auzefKamuoyu AraştırmalarıMarka İletişimi

Kamuoyu Araştırmaları 2022-2023 Final Soruları

#1. - Hangi haberlerin ele alınacağına ve hangilerinin görmezden gelineceğine karar verirler. - Gelen tüm bu haberlerin her birinin "değerini" belirlerler. - Kitle iletişim araçlarındaki yer ve zaman sınırlılığından dolayı hangi haberlerin yayınlanacağına ilişkin tercihler yapılmak zorundadır. Yukarıda belirtilen kararlar, gazete ve televizyon kuruluşlarında aşağıdakilerden hangisi tarafından verilir?

Cevap : C) Haber eleyiciler

#2. Kamuoyunun oluşum aşamalarını; 1. Kitle davranışı dönemi 2. Kamusal tartışmalar ve çelişkiler dönemi 3. Kurumsallaşmış karar verme aşaması olarak yorumlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) E. Jakson Baur

#3. "Halk azınlığın fikirlerini daha az duyar; dolayısıyla onları bir arada tutan şey azınlığın daha az konuşmasıdır. Bu durum ise, azınlığın daha uzağa çekilmesine neden olur ve sonuç olarak gözden kaybolurlar." Yukarıdaki yorum aşağıdaki hangi yaklaşıma atfedilebilir?

Cevap : A) Suskunluk Sarmalı

Bu yorum, “A) Suskunluk Sarmalı” yaklaşımına atfedilebilir. Suskunluk sarmalı teorisi, azınlık görüşlerinin sesinin duyulmaması veya az duyulması durumunda, azınlık üyelerinin daha az konuşma eğiliminde olacağını ve bu durumun azınlığın daha da izole olmasına ve gözden kaybolmasına yol açabileceğini öne sürer. Bu teori, insanların çoğunluğun görüşlerine uymak için kendi fikirlerini ifade etmekten kaçınmaları durumunu açıklamaktadır.

#4. "Kişinin başından geçmemiş bir olay hakkında sahip olabileceği tek duygu, söz konusu olayın zihninizdeki imajının yarattığı duygudur." diyen Lippmann, imajın kaynağı olarak aşağıdakilerden hangisini betimlemektedir?

Cevap : A) Medya

#5. Brosius ve Kepplinger, gündem belirlemenin yönünü ortaya koyabilmek için medya ve kamu gündemlerine ait aynı verilere gündemler arası ve uzun zamanlı analiz uyguladılar. Araştırma, medya ve kamu gündemlerinde yer alan 16 konu arasındaki nedensel etkinin yönünü açıklamayı amaçlıyordu. Yukarıdaki araştırmalar aşağıdaki ülkelerden hangisinde gerçekleştirilmiştir?

Cevap : D) Almanya


#6. Önemli bir bütünleşme mekanizmasıdır. Bir toplumun birliğini, hiyerarşiyle ya da hiyerarşisiz koruyup korumadığı, yani saç kesimi, ayakkabı, giysi ya da sakalla sınıf farkının gösterilmesi ya da tersine -Amerikan toplumunda olduğu gibi. sınıf farkı, olmadığı görüntüsünün yaratılmaya çalışılması hiç önemli değildir. Toplumda insanlar arasındaki sınıf farkını vurgulayan bir unsurdur. Yukanda bahsedilen unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : B) Moda

Bu açıklama moda ile ilgilidir, yani “B) Moda”. Moda, bir toplum içindeki insanların giyim tarzları, saç kesimi ve benzeri unsurlarla kendilerini ifade etmeleri ve aynı zamanda toplumsal sınıf farklarını vurgulama veya gizleme aracı olabilir. Moda, bir toplumun sosyal yapılarına, değerlerine ve bireylerin kimliklerine dayalı olarak çeşitli katmanlarını ortaya çıkarabilir veya örtebilir.

