Anadolu AöfBYA202U Dosyalama ArşivlemeTıbbi Dokümantasyon VE Icd Sistemleri

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

#1. Dosyalama sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Belgenin dosyalanabilirliği

Açıklama: Dosyalama sürecinin ilk aşaması, belgenin dosyalanabilirliğinin belirlenmesidir.

#2. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin dijitalleştirme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla izleyebilecekleri işlem adımlarından biri değildir?

Cevap: A) Dosyalama hatalarının azaltılması

Açıklama: Dijitalleştirme süreci, belgelerin dijital ortama aktarılması ve elektronik belge yönetiminin sağlanmasını içerir. Dosyalama hatalarının azaltılması doğrudan dijitalleştirme adımları arasında yer almaz, bu daha çok dijitalleştirmenin sonucunda elde edilen bir faydadır.

#3. “Anket çalışması” elektronik belge yönetiminin uygulanmasında izlenen aşağıdaki adımların hangisi kapsamında yer alır?

Cevap: C) Performans göstergelerini içeren olurluk incelemesi

#4. Sistemin mevcut yapıya neler katacağının değerlendirildiği EBYS geliştirme aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Olurluk incelemesi geliştirme

Açıklama: Olurluk incelemesi, sistemin mevcut yapıya neler katacağını ve nasıl entegre edileceğini değerlendirir.

#5. Örgüt faaliyetleri dahilinde ortaya çıkan belgelerin bir amaca hizmet etmesi için belirli standartlar içerisinde sistemli olarak saklanmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Dosyalama

Açıklama: Dosyalama, örgüt faaliyetleri dahilinde ortaya çıkan belgelerin bir amaca hizmet etmesi için belirli standartlar içerisinde sistemli olarak saklanmasını ifade eder.

#6. Antik Yunan’da toplumun yalnızca genel gereksinimleriyle ilişkili olarak değil, “bireyin kusursuzlaşması için gerekli” şeklide somutlaşan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Yazı

Açıklama: Antik Yunan’da yazı, toplumun yalnızca genel gereksinimleriyle ilişkili olarak değil, bireyin kusursuzlaşması için gerekli olarak somutlaşan bir kavramdır.

#7. “Dosyaların ve belgelerin yönetiminin tek bir yerden yapıldığı” dosyalama birimi örgütleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B) Merkezi örgütleme

Açıklama: Merkezi örgütleme, dosyaların ve belgelerin yönetiminin tek bir yerden yapıldığı dosyalama birimi örgütleme yöntemidir.

#8. Aşağıdakilerden hangisi toplam kalite yönetimi açısından bilgi ve belge merkezlerinde kalitenin sağlanmasına yönelik unsurlardan biri değildir?

Cevap: B) Hiyerarşiye yatırım yapılması

Açıklama: Toplam kalite yönetimi açısından bilgi ve belge merkezlerinde kalitenin sağlanmasına yönelik unsurlar arasında hiyerarşiye yatırım yapılması yer almaz. Kalite, kullanıcı memnuniyeti, standartlara uyum ve sürekli gelişme ile sağlanır.

#9. İşletmenin yapısını oluşturan ve faaliyetlerin düzenli bir biçimde yapılmasını gerekli kılan planların bir bütün olarak çalıştığı ilişkiler toplamına ne ad verilir?

Cevap: D) Organizasyon

Açıklama: Organizasyon, işletmenin yapısını oluşturan ve faaliyetlerin düzenli bir biçimde yapılmasını gerekli kılan planların bir bütün olarak çalıştığı ilişkiler toplamını ifade eder.

#10. Aşağıdakilerden hangisi iyi bir dosyalama sisteminde bulunması gereken özelliklerden biri değildir?

Cevap: A) Aktiflik

Açıklama: İyi bir dosyalama sisteminde aktiflik yerine basitlik, kullanışlılık, ekonomiklik ve tutarlılık gibi özellikler bulunmalıdır.

