auzefE-Ticaret ve Pazarlamaİnsan Kaynakları YönetimiİşletmePazarlama YönetimiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Final Soruları

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Final Soruları

#1. Aşağıda toptancı kademesinde yer alan dağıtım kanalına ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Cevap: B) Toptancılar stok bulundurmadan sıfır stok ile çalışırlar.

Açıklama: Toptancılar genellikle stok bulundurur ve sıfır stok ile çalışmazlar.

#2. Pazar büyüme hızı yüksek, ancak görece pazar payı düşük olan SİB'ler, Boston Danışma Grubu (BDG) Matrisinde hangi hücrede (alanda) yer alır?

Cevap: D) Soru işaretleri

Açıklama: Pazar büyüme hızı yüksek, ancak görece pazar payı düşük olan SİB’ler, Boston Danışma Grubu (BDG) Matrisinde soru işaretleri hücresinde yer alır.

#3. "İşletmelerin, daha altında bir fiyat ile kâr elde etmeyi beklemediği fiyata....... fiyat, söz konusu fiyatın üzerinde tüketicilerin ürünü talep etmesini beklemediği fiyata ise .......... fiyat denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: C) taban/tavan

Açıklama: İşletmelerin, daha altında bir fiyat ile kâr elde etmeyi beklemediği fiyata taban fiyat, söz konusu fiyatın üzerinde tüketicilerin ürünü talep etmesini beklemediği fiyata ise tavan fiyat denir.

#4. Aşağıdakilerden hangisi pazar bölümlendirme koşulları arasında yer almaz?

Cevap: A) Her pazar bölümü eşit büyüklükte olmalıdır.

Açıklama: Her pazar bölümü eşit büyüklükte olmak zorunda değildir. Önemli olan, pazar bölümlerinin belirgin özellikleriyle diğerlerinden ayrıştırılabilir ve ölçülebilir olmasıdır.

#5. ..... fiyattaki azalış ya da artışlara rağmen ürüne yönelik talebin önemli ölçüde değişmediği durumlarda söz konusudur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: E) İnelastik talep

Açıklama: İnelastik talep, fiyattaki azalış ya da artışlara rağmen ürüne yönelik talebin önemli ölçüde değişmediği durumlarda söz konusudur.

#6. ..... talep edilen ürün miktarındaki değişiklik yüzdesinin, fiyatta gerçekleşen değişikliğin yüzdesine bölünmesi ile saptanır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: C) Talebin fiyat elastikiyeti

Açıklama: Talep edilen ürün miktarındaki değişiklik yüzdesinin, fiyatta gerçekleşen değişikliğin yüzdesine bölünmesi ile talebin fiyat elastikiyeti saptanır.

#7. Yeniliğin benimsenme süreci, eğer yeni ürüne dair risk algısı yüksek ise...... çaba gerektirirken, riski düşük ise daha ............. çaba gerektirir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: C) yüksek/düşük

Açıklama: Yeniliğin benimsenme süreci, eğer yeni ürüne dair risk algısı yüksek ise yüksek çaba gerektirirken, riski düşük ise daha düşük çaba gerektirir.

#8. Aşağıdakilerden hangisi makro çevre unsurları arasında gösterilemez?

Cevap: B) Tedarikçiler

Açıklama: Makro çevre unsurları arasında teknolojik durum, demografik özellikler, politik durum ve yasal düzenlemeler yer alırken, tedarikçiler mikro çevre unsurları arasında değerlendirilir.

#9. Aşağıdakilerden hangisi dağıtım kanalı üyelerinden "bağımsız aracılar" arasında yer almaz?

Cevap: B) Üreticinin satış ofisleri

Açıklama: Üreticinin satış ofisleri, bağımsız aracılar arasında yer almaz.

#10. Genellikle yeni ürün sunumlarında, ürünün pazara sunuluş aşamalarında ya da mevcut bir ürünün yeni kullanım alanları ve şekilleri, ürün ve pazardaki değişiklikler, fiyat değişiklikleri gibi konularda tüketicileri haberdar etmek amacıyla tercih edilen reklam türüne ne ad verilir?

