auzefSosyal Psikolojiye Giriş-2sosyoloji

Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Final Deneme Sınavı -5

Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Final Deneme Sınavı -5

#1. .........’e/a göre ........ mekânın merkeziliği ile ayırt ediciliğinin bir fonksiyonu olarak oluşur. Yukarıdaki boşluklara gelmesi gereken ifadeler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Cevap : D) Stanley Milgram – kentsel imaj

#2. Aşağıdakilerden hangisi hayvani insanlıktan çıkarma örneğidir?

Cevap : C) İsrail ordusu çalışanlarının Gazze halkını insansı hayvanlara benzetmesi.

Bu ifade, hayvani insanlıktan çıkarma örneğidir. İnsan gruplarını hayvanlara benzetmek, onların insanlık dışı muameleye maruz kalmasını meşrulaştırabilir ve bu grupların değersizleştirilmesine yol açabilir. Bu tür söylemler, hedef alınan grubun insani değer ve haklarının göz ardı edilmesine neden olabilir.

#3. Aşağıda ünlü bir iklim aktivisti ile yapılan röportajdan küçük bir kesit yer almaktadır Muhabir: ‘Pek çok bilimsel otorite hayvancılık sektörünün ormansızlaşma, biyoçeşitlilik kaybı, sera gazı emisyonu, hava/toprak/su kirliliği veya iklim değişikliği gibi sorunlara neden olduğuna işaret etmektedir. Öyle ki günümüzde bu sektör iklim değişikliğin oluşumunda önde gelen üçüncü ana sebep olarak gösterilmekte. Bu durumda bir çevre aktivisti olarak hayvansal ürünleri tüketmenize dair neler söylemek istersiniz?’ Aktivist: ‘Hayvansal ürünleri bireysel olarak hayatımdan çıkarmamın çevreye büyük bir etki yaratacağını  düşünmüyorum. Benim et yememem ya da bir bardak süt içmemem neyi değiştirebilir ki? Bence asıl sorumlular büyük açgözlü şirketler ve tek amacı kar olan hayvancılık endüstrisi. Politika yapıcıların bu yapıların çevre dostu olmalarını sağlayacak bazı düzenlemeler getirmesi gerekiyor. ‘ İklim aktivistinin hayvansal ürün tüketimine dair vermiş olduğu bu yanıt aşağıdaki ahlaki uzaklaşma mekanizmalarından hangisine örnektir?

Cevap : A) Sorumluluğu üstlenmeme

Aktivist, hayvansal ürünleri tüketmemesinin çevreye büyük bir etki yaratmayacağını ve asıl sorumluların büyük şirketler ve politika yapıcılar olduğunu belirterek, bireysel sorumluluğunu üstlenmemektedir. Bu yaklaşım, sorumluluğu üstlenmeme mekanizmasına örnek teşkil eder.

#4. Hangisi Carlo ve Randall’ın sınıfladığı yardım davranışı türlerinden değildir?

Cevap : E) Bireysel Yardım Davranışı

#5. Aşağıdakilerden hangisi çevre dostu davranışlar arasında sayılmaz?

Cevap : D) Fosil yakıt tüketimini artırmak

Fosil yakıt tüketimini artırmak, çevre dostu bir davranış değildir çünkü fosil yakıtlar, çevreye zararlı emisyonlar yayarak hava kirliliği ve iklim değişikliğine katkıda bulunur. Diğer seçenekler çevre dostu davranışlar arasında sayılır.

#6. Aşağıdakilerden hangisi Hall’ın mesafe türleri arasında yer almaz?

Cevap : D) Alansal mesafe

Edward T. Hall’ın tanımladığı mesafe türleri şunlardır:
-Mahrem mesafe (Intimate distance)
-Kişisel mesafe (Personal distance)
-Sosyal mesafe (Social distance)
-Kamusal mesafe (Public distance)
“Alansal mesafe” Hall’ın mesafe türleri arasında yer almaz.