#11. Aşağıdakilerden hangisi kültürü oluşturan ögeler arasında yer almaz?

Cevap: E) Yapılar

Açıklama: Kültürü oluşturan ögeler arasında yapılar yer almaz; inançlar, değerler, normlar ve semboller kültürü oluşturan ögeler arasındadır.

#12. Aşağıdakilerden hangisi “geleneksel devlet” anlayışı özellikleri arasında yer alır?

Cevap: B) Eleman yardımı

Açıklama: Geleneksel devlet anlayışında, vatandaşların ihtiyaçlarının devlet çalışanları tarafından karşılanması ve hizmetlerin yüz yüze verilmesi önemlidir.

#13. İş görenlerin gereksinim duydukları ve işlerin yapılabilmesi için gerekli fiziksel etmenlerin belirlenip sağlanması aşaması aşağıdaki organizasyon süreçlerinden hangisi kapsamında ele alınır?

Cevap: B) Yer, araç ve yöntemlerin belirlenmesi

Açıklama: İş görenlerin gereksinim duydukları ve işlerin yapılabilmesi için gerekli fiziksel etmenlerin belirlenip sağlanması aşaması, yer, araç ve yöntemlerin belirlenmesi süreci kapsamında ele alınır.

#14. Aşağıdakilerden hangisi örgütlenme ilkelerinin planlama aşamasında ele alınacak sorular arasında yer almaz?

Cevap: C) Problemlerin çözüm biçimi nasıl ele alınmalıdır?

Açıklama: Örgütlenme ilkelerinin planlama aşamasında ele alınacak sorular arasında, problemlerin çözüm biçimi nasıl ele alınmalıdır sorusu yer almaz.

#15. “Sistemde kaynak kullanımının artmasıyla sistemin verebileceği hizmetin kapasitesinin artması durumunun hesaplanabilmesi” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: C) Ölçeklenebilirlik

Açıklama: Ölçeklenebilirlik, bir sistemin artan yük altında performansını koruyabilme ve kapasitesini artırabilme yeteneğini ifade eder.

#16. Bilgi kaynaklarının seçilmesi ve sağlanması sürecine ne ad verilir?

Cevap: E) Derme geliştirme

Açıklama: Bilgi kaynaklarının seçilmesi ve sağlanması sürecine derme geliştirme denir. Bu süreç, kütüphanelerin ve bilgi merkezlerinin koleksiyonlarını zenginleştirmek için kullanılır.

#17. Basılmış ya da basılmamış bilgi değerine sahip tüm dokümanların toplandığı, arandıklarında en kolay bulunabilecek şekilde organize edildiği, özellikle hizmete sunulduğu ve ödünç verildiği kurumlar olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D) Kütüphane

Açıklama: Kütüphaneler, basılmış ya da basılmamış bilgi değerine sahip tüm dokümanların toplandığı, arandıklarında en kolay bulunabilecek şekilde organize edildiği, hizmete sunulduğu ve ödünç verildiği kurumlardır.

#18. Elektronik bilgi işlem cihazları yardımıyla gerçekleştirilen sisteme ne ad verilir?

Cevap: C) Seçme bilgi yayımı sistemi

Açıklama: Elektronik bilgi işlem cihazları yardımıyla gerçekleştirilen sistem, seçme bilgi yayımı sistemidir. Bu sistem, kullanıcılara gerekli bilgiyi seçerek sunar.

#19. Aşağıdakilerden hangisi numaralı dosyalama sistemlerinden biridir?

Cevap: A) Desimal dosyalama sistemi

Açıklama: Desimal dosyalama sistemi, numaralı dosyalama sistemlerinden biridir.