#7. "Kargaların ortak yön belirlemedeki uğraşları, hepsinin ortak tek bir ses olarak ötümüyle sonuçlanır. Böylece kargalar hep birlikte ya ormana ya da tarlalara doğru uçarlar. O zaman sürü belli bir eylemde bulunmaya, yiyecek aramaya ya da uyuyacak bir yer bulmaya hazır demektir. Sürüye ortak bir ruh hali ya da ortak bir duyguya benzer bir şey hakim olur." Yukarıda dile getirilen yorumların sonuç cümlesi aşağıdaki gibidir: “Karga sürüsü referanduma dayalı bir Cumhuriyettir!” Bu konuda çalışmalarıyla bilinen bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Konrad Lorenz

#8. Antik Yunan'da hane içi ya da ev aşağıdaki hangi alanla tanımlanır?

Cevap : C) Oikos

Antik Yunan’da hane içi veya ev, “C) Oikos” ile tanımlanırdı. Oikos, ailenin yaşadığı ev veya aile birimi anlamına gelirdi ve Antik Yunan toplumunda önemli bir yapı taşıydı.

#9. "Gündem belirleme yaklaşımının iddiasına göre İzleyiciler, kitle iletişim araçlarında yer alan haberlerden sadece bazı gerçekleri öğrenmekle kalmazlar. Üstelik, kitle iletişim aracının bir soruna veya konuya ayırdığı yerin konumu veya zamanın miktarı ile o sorunun veya konunun ne kadar....... olduğu yolunda çıkarımlarda da bulunurlar." Yukarıdaki boşluğu en doğru tamamlayan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : E) önemli

#10. Ortaçağın en önemli ruhani ve siyasal temsil kurumu kilisenin otoritesi ile kralın dünyevi otoritesi arasındaki çatışmada kilise siyasal otorite alanını terk etmiştir. Kilise ruhani alanda, kral ise siyasal alanda otoritesini karşı tarafa kabul ettirmiştir. Böylece din ve ibadet siyasal /kamusal alandan ayrılarak aşağıdaki hangi alana ait işlerden sayılmaya başlamıştır?

Cevap : A) Özel yaşam


#11. "Kâr amacıyla finanse edilen kitle iletişim sisteminin toplumun yönetici sınıfı tarafından işletildiğini ve bu nedenden dolayı da toplumun sosyoekonomik yapısını ciddi olarak sorgulamasının beklenemeyeceğini belirtir. Kitle iletişim araçlarının yönetici sınıfın bakış açısını izleyicilere yumuşak bir şekilde ama kesin olarak kabul ettirdiğini ileri sürer." Yukarıdaki yaklaşım aşağıdakilerden hangisi tarafından dillendirilmiştir?

Cevap : E) Qualter

#12. "Eşitlik ne kadar çok ise, kamuoyunun baskısı da o kadar büyük olur. Büyük bir eşitliğin hakim olduğu koşullarda, birey çoğunluğun kanaatlerine uymak zorundadır, çünkü insanın daha iyi yargılara sahip olmasını sağlayan ipuçları, örneğin hiyerarşik prensipler eksiktir." yorumu kamuoyu-bütünleşme araştırmalarında kime atfen yapılır?

Cevap : D) Tocqueville

#13. "Dinamik, örgütlü bir azınlığın oyu, çoğu zaman pasif, örgütsüz bir çoğunluğun oyundan daha önemlidir." tanımı "oy"un aşağıdaki hangi özelligini betimlemektedir?

Cevap : B) “Oyun yoğunluğu

#14. Aşağıdakilerden hangisi Habermas'ın betimlediği "burjuva kamusal alan" sınırları içerisinde yer alır?

Cevap : E) Edebi kamu

#15. Suskunluk sarmalı teorisinin seçim araştırmalarının yayınlanması durumunda yaratacağı etkiler, en çok aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

Cevap : C) Bandwagon


#16. Aşağıdakilerden hangisi, medyanın haber üretme teknikleri arasında yer almaz?

Cevap : B) Asparagas

#17. Demokratik kuramın aksine basının, hükümetin vatandaşlarını kontrol etmesinin (korku aracılığıyla) bir aracı durumuna da getirilebileceğini New York'ta yaşlılara yönelik suç dalgasını incelemeleriyle ortaya koyan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : D) Fishman

#18. "Kitle iletişim araçlarının kendi önem sırasına göre verdiği haberler zaman içinde okuyucular tarafından da benzer bir şekilde önemli olarak algılanmaktadır. Başka bir deyişle kitle iletişim araçları bir konuya veya olaya ne kadar çok önem verirse (medya gündemi), izleyicilerin de o konu veya olaya o kadar çok önem vereceklerini ileri sürer (kamu gündemi)." Yukarıdaki aktarım aşağıdaki kuramlardan hangisini tanımlamaktadır?