Cevap: D) Bilgilendirici reklam

Açıklama: Bilgilendirici reklam, genellikle yeni ürün sunumlarında, ürünün pazara sunuluş aşamalarında ya da mevcut bir ürünün yeni kullanım alanları ve şekilleri, ürün ve pazardaki değişiklikler, fiyat değişiklikleri gibi konularda tüketicileri haberdar etmek amacıyla tercih edilir.

#11. Aşağıdakilerden hangisi Ansoff tarafından geliştirilen Ürün-Pazar Genişleme Matrisi içerisinde yer alan temel stratejilerden biri değildir?

Cevap: E) Taktik geliştirme

Açıklama: Taktik geliştirme, Ansoff tarafından geliştirilen Ürün-Pazar Genişleme Matrisi içerisinde yer alan temel stratejilerden biri değildir.

#12. Aşağıdakilerden hangisi konumlandırma süreci aşamalarından biri değildir?

Cevap: B) Rakiplerin konumlandırma stratejilerinin taklit edilmesi

Açıklama: Rakiplerin konumlandırma stratejilerinin taklit edilmesi, konumlandırma süreci aşamalarından biri değildir.

#13. Aşağıdakilerden hangisi fiyatlandırma kararlarını etkileyen dışsal unsurlardan biri değildir?

Cevap: A) Maliyetler

Açıklama: Maliyetler, fiyatlandırma kararlarını etkileyen içsel unsurlar arasında yer alır. Yasal düzenlemeler, talebin yapısı, politik çevre ve pazarın özelliği ise dışsal unsurlardır.

#14. Sınırlı ürün bulunduran, uzun saatler açık olmasıyla müşterinin neredeyse her an ulaşabildiği, genelde kolayda mallar satan perakende mağazalarına ne ad verilir?

Cevap: E) Kolaylık mağazaları

Açıklama: Kolaylık mağazaları, sınırlı ürün bulunduran, uzun saatler açık olmasıyla müşterinin neredeyse her an ulaşabildiği, genelde kolayda mallar satan perakende mağazalardır.

#15. ..... bir mal veya hizmetin satılması ya da bir fikrin desteklenmesini sağlamak amacıyla bilgilendirici ve ikna edici kanalların kurulması için satıcı tarafından başlatılan her türlü çabanın koordinasyonudur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: A) Tutundurma

Açıklama: Tutundurma, bir mal veya hizmetin satılması ya da bir fikrin desteklenmesini sağlamak amacıyla bilgilendirici ve ikna edici kanalların kurulması için satıcı tarafından başlatılan her türlü çabanın koordinasyonudur.

#16. .... aşamasında işletme, eksiksiz bir pazarlama planını devreye sokar. Üretim, dağıtım, reklam ve tutundurma çabaları gibi unsurları içeren bu pazarlama planı, işletmenin ürünü sunmayı düşündüğü hedef pazarın daha küçük ancak benzeri bir coğrafi alanda uygulanmasını içerir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: D) Test pazarlaması

Açıklama: Test pazarlaması aşamasında işletme, eksiksiz bir pazarlama planını devreye sokar. Üretim, dağıtım, reklam ve tutundurma çabaları gibi unsurları içeren bu pazarlama planı, işletmenin ürünü sunmayı düşündüğü hedef pazarın daha küçük ancak benzeri bir coğrafi alanda uygulanmasını içerir.

#17. Aşağıdakilerden hangisi tüketicilere yönelik satış geliştirme araçları arasında yer alır?

Cevap: E) Numuneler

Açıklama: Numuneler, tüketicilere yönelik satış geliştirme araçları arasında yer alır.

#18. .... işletmenin, bir ürün hattındaki her bir ürün için sahip olduğu ürün çeşididir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: A) Ürün karmasının derinliği

Açıklama: Ürün karmasının derinliği, işletmenin bir ürün hattındaki her bir ürün için sahip olduğu ürün çeşidini ifade eder.