#7. İnsanların “Ben yardım edersem ihtiyacım olduğunda bir başkası da bana yardım edecektir” önermesiyle yardım davranışı göstermesi hangi kuramı akla getirmektedir?

Cevap : E) Karşılıklılık Kuramı

İnsanların “Ben yardım edersem ihtiyacım olduğunda bir başkası da bana yardım edecektir” şeklinde düşünerek yardım davranışı göstermesi, E) Karşılıklılık Kuramı ile ilişkilendirilebilir. Karşılıklılık Kuramı, insanların başkalarına yardım etme nedenlerinden birinin, bu davranışın gelecekte kendilerine karşı benzer bir yardım davranışının gerçekleşmesi beklentisi olduğunu öne sürer. Bu kuram, sosyal ilişkilerde karşılıklı fayda sağlama ve destek alışverişinin önemini vurgular.

#8. Sağlık davranışı ile ilişkili olan aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : B) Sağlık davranışı nötr olmayan, olumlu bir davranış biçimini ifade etmektedir.

#9. Çevre psikolojisi ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : E) Çevre psikolojisinin ülkemizdeki erken dönem örnekleri 2000li yıllara rastlamaktadır.

Bu ifade yanlıştır çünkü çevre psikolojisi, Türkiye’de ve dünyada 1960’lı yıllardan itibaren gelişmeye başlamıştır. Dolayısıyla, Türkiye’deki erken dönem örnekleri 2000’li yıllardan daha önceye, 20. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır.

#10. “Ben yardım sever biriyimdir öyleyse insanlara yardım etmeliyim” diye düşünen bir bireyin yardım davranışının ortaya çıkıp çıkmayacağını belirleyen faktörlerden hangisini değerlendirdiğini söyleyebiliriz?

Cevap : E) İçsel Beklentiler

“Ben yardım sever biriyimdir öyleyse insanlara yardım etmeliyim” diyen bir bireyin düşüncesi, kişisel değerler ve öz-kavram ile ilişkilidir. Bu tür bir ifade, bir bireyin kendini nasıl gördüğü ve bu öz-kavramın davranışlarına nasıl yansıdığı ile ilgilidir. Bu bağlamda, söz konusu düşünce tarzı, E) İçsel Beklentiler kategorisine girer. İçsel beklentiler, bireyin kendine yönelik inançları ve beklentileri olarak tanımlanabilir ve bu, kişinin kendi değerlerine ve kendine dair algılarına dayalı olarak yardım etme motivasyonunu içerir. Bu durumda, birey kendini yardımsever olarak tanımladığı için bu kimliğe uygun davranışları sergileme eğilimi gösterebilir.

#11. Uluslararası alanyazında ‘hastalık’ kavramını açıklayan üç farklı ifade yer aldığı bilinmektedir (hastalık=disease, hasta olma= illness, rahatsızlık=sickness). ‘Hastalığın fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri ile profesyoneller tarafından nispeten nesnel bir şekilde gözlemlenebilir, incelenebilir ve ölçülebilir olması hali ‘.......’; kaygı, korku ve acı ile ilişkilenen ve daha çok öznel bir iç tanılama hali ‘.......’; beklentilere, geleneklere, politikalara, sosyal normlara ve rollere göre toplumla ilişkilenmesi boyutu ise ‘......’ olarak açıklanmaktadır.’ cümlesinde boşluklara sırası ile hangileri gelmelidir?

Cevap : B) Hastalık, hasta olma, rahatsızlık

#12. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : D) Mahremiyet tek boyutlu bir deneyimdir.

Bu ifade yanlıştır çünkü mahremiyet çok boyutlu bir deneyimdir. Mahremiyetin fiziksel, psikolojik, sosyal ve bilgisel gibi çeşitli boyutları bulunmaktadır. Bu boyutlar, bireyin farklı durumlarda ve bağlamlarda mahremiyet ihtiyacını karşılamasını sağlar.