Cevap : E) Gündem belirleme

#19. Habermas, 17. ve 18. yüzyılda ortaya çıkan sınıfın kamuoyunun oluşturduğu platformu aşağıdakilerden hangisi ile tanımlar?

Cevap : D) Burjuva kamusal alanı

#20. Roma'daki sınıfsal yapı içerisinde toplumun en üst katmanını oluşturan mülk sahibi özgür yurttaşların Atina'da Agora'lara karşılık gelen tartışma alanlarına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Forum


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kamuoyu Araştırmaları 2022-2023 Final Soruları

1. “Kitle iletişim araçlarının kendi önem sırasına göre verdiği haberler zaman içinde okuyucular tarafından da benzer bir şekilde önemli olarak algılanmaktadır. Başka bir deyişle kitle iletişim araçları bir konuya veya olaya ne kadar çok önem verirse (medya gündemi), izleyicilerin de o konu veya olaya o kadar çok önem vereceklerini ileri sürer (kamu gündemi).”
Yukarıdaki aktarım aşağıdaki kuramlardan hangisini tanımlamaktadır?

A) Hipodermik iğne
B) Suskunluk sarmalı
C) Değerler teorisi
D) Kullanışlar ve doyum
E) Gündem belirleme

Cevap : E) Gündem belirleme

2. Aşağıdakilerden hangisi Habermas’ın betimlediği “burjuva kamusal alan” sınırları içerisinde yer alır?

A) Devlet
B) Ekonomik üretim
C) Sivil toplum
D) Çekirdek aile
E) Edebi kamu

Cevap : E) Edebi kamu

3. “Kişinin başından geçmemiş bir olay hakkında sahip olabileceği tek duygu, söz konusu olayın zihninizdeki imajının yarattığı duygudur.” diyen Lippmann, imajın kaynağı olarak aşağıdakilerden hangisini betimlemektedir?

A) Medya
B) Kanaat önderleri
C) Yerel yöneticiler
D) Eşik bekçileri
E) Politikacılar

Cevap : A) Medya

4. Suskunluk sarmalı teorisinin seçim araştırmalarının yayınlanması durumunda yaratacağı etkiler, en çok aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?

A) Bumerang
B) Yenilmişlik ve kamçılanma
C) Bandwagon
D) Oy kullanmama
E) Toparlanma

Cevap : C) Bandwagon

5. “Kâr amacıyla finanse edilen kitle iletişim sisteminin toplumun yönetici sınıfı tarafından işletildiğini ve bu nedenden dolayı da toplumun sosyoekonomik yapısını ciddi olarak sorgulamasının beklenemeyeceğini belirtir. Kitle iletişim araçlarının yönetici sınıfın bakış açısını izleyicilere yumuşak bir şekilde ama kesin olarak kabul ettirdiğini ileri sürer.”
Yukarıdaki yaklaşım aşağıdakilerden hangisi tarafından dillendirilmiştir?

A) Chomsky
B) Hirschmann
C) McCombs
D) Lippmann
E) Qualter

Cevap : E) Qualter

6. “Kargaların ortak yön belirlemedeki uğraşları, hepsinin ortak tek bir ses olarak ötümüyle sonuçlanır. Böylece kargalar hep birlikte ya ormana ya da tarlalara doğru uçarlar. O zaman sürü belli bir eylemde bulunmaya, yiyecek aramaya ya da uyuyacak bir yer bulmaya hazır demektir.
Sürüye ortak bir ruh hali ya da ortak bir duyguya benzer bir şey hakim olur.”
Yukarıda dile getirilen yorumların sonuç cümlesi aşağıdaki gibidir:
“Karga sürüsü referanduma dayalı bir Cumhuriyettir!”
Bu konuda çalışmalarıyla bilinen bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Marshall McLuhan
B) Erik Zimen
C) Konrad Lorenz
D) Walter Lippmann
E) Adolph Murie

Cevap : C) Konrad Lorenz

7. “Eşitlik ne kadar çok ise, kamuoyunun baskısı da o kadar büyük olur. Büyük bir eşitliğin hakim olduğu koşullarda, birey çoğunluğun kanaatlerine uymak zorundadır, çünkü insanın daha iyi yargılara sahip olmasını sağlayan ipuçları, örneğin hiyerarşik prensipler eksiktir.” yorumu kamuoyu-bütünleşme araştırmalarında kime atfen yapılır?