#19. Üretici işletmenin, tutundurma programında direkt olarak tüketicileri hedef aldığı; böylece perakendeciden toptancıya, toptancıdan üretici işletmeye doğru bir iletişim ağının kurulduğu tutundurma stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D) Çekme

Açıklama: Çekme stratejisinde, üretici işletme tutundurma programında direkt olarak tüketicileri hedef alır ve bu şekilde perakendeciden toptancıya, toptancıdan üretici işletmeye doğru bir iletişim ağı kurar.

#20. ..... ürünün tüketicilerin bulabileceği her yerde satılmasıdır. Bu yöntemi, daha çok bakım ürünleri, şekerleme, içecekler gibi kolayda mal üreten işletmeler tercih etmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: C) Yoğun dağıtım

Açıklama: Yoğun dağıtım, ürünün tüketicilerin bulabileceği her yerde satılmasıdır. Bu yöntemi, daha çok bakım ürünleri, şekerleme, içecekler gibi kolayda mal üreten işletmeler tercih etmektedir.

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Final Soruları

Auzef e-Ticaret ve Pazarlama 1. sınıf bahar dönemi final soruları

Pazarlama Yönetiminde Reklam, Tutundurma ve Dağıtım Stratejileri

Giriş

Pazarlama yönetimi, işletmelerin ürün ve hizmetlerini tanıtma, müşteri ihtiyaçlarını anlama ve karşılama sürecini içerir. Bu süreçte reklam, tutundurma ve dağıtım stratejileri büyük önem taşır. Bu makalede, pazarlama yönetiminde kullanılan reklam türleri, tutundurma stratejileri ve dağıtım kanalları detaylandırılacaktır.

Reklam Türleri

Reklam, ürün veya hizmetlerin tanıtımını ve satışını artırmak amacıyla kullanılan etkili bir araçtır. Reklam türleri arasında bilgilendirici reklam, ikna edici reklam, hatırlatma reklamı gibi çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır.

– Bilgilendirici Reklam: Genellikle yeni ürün sunumlarında, ürünün pazara sunuluş aşamalarında veya mevcut bir ürünün yeni kullanım alanları ve şekilleri hakkında tüketicileri bilgilendirmek amacıyla kullanılır. Örneğin, bir şirketin yeni bir ürün çıkardığında veya mevcut bir ürünün yeniliklerini tanıttığında bilgilendirici reklam kullanması yaygındır.

– İkna Edici Reklam: Tüketicileri belirli bir ürünü veya hizmeti satın almaya teşvik eder. Bu tür reklamlar, ürünün avantajlarını ve neden tercih edilmesi gerektiğini vurgular.

– Hatırlatma Reklamı: Mevcut müşterilere ürün veya hizmetin varlığını hatırlatmak ve sadakati artırmak için kullanılır. Özellikle marka bilinirliğini yüksek tutmak amacıyla sıkça tercih edilir.

Tutundurma Stratejileri

Tutundurma, tüketicilere ürün veya hizmetin değerini aktarma ve talep yaratma sürecidir. İki temel tutundurma stratejisi bulunur: çekme stratejisi ve itme stratejisi.

– Çekme Stratejisi: Üretici işletmenin, tutundurma programında direkt olarak tüketicileri hedef aldığı stratejidir. Bu strateji, tüketicileri ürün hakkında bilgilendirir ve talep yaratır, böylece perakendeciden toptancıya, toptancıdan üreticiye doğru bir iletişim ağı oluşturur.

– İtme Stratejisi: Üretici, ürünlerini perakendecilere ve toptancılara tanıtarak onların stoklarına ürün eklemesini sağlar. Bu strateji, perakendecilerin ve toptancıların ürünleri tüketicilere tanıtmasını teşvik eder.