#13. İnsanların bir diğer canlının ihtiyaçlarını gidermek amacını taşıyan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Yardım Etme Davranışı

İnsanların bir diğer canlının ihtiyaçlarını gidermek amacını taşıyan kavram A) Yardım Etme Davranışı olarak tanımlanır. Yardım etme davranışı, bir bireyin başka bir kişiye ya da canlıya fayda sağlamak amacıyla bilinçli olarak eylemde bulunmasını ifade eder. Bu kavram, altruizm ile yakından ilişkilidir ve bireyin başkalarına yardım etme motivasyonu üzerine yoğunlaşır.

#14. Sosyal kimlik kuramı üzerinden, bir grup ile özdeşleşim ve gruba aidiyetin iyi oluş açısından koruyucu bir yere sahip olduğunu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : A) Sosyal şifa/kür

“Sosyal şifa/kür” kavramı, bireylerin sosyal gruplarla olan özdeşleşimlerinin ve bu gruplara olan aidiyet duygularının, onların psikolojik ve fiziksel sağlığı üzerinde koruyucu etkilerinin olduğunu ifade eder. Bu kavram, sosyal kimlik kuramı çerçevesinde, sosyal bağların ve aidiyet duygusunun bireylerin iyi oluşunu nasıl desteklediğini açıklar.

#15. İnsanların hayvanları hem severken hem de onları yemeleri kimi zaman bilişsel bir çelişki meydana getirir. Et paradoksu olarak isimlendirilen bu çelişkili durumu çözmek için insanların aşağıdaki stratejilerden hangisini geliştirmesi beklenmez?

Cevap : B) Dış grupları insanlıktan çıkarmak

Et paradoksu, hayvanları sevip korumak isteyen insanların aynı zamanda onları yemelerini açıklayan çelişkili bir durumdur. Bu çelişkiyi çözmek için insanlar genellikle şu stratejileri geliştirirler:
-Et yemeyi bırakmak (A)
-Hayvanları bilinçsizleştirmek ve düşük düzeyde ahlaki statü atfetmek (C)
-İnsan-hayvan benzerliğini en aza indirmek (D)
-Vegan gruplara yönelik olumsuz tutumlar geliştirmek (E)
Ancak, dış grupları insanlıktan çıkarmak (B) et paradoksuyla doğrudan ilgili bir strateji değildir. Bu strateji daha çok, insanlar arasındaki sosyal önyargılar ve ayrımcılık bağlamında kullanılır.

#16. Allport’a göre bazı grupları değersizleştiren ve bu gruplar hakkında olumsuz tutumlar geliştiren bireylerin bu yaklaşımlarını diğer grupları da içine alacak şekilde genişletmesi beklenen bir eğilimdir. Örneğin hayvanlara sosyal yaşam içinde reva görülen aşağı statüyü normal, doğal ve gerekli olarak meşrulaştıran bir kimse büyük olasılıkla erkek egemenliği, göçmen karşıtlığını ya da heteroseksüelliğin üstünlüğünü de normal, doğal ve gerekli olarak meşrulaştırmaktadır. Allport tarafından, ‘bir gruba yönelik olumsuz tutumların görünüşte ilgisiz olan diğer gruplara taşıma eğilimi’ olarak kavramsallaştırılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : C) Genelleştirilmiş önyargı

Allport’un genelleştirilmiş önyargı kavramı, bir gruba yönelik olumsuz tutumların diğer, görünüşte ilgisiz gruplara da taşınması eğilimini açıklar. Bu, bireylerin belirli bir grubu değersizleştirdiklerinde, benzer olumsuz tutumları ve önyargıları diğer gruplara da genişletebilecekleri anlamına gelir.

#17. Aşağıdaki durumlardan hangisi insan merkezli tür ayrımcılığına örnektir?