#20. “Örgüt yapısının aşırı büyümesi sonucu çevreye tepki verme hızının azalarak hantal bir yapıya kavuşması” olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D) Behemot sendromu

Açıklama: Behemot sendromu, örgüt yapısının aşırı büyümesi sonucu çevreye tepki verme hızının azalması ve hantal bir yapıya kavuşması olarak ifade edilir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: Bahar
BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: Bahar
BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

Anadolu Aöf Açıköğretim Sınav Soruları
Ders : BYA202U Dosyalama Arşivleme
Bölüm : Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Sınıf : 2
Dönem: BaharBYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

Bilgi ve Belge Merkezlerinde Değişim Süreci

Bilgi ve belge merkezlerinde değişim süreci, belgelerin belirli bir standarda göre değişimini içerir. Bu süreçte, belgelerin nasıl değiştirileceği önceden belirlenmeli ve tüm işletme çalışanlarına bu süreç yönergeler aracılığıyla iletilmelidir. Belgelerin değişimi, mail yoluyla, flash diskler yardımıyla ya da fiziki olarak elden ele biçiminde gerçekleştirilebilir. Standart bir yolun benimsenmesi, belge değişim sürecinin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar.

Süreç Standardizasyonu

Belge değişim sürecinin etkin bir şekilde yönetilmesi için standart prosedürlerin oluşturulması gereklidir. Bu prosedürler, işletme içerisinde belgelerin nasıl değiştirileceğini belirler ve tüm çalışanların bu standartlara uymasını sağlar. Standart bir yolun benimsenmesi, belge değişim sürecinin daha verimli ve organize olmasını sağlar. Bu, belgelerin doğru bir şekilde değiştirilmesini ve gerektiğinde kolayca bulunmasını sağlar.

Belgelerin Üretimi ve İmhası

Belge değişim sürecinin son halkası, belgelerin imha edilmesidir. Belgelerin üretimi, saklanması, kullanılması, arşivlenmesi ve gerektiğinde imha edilmesi süreçleri, belge yönetimi ile sağlanmaktadır. Bu süreçler, örgüt faaliyetleri sırasında üretilen ya da kullanılan bilgi kaynaklarının etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar.

Çevrimiçi ve WWW Tabanlı Belgeler

Çevrimiçi ve www tabanlı ortamlarda yer alan belgeler arasında veritabanları, ekstranetler ve coğrafik bilgi sistemleri bulunur. Bu belgeler, bilgiye hızlı ve etkin bir şekilde erişim sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca, belge değişim sürecinde odaklanılması gereken noktalar arasında belgenin özgünlüğü, güvenilirliği, saklanabilirliği ve muhafazası yer alır.

Yaşam Döngüsü Modeli

Beş evreden oluşan yaşam döngüsü modeli, belgelerin üretimden arşivlerde muhafaza edilmesine kadar yaşanan süreci ifade eder. Bu model, belgelerin belirli ölçütlere göre değerlendirilerek ayıklama ve imha işlemlerinin gerçekleştirildiği düzenleme evresini de içerir. Geleneksel dosyalama araçları arasında dolaplar, kasalar, dosyalar ve klasörler bulunur.

Bulut Depolama

Sağlayıcılar tarafından veri tabanlarının sanal olarak işletilerek veri ve bilgi depolanmasına müsait alanlara bulut depolama adı verilir. Bulut depolama, belgelerin güvenli bir şekilde saklanmasını ve gerektiğinde kolayca erişilmesini sağlar. Bu, belge değişim sürecinin daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

Bilgi ve Belge Merkezlerinde Değişim Süreci

1- Belge değişim sürecinin son halkasını oluşturan aşama aşağıdakilerden hangisidir?

A) Üretim
B) Kullanım
C) İmha
D) Dağıtım
E) Arşivleme

Cevap: C) İmha

Açıklama: Belge değişim sürecinin son halkası, belgelerin imha edilmesidir.