Dağıtım Kanalları

Dağıtım kanalları, ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlayan yollardır. Doğru dağıtım stratejileri, ürünlerin doğru zamanda ve doğru yerde olmasını sağlar.

– Kolaylık Mağazaları: Sınırlı ürün bulunduran, uzun saatler açık olan ve müşterinin neredeyse her an ulaşabileceği perakende mağazalardır. Genellikle kolayda mallar satan bu mağazalar, tüketicilerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için idealdir.

– Toptancılar: Üreticilerin büyük miktardaki mallarını alıp, bunu parçalara ayırarak perakendecilere satan aracılardır. Toptancılar, stok bulundurarak üreticilerin daha düşük maliyetlerle çok sayıda bireysel müşteriye ulaşmasını sağlar.

Ürün-Pazar Genişleme Stratejileri

Ansoff’un Ürün-Pazar Genişleme Matrisi, işletmelerin büyüme stratejilerini belirlemede kullanılır. Matriste dört temel strateji yer alır: pazara nüfuz etme, pazar geliştirme, ürün geliştirme ve çeşitlendirme.

– Pazara Nüfuz Etme: Mevcut ürünlerle mevcut pazarlarda büyüme stratejisidir. Pazar payını artırmak için agresif pazarlama ve fiyatlandırma taktikleri kullanılır.

– Pazar Geliştirme: Mevcut ürünleri yeni pazarlara sunarak büyümeyi hedefler. Yeni coğrafi bölgeler veya yeni müşteri segmentleri hedeflenir.

– Ürün Geliştirme: Mevcut pazarlarda yeni ürünler geliştirerek büyümeyi sağlar. Yenilikçi ürünler sunarak müşteri taleplerini karşılamayı amaçlar.

– Çeşitlendirme: Yeni ürünlerle yeni pazarlara girme stratejisidir. Hem ürün portföyünü hem de pazar kapsamını genişletir.

Sonuç

Pazarlama yönetimi, işletmelerin rekabet avantajı elde etmeleri ve sürdürülebilir büyüme sağlamaları için kritik bir rol oynar. Reklam türlerinin doğru kullanımı, etkili tutundurma stratejileri ve uygun dağıtım kanallarının seçimi, işletmelerin pazarda başarılı olmasına katkı sağlar. Ansoff’un Ürün-Pazar Genişleme Matrisi gibi stratejik araçlar, işletmelerin büyüme fırsatlarını belirlemesine ve stratejik planlarını uygulamasına yardımcı olur. Bu makalede ele alınan konular, pazarlama yönetiminde başarılı olmanın temel unsurlarını kapsamaktadır.

@lolonolo_com

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Final Soruları

1- Genellikle yeni ürün sunumlarında, ürünün pazara sunuluş aşamalarında ya da mevcut bir ürünün yeni kullanım alanları ve şekilleri, ürün ve pazardaki değişiklikler, fiyat değişiklikleri gibi konularda tüketicileri haberdar etmek amacıyla tercih edilen reklam türüne ne ad verilir?

A) Koruma amaçlı reklam
B) Pekiştirme amaçlı reklam
C) Hatırlatma amaçlı reklam
D) Bilgilendirici reklam
E) İkna etme amaçlı reklam

Cevap: D) Bilgilendirici reklam

Açıklama: Bilgilendirici reklam, genellikle yeni ürün sunumlarında, ürünün pazara sunuluş aşamalarında ya da mevcut bir ürünün yeni kullanım alanları ve şekilleri, ürün ve pazardaki değişiklikler, fiyat değişiklikleri gibi konularda tüketicileri haberdar etmek amacıyla tercih edilir.

2- Aşağıdakilerden hangisi makro çevre unsurları arasında gösterilemez?

A) Teknolojik durum
B) Tedarikçiler
C) Demografik özellikler
D) Politik durum
E) Yasal düzenlemeler

Cevap: B) Tedarikçiler

Açıklama: Makro çevre unsurları arasında teknolojik durum, demografik özellikler, politik durum ve yasal düzenlemeler yer alırken, tedarikçiler mikro çevre unsurları arasında değerlendirilir.