A) Weber
B) Machiavelli
C) Aristo
D) Tocqueville
E) Durkheim

Cevap : D) Tocqueville

8. Demokratik kuramın aksine basının, hükümetin vatandaşlarını kontrol etmesinin (korku aracılığıyla) bir aracı durumuna da getirilebileceğini New York’ta yaşlılara yönelik suç dalgasını incelemeleriyle ortaya koyan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fisher
B) Lasswell
C) Mayer
D) Fishman
E) Lippmann

Cevap : D) Fishman

9. Kamuoyunun oluşum aşamalarını;
1. Kitle davranışı dönemi
2. Kamusal tartışmalar ve çelişkiler dönemi
3. Kurumsallaşmış karar verme aşaması olarak yorumlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Elisabeth Noelle-Neumann
B) E. Jakson Baur
C) Erich Fromm
D) Walter Benjamin
E) Rafael Påerez Taylor

Cevap : B) E. Jakson Baur

10. Habermas, 17. ve 18. yüzyılda ortaya çıkan sınıfın kamuoyunun oluşturduğu platformu aşağıdakilerden hangisi ile tanımlar?

A) Devlet erki
B) Ekonomik platform
C) Özel platform
D) Burjuva kamusal alanı
E) Proletarya diktatörlüğü

Cevap : D) Burjuva kamusal alanı

11. “Dinamik, örgütlü bir azınlığın oyu, çoğu zaman pasif, örgütsüz bir çoğunluğun oyundan daha önemlidir.” tanımı “oy”un aşağıdaki hangi özelligini betimlemektedir?

A) “Oy”un esnekliği
B) “Oyun yoğunluğu
C) “Oyun kitlesi
D) “Oyun genişliği
E) “Oy”un konusu

Cevap : B) “Oyun yoğunluğu

12. Antik Yunan’da hane içi ya da ev aşağıdaki hangi alanla tanımlanır?

A) Publica
B) Legalis
C) Oikos
D) Populus
E) Sui uris

Cevap : C) Oikos

Antik Yunan’da hane içi veya ev, “C) Oikos” ile tanımlanırdı. Oikos, ailenin yaşadığı ev veya aile birimi anlamına gelirdi ve Antik Yunan toplumunda önemli bir yapı taşıydı.

13. Roma’daki sınıfsal yapı içerisinde toplumun en üst katmanını oluşturan mülk sahibi özgür yurttaşların Atina’da Agora’lara karşılık gelen tartışma alanlarına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

A) Forum
B) Appellare
C) Sermonis
D) Massa
E) Discrimine

Cevap : A) Forum

14. – Hangi haberlerin ele alınacağına ve hangilerinin görmezden gelineceğine karar verirler.
– Gelen tüm bu haberlerin her birinin “değerini” belirlerler.
– Kitle iletişim araçlarındaki yer ve zaman sınırlılığından dolayı hangi haberlerin yayınlanacağına ilişkin tercihler yapılmak zorundadır.
Yukarıda belirtilen kararlar, gazete ve televizyon kuruluşlarında aşağıdakilerden hangisi tarafından verilir?

A) Redaktörler
B) Sayfa sekreterleri
C) Haber eleyiciler
D) Medya kuruluşunun sahibi
E) Görsel yönetmenler

Cevap : C) Haber eleyiciler

15. “Gündem belirleme yaklaşımının iddiasına göre İzleyiciler, kitle iletişim araçlarında yer alan haberlerden sadece bazı gerçekleri öğrenmekle kalmazlar. Üstelik, kitle iletişim aracının bir soruna veya konuya ayırdığı yerin konumu veya zamanın miktarı ile o sorunun veya konunun ne kadar……. olduğu yolunda çıkarımlarda da bulunurlar.”
Yukarıdaki boşluğu en doğru tamamlayan sözcük aşağıdakilerden hangisidir?

