auzefSosyal HizmetSosyal Hizmete Giriş

Sosyal Hizmete Giriş 2021 Vize Deneme Sınavı

Sosyal Hizmete Giriş 2021 Vize Deneme Sınavı

#1. Tıbbi sosyal hizmet uzmanı, en genel ifade ile hastaların çıkarına çalışan meslek elemanıdır. Aşağıdakilerden hangisi tıbbi sosyal hizmet uzmanlarının belirtilen çalışma alanlarında aldıkları roller arasında bulunmaz ?

#2. I. Sosyal hizmet, insanın iyilik hali ve gelişimine engel ve destek olan tarihi ,sosyo-ekonomik, kültürel, yerel, politik ve kişisel faktörler arasındaki karşılıklı ilişkileri düzenleyen akademik bir disiplin ve uygulama mesleğidir. II. İngiltere de 1800 lü yıllardan itibaren Yoksulluk Yasaları ile yoksul kesime yardımlar yapılmaya başlanmıştır. III.Kendilerine ‘’dost ziyaretçiler’’ denilen insanlar, ekonomik ve psikolojik yardıma muhtaç duyan bireyler hakkında ayrıntılı kayıtlar tuttular, ev ziyaretleri gerçekleştirdiler. IV. 1800 lü yılların sonların doğru bu cemiyetler ‘’yerleşim evleri’’ kurmaya başlanmıştır. V. 1904 yılında ise New York Hayırseverlik okulu adı altında bir yıllık bir eğitim programı verilmiştir Yukarıda verilen maddelerden hangileri sosyal hizmetin tarihsel sürecini anlatmaktadır?

#3. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçılara ilişkin etik sorumlulukları arasında bulunmaz ?

#4. Sosyal hizmetin ailelerle çalışmasında kullanabileceği müdahaleler arasında hangisi bulunmaz ?

#5. Aşağıdakilerden hangisi meslek elemanı olarak sosyal hizmet uzmanlarının etik sorumlulukları başlıkları arasında yer almaz ?

#6. I. Karşısındaki kişiyi etkili dinlemek, değer,saygı ve ilgiyi gösterir. II.Bir sosyal hizmet uzmanı, sözel ve sözel olmayan ifadeleri etkili şekilde gözlemleme ve yorumlama becerisine sahip olmalıdır. III.Sağlıklı bir iletişim için dinleme oldukça önemlidir. IV.Dinleme becerisi ,aktif dinleme yapabilmektir. V.Karşısındaki insanı dinlerken, onun sorun ve sıkıntıları ile ilgilendiğini belli etmek gerekir. VI.Ortaya çıkabilecek olan gerginlikleri uzman etkili bir şekilde yönetebilmelidir. Yukarıda verilen maddelerden hangileri sosyal hizmet uzmanının dinleme becerisi ile ilgilidir?

#7. Uluslararası sosyal hizmet uzmanları derneği (NASW) tıbbi sosyal hizmet uzmanlarının sahip olması gereken bazı standartları belirlemiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu standartlar arasında gösterilebilir?

#8. Uzmanlar, çocukların boşanmanın olumsuz etkilerinden sıyrılabilmesi için beş faktörü ortaya koymuşlardır. Aşağıdakilerden hangisi bu faktörlerden biri değildir ?

#9. Sistem kuramına göre her sistemin yapısı vardır. Sosyal hizmet alanında bu yapılar incelenir,gözlemlenir ve tablo veya grafikler yoluyla ortaya konur. Aşağıdakilerden hangisi kullanılan bu tablo veya grafikler arasında yer almaz ?

#10. İngiltere Hayırseverlik Cemiyeti gibi cemiyetler 1800 lü yılların sonlarına dogru yerleşim evleri kurmaya başlamışlar ve çevrede yaşayan yoksul bireylere eğitim, sağlık ve sosyal yardımlarda bulunmuşlar.Bu evlerin ilki 1884 yılında Londrada açılmıştır. Yukarıda verilen bilgiye göre kurulan ilk yerleşim evinin ismi aşağıdakilerden hangisidir ?

#11. Aşağıdakilerden hangisi aile ile yapılan sosyal hizmet müdahalesinin özellikleri arasında yer almaz ?

