auzefİş Sağlığı ve GüvenliğiSosyal Güvenlik Hukuku

Sosyal Güvenlik Hukuku 2022 Bütünleme Soruları

Sosyal Güvenlik Hukuku 2022 Bütünleme Soruları

1- Kısmi sigortalı sayıları hükümlü ve tutukluların çalıştırılma esas ve usullerini aşağıdakilerden hangisi belirler?

Cevap : İş yurtları kurumu yüksek kurulu

2- 5510 sayılı Kanun’a tabi tüm sigortalılar bakımından, henüz sigortalılık aşamasında ölenler için kaç gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmalıdır?

Cevap : En az 1800 gün

3- Lonca düzeni içerisinde yaşlılık nedeniyle dükkânlarına tezgahlarına gidip gelemeyen ustalar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?

Cevap : Mütekait

4- 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 6111 sayılı kanunla değişik 46. Maddesinde kısmi zamanlı olarak geçici işlerde çalıştırılmasına olanak verilen öğrenciler için sigortalılık aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Cevap : İş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası

5- Sosyal güvenlikle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Cevap : Sosyal güvenlik güvenlik politikaları ve sistemlerinden hareketle tanımlanacağı için siyasal bir içerik taşıyacağı söylenemez

6- Çıraklar aşağıdaki seçeneklerden hangisine göre sigortalı olurlar?

Cevap : İş kazası ve meslek hastalığı yönünden

7- Emekli sandığı kanununda sigortalı payı için aşağıdaki hangi kelime tercih edilmektedir?

Cevap : Kesenek

8- 5502 sayılı yasaya göre SGK genel kurulunda temsil için en fazla üyeye sahip ilk üç işçi sendikası konfederasyonları tarafından üye sayılarına orantılı olarak belirlenen kaç temsilciden oluşur?

Cevap : Dokuz temsilci

9- Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı hangi yılda kurulmuştur?

Cevap : 1986

10- 5510 sayılı kanun kapsamında ilk defa sigortalı olanlar için emeklilik yaşı hem kadın hem erkek için hangi yıldan itibaren kademeli bir şekilde artmaya başlayacaktır?

Cevap : 2037

11- 4632 sayılı bireyse emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanununa göre ve bireysel emeklilik sisteminde faaliyet göstermek üzere kurulan emeklilik branşında ruhsat almış emeklilik şirketinin genel müdürlüğüne atanacak kişi için mesleki deneyim süresi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Cevap : On yıl

12- Aşağıdakilerden hangisi hizmet akdi ile çalışan birinin 4/1-a karşılaşacağı iş kazasının bildirimi bakımından doğrudur?

Cevap : İş kazasının işveren tarafından o yerin yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK ya en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirmesi zorunludur.

13- Aşağıdakilerden hangisi bütün dünyada sosyal güvenlik kurumlarından sayısal ve oransal olarak faydalananların en fazla olduğu en geniş kapsamlı sigorta koludur?

Cevap : Sağlık Sigortası

14- Aşağıdakilerden hangisi meslek hastalığı sigortasından yararlanma şartlarından biri değildir?

Cevap : Çalışanın kuruma bildirilmemiş olması onun bu haktan yararlanmasına engel olmaktadır.

15- 1136 sayılı avukatlık kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanlardan 5510 sayılı kanuna göre genel sağlık sigortalısı sayılanların genel sağlık sigortası primleri prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının kaçta kaçıdır?

Cevap : %6

16- Aşağıdakilerden hangisi iş kazası sigortasından yararlanmanın şartları arasında yer almaz?

Cevap : Kazaya uğrayanın sigortalı olması gerekmemektedir

17- Aşağıdakilerden hangisi işsizlik sigortasının faydalarından biri değildir?

Cevap : Enflasyonist bir etki yaratabilir

18- 5510 sayılı kanuna göre hizmet borçlanması bakımından borçlanma sürelerinin ne şekilde belgeleneceğini belirlemeye kim yetkilidir?

Cevap : Sosyal güvenlik kurumu yetkilidir.

19- Aşağıdakilerden hangisi genel sağlık sigortalısı sayılanların sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası primi ödeme gün sayısı hesabında dikkate alınmayan süreler arasında yer almaz?

Cevap : Sigortalının greve iştirak etmediği süreler

20- 5510 sayılı kanuna göre ilgili kamu personeline yaptıkları iş veya işlerin ağırlığı dikkate alınarak bağlanacak aylıklara eklenecek itibari hizmet sürelerinin toplamı ne kadardır?

Cevap : Üç yıldan fazla olamaz

21- Aşağıdakilerden hangisi ölüm aylığı bakımından hak sahiplerinden olan çocuklara ilişkin şartlarından biri değildir?

