auzefÇocuk GelişimiOkul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

#1. Dört yaşındaki Arda el-göz koordinasyonunu sağlamada ve dikkatini odaklamakta zorluk çekmektedir. Öğretmeni dokunsal duyu desteği ile Arda’yı desteklemek amacıyla hangisini uygulayabilir?

#2. Funda öğretmen görev yaptığı kreşte bir buçuk-iki yaş grubu çocuklarla duyu eğitiminde çocukların nörolojik olarak, bedeninin her iki tarafını bütüncül ve koordineli biçimde kullanma becerisini desteklemek amacıyla çeşitli etkinlikler tasarlamak istemektedir. Bu etkinliklerde aşağıdakilerden hangisini ön plana almalıdır?

#3. Normal gelişim gösteren bir bireyde entegre çalışan ve işlemleme yapan duyular .............................. sağlar. Yukarıdaki cümledeki boşluğa en uygun olan hangisidir?

#4. İki yaşındaki Burçak duyularını kullandığı bir oyun oynarken annesi de oyununa katılıp onunla birlikte oynadığında nasıl bir etki oluşması beklenmektedir?

#5. Yasemin öğretmen dört yaş grubunda özel gereksinimli çocuklara yönelik duyu etkinlikleri hazırlarken sınıfındaki çocukların ilgi duyduğu ve başarılı olduğu alanlarla ilgili yeteneklerini daha da geliştirecek başarısız olduğu alanları da destekleyecek planlama yapmaktadır. Yasemin öğretmenin bu sürece başlarken öncelikli olarak hangisini yapması gerekmektedir?


#6. Anıl otistik özellikler gösteren altı yaşında bir çocuktur. Kendisiyle konuşulduğunda duymuyormuş gibi davranmakta ve belirli materyallere dokunmakta sorunlar yaşamaktadır. Anıl ile ilgili aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?

#7. Nil sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmiş bir çocuktur. Çevresinde görüp duyduklarını ve dokunup tattıklarını algılamakta ve de yaşamında etkili biçimde kullanmaktadır. Nil’in duyularını aktif biçimde kullanmaya başlaması hangi gelişim sürecinden itibaren gerçekleşmektedir?

#8. Alihan Öğretmen çocuklar için ahşap, metal ve plastik materyallerin kullanımlarını ön plana alarak görme, işitme ve dokunmaya yönelik olarak planladığı duyu eğitimi uygulamalarında en uygun hedefleri belirlemek için dikkate alması gereken noktaları yeniden gözden geçirmiştir. Alihan Öğretmen’in bu süreçte aşağıdakilerden hangisini dikkate almasına gerek yoktur?

#9. Aşağıdakilerden hangisi küçük yaşlardan itibaren çocuklar için tercih edilmesi önerilen oyuncak özelliklerinden değildir?

#10. İki yaşındaki bir çocuk eline aldığı bir nesnenin en ilgi çekici özelliğine dikkatini yoğunlaştırmaktadır. Bu durumda bu çocuk algısal olarak aşağıdakilerden hangisini gerçekleştiriyordur?


#11. Aşağıdakilerden hangisi pasif dokunma şeklidir?

#12. Üç aylık bir bebek olan Defne’nin ilgisini duyusal olarak bazı sesler daha çok çekmektedir. Defne bebeğin duyusal olarak tercih ettiği sesler aşağıdakilerden hangisi olabilir?

#13. Çocuk günlük yaşantısı sırasında nesnelerin birbirlerine göre farklı özelliklerini uygulamalı biçimde ........................ yöntemiyle öğrenebilir. Yukardaki noktalı boşluk için en uygun olan yöntem hangisidir?

#14. Emel öğretmen anaokulundaki çocuklarla seslerin yönünü bulma ve müzik aletlerinin seslerini ayırdetme çalışmalarıyla işitmelerine yönelik eğitim etkinlikleri gerçekleştirmektedir. Bu etkinliklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

#15. ------------- duyusunun bebeklerin anne sütüyle beslenmesinde ve sağlıklı gelişiminde de büyük etkisi bulunmaktadır. Yukarıdaki cümlede yer alan boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?


#16. I. Ön Değerlendirme yaparak çocuğun gelişim özelliğini belirlemek II. Çocuğun sevdiği işleri sıralamak III. Çocuğun fizyolojik olarak sağlığını kontrol etmek IV. Desteğe gereksinim duyulan duyusal alanı saptamak Duyu eğitim programı planlanırken yukarıdakilerden hangilerinin öncelikli olarak alınması gerekmektedir?

#17. Cansu sulandırılmış parmak boyası ve nişasta karışımı ile büyük boy muşamba üzerinde çeşitli desenler oluşturmaktadır. Bu etkinlik boyunca renklerin karışımları ile yeni renkler oluşturmusş ve el-göz koordinasyonu ile geniş yüzeyde çeşitli hareketler yapabilme firsatı bulmuştur. Bu deneyim ile Cansu'nun aşağidaki becerilerden hangisi gelişmiştir?

#18. Aşağıdakilerden hangisi duyu eğitiminde dikkate alınabilecek göstergelerden biri değildir?

