Çevre Sağlığı Ünite-3
Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı
#1. “Hayatta kalmak için ihtiyaç duyulan minimum su miktarı, ılıman iklimlerde kişi başına günde yaklaşık kaç litredir?
Cevap : C) 2
Hayatta kalmak için ihtiyaç duyulan minimum su miktarı, ılıman iklimlerde kişi başına günde 2 litre içme suyu gerekirken, sıcak iklimlerde elle çalışma yapmak zorunda olan insanlar için bu miktar 4,5 litre olarak bilinmektedir. Bu miktarlar sağlığın devam edebilmesi için hayati bir öneme sahiptir.
#2. Aşağıdakilerden hangisi “suyun yutulmasından kaynaklanan” hastalıklardan biri değildir?
Cevap : D) Tifüs
Aşağıdakilerden “suyun yutulmasından kaynaklanan” hastalıklardan biri olmayan D) Tifüs’dür. Tifüs, genellikle bitler, pireler veya keneler gibi vektörler aracılığıyla bulaşan ve Rickettsia bakterileri tarafından neden olan bir hastalıktır. Kolera, tifo, basiller dizanteri ve amipli dizanteri gibi diğer hastalıklar ise genellikle kontamine suyun tüketilmesiyle bulaşır.
#3. Serbest klor kalıntısı miktarını belirlemek için hangi kimyasal kullanılmaktadır?
Cevap : E) Ortolidin-arsenit
Serbest klor kalıntısı miktarını belirlemek için kullanılan kimyasal E) Ortolidin-arsenit’tir. Ortolidin-arsenit, su örneklerinde serbest klorun (yani su içerisinde aktif olarak mikroorganizmaları öldürmeye devam eden klorun) miktarını ölçmek için kullanılan bir reaktiftir. Bu yöntem, suyun dezenfeksiyon düzeyini anlamak için önemli bir araçtır.
#4. Küresel olarak erişilebilir yenilenebilir tatlı suyun yaklaşık % (yüzde) kaçı endüstri ve belediyeler tarafından kullanılmaktadır?
Cevap : C) 30
#5. Bakterilerle yeniden kontaminasyonu önlemek için artık klor miktarı (mg/l) hangi aralıkta olmalıdır?
Cevap : D) 0,2-0,5
Ortolidin reaktifi klor içeren suya eklendiğinde yeşilimsi sarı bir renk görünecektir. Rengin yoğunluğu, sudaki mevcut serbest artık klor miktarını belirlemek için bir tabloya göre ölçülür. Bakterilerle yeniden kontaminasyonu önlemek için artık klor miktarının 0,2–0,5 mg / l aralığında olması gerekir. OTA testi, özel bir test kiti gerektirir. Gerekirse, bu bölge çevre sağlığı ofisinizden temin edilmelidir.
Öğrenci Dostu Öğrenme Yönetim Sistemi Lolonolo, bol bol test yapmayı önerir.
#6. Su ile ilgili sağlık sorunlarının büyük çoğunluğu hangi kontaminasyon sonucu oluşmaktadır?
Cevap : E) Biyolojik
Su ile ilgili sağlık sorunlarının büyük çoğunluğu E) Biyolojik kontaminasyon sonucu oluşmaktadır. Biyolojik kontaminasyon, su kaynaklarının patojen bakteriler, virüsler, parazitler ve diğer mikroorganizmalar tarafından kirletilmesini ifade eder. Bu tür kontaminasyonlar, çoğu su kaynaklı hastalığın ana nedenidir ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli halk sağlığı sorunlarına yol açar.
#7. Aşağıdakilerden hangisi “yaşam döngülerinin bir kısmını suda geçiren parazitlerden kaynaklanan” hastalıklardan biridir?
Cevap : B) Schistosomiasis
“Yaşam döngülerinin bir kısmını suda geçiren parazitlerden kaynaklanan” hastalıklardan biri B) Schistosomiasis’tir. Schistosomiasis, suya bağlı parazitlerin neden olduğu bir hastalıktır. Bu parazitler, enfekte olmuş tatlı su kaynaklarında bulunan ve insanların derisine nüfuz ederek bulaşan sümüklü böcekler tarafından taşınır. Hastalık, özellikle yüzme, balık tutma veya su toplama gibi aktiviteler sırasında insanlarla doğrudan temas edebilir.
#8. Aşağıdakilerden hangisi kullanım noktasında klorlamanın faydaları arasında yer almaz?
Cevap : A) Organik ve belirli inorganik bileşiklerle kirlenmiş suda daha düşük etkinlik
Kullanım noktasında klorlamanın faydaları arasında yer almayan seçenek A) Organik ve belirli inorganik bileşiklerle kirlenmiş suda daha düşük etkinliktir. Bu seçenek, aslında klorlamanın sınırlılıklarından birini ifade eder çünkü klor, bu tür kirleticilerle kirlenmiş sulara uygulandığında daha az etkilidir. Diğer seçenekler ise klorlamanın genel olarak bakteri ve virüslerin kontrolü, yeniden kirlenmeyi önleme, kullanım kolaylığı ve düşük maliyet gibi faydalarını vurgular.
#9. Aşağıdakilerden hangisi “su kıtlığı hastalıkları olarak” adlandırılan hastalıklardan biridir?
Cevap : A) Bit
Suyun yokluğundan kaynaklanan hastalıklar, kötü kişisel hijyen ve kirli suyla cilt ve göz temasından kaynaklanır. Bazen yeterli kişisel yıkama için yeterli su olmadığında ortaya çıktıkları için su kıtlığı hastalıkları olarak da bilinirler. Uyuz, trahom, tifüs ve diğer pire, bit ve kene kaynaklı hastalıkları içerir.
SONUÇ
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Ders : Çevre Sağlığı
Ünite 3 : Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı
1. Sınıf Bahar Dönemi
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Ders : Çevre Sağlığı
Ünite 3 : Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı
1. Sınıf Bahar Dönemi
HD Quiz powered by harmonic design
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef) Açık Öğretim Fakültesi Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Ders : Çevre Sağlığı Ünite 3 : Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı 1. Sınıf Bahar Dönemi |
---|
Çevre Sağlığı Ünite-3 : Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı
@lolonolo_com |
Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı
Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı |
Küresel Su Kirliliği ve İnsan Sağlığı