Cevap : D) Bazı kültürlerde köpek, yunus veya kurbağaların insanların karınlarının doğurulması adına öldürülmesi.

#18. Aşağıdakilerden hangisi hasta olduğunu düşünen bir kişi tarafından iyileşmek amacıyla faaliyete konan eylemleri ifade etmektedir?

Cevap : C) Hastalık rolü davranışı

#19. Aşağıdakilerden hangisi sağlık eğitiminde yer verilebilecek konular arasında yer alamaz?

Cevap : E) Felsefik düşünce

Felsefi düşünce, sağlık eğitimi kapsamında yer alması beklenmeyen bir konudur. Sağlık eğitiminde genellikle su ve gıda güvenliği, üreme sağlığı ve cinsel sağlık, hijyen ve bulaşıcı hastalıklar gibi doğrudan sağlıkla ilgili ve sağlık davranışlarını etkileyen konulara odaklanılır. Felsefi düşünce, genel eğitim ve düşünsel gelişim için önemli bir konu olsa da, sağlık eğitiminin doğrudan odaklanmadığı bir alandır.

#20. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Cevap : B) Yaş düştükçe yardım davranışının miktarı ve sıklığı azalır

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölümler : Felsefe Lisans, Sosyoloji Lisans
Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Final Deneme Sınavı -5
Dönem: Bahar Dönemi

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölümler : Felsefe Lisans, Sosyoloji Lisans
Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Final Deneme Sınavı -5
Dönem: Bahar Dönemi

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Final Deneme Sınavı -5

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (Auzef)
Açık Öğretim Fakültesi
Bölümler : Felsefe Lisans, Sosyoloji Lisans
Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Final Deneme Sınavı -5
Dönem: Bahar Dönemi

Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Final Deneme Sınavı -5

Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Ünite-5

1- Piaget’nin ahlaka yaklaşımında aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

A) Ahlak gerçeklik- ahlakın otoriteye bağlılıkla ilişkilendiği dönemdir
B) Ahlaki gerçeklik dönemi- dışa bağımlı ahlak söz konusudur.
C) Ahlaki gerçeklik dönemi – niyetler dikkate alınır
D) Ahlaki özerklik dönemi – kurallar esnektir.
E) Ahlaki özerklik dönemi – karşılıklılık önemlidir.

Cevap : C) Ahlaki gerçeklik dönemi – niyetler dikkate alınır

2- “Ne olursa olsun, insan hayatı her şeyden önemlidir.” diye düşünen bir birey, Kohlberg’in Bilişsel Gelişimsel Ahlak Kuramına göre hangi basamaktadır?

A) Cezalandırma ve itaat basamağı
B) Bireysel hedefler ve değiş tokuş basamağı
C) Yararlılık basamağı
D) Sosyal sistem ve vicdanın korunması basamağı
E) Evrensel etik ilkeleri basamağı

Cevap : E) Evrensel etik ilkeleri basamağı

“Ne olursa olsun, insan hayatı her şeyden önemlidir.” diye düşünen bir birey, Kohlberg’in Bilişsel Gelişimsel Ahlak Kuramına göre aşağıdaki basamaklardan hangisinde yer alır?
E) Evrensel etik ilkeleri basamağı
Bu basamak, ahlaki kararların evrensel etik ilkeler ve insan haklarına dayandığı, vicdan ve adalet duygusunun ön planda olduğu en üst düzey ahlaki gelişim seviyesidir. Bu basamaktaki bireyler, evrensel prensipleri kişisel çıkarlar ve sosyal kurallardan üstün tutarlar.

3- Gilligan, neyi iddia ederek Kohlberg’i eleştirmektedir?