3- Üretici işletmenin, tutundurma programında direkt olarak tüketicileri hedef aldığı; böylece perakendeciden toptancıya, toptancıdan üretici işletmeye doğru bir iletişim ağının kurulduğu tutundurma stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dikkat çekme
B) İtme
C) Satış
D) Çekme
E) Bilgilendirme

Cevap: D) Çekme

Açıklama: Çekme stratejisinde, üretici işletme tutundurma programında direkt olarak tüketicileri hedef alır ve bu şekilde perakendeciden toptancıya, toptancıdan üretici işletmeye doğru bir iletişim ağı kurar.

4- Aşağıdakilerden hangisi pazar bölümlendirme koşulları arasında yer almaz?

A) Her pazar bölümü eşit büyüklükte olmalıdır.
B) İşletmenin rekabet avantajı sağlayabilecek gücü ve pazarı harekete geçirebilme kabiliyeti olmalıdır.
C) Pazar bölümleri, işletmelerin pazarlama çabalarını geliştirme ve sunma maliyetlerine değecek büyüklükte olmalıdır.
D) Tanımlanan pazar bölümüne işletmenin erişim kabiliyeti olmalıdır.
E) Pazar bölümleri, belirgin özellikleriyle diğerlerinden ayrıştırılabilir ve ölçülebilir olmalıdır.

Cevap: A) Her pazar bölümü eşit büyüklükte olmalıdır.

Açıklama: Her pazar bölümü eşit büyüklükte olmak zorunda değildir. Önemli olan, pazar bölümlerinin belirgin özellikleriyle diğerlerinden ayrıştırılabilir ve ölçülebilir olmasıdır.

5- Aşağıdakilerden hangisi fiyatlandırma kararlarını etkileyen dışsal unsurlardan biri değildir?

A) Maliyetler
B) Yasal düzenlemeler
C) Talebin yapısı
D) Politik çevre
E) Pazarın özelliği

Cevap: A) Maliyetler

Açıklama: Maliyetler, fiyatlandırma kararlarını etkileyen içsel unsurlar arasında yer alır. Yasal düzenlemeler, talebin yapısı, politik çevre ve pazarın özelliği ise dışsal unsurlardır.

6- “İşletmelerin, daha altında bir fiyat ile kâr elde etmeyi beklemediği fiyata fiyat, söz konusu fiyatın üzerinde tüketicilerin ürünü talep etmesini beklemediği fiyata ise ………. fiyat denir.”

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) yüksek/düşük
B) üst/alt
C) taban/tavan
D) orta/yüksek
E) tavan/taban

Cevap: C) taban/tavan

Açıklama: İşletmelerin, daha altında bir fiyat ile kâr elde etmeyi beklemediği fiyata taban fiyat, söz konusu fiyatın üzerinde tüketicilerin ürünü talep etmesini beklemediği fiyata ise tavan fiyat denir.

7- Talep edilen ürün miktarındaki değişiklik yüzdesinin, fiyatta gerçekleşen değişikliğin yüzdesine bölünmesi ile saptanır.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Toplam gelir
B) Müşteri değeri
C) Talebin fiyat elastikiyeti
D) Başa-baş noktası
E) Talep eğrisi

Cevap: C) Talebin fiyat elastikiyeti

Açıklama: Talep edilen ürün miktarındaki değişiklik yüzdesinin, fiyatta gerçekleşen değişikliğin yüzdesine bölünmesi ile talebin fiyat elastikiyeti saptanır.

8- Sınırlı ürün bulunduran, uzun saatler açık olmasıyla müşterinin neredeyse her an ulaşabildiği, genelde kolayda mallar satan perakende mağazalarına ne ad verilir?

