecidir.
C) Sadece resmî kurumlarda verilebilen eğitim sürecidir.
D) Çocuğun doğumundan ilkokula başlayacağı güne kadar olan yılları kapsar.
E) Çocukların kişiliklerinin şekil aldığı, bir eğitim sürecidir.

Cevap : C) Sadece resmî kurumlarda verilebilen eğitim sürecidir.

2. “Dinleme etkinliğine hazırlık aşamasına ….. denir.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) okuma öncesi
B) dinleme dönemi
C) yazma öncesi
D) dinleme sonrası
E) dinleme öncesi

Cevap : E) dinleme öncesi

3. Bir çocuk bebeklik ya da anaokulu döneminde iki dilli daldırma programı uygulayan bir eğitim kurumunda eğitime başladığında, yaş faktörü dikkate alındığında bu durum nasıl adlandırılır?

A) Tam daldırma
B) Yarım daldırma
C) Erken daldırma
D) Geç daldırma
E) Ertelenmiş daldırma

Cevap : C) Erken daldırma

4. Kanada iki dilli bir toplumdur ve kimi okullarda İngilizce-Fransızca iki dilli eğitim verilir. Dolayısıyla öğrencilerin yarsının İngilizce yarsının ise Fransızca bildiği kimi durumlarda İngilizce-Fransızca iki dilli eğitim programı görülebilir. Bu durum hangi iki dilli eğitim yaklaşımını yansıtmaktadır?

A) Tek yönlü daldırma
B) Yeni dile daldırma
C) İki yönlü daldırma
D) Evrensel dile daldırma
E) Azınlık diline daldırma

Cevap : C) İki yönlü daldırma

5. Etkileşim varsayımı ikinci dil edinimi sürecinin büyük oranda bireyler arasında hedef dilde kurulan etkileşim ile sağlandığını belirtmektedir. Bununla birlikte, anlamda uzlaşma sürecinin de oldukça önemli olduğu belirtilmektedir. Anlamda uzlaşma sürecinde bir konuşucunun ürettiği ve etkileşim sürecindeki diğer bireyler için sorun oluşturan dilsel yapılara verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sinyal
B) Onarım
C) Tetik
D) Yanıt
E) Tepki

Cevap : C) Tetik

6. Dinleme sürecinde çocuklar etkin olmalıdırlar. Aksi takdirde dinleme eylemi öncelikle seçerek dinlemeye, ardından da duyduklarını önemsememeye dönüşür. Dinlemede çocuğun etken hâle getirilebilmesi amacıyla anne ve baba rehberlik etmelidir. Bu süreçte anne ve baba iyi birer dinleyici olmalıdır.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

A) Dinleme eğitiminde ailenin rolü
B) Dinleme eğitiminde öğretmenin rolü
C) Dinleme eğitiminde kurumun rolü
D) Dinleme eğitiminde etkinliklerin rolü
E) Dinleme eğitiminde arkadaş grubunun rolü

Cevap : A) Dinleme eğitiminde ailenin rolü

7. Konuşma ve bilgiler arasında bağ kurma; soruları belirleme; açıklayıcı noktaları not alma; sözel olmayan ipuçlarını gözleme (jestler, ifadeler, duruş, vb.); anlaşılmayan yerleri belirleme ve sorular sorma; kendi kelimeleriyle konuşmanın özetini yapma; yeni bir kelimenin anlamını belirlemek için konuşma bütününden yararlanma, ….. tekniklerine örnek olarak gösterilebilir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) yapılandırma
B) anlama
C) görselleştirme
D) sunu
E) düzenleme

Cevap : B) anlama

8. Bir dilde var olan veya bir kişinin, bir topluluğun kullandığı, ya da bir eserde bulunan sözcüklerin bütününe verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ana dili
B) Söz sanatı
C) Terim
D) Söz varlığı
E) Ses bilgisi

Cevap : D) Söz varlığı

9. Erken çocukluk döneminde bir yabancı dilin yetişkine göre daha ….. ve daha ….. bir biçimde öğrenildiği bilinmektedir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) karmaşık – doğal
B) çetrefilli – yapay
C) derin – kolay
D) kolay – doğal
E) yapay – derin

Cevap : D) kolay – doğal

10. Ana dili Türkçe olan tek dilli anne babanın 12 yaşındaki çocukları ile birlikte İngiltere’ye yerleşmeleri durumunda aşağıdaki durumlardan hangisi bu çocuğun durumunu en iyi biçimde betimler?

A) Azınlık dil grubuna ait geç iki dilliler
B) Azınlık dil grubuna ait eş zamanlı iki dilliler
C) Çoğunluk dil grubuna ait eş zamanlı iki dilliler
D) Azınlık dil grubuna ait ikinci dil öğrenenler
E) Çoğunluk dil grubuna ait ikinci dil öğrenenler

Cevap : A) Azınlık dil grubuna ait geç iki dilliler

11. Ahmet’in annesi Alman ve babası Türk’tür. Doğumdan itibaren babası ile Türkçe annesi ile Almanca iletişim kurmaktadır ve Türkçe-Almanca iki dilli bir anaokuluna gitmektedir. Ahmet’in iki dillilik durumu aşağıdakilerden hangisidir?