2- Belgelerin üretimi, saklanması, kullanılması, arşivlenmesi ve gerektiğinde imha edilmesi süreçleri … ile sağlanmaktadır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

A) Belge yönetimi
B) Planlama
C) Koordinasyon
D) Doküman yönetimi
E) Belge değişim süreci

Cevap: A) Belge yönetimi

Açıklama: Belgelerin üretimi, saklanması, kullanılması, arşivlenmesi ve gerektiğinde imha edilmesi süreçleri belge yönetimi ile sağlanmaktadır.

3- Örgüt faaliyetleri sırasında üretilen ya da kullanılan bilgi kaynakları olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bilgi
B) Veri
C) Belge
D) Doküman
E) Arşiv

Cevap: D) Doküman

Açıklama:

4- Aşağıdakilerden hangisi çevrimiçi ve www tabanlı ortamlarda yer alan belgeler içinde yer alır?

A) Veritabanları
B) Ekstranetler
C) Coğrafik bilgi sistemleri
D) Sesli mesajlar
E) Sunular

Cevap: B) Ekstranetler

Açıklama:

5- Aşağıdakilerden hangisi belge değişim sürecinde odaklanılması gereken noktalar arasında yer almaz?

A) Belgenin özgünlüğü
B) Belgenin güvenilirliği
C) Belgenin saklanabilirliği
D) Belgenin muhafazası
E) Belgenin değişimi

Cevap: E) Belgenin değişimi

Açıklama: Belge değişim sürecinde odaklanılması gereken noktalar arasında belgenin değişimi yer almaz.

6- Beş evreden oluşan ve üretimden arşivlerde muhafaza edilmesine kadar yaşanan süreci ifade eden belge değişim süreci modeli aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dağıtım modeli
B) Yaşam döngüsü modeli
C) Süreklilik modeli
D) Kullanım modeli
E) Düzenleme modeli

Cevap: B) Yaşam döngüsü modeli

Açıklama: Yaşam döngüsü modeli, belgelerin üretimden arşivlerde muhafaza edilmesine kadar yaşanan süreci ifade eder.

7- Belgelerin belirli ölçütlere göre değerlendirilerek ayıklama ve imha işlemlerinin gerçekleştirildiği evre aşağıdakilerden hangisidir?

A) Düzenleme
B) Üretim
C) Muhafaza
D) Dağıtım
E) Kullanım

Cevap: A) Düzenleme

Açıklama: Belgelerin belirli ölçütlere göre değerlendirilerek ayıklama ve imha işlemlerinin gerçekleştirildiği evre düzenleme evresidir.

8- Aşağıdakilerden hangisi geleneksel dosyalama araçları arasında yer almaz?

A) Dolaplar
B) Kasalar
C) Veritabanları
D) Dosyalar
E) Klasörler

Cevap: C) Veritabanları

Açıklama: Veritabanları, geleneksel dosyalama araçları arasında yer almaz.

9- Harita, plan vb. tür belgelerle çalışan ofislerin genellikle tercih ettikleri dosyalama aracı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dikey çekmeceli dolaplar
B) Hareketli dolaplar
C) Veri depolama araçları
D) Separatörler
E) Yatay çekmeceli dolaplar

Cevap: E) Yatay çekmeceli dolaplar

Açıklama: Harita, plan vb. tür belgelerle çalışan ofislerin genellikle tercih ettikleri dosyalama aracı yatay çekmeceli dolaplardır.

10- Sağlayıcılar tarafından veri tabanlarının sanal olarak işletilerek veri ve bilgi depolanmasına müsait alanlara ne ad verilir?

A) Veritabanı
B) Sunucu
C) Harddisk
D) Bulut depolama
E) Sanal saklama

Cevap: D) Bulut depolama

Açıklama: Sağlayıcılar tarafından veri tabanlarının sanal olarak işletilerek veri ve bilgi depolanmasına müsait alanlara bulut depolama adı verilir.

BYA202U Dosyalama Arşivleme Final Deneme Sınavı -6

Aof - Anadolu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Aof – Anadolu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bahar Dönemi 2. Sınıf Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!