A) Kohlberg’in kadın ve erkek ahlakını, sosyal alan ve ahlaki alan üzerinden ayırdığını söyleyerek
B) Kohlberg’in her basamakta kadınları daha geri seviyede bulduğunu iddia ederek
C) Her iki cinsiyet için de evrensel bir ahlak olmadığını söylerek
D) Kohlberg’in kadınları üçüncü basamağa yerleştirdiğini iddia ederek
E) Kohlberg’in kuramında kadınlara hiç yer vermediğini iddia ederek

Cevap : D) Kohlberg’in kadınları üçüncü basamağa yerleştirdiğini iddia ederek

4- Rest ve ekibinin yaklaşımına göre ahlakın bileşenleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) duyarlılık
B) karakter
C) muhakeme
D) inanç
E) motivasyon

Cevap : D) inanç

James Rest ve ekibinin ahlaki gelişim teorisine göre, ahlakın dört bileşeni şunlardır: ahlaki duyarlılık, ahlaki muhakeme, ahlaki motivasyon ve ahlaki karakter. Bu dört bileşen, bir kişinin ahlaki bir durumu tanıma, bu durumu değerlendirme, doğru eylemi seçme ve bu eylemi gerçekleştirme süreçlerini kapsar. “İnanç” ise bu bileşenler arasında yer almaz.

5- Yeni Kohlbergci Yaklaşım göre aşağıdaki anlatımlardan hangisi doğrudur?

A) Uzlaşım sonrası şeması 5 ve 6 basamaklara karşılık gelir. Bu şemada ideal toplum, adil dağılım, paylaşılan idealler söz konusudur
B) Normların korunması şeması, Kohlberg de 5. basamağa denk gelir.
C) Kişisel kazançlar şeması Kohlberg’in 4. basamağına denk gelir. Kişisel ilgi ve yakın ilişkileri kapsar.
D) Normların korunması şeması, toplumsal düzen ve yasalar ile ilgili değildir.
E) Uzlaşım sonrası şeması, 6 basamağa karşılık gelir ve normların korunması söz konusudur.

Cevap : A) Uzlaşım sonrası şeması 5 ve 6 basamaklara karşılık gelir. Bu şemada ideal toplum, adil dağılım, paylaşılan idealler söz konusudur

Yeni Kohlbergci Yaklaşımda, “Uzlaşım sonrası şeması” Kohlberg’in 5. ve 6. basamaklarına karşılık gelir ve bu şemada adil bir toplum ideali, paylaşılan idealler ve adil dağılım gibi kavramlar vurgulanır.

6- Turiel’in Alan Kuramı’na göre, aşağıdakilerden hangisi uzlaşımsal alan ile ahlaki alanların birbirinden ayrılmasıyla ilgili olarak doğrudur?

A) Ahlaki buyruklar, kültürlere göre değişebilir
B) Uzlaşımsal buyruklar, zamana göre değişmez.
C) Uzlaşımsal buyruklar otoriteye göre şekillenebilir
D) Ahlaki buyruklar, genellenemez
E) Ahlaki buyruklar kültüre göre değişebilir

Cevap : C) Uzlaşımsal buyruklar otoriteye göre şekillenebilir

Turiel’in Alan Kuramı’na göre, uzlaşımsal buyruklar, toplumsal normlar ve kurallar ile ilgilidir ve otorite figürleri veya toplum tarafından belirlenebilir ve şekillendirilebilir. Buna karşın, ahlaki buyruklar, evrensel etik ilkelerle ilgilidir ve genellikle kültürler arası değişmez, evrensel olarak kabul edilir.

7- Aşağıdaki seçenekler, Bandura’nın Ahlaki Kayıtsızlık/Uzaklaşma Kuramı’ndan olumlu etiketleme, ahlaki meşrulaştırma, sorumluluğun üstlenilmemesi ve mağduru suçlama mekanizmalarıyla eşleştirildiğinde hangi seçenek dışarıda kalır?