A) Zincir mağazalar
B) Özellikli mağazalar
C) Departmanlı mağazalar
D) Süpermarketler
E) Kolaylık mağazaları

Cevap: E) Kolaylık mağazaları

Açıklama: Kolaylık mağazaları, sınırlı ürün bulunduran, uzun saatler açık olmasıyla müşterinin neredeyse her an ulaşabildiği, genelde kolayda mallar satan perakende mağazalardır.

9- Aşağıda toptancı kademesinde yer alan dağıtım kanalına ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Toptancılar, büyük miktardaki malları alıp, bunu parçalara ayırarak müşterilerine destek olurlar.
B) Toptancılar stok bulundurmadan sıfır stok ile çalışırlar.
C) Toptancılar, zamanında veya erken ödeme yapan tedarikçilerine finansal destekte bulunurlar.
D) Toptancılar, üreticilerin daha düşük maliyetlerle çok sayıda bireysel müşteriye ulaşmasını sağlar.
E) Toptancılar, müşterilerine eğitim ve teknik hizmetler sunarlar.

Cevap: B) Toptancılar stok bulundurmadan sıfır stok ile çalışırlar.

Açıklama: Toptancılar genellikle stok bulundurur ve sıfır stok ile çalışmazlar.

10- …. işletmenin, bir ürün hattındaki her bir ürün için sahip olduğu ürün çeşididir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Ürün karmasının derinliği
B) Ürün karmasının uyumu
C) Ürün karmasının uzunluğu
D) Ürün hattının uyumu
E) Ürün karmasının genişliği

Cevap: A) Ürün karmasının derinliği

Açıklama: Ürün karmasının derinliği, işletmenin bir ürün hattındaki her bir ürün için sahip olduğu ürün çeşidini ifade eder.

11- ….. bir mal veya hizmetin satılması ya da bir fikrin desteklenmesini sağlamak amacıyla bilgilendirici ve ikna edici kanalların kurulması için satıcı tarafından başlatılan her türlü çabanın koordinasyonudur.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Tutundurma
B) Planlama
C) Lojistik
D) Dağıtım
E) Fiyatlandırma

Cevap: A) Tutundurma

Açıklama: Tutundurma, bir mal veya hizmetin satılması ya da bir fikrin desteklenmesini sağlamak amacıyla bilgilendirici ve ikna edici kanalların kurulması için satıcı tarafından başlatılan her türlü çabanın koordinasyonudur.

12- Aşağıdakilerden hangisi tüketicilere yönelik satış geliştirme araçları arasında yer alır?

A) Sponsorluklar
B) Ticari birlikler
C) Viral reklamlar
D) Satış takımları
E) Numuneler

Cevap: E) Numuneler

Açıklama: Numuneler, tüketicilere yönelik satış geliştirme araçları arasında yer alır.

13- Aşağıdakilerden hangisi dağıtım kanalı üyelerinden “bağımsız aracılar” arasında yer almaz?

A) Komisyoncular
B) Üreticinin satış ofisleri
C) Toptancılar
D) Perakendeciler
E) Tüccarlar

Cevap: B) Üreticinin satış ofisleri

Açıklama: Üreticinin satış ofisleri, bağımsız aracılar arasında yer almaz.

14- Pazar büyüme hızı yüksek, ancak görece pazar payı düşük olan SİB’ler, Boston Danışma Grubu (BDG) Matrisinde hangi hücrede (alanda) yer alır?

A) Yutucular
B) Yıldızlar
C) Nakit inekleri
D) Soru işaretleri
E) Köpekler

Cevap: D) Soru işaretleri

Açıklama: Pazar büyüme hızı yüksek, ancak görece pazar payı düşük olan SİB’ler, Boston Danışma Grubu (BDG) Matrisinde soru işaretleri hücresinde yer alır.

15- Aşağıdakilerden hangisi konumlandırma süreci aşamalarından biri değildir?

