Kamuoyu Araştırmaları 2022-2023 Final Soruları
#1. Suskunluk sarmalı teorisinin seçim araştırmalarının yayınlanması durumunda yaratacağı etkiler, en çok aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
Cevap : C) Bandwagon
#2. "Halk azınlığın fikirlerini daha az duyar; dolayısıyla onları bir arada tutan şey azınlığın daha az konuşmasıdır. Bu durum ise, azınlığın daha uzağa çekilmesine neden olur ve sonuç olarak gözden kaybolurlar." Yukarıdaki yorum aşağıdaki hangi yaklaşıma atfedilebilir?
Cevap : A) Suskunluk Sarmalı
Bu yorum, “A) Suskunluk Sarmalı” yaklaşımına atfedilebilir. Suskunluk sarmalı teorisi, azınlık görüşlerinin sesinin duyulmaması veya az duyulması durumunda, azınlık üyelerinin daha az konuşma eğiliminde olacağını ve bu durumun azınlığın daha da izole olmasına ve gözden kaybolmasına yol açabileceğini öne sürer. Bu teori, insanların çoğunluğun görüşlerine uymak için kendi fikirlerini ifade etmekten kaçınmaları durumunu açıklamaktadır.
#3. "Dinamik, örgütlü bir azınlığın oyu, çoğu zaman pasif, örgütsüz bir çoğunluğun oyundan daha önemlidir." tanımı "oy"un aşağıdaki hangi özelligini betimlemektedir?
Cevap : B) “Oyun yoğunluğu
#4. Aşağıdakilerden hangisi Habermas'ın betimlediği "burjuva kamusal alan" sınırları içerisinde yer alır?
Cevap : E) Edebi kamu
#5. "Kâr amacıyla finanse edilen kitle iletişim sisteminin toplumun yönetici sınıfı tarafından işletildiğini ve bu nedenden dolayı da toplumun sosyoekonomik yapısını ciddi olarak sorgulamasının beklenemeyeceğini belirtir. Kitle iletişim araçlarının yönetici sınıfın bakış açısını izleyicilere yumuşak bir şekilde ama kesin olarak kabul ettirdiğini ileri sürer." Yukarıdaki yaklaşım aşağıdakilerden hangisi tarafından dillendirilmiştir?
Cevap : E) Qualter
#6. "Kitle iletişim araçlarının kendi önem sırasına göre verdiği haberler zaman içinde okuyucular tarafından da benzer bir şekilde önemli olarak algılanmaktadır. Başka bir deyişle kitle iletişim araçları bir konuya veya olaya ne kadar çok önem verirse (medya gündemi), izleyicilerin de o konu veya olaya o kadar çok önem vereceklerini ileri sürer (kamu gündemi)." Yukarıdaki aktarım aşağıdaki kuramlardan hangisini tanımlamaktadır?
Cevap : E) Gündem belirleme
#7. - Hangi haberlerin ele alınacağına ve hangilerinin görmezden gelineceğine karar verirler. - Gelen tüm bu haberlerin her birinin "değerini" belirlerler. - Kitle iletişim araçlarındaki yer ve zaman sınırlılığından dolayı hangi haberlerin yayınlanacağına ilişkin tercihler yapılmak zorundadır. Yukarıda belirtilen kararlar, gazete ve televizyon kuruluşlarında aşağıdakilerden hangisi tarafından verilir?
Cevap : C) Haber eleyiciler
#8. "Gündem belirleme yaklaşımının iddiasına göre İzleyiciler, kitle iletişim araçlarında yer alan haberlerden sadece bazı gerçekleri öğrenmekle kalmazlar. Üstelik, kitle iletişim aracının bir soruna veya konuya ayırdığı yerin konumu veya zamanın miktarı ile o sorunun veya konunun ne kadar....... olduğu yolunda çıkarımlarda da bulunurlar." Yukarıdaki boşluğu en doğru tamamlayan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : E) önemli
#9. Antik Yunan'da hane içi ya da ev aşağıdaki hangi alanla tanımlanır?
Cevap : C) Oikos
Antik Yunan’da hane içi veya ev, “C) Oikos” ile tanımlanırdı. Oikos, ailenin yaşadığı ev veya aile birimi anlamına gelirdi ve Antik Yunan toplumunda önemli bir yapı taşıydı.
#10. Demokratik kuramın aksine basının, hükümetin vatandaşlarını kontrol etmesinin (korku aracılığıyla) bir aracı durumuna da getirilebileceğini New York'ta yaşlılara yönelik suç dalgasını incelemeleriyle ortaya koyan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : D) Fishman
#11. Habermas, 17. ve 18. yüzyılda ortaya çıkan sınıfın kamuoyunun oluşturduğu platformu aşağıdakilerden hangisi ile tanımlar?