#12. I. Sosyal hizmetin bilgi temeli oldukça geniş ve karmaşıktır. II. Sosyal hizmet bilgi temelinde diğer disiplinlerden alınmış bilgilerde bulunmaktadır. III. Sosyal hizmet bilgi temeli sayısal bilimlerden gelen bilgiler üzerine kurulmuştur. IV. Sosyal hizmetin bilgi kümesinde biyo-psiko-sosyal alanların bilgisi bulunur. V. Uygulamadan elde edilen bilgi ,sosyal hizmet açısından pratik fayda sağlamaktan uzaktır. Sosyal hizmetin bilgi temeli hakkında yukarıda verilen ifadelerden hangileri yanlıştır?

#13. Kuram, yaklaşım ve modeller sosyal hizmet uzmanlarına değişik şekillerde fayda sağlar. Aşağıdakilerden hangisi bu faydalar arasında gösterilemez?

#14. Birçok düşünürün üzerinde uzlaştığı ve sosyal hizmet mesleğininde benimsediği temel değerler mevcuttur. Sosyal hizmet bu değerler ışığında hareket eder. Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği'ninde bir araya getirdiği ve standart olarak ortaya koyduğu bazı etik ilke ve değerler bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen etik ilke ve değerler aşağıdakilerin hangisinde yanlış verilmiştir ?

#15. Sosyal hizmetin bilgi temeli oldukça geniş ve kapsamlıdır Aşağıdakilerin hangisinde sosyal hizmetin kullandığı bilgi türleri bir arada verilmiştir?

#16. I. Her birey ,aile,grup ve toplumun güçleri vardır ve odak nokta patoloji yerine bu güçler olmalıdır. II. Bu yaklaşımda müdahaleler , müracaatçının kendi kaderini tayin etme hakkı gözetilerek gerçekleştirilmelidir. III. Toplum zengin kaynaklarla doludur. IV.Müracaatçı ve uzman arasındaki işbirliği, çalışma ilişkisi için en temel ve gerekli olgudur.V. Her insan öğrenme, gelişme ve büyüme kapasitesine sahiptir. VI. Travma, istismar, hastalık veya sorunlar örseleyicidir, fakat bunlar birer meydan okuma gibi görülebilir ve fırsata dönüştürülebilir Yukarıda verilen maddeler sosyal hizmetin kullandığı hangi kuramın özelliklerindendir ?

#17. Sosyal hizmetin tarihi incelendiğinde , 1800 lü yıllarda İngiltere de çıkan hangi yasa ile ihtiyaç sahiplerine yardım edilmiştir?

#18. Aşağıdakilerden hangisinde sosyal hizmetin temelleri doğru olarak verilmiştir ?

#19. I. Müracaatçılara bağlılık II. Kültürel yetkinlik ve sosyal farklılık III. Kendi kaderini belirleme IV. Mahremiyet ve gizlilik V. Bilgilendirilmiş onay Vı. Kayıtlara ulaşma Yukarıda verilen maddelerden hangileri sosyal hizmetin müracaatçılara ilişkin etik sorumluluklarıdır?

#20. Bugünün değişim dünyası aileleri farklı şekilde etkiler. Geçen yıllarda birkça ciddi sosyal değişim tipik aile oluşumunu ve ailenin yapısını değiştirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu değişimlerin arasında yer almaz ?

#21. Bireylerin kendilerinin sorunlarla baş etme yöntemlerinin yetersi kaldığı noktalarda sorunlar yaşarlar. Kişilerin baş etme yöntemlerinin yetersiz veya işlevsiz kalmasının sosyal hizmet uzmanlarına göree birkaç nedeni vardır. Yukarıda verilen bilgiye göre bahsedilen nedenler arasında hangisi bulunmaz ?

#22. I. Sosyal hizmet uzmanlarının; tek ebeveynli ailelerin kaynakları ve güçlü yönlerini takdir etmesi ve yeniden düzenlemesi gerekir ve bu ailelerin zayıf yönlerine odaklanmaktansa güçlendirme yapması gerekir. II. yeni danışmanlık ve ek hizmetler ; tek ebeveynli ailelerin yaşam görevlerini yerine getirmesini kolaylaştırmak için gereklidir. III.Kendi kendine yardım ve destek grupları gereklidir. IV. Ebeveyn-çocuk oyun grupları geliştirilmelidir. V. Boşanma danışmanlığı hizmetleri verilmelidir.VI. aile yaşam eğitimi gereklidir. Yukarıda verilen müdahale yöntemleri, ailelerle yapılan sosyal hizmet kapsamındaki hangi aile türüne uygulanabilir ?