#19. Bu eğitim yaklaşımında duyusal etkinlikler; basitten zora doğru ilerleyerek belirli bir düzen içinde gerçekleştirilirken uygulamalarda tek bir duyuya yönelerek, sadece belirli özelliklere odaklanarak hassaslaştırma ön plandadır. Yukarıda verilen eğitim modeli aşağıdakilerden hangisidir?

#20. Gözde öğretmen sınıfındaki görme bozukluğu olan öğrencisi için duyusal bütünleştirmeyi sağlamak amacıyla duyu eğitiminde etkinlik planlamasında aşağıdakilerden hangisini öncelikli olarak yapmalıdır?


#21. Esma duyusal olarak desteklenme gereksinimi olan üç yaşındaki bir çocuktur. Esma’nın annesi koltuk minderlerinin arkasına kısa bir süre içinde çalması için kurduğu bir çalar saati sakladıktan sonra çocuğuyla oyun oynamaya başlar. Birden çalan saatin sesi duyulmaya başladığında da çocuğunun buna dikkat etmesini bekler. Bu etkinlik Esma’nın hangi duyusal alanına destek olacaktır?

#22. Okul bahçesinde oyun saati sürecince Furkan büyük oranda kum alanında oynamaktadır. Ellerini toprağın içerisinde gezdirir, bulduğu farklı dokudaki taşları incelemektedir. Taşları pürüzlü ve pürüzsüz olarak ayırmaktadır. Yukarıdaki duruma bakıldığında Furkan’ın hangi duyu özelliğinin baskın olduğu söylenebilir?

#23. Asya doğuştan nöral sorunla dünyaya gelmiş ve çoklu duyusal yetersizlikler yaşayan bir çocuktur. Asya’nın duyu sorunları ................................. olarak adlandırılabilir. Yukarıdaki durumda boşluğa en uygun hangisi yazılabilir?

Cevap : B) duyusal işlemleme

#24. Bireylerde görme ve konuşma yeteneğini oluşturan beyin sistemleri ne kadar süre içerisinde yapılandırılmaktadır?

#25. Erhan, sınıf içindeki etkinliklerde renkli boya kalemleri ile şekiller ve grafikler çizerek edindiği bilgileri pekiştirmektedir. Erhan ile ilgili aşağıdakilerden hangisi düşünülebilir?


#26. İşitme yetersizliği ya da görme bozukluğu gibi duyusal yetersizlik durumlarında aşağıdakilerden hangisinin yapılması önemlidir?

#27. Aşağıdakilerden hangisi duyusal sıkıntılar yaşayan çocuklar için yapılacak uygulamalardan biri değildir?

#28. Aşağıdakilerden hangisi duyu eğitiminde belirlenen hedeflerden değildir?

#29. Çevreden gelen görme, işitme, dokunma, koklama ve tatma duyularına yönelik duyusal mesajları alan duyu sistemi hangisidir?

#30. Aşağıdakilerden hangisi duyulara yönelik imgelerden biri değildir?


#31. Begüm ğretmen çocuklarasıcak-ılık-soğuk, ıslak-kuru, pütürtülü-kaygan, sert-yumuşak gibi kavramlarvöğretme ve pekiştirme amacıyla çeşitli materyallerle sınıfında istemektedir. Bu durumda Begüm öğretmen için sınıfında kullanmak üzere hangisini önermek amacıyla gerçekleştirmeye yönelik olacaktır?

#32. Dundun duyu modeline göre kolayca ağlayan çocuk hangi maddede yer alır?

#33. Yavuz, beş yaşındadır. Genel olarak sağlıklı bir gelişim göstermekle beraber, vücut pozisyonunun ne konumda olduğu ve vücut ağırlığını hangi vücut kısmına doğru verdiği gibi durumları yerine getirme ve algılamada sorunlar yaşayabilmektedir. Bu durumda Yavuz’un hangi duyusunda sorun olduğu düşünülebilir?

#34. Emine Öğretmen sınıfındaki çocuklardan birinin görmesinde bazı sorunlar olabileceğini düşünmektedir. Bu durumda öncelikli olarak hangisini yapması önerilir?

#35. Zeynep oyun oynadığı sırada dışarıdan gelen bir kokuyu fqrk ed p oyununu yarım bırakmıştır. Kokunun kaynağını bulmak için çaba göstermektedir. Buna göre Zeynep'in davranışı Dunn'ın hangi duygusal örüntü türü ile açıklanabilir?


#36. Bedensel, işitsel ve/veya görsel yetersizlikler yaşayan özel gereksinimli çocukların duyularını kullanmalarında ne türde yetersizlikler görülebilmektedir?

#37. Çocukların duyularını kullanmaya yönelik oyun etkinliklerini ve oyundaki davranışlarını zenginleştirmede ............... önemli görülmektedir. Yukarıdaki cümlede noktalı kısma aşağıdakilerden hangisi gelmesi en uygundur?

#38. Bir okul öncesi çocuğu karşılaştığı kişilerden birinin cinsiyetini anlamasında duyusal olarak önce hangi duyusunu kullanır?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

Auzef Çocuk Gelişimi telegram çocuk gelişimi

Okul Öncesi Dönemde Duyu Eğitimi 2021 Final Deneme Sınavı

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!