Anne Baba EğitimiauzefÇocuk Gelişimi

Anne Baba Eğitimi 2021 Final Deneme-2

Anne Baba Eğitimi 2021 Final Deneme-2

#1. Çocukluk yılları güç şartlar altında maddi imkanszılıklar içinde geçmiş anne babalarda daha çok görülen tutum aşağıdakilerden hangisidir?

#2. Aşağıdakilerden hangisinin primer nedeni çocuğun kendi varlığının, benliğinin farkına varmasıdır?

NOT: İnatçılığın primer nedeni çocuğun kendi varlığının, benliğinin farkına varmasıdır. Çocuk çevresindeki kişilere kendi varlığını kabul ettirmek ister. Çevresindeki kişilerin isteklerine, yönlendirmelerine karşı direnir. Bu dönemde çocuğun direnme gücünü kırmaya çalışmak onun benliğini zedeler. Baskı ve aşırı kontrol çocukta inadın yerleşmesine yol açar.

#3. ..................fobilerin etkisinin azaltılmasında ya da ortadan kaldırılmasında sık kullanılan bir tekniktir. Yukarıdaki boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

NOT: Sistematik Duyarsızlaştırma:
Bu teknik fobilerin etkisinin azaltılmasında ya da ortadan kaldırılmasında sık kullanılan bir tekniktir. İki aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar aşağıda verilmiştir:
1. aşama: Bireye vücudu bilinçli olarak nasıl gevşetip, rahat edebileceği öğretilir.
2. aşama: Korku uyandıran durumların bir listesi yapılır ve en fazla korkulandan en az korkulan duruma
göre bu liste bir sıralamaya konulur.

#4. Aşağıdakilerden hangisi sözel olumsuz disiplin yöntemlerden biri olan sevgiyi esirgemenin örneklerinden biri değildir?

NOT: Sözel olumsuz disiplin yöntemlerden biri olan sevgiyi esirgemenin örnekleri:
-“Seni artık sevmiyorum.”,
-“Ben senin annen değilim.”
-“Sen git komşunun çocuğu ol.”
-“Ben hasta olayımda annesiz kal.”
-“Ben öleyim de kurtul”

#5. .............. anne-babaların çeşitli nedenlerden dolayı çocuğu istememesi, çocuğun sağlık hizmetlerini aksatarak, ona, düşmanca duygular beslenmesi olarak tanımlanabilir. Yukarıda verilen boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?


#6. Çocuk: “Ahmet bugün benimle hiç oynamadı. Benim istediklerimi yapmıyor.” Anne: “Senden küçüklerle geçinmeyi öğrenmek zorundasın.” şeklinde iletişim kuran anne aşağıda verilen iletişim engellerinden hangisini kullanmıştır?

#7. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

NOT: Çocukta vicdan gelişiminde etkisi olan disiplini uygularken, ebeveynlerin bazı noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bu noktalar şöyle sıralanabilir:
1. Kızgınlık esnasında kesinlikle disiplin uygulanmamalıdır.
2. Disiplin uygun bir zamanda kullanılmalıdır.
3. Çocuklara tercih hakkı verilmelidir. Verilen bu hak çocukların kendine güven ve kontrol hissini arttırır.
4. Disiplin öğretici olmak için kullanılmalıdır.
5. Disiplinin amacı birilerinin haklı birilerinin haksız olduğunu ispat etmek olmamalıdır. Bu tür yaklaşım güç çatışmasını ve çocuğun utangaçlığını arttırmaktadır.
6. Disiplin amacı problem yaratan davranışı değiştirmektir.

#8. Utanma duygusu kaç yaş aralığında ortaya çıkmaktadır?

NOT: Utanma duygusu çocukta 1,5- 3 yaş arası görülmektedir. Çocukta utanma duygusu, bir olay karşısında kendi gücünün yetersizliği, insani zaafını ve sınırlarını ya da yaptığı davranışın uygunsuzluğunu fark ettiğinde ortaya çıkmaktadır.

#9. Kişinin bazı kuralları benimsemesi ve dış uyaranlara gerek kalmadan bu kurallara kendi kendine uyması ve uygulamasıdır. Yukarıda verilen tanım aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?

#10. Aşağıdakilerden hangisinin primer nedeni mülkiyet duygusunun gelişmemiş olmasıdır?

NOT: Çocuklarda çalmanın primer nedeni mülkiyet duygusunun gelişmemiş olmasıdır. İlk yıllarda çocuk kendi eşyaları ile başkalarının eşyalarını ayırt edemez. Çocuk için senin, benim, onun kavramı yoktur. Her şey onundur. İki yaşında bu ayırımı yavaş yavaş yapmaya başlar. 3-4 yaş çocuğu başkalarına ait eşyaların sorulmadan alınmayacağını bilir. Ancak bencil tutumu nedeni ile alma isteğine karşı koyamaz.


#11. Aşağıdakilerden hangisi boşanma sürecinin ayrılık öncesi evrelerinden biri olan aşınma evresinde yaşananlardan biridir?

NOT: Aşınma:
Bu evrede paylaşılanlar ve birbirini rahatlatıcı davranışlar azalmıştır, olumsuz algılamalar çoğalır,
sevgi ifadesi olan davranışlardan ve cinsel ilişkiden kaçınma başlanır.

#12. Aşağıdakilerden hangisi etkin dinlemenin koşullarından biri değildir?