#23. I. Bireylere birlikte yaşama ve çalışma konusunda ve duygusal/fiziksel gelişim için grup aktivitelerine katılma konusunda eğitim vermek. II. Bireylerin aile ve grup içinde iyi bir yaşam sürdürmesini sağlamak. III. farklı grup süreçlerini kullanarak bireylerin farklı kişilik özellikleri ve davranışlar geliştirmesine yardım etmek. IV. Gelişim için deneyim, büyüme ve fırsatlar sunmak. V. Bireylerin demokratik işleyen bir ortam içinde sorumluluk almayı öğrenmesine yardım etmek. VI. Boş zamanların iyi değerlendirilmesine katkı sağlamak. Yukarıda verilen maddelerden hangisi gruplarla soysal hizmet uygulamasının amaçları arasında yer almaz ?

#24. I. Her insan, insan olduğu için değerlidir. II. İnsanların tüm davranışları, biyolojik beden ve çevre arasındaki ilişkiden ortaya çıkar. III. Hem bireysel hemde ortak insan ihtiyaçları vardır. IV. İnsanın acı çekmesine izin verilemez, acı çekmemek için insan korunmalı yada acısı azaltılmalıdır. V. İnsan motivasyonu karışık bir kavramdır VI. Kişiler arasındaki farklılıklar kabul edilmelidir. Yukarıda verilen maddeler sosyal hizmetin temellerinden hangisi aittir ?

#25. I. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşlı ve hastalar için Darülaceze ve kimsesiz çocuklar için Daruleytamla açılmıştır. II. Bakanlar kurulu kararıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı(ASP) kurulmuştur. III. Cumhuriyet döneminde atatürkün emri ile 1921 yılında '' Himaye-i etfal cemiyeti'' kurulmuştur. IV. Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü Sağlık ve sosyal yardım bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur. Sosyal hizmetin türkiyedeki tarihsel gelişimi hakkındaki verilen maddelerin kronolojik sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#26. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının, meslektaşlarının meslek etiğine aykırı uygulamaları konusunda belirlenen etik sorumlulukları arasında yer almaz?

#27. Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının sistem yaklaşımından faydalandığı sistemlerden biri değildir ?

#28. Aşağıda aile ile ilgili verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

#29. Türkiye’de 2011 yılında Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulamaları Yönergesinde yer alan öncelikli müracaatçı grupları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

#30. I. Aile başlangıcı(çocuksuz aile) II. bebekli aile III. okul öncesi çocuğu olan aile IV. okul yaşında çocuğu olan aile V. Ergen çocuğu olan aile VI. Çocukların evden ayrılışı VII. Ebeveynlik sonrası aile VIII. Yaşlanan aile Yukarıda sıralana aile yaşam döngüsü aşamalrı hangi bilim insanı tarafından geliştirilmiştir ?

#31. Sosyal hizmet uygulaması içinde toplumlarla ve örgütlerle çalışma kapsamında kullanılan beceriler bulunmaktadır. Sosyal hizmet uygulamasında doğrudan kullanılmayan beceriler olarak da adlandırılan bu beceriler de oldukça değerlidir. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda bahsedilen uygulamada doğrudan kullanılmayan beceriler arasında yer almaz ?

#32. Sosyal hizmet mesleği ile ilgli verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

#33. Tıbbi sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan sosyal hizmet uzmanlarının, özel bir eğitim ile sahip olması gereken bazı becerileri vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu beceriler arasında gösterilemez ?

#34. I. Hedef toplumu saptama : Hedef toplumu üyelerinin özelliklerini anlamak II. Toplumun özelliklerini ortaya koyma: Toplumun sınırlarını saptama, sosyal sorunları belirleme, baskın değerleri anlama III. Müdahale düzeyini belirleme: Toplum çalışması yapma amacında olan sosyal hizmet uzmanının müdahale düzeyi makro düzeydir. Toplumda değişim yaratma amaçlanır. IV. Farklılıkları tanıma: Baskının resmi ve gizli mekanizmalarını belirleme, ayrımcılığın kanıtlarıını saptama V. Yapıyı belirleme: Güç unsurlarının yerlerini belirleme kaynaklarının ulaşılabilirliğini saptama, kaynak denetimi ve hizmet sunumu için yöntemleri belirleme)Yukarıda verilen maddelerden hangisi toplumla sosyal hizmet uygulaması kapsamında yapılan ön değerlendirme aşamalarından biri değildir?