A) Seçilen konumlandırma stratejisinin uygulanması
B) Rakiplerin konumlandırma stratejilerinin taklit edilmesi
C) Belirlenen özelliklerden hangilerinin uygulanacağına karar verilmesi
D) Belirlenen özelliklerden hangilerinin seçileceğine karar verilmesi
E) İşletme ya da markanın muhtemel rekabet avantaj kaynağının belirlenmesi

Cevap: B) Rakiplerin konumlandırma stratejilerinin taklit edilmesi

Açıklama: Rakiplerin konumlandırma stratejilerinin taklit edilmesi, konumlandırma süreci aşamalarından biri değildir.

16- ….. ürünün tüketicilerin bulabileceği her yerde satılmasıdır. Bu yöntemi, daha çok bakım ürünleri, şekerleme, içecekler gibi kolayda mal üreten işletmeler tercih etmektedir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Dolaylı dağıtım
B) Seçimli dağıtım
C) Yoğun dağıtım
D) Özellikli dağıtım
E) Doğrudan dağıtım

Cevap: C) Yoğun dağıtım

Açıklama: Yoğun dağıtım, ürünün tüketicilerin bulabileceği her yerde satılmasıdır. Bu yöntemi, daha çok bakım ürünleri, şekerleme, içecekler gibi kolayda mal üreten işletmeler tercih etmektedir.

17- ….. fiyattaki azalış ya da artışlara rağmen ürüne yönelik talebin önemli ölçüde değişmediği durumlarda söz konusudur.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Başa-baş noktası
B) Sabit talep
C) Elastik talep
D) Birim elastik talep
E) İnelastik talep

Cevap: E) İnelastik talep

Açıklama: İnelastik talep, fiyattaki azalış ya da artışlara rağmen ürüne yönelik talebin önemli ölçüde değişmediği durumlarda söz konusudur.

18- Yeniliğin benimsenme süreci, eğer yeni ürüne dair risk algısı yüksek ise…… çaba gerektirirken, riski düşük ise daha ……………. çaba gerektirir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) düşük/orta
B) düşük/düşük
C) yüksek/düşük
D) yüksek/yüksek
E) düşük/yüksek

Cevap: C) yüksek/düşük

Açıklama: Yeniliğin benimsenme süreci, eğer yeni ürüne dair risk algısı yüksek ise yüksek çaba gerektirirken, riski düşük ise daha düşük çaba gerektirir.

19- Aşağıdakilerden hangisi Ansoff tarafından geliştirilen Ürün-Pazar Genişleme Matrisi içerisinde yer alan temel stratejilerden biri değildir?

A) Çeşitlendirme
B) Ürün geliştirme
C) Pazara nüfuz etme
D) Pazar geliştirme
E) Taktik geliştirme

Cevap: E) Taktik geliştirme

Açıklama: Taktik geliştirme, Ansoff tarafından geliştirilen Ürün-Pazar Genişleme Matrisi içerisinde yer alan temel stratejilerden biri değildir.

20- …. aşamasında işletme, eksiksiz bir pazarlama planını devreye sokar. Üretim, dağıtım, reklam ve tutundurma çabaları gibi unsurları içeren bu pazarlama planı, işletmenin ürünü sunmayı düşündüğü hedef pazarın daha küçük ancak benzeri bir coğrafi alanda uygulanmasını içerir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) İş analizi
B) Ticarileştirme
C) Pazarlama stratejisi geliştirme
D) Test pazarlaması
E) Ürün geliştirme

Cevap: D) Test pazarlaması

Açıklama: Test pazarlaması aşamasında işletme, eksiksiz bir pazarlama planını devreye sokar. Üretim, dağıtım, reklam ve tutundurma çabaları gibi unsurları içeren bu pazarlama planı, işletmenin ürünü sunmayı düşündüğü hedef pazarın daha küçük ancak benzeri bir coğrafi alanda uygulanmasını içerir.

@lolonolo_com

Auzef Pazarlama Yönetimi Auzef E-Ticaret ve Pazarlama-min

 

Pazarlama Yönetimi 2023-2024 Final Soruları

Auzef e-Ticaret ve Pazarlama 1. sınıf bahar dönemi final soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!