Cevap : D) Burjuva kamusal alanı
#12. "Eşitlik ne kadar çok ise, kamuoyunun baskısı da o kadar büyük olur. Büyük bir eşitliğin hakim olduğu koşullarda, birey çoğunluğun kanaatlerine uymak zorundadır, çünkü insanın daha iyi yargılara sahip olmasını sağlayan ipuçları, örneğin hiyerarşik prensipler eksiktir." yorumu kamuoyu-bütünleşme araştırmalarında kime atfen yapılır?
Cevap : D) Tocqueville
#13. Roma'daki sınıfsal yapı içerisinde toplumun en üst katmanını oluşturan mülk sahibi özgür yurttaşların Atina'da Agora'lara karşılık gelen tartışma alanlarına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : A) Forum
#14. "Kargaların ortak yön belirlemedeki uğraşları, hepsinin ortak tek bir ses olarak ötümüyle sonuçlanır. Böylece kargalar hep birlikte ya ormana ya da tarlalara doğru uçarlar. O zaman sürü belli bir eylemde bulunmaya, yiyecek aramaya ya da uyuyacak bir yer bulmaya hazır demektir. Sürüye ortak bir ruh hali ya da ortak bir duyguya benzer bir şey hakim olur." Yukarıda dile getirilen yorumların sonuç cümlesi aşağıdaki gibidir: “Karga sürüsü referanduma dayalı bir Cumhuriyettir!” Bu konuda çalışmalarıyla bilinen bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : C) Konrad Lorenz
#15. Aşağıdakilerden hangisi, medyanın haber üretme teknikleri arasında yer almaz?
Cevap : B) Asparagas
#16. Kamuoyunun oluşum aşamalarını; 1. Kitle davranışı dönemi 2. Kamusal tartışmalar ve çelişkiler dönemi 3. Kurumsallaşmış karar verme aşaması olarak yorumlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) E. Jakson Baur
#17. Önemli bir bütünleşme mekanizmasıdır. Bir toplumun birliğini, hiyerarşiyle ya da hiyerarşisiz koruyup korumadığı, yani saç kesimi, ayakkabı, giysi ya da sakalla sınıf farkının gösterilmesi ya da tersine -Amerikan toplumunda olduğu gibi. sınıf farkı, olmadığı görüntüsünün yaratılmaya çalışılması hiç önemli değildir. Toplumda insanlar arasındaki sınıf farkını vurgulayan bir unsurdur. Yukanda bahsedilen unsur aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap : B) Moda
Bu açıklama moda ile ilgilidir, yani “B) Moda”. Moda, bir toplum içindeki insanların giyim tarzları, saç kesimi ve benzeri unsurlarla kendilerini ifade etmeleri ve aynı zamanda toplumsal sınıf farklarını vurgulama veya gizleme aracı olabilir. Moda, bir toplumun sosyal yapılarına, değerlerine ve bireylerin kimliklerine dayalı olarak çeşitli katmanlarını ortaya çıkarabilir veya örtebilir.
#18. Brosius ve Kepplinger, gündem belirlemenin yönünü ortaya koyabilmek için medya ve kamu gündemlerine ait aynı verilere gündemler arası ve uzun zamanlı analiz uyguladılar. Araştırma, medya ve kamu gündemlerinde yer alan 16 konu arasındaki nedensel etkinin yönünü açıklamayı amaçlıyordu. Yukarıdaki araştırmalar aşağıdaki ülkelerden hangisinde gerçekleştirilmiştir?
Cevap : D) Almanya
#19. Ortaçağın en önemli ruhani ve siyasal temsil kurumu kilisenin otoritesi ile kralın dünyevi otoritesi arasındaki çatışmada kilise siyasal otorite alanını terk etmiştir. Kilise ruhani alanda, kral ise siyasal alanda otoritesini karşı tarafa kabul ettirmiştir. Böylece din ve ibadet siyasal /kamusal alandan ayrılarak aşağıdaki hangi alana ait işlerden sayılmaya başlamıştır?
Cevap : A) Özel yaşam
#20. "Kişinin başından geçmemiş bir olay hakkında sahip olabileceği tek duygu, söz konusu olayın zihninizdeki imajının yarattığı duygudur." diyen Lippmann, imajın kaynağı olarak aşağıdakilerden hangisini betimlemektedir?
Cevap : A) Medya
SONUÇ
HD Quiz powered by harmonic design
Kamuoyu Araştırmaları 2022-2023 Final Soruları
Kamuoyu Araştırmaları |
Kamuoyu Araştırmaları 2022-2023 Final Soruları
Kamuoyu Araştırmaları 2022-2023 Final Soruları