auzefbilimsel bilginin sosyolojisisosyoloji

Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2021 Final-1

Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2021 Final-1

#1. Medyada yer alan Covid-19 ile ilgili tartışmaları takip eden insanlar, uzmanların yaz mevsiminde hastalığın seyriyle ilgili farklı öngörülerde bulunması neden garipseyecektir?

#2. Aşağıda düşünürlerden hangisinin teorisinin merkezinde, bilim adamlarının bir topluluk olduğu ve onların bilginin üretimi ve gelişimi sürecinde diğer topluluklarda olduğu gibi sosyolojik ve psikolojik unsurların etkisi altında kaldığı fikri bulunmaktadır?

#3. “.... Göre gözlemlerimiz içinde bulunduğumuz paradigmadan bağımsız değillerdir. Paradigma onları şekillendirir. Bu nedenle gözleme dayalı tarafsız bir bilimin peşinden koşmak hatalıdır. Gözlemin kendisi...... değildir. Yukardaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

#4. .............. rakip ................. hangisinin seçileceği tercihinin de bir paradigma içinde yapıldığını hatırlatarak, bu tercih yapılırken kullanılan kriterlerin o paradigma içinde şekillendiğine dikkat çeker. Yukarıdaki cümlede yer alan boşluklara aşağıdaki şıklardan hangisinin gelmesi uygun olur?

#5. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bir keşfin ortaya çıkmasında sosyal ve psikolojik faktörlerin etkisine dikkat çekmektedir?


#6. “İtalyan Bilgin Francesco Petrarch, yaşama niye geldiğimizi hatta nereleri gezmemiz gerektiğini anlamanın yanında hayvanların yaşamları hakkında bilgi toplamanın ne denli anlamsız olduğunu anlatır. “ Yukarıdaki paragrafta anlatılanlara göre, Petrarch’ın aşağıdaki görüşlerden hangisini benimsemesi beklenir?

#7. Bilim adamları arasındaki ilişkiler sözgelimi rekabet duygusu çıkarlara dayanan yanlış teorinin elenmesinde önemli bir etken olabilir Kuhn ve güçlü programın iddiasının tersine bilim adamlarının topluluk tarafından ..... arzusu onların paradigmayı körü körüne takip etmesini sağlamaya yetmeyebilir. Yukarıda boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?

#8. Birinci dünya savaşı sonrasında yaşayan bilim adamlarının belli fizik teorilerini sosyo kültürel etkenler nedeniyle kabul ettiğine inanan .. sosyal etkenlerin belirleyiciliği sadece ......... atıf yaparak açıklanamaz. Boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?

#9. Bilim ile bilim olmayan arasında sınır çizme” eylemi için aşağıdaki ifadelerden hangisi kullanılmaktadır?

#10. “Çin ve Hindistan’a nazaran, bireysel üretimin karşılığının verilmesini daha çok önemseyen Amerika gibi ülkelerde intihal gibi eylemler daha sert cezalandırılır. Buluşlar veya yeni fikirlerin sahipleriyle anılmaması hırsızlık olarak görülür. Çin ve Hindistan gibi ülkelerde ise bu eylemlerin sergilenmesi daha az yadırganır.” Bu alıntıda anlatılmak istenen husus aşağıdakilerden hangisidir?


#11. Bacon’a göre bilimde ......... ona göre, bilimin kendine ait içsel bir işleyişi vardır ve sosyal unsurların burada etkisi yoktur............ Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

#12. Feministler, bilimde reform edilmesi gereken bir çok uygulama olduğuna işaret eder. Hangisi feministlerin eleştirdikleri tutumlardan biri değildir?