NOT: Etkin dinlemenin koşulları:
1. Etkin dinleme, çocuğun sorunu olduğu zaman ve sorununu anne-babasına anlatmaya karar verdiği zaman kullanılmalıdır. Çocuğun duygularını söylemek istemediği ve onlarla baş başa kalmak istediği zaman ve durumlar olabilir. O anda konuşmak çocuğa acı verebilir. Böyle durumlarda anne-baba,
çocuğun duygularına saygı duymalı ve onu konuşmaya zorlamamalıdır.
2. Etkin dinlemeyi anne-baba, çocuğu anlamak istediği ve zaman ayırabildiği durumlarda kullanmalıdır. Anne-babanın zamanı yoksa, o anda kendilerinin de sorunları varsa etkin dinlemeyi kullanmamalıdırlar.
3. Etkin dinlemeyi, anne-baba istediği bir çözümü çocuğa zorla kabul ettirmek amacı ile kullanmamalıdır.
4. Etkin dinleme yeterince deneyim kazanılmadan kullanılmamalıdır.
5. Bazen çocuk sadece bilgi ister, o zaman çocuğa istediği bilgiyi vermek daha uygun olur. Örneğin; çocuk “Anneciğim bugün anneannemlere saat kaçta gideceğiz?” diye sorduğunda “Anneannenlere saat
kaçta gideceğimizi mi öğrenmek istiyorsun?” demek yerine saat kaçta gidileceğinin söylenmesi daha uygun olur.

#13. Anne-baba tutumu olarak en sağlıklı ve en başarılı olan tutum aşağıdakilerden hangisidir?

NOT: Anne-baba tutumu olarak en sağlıklı ve en başarılı olan tutum demokratik tutumdur. Demokratik tutum anne-babanın, çocuğa karşı hoşgörülü, güven verici ve destekleyici bir yaklaşım içinde olmalarını gerektirir.

#14. Aşağıdakilerden hangisinin primer nedeni engellemelerdir?

NOT: Öfkenin primer nedeni engellemedir. Öfke yaşla birlikte artar ve nedenleri değişir. Süt çocuğunda isteklerinin ya da hareketlerinin engellenmesi sonucunda ortaya çıkar. 1,5-3 yaş arasında tuvalete oturmaya zorlamak, oynadığı oyuncağı elinden almak, odada yalnız kalmak, giysilerini çıkarmak, giydirmek, burnunu silmek, başarı ile sonuçlanmayan bir iş ile uğraşmak ve yetişkinlerin ilgisini kaybetmek öfkeye yol açar. 3 yaşından itibaren öfke nedenleri; bir arkadaş ile tartışmak, anne-baba ya da diğer yetişkinler ile denetim çatışması, bağımsızlık isteği gibi sosyal olaylardır.

#15. Aşağıdakilerden hangisinin primer nedeni çocugun gerçeği iyi algılayamamasıdır?

NOT: Çocuklarda yalanın primer nedeni çocuğun gerçeği iyi algılayamamasıdır. Çocuk hayal ile gerçeği iyi ayırt edemediği için bazı olayları çarpıtarak anlatır. Çocuklar 5-6 yaşından önce hayal ile gerçeği birbirinden ayırt edemezler.


#16. ........... anne babaların çocuğu gereğinden fazla kontrol etmesi ve özen göstermesi anlamına gelir. Yukarıda verilen boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

#17. Aşağıdakilerden hangisi Ainsworth’un yabancı ortam deneyinin 3. aşaması ile ilgilidir?

#18. Bir ailede, bir gün görmezlikten gelinen yaramazlığa ertesi gün ağır bir ceza verilmesi, annenin yaptığını babanın bozması ya da babanın vermiş olduğu cezayı annenin kaldırmaya çalışması olarak tanımlanan anne baba tutumu aşağıdakilerden hangisidir?

#19. Aşağıdakilerden hangisi sözel olumsuz disiplin yöntemlerden biri olan çocuğu sözle hor görmenin örneklerinden biri değildir?

NOT: Sözel olumsuz disiplin yöntemlerden biri olan çocuğu sözle hor görmenin örnekleri:
-“Bir daha ellersen ellerini kırarım.”
-“Geberteceğim seni.”
-“Dokunma ellerin taş olur.”
-“Akşam baban gelince görürsün sen babana söyleyeyim de seni dövsün.”
-“Seni köpeklere atarım köpekler yer.”
-“Karanlıktaki çuvallı adamlara seni vereyim de seni götürsünler.”

#20. Aşağıdakilerden hangisi Navaro’ya göre öz-denetimi sağlamak için yapılması gerekenlerden biri değildir?

NOT: Navaro (2002)’ye göre öz denetimi sağlamak için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
1. Çocuk kural ve beklentilerin katı ve değişmez olduğunu bilmelidir. Ayrıca var olan kurallar çocuğun yaşına, kişiliğine ve özel durumlara göre değişebilmelidir.
2. Çocuğa koyulan kuralların nedenleri izah edilmelidir. Ancak çocuk kuralların varlığı ile ilgili nedenleri 3-4 yaşından itibaren sorgulamaya başlayacaktır.
3. Çocuktan beklenilen davranışlar açık bir dille ifade edilmelidir.
4. Çocuklar kuralların uygulaması aşamasında aktif rol almalıdırlar. Ayrıca konu ile ilgili sorumluluklarda verilmelidir.
5. Çocuktan beklenilen davranış gösterildiği zaman ya da istenilen davranışa benzer bir davranış gösterildiğinde çocuğun bu çabası takdir edilerek pekiştirilmelidir.


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Anne Baba Eğitimi 2021 Final Deneme-2

Auzef Çocuk Gelişimi
telegram çocuk gelişimi

 

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!