#35. Sosyal hizmet doğası gereği birçok etik sorumlulukları ve çatışmaları beraberinde getiren bir meslektir. Çoğu sosyal hizmet uzmanı günlük pratiklerinde sıklıkla etik ikilemlerle karşı karşıya gelmektedir. Bu etik ikilemlerin çözümü için meslek elemanlarının başvurabileceği birtakım ilke ve sorumlulukların olması , karar verme süreçlerinde büyük fayda sağlar. Yukarıda bahsedilen etik ilkeler arasında hangisi bulunmaz?

#36. I. Sosyal hizmet uzmanları, bölgesel düzeyden başlayıp daha global düzeye doğru olmak üzere toplumun genel refah düzeyini artırmalı;bireylerin toplumun ve çevrenin gelişimini sağlamalıdır. II.Sosyal politikaların ve kurumların oluşturulmasında toplumun bilinçli katılımını kolaylaştırılmadır. III. Sosyal hizmet ile ilgili ortaya çıkan yeni bilgileri ve bu bilgilerin geçerliliğini sorgulamalı ve mesleki uygulamalarında ilgili araştırma bulgularını ve sonuçlarını kullanmalıdır. IV. Toplumun acil gereksinimlerinin kapsamlı olarak karşılanması için uygun profesyonel hizmetleri sağlamalıdır. V. Irk, etnik ve ulusal köken renk,cinsiyet,yaş,cinsel tercih,medeni durum,siyasi görüş,dinsel inanç farkı, metal yada fiziksel özrü nedeniyle insanlara gruplara yada belirli bir sınıfa yönelik ayrımcılığa karşı çıkmalı, bunlara yönelik baskıları önlemeli ve ortadan kaldırmalıdır. VI. Uygulamada mesleki standartları yükseltmek ve geliştirmek için çalışmalı; etkili ve mesleki standartlara uygun olmayan sosyal hizmet uygulamalarını önlemek için harekete geçmelidir. Yukarıda verilen maddelerden hangileri sosyal hizmet uzmanlarının topluma ilişkin etik sorumlulukları arasında yer alır ?

#37. Aşağıdakilerden hangisi refah devletinin özellikleri arasında yer almaz ?

#38. Toplumsal gelişmeler nedeniyle sürekli değişim halinde olan bir çevrede çalışan sosyal hizmet bu değişimlere ayak uydurabilmek ve insanlara en etkili hizmet edebilmek için beceri temelinide geliştirmiş meslek elemanlarına ihtiyaç duyar. Genelci ortak beceriler olarak adlandırılan beceri grubu meslek elemanlarını için oldukça önemlidir. Yukarıdaki bilginin ışığında beceri temelini geliştirmiş bir meslek elemanının aşağıdaki beceri gruplarından hangisine hakim olması beklenir ?

#39. I. Mahalle ve toplum örgütlenmesi II. İşlevsel toplumların örgütlenmesi III. Sosyal ve ekonomik kalkınma IV. Sosyal planlama V.Program geliştirme ve toplum liyezonu VI. Eşyönetim oluşturma VII. Politik ve sosyal aksiyon Yukarıda verilen uygulama yöntemleri hangi temel sosyal hizmet yöntemine aittir?

#40. Aile yaşam döngüsü sınıflandırılması Carter ve Mcgoldric tarafından yapılmıştır. Bu sınıflandırma ailenin kurulmasından önceki aşamadan başlar. Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi aile yaşam döngüsünde yer almaz?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Sosyal Hizmete Giriş 2021 Vize Deneme Sınavı

Sosyal Hizmete Giriş 2021 Vize Deneme Sınavı Telegram Sosyal Hizmetler
Auzef Sosyal Hizmetler sosyal hizmetler facebook

Sosyal Hizmete Giriş Vize Soruları

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!