A) grift
B) tartışmalı
C) sıradan
D) hafif
E) önemli

Cevap : E) önemli

16. Önemli bir bütünleşme mekanizmasıdır. Bir toplumun birliğini, hiyerarşiyle ya da hiyerarşisiz koruyup korumadığı, yani saç kesimi, ayakkabı, giysi ya da sakalla sınıf farkının gösterilmesi ya da tersine -Amerikan toplumunda olduğu gibi. sınıf farkı, olmadığı görüntüsünün yaratılmaya çalışılması hiç önemli değildir. Toplumda insanlar arasındaki sınıf farkını vurgulayan bir unsurdur.
Yukanda bahsedilen unsur aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sanat
B) Moda
C) Magazin
D) Eğlence
E) Eğitim

Cevap : B) Moda

Bu açıklama moda ile ilgilidir, yani “B) Moda”. Moda, bir toplum içindeki insanların giyim tarzları, saç kesimi ve benzeri unsurlarla kendilerini ifade etmeleri ve aynı zamanda toplumsal sınıf farklarını vurgulama veya gizleme aracı olabilir. Moda, bir toplumun sosyal yapılarına, değerlerine ve bireylerin kimliklerine dayalı olarak çeşitli katmanlarını ortaya çıkarabilir veya örtebilir.

17. Brosius ve Kepplinger, gündem belirlemenin yönünü ortaya koyabilmek için medya ve kamu gündemlerine ait aynı verilere gündemler arası ve uzun zamanlı analiz uyguladılar. Araştırma, medya ve kamu gündemlerinde yer alan 16 konu arasındaki nedensel etkinin yönünü açıklamayı amaçlıyordu.
Yukarıdaki araştırmalar aşağıdaki ülkelerden hangisinde gerçekleştirilmiştir?

A) ABD
B) Fransa
C) Israil
D) Almanya
E) Rusya

Cevap : D) Almanya

18. Ortaçağın en önemli ruhani ve siyasal temsil kurumu kilisenin otoritesi ile kralın dünyevi otoritesi arasındaki çatışmada kilise siyasal otorite alanını terk etmiştir. Kilise ruhani alanda, kral ise siyasal alanda otoritesini karşı tarafa kabul ettirmiştir. Böylece din ve ibadet siyasal /kamusal alandan ayrılarak aşağıdaki hangi alana ait işlerden sayılmaya başlamıştır?

A) Özel yaşam
B) Hukuki alan
C) İdari alan
D) Politik alan
E) İktisadi alan

Cevap : A) Özel yaşam

19. Aşağıdakilerden hangisi, medyanın haber üretme teknikleri arasında yer almaz?

A) Haberi ilginç hale getirmek
B) Asparagas
C) Önemli gibi göstermek
D) Abartma
E) Ayrıntıları ele almak

Cevap : B) Asparagas

20. “Halk azınlığın fikirlerini daha az duyar; dolayısıyla onları bir arada tutan şey azınlığın daha az konuşmasıdır. Bu durum ise, azınlığın daha uzağa çekilmesine neden olur ve sonuç olarak gözden kaybolurlar.”
Yukarıdaki yorum aşağıdaki hangi yaklaşıma atfedilebilir?

A) Suskunluk Sarmalı
B) Bağımsızlık Modeli
C) Gündem Belirleme Kuramı
D) Eleştirel Yaklaşım
E) Kültürel Bütünleşme

Cevap : A) Suskunluk Sarmalı

Bu yorum, “A) Suskunluk Sarmalı” yaklaşımına atfedilebilir. Suskunluk sarmalı teorisi, azınlık görüşlerinin sesinin duyulmaması veya az duyulması durumunda, azınlık üyelerinin daha az konuşma eğiliminde olacağını ve bu durumun azınlığın daha da izole olmasına ve gözden kaybolmasına yol açabileceğini öne sürer. Bu teori, insanların çoğunluğun görüşlerine uymak için kendi fikirlerini ifade etmekten kaçınmaları durumunu açıklamaktadır.

Kamuoyu Araştırmaları

Kamuoyu Araştırmaları 2022-2023 Final Soruları

Marka İletişimi

Kamuoyu Araştırmaları 2022-2023 Final Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!