A) Eşini aldatan biri için küçük bir kaçamak yaptı demek.
B) Otel inşa etmek için orman yangını çıkaran bir şirket yöneticisinin diğer şirketlerin de bunu yaptığını düşünerek kendini rahatlatması.
C) Çocuğunu sigara içerken yakalayan bir babanın kendine zarar vermemeyi öğretmek gerekçesiyle çocuğunu döverek cezalandırması.
D) Vergi kaçıran bir kurumun devletin ağır vergiler koyduğunu söylemesi.
E) Eşini aldatan birinin eşinin ilgisizliğini sebep göstermesi.

Cevap : B) Otel inşa etmek için orman yangını çıkaran bir şirket yöneticisinin diğer şirketlerin de bunu yaptığını düşünerek kendini rahatlatması.

8- Shweder’in Üç Etik Kuramı hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Farklı kültürlerde farklı etik kodları daha baskın olabilir.
B) Batıda topluluk ve kutsallık etiği geri plana itilmiştir.
C) Kutsallık etiği bir dini görüşle bağlantılı olmak zorunda değildir.
D) Doğu toplumlarında özerklik etiğine rastlanmaz.
E) Özerklik etiği anlayışına, bireyciliğin bir ideal olduğu toplumlarda daha fazla rastlanır.

Cevap : D) Doğu toplumlarında özerklik etiğine rastlanmaz.

Bu ifade yanlıştır çünkü özerklik etiği, bireyin haklarına ve özgürlüklerine odaklanır ve bu etik anlayışı Doğu toplumlarında da bulunabilir, ancak Batı toplumlarında daha baskın olabilir. Shweder’in Üç Etik Kuramı’na göre, farklı toplumlarda özerklik, topluluk ve kutsallık etiklerinin çeşitli kombinasyonları ve öncelikleri olabilir. Bu nedenle, özerklik etiği Doğu toplumlarında tamamen yok sayılamaz.

9- Fiske’in ilişki modelleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Müşterek paylaşım düzeni
B) Otorite düzeni
C) Birlik modeli
D) Eşit ilişki modeli
E) Orana dayalı ilişki modeli

Cevap : C) Birlik modeli

Fiske’in ilişki modelleri dört tanedir ve şunlardır:
Müşterek paylaşım düzeni (Communal Sharing)
Otorite düzeni (Authority Ranking)
Eşit ilişki modeli (Equality Matching)
Orana dayalı ilişki modeli (Market Pricing)
“Birlik modeli” bu dört model arasında yer almaz.

10- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde evrimsel temelli iki kuram bir arada verilmiştir?

A) Shweder’in Üç Etik Kodu ve Fiske’in İlişki Modelleri Kuramı
B) Piaget’nin Bilişsel Gelişim Kuramı ve Kohlberg’in Bilişsel Gelişim Kuramı
C) Turiel’in Alan Kuramı ve Yeni Kohlbergci Yaklaşım
D) Haidt’ın Ahlaki Temeller Kuramı ve İşbirliği Olarak Ahlak Kuramı
E) Gilligan’ın ahlaka yaklaşımı ve Bandura’nın Ahlaki Kayıtsızlık Kuramı

Cevap : D) Haidt’ın Ahlaki Temeller Kuramı ve İşbirliği Olarak Ahlak Kuramı

Hem Haidt’ın Ahlaki Temeller Kuramı hem de İşbirliği Olarak Ahlak Kuramı, ahlakın evrimsel temellerini açıklamaya çalışan teorilerdir. Haidt’ın Ahlaki Temeller Kuramı, ahlaki yargıların evrimsel olarak gelişmiş beş temel üzerine kurulduğunu savunur. İşbirliği Olarak Ahlak Kuramı ise, ahlaki davranışların insanların evrimsel geçmişlerinde işbirliğini teşvik etmek için geliştiğini öne sürer.

Sosyal Psikolojiye Giriş-2

 

LOLONOLO ANDROID

LOLONOLO IOS

Sosyal Psikolojiye Giriş-2 Ünite-5

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!