Cevap : Malul olan kız çocuklar evli olsalar dahi ölüm aylığı alamamaktadırlar

22- Avukatlık stajı yapmakta olanlardan alınan genel sağlık sigortası primleri aşağıdakilerden hangisi tarafından ödenir?

Cevap : Türkiye Barolar Birliği

23- Sigortalılık süresi ve sorumluluklar çerçevesinde kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak kaç yıllık zaman aşımına tabidir?

Cevap : 10 yıllık

24- 5510 sayılı Kanun’a göre hizmet akdi ile çalışan sigortalılar için her türlü borçlanma süreleri hariç kaç yıldan beri sigortalı bulunup toplam 900 gün malullük yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş ise ölüm aylığı alınabilmektedir?

Cevap : En az 5 yıl

25- Aşağıdaki ülkelerden hangisinde sosyal güvenlik terimi ilk defa yasa metninde kullanılmıştır?

Cevap : Amerika Birleşik Devletleri

26- Aşağıdakilerden hangisi primlerin hukuki niteliği açısından doktorinde ileri sürülen çeşitli görüşlerden biri değildir?

Cevap : Kısmen maaş görüşü

27- Bakanlık tarafından tespit edilen maden iş yerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya dönüşümlü olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için hangi yaş şartı uygulanmaktadır?

Cevap : 50

28- İsteğe bağlı sigortalı olanların 4/I-a,b ve c bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Cevap : İsteğe bağlı sigortalılık hali sone erer.

29- Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının %50 ila %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar için yıl ve gün sayısı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?

Cevap : En az 16 yıldan beri sigortalı olmak ve 4320 gün prim şartı

30- Bireysel emeklilik sistemine dahil olan bir katılımcı, sisteme giriş tarihinden itibaren ne kadar süre sonra ve kaç yaş sonunda emekliliğe hak kazanabilmektedir?

Cevap : En az on yıl sistemde kalarak ve 56 yaşını doldurarak

31- 4447 sayılı Kanun’un m.50/1 göre işsizlik ödeneği miktarı İş kanunu m.39 çerçevesinde hesaplanan asgari ücretin brüt tutarının yüzde kaçını geçmeyecek şekilde her ayın sonunda işsizin kendisine ödenir?

Cevap : %80’ini

32- Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı ile birlikte ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıya aşağıdakilerden hangisi bağlanır?

Cevap : Her iki aylığı bağlanır

33- Aşağıdakilerden hangisinde ölüm aylığını talep etme hakkı devam etmektedir?

Cevap : Mirası reddetme halinde

34- Aşağıdakilerden hangisi işsizlik kapsamında yer alır?

Cevap : 5510 sayılı Kanun’un geçici 20. maddesi ile 506 sayılı sosyal sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalar

35- 5502 sayılı yasaya göre SGK Genel Kurulu’nun toplantı tarihi ve gündeni,ilgili kurum ve kuruluşlara ne kadar süre içinde bildirilir?

Cevap : En geç iki ay öncesinden

36- Genel olarak ölüm sigortasından eş ve çocukları için yararlanma göz önüne alındığında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap : Eş için ölen sigortalı ile resmi evlilik bağının olması gerekmemektedir

37- İlk kez modern anlamda bir zorunlu sosyal sigorta sisteminin kurulmasının hedeflendirdiği 3008 sayılı iş kanunu hangi yılda kabul edilmiştir?

Cevap : 1936

38- Yetenek ve iradesinde olmasına rağmen işini kendi isteği ve kusuru dışında kaybeden çalışanlara uğradıkları gelir kaybını kısmen ve geçici bir süre için telafi amacı güden ve primlerle desteklenen sigorta kolu aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : İşsizlik sigortası

39- Aşağıdakilerden hangisi sosyal devletin yapısı ve sosyal politika ilkesi gereği, devletin, bazı durumlarda bulunanları da genel sağlık sigortası kapsamına aldığı kimseler arasında yer almaz?

Cevap : Gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar

40- 19. Yüzyılın sonlarında, sanayi kesiminde çalışan işçileri, iş kazaları riskine karşı korumaya yönelik yasaların çıkarılması ilk kez aşağıdaki ülkelerden hangisinde gerçekleştirilmiştir?

Cevap : Almanya

41- 1992 yılında sosyal güvenlik sistemi içinde yer almayan nüfusun sağlık hizmetlerinden yararlanması için aşağıdakilerden hangi uygulama başlatılmıştır?

Cevap : Yeşil kart

42- Diğer sigorta kollarından farklı olarak sigortalıyı değil sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişileri korumayı amaçlayan sigorta türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap : Ölüm sigortası

Sosyal Güvenlik Hukuku

Sosyal Güvenlik Hukuku 2022 Bütünleme Soruları

iş sağlığı ve güvenliği lisans Telegram İş sağlığı Ve güvenliği

Sosyal Güvenlik Hukuku 2022 Bütünleme Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!