A) İkinci dil edinicisi
B) Eşzamanlı iki dilli
C) Geç iki dilli
D) Sıralı iki dilli
E) Eksiltmeli iki dilli

Cevap : B) Eşzamanlı iki dilli

12. “Yeni bir dilin dilbilgisini edinirken zihnimizd hali hazırda var olan ana dilinden hareket ederiz. Böylece yeni dilin dilbilgisini ana dilinin dilbilgisinden yapılan aktarımlarla gerçekleştiririz.”
Yukarıdaki görüşü belirten varsayım aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Girdi Varsayımı
B) Sözdizimi Başlanşıç Aşaması Varsayımı
C) Aktarımsız Tam Kabul Varsayımı
D) Tam Aktarım Tam Kabul Varsayımı
E) Etkisel Filtre Varsayımı

Cevap : D) Tam Aktarım Tam Kabul Varsayımı

13. “….. konuşan kişinin vermek istediği mesajı tam olarak anlayabilme ve söz konusu uyarana karşı tepkide bulunma etkinliğidir.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Dinleme
B) Yazma
C) Değerlendirme
D) Okuma
E) Algılama

Cevap : A) Dinleme

14. İkinci bir dil edinme sürecinin büyük oranda yeni bir kültüre uyum sağlama süreci olduğunu söyleyen ve kültür uyuşumu modelini öne süren araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Anderson
B) Vygotsky
C) Chomsky
D) Schumann
E) Selinker

Cevap : D) Schumann

15. Kültür uyuşumu modeline göre birtakım etmenle ikinci dil edinim sürecinde etkili olabilmektedir.
Bu etmenlerden bazıları şu şekildedir:
• Dil şokunun olup olmaması
• Kültür şokunun olup olmaması
• Güdülenmişlik düzeyi
• Ego sınırı
Yukarıda sıralanan etmenler aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

A) Toplumsal mesafe
B) Ana dilleştirme
C) Yerlileştirme
D) Karmalaştırma
E) Psikolojik mesafe

Cevap : E) Psikolojik mesafe

16. Aşağıdakilerden hangisi çocuğun ana dilinde sesler arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri söylemesi, ses tonunu, hızını ve şiddetini ayarlaması, sıralı ve bileşik cümleleri kurması gibi ciddi değişimlerin olduğu dönemdir?

A) 61-72 aylar
B) 55- 60 aylar
C) 50-60 aylar
D) 32-42 aylar
E) 45-55 aylar

Cevap : A) 61-72 aylar

17. İkinci dil edinimi sürecinde bireyler ikinci dillerinde ana dillerinden kurallara, sözcüklere yer verebilmektedir. Bu durumda hedef dil kullanımlarının içerisinde ana dillerinden öğeler yer alabilmektedir.
Yukarıda açıklanan duruma verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

A) Pekiştirme
B) Karmalaştırma
C) Fosilleşme
D) Daldırma
E) Ana dilleştirme

Cevap : B) Karmalaştırma

18. Aşağıdakilerden hangisi okul öncesi dönemde söz varlığı öğretiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

A) Öğretim sürecinin merkezine oyun yerleştirilmesi
B) Ezberlenmesi gereken sözcük listelerinin aileye verilmesi
C) Millî Eğitim Bakanlığının Okul Öncesi Eğitim Programı’nın ilkelerinin göz önünde tutulması
D) Grup etkinliklerinin öncelenmesi
E) Birden fazla duyuya hitap edecek etkinlikler ile öğrenmenin etkili ve başarılı olabileceği göz önünde tutulması

Cevap : B) Ezberlenmesi gereken sözcük listelerinin aileye verilmesi

19. Aşağıdakilerden hangisi dinleme sonrasında kullanılacak tekniklere bir örnek değildir?

A) Sunu biçimi ve içeriği değerlendirme
B) Konuşmada verilen bilgileri değerlendirme
C) Sözel ve sözel olmayan ipuçlarını değerlendirme
D) Nedenleri, kaynağını ve bakış açılarını değerlendirme
E) Dinleme yöntemini ve biçimini belirleme

Cevap : E) Dinleme yöntemini ve biçimini belirleme

20. • Hedef dilin kurallarından bağımsız bir gelişim söz konusudur.
• Hedef dille sınırlı düzeyde bir etkileşim vardır.
• Dil edinim sürecinde karmalaştırma görülür.
• Hedef dilin kurallarından bağımsız bir ikinci dil edinimi süreci söz konusudur.
Yukarıda özellikleri belirtilen ve Anderson tarafından ortaya konulan dil edinim süreci aşağıdakilerden hangisidir?

A) Daldırma
B) Fosilleşme
C) Karmalaştırma
D) Yerlileştirme
E) Ana dilleştirme

Cevap : E) Ana dilleştirme

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

Çocuklukta Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi 2022-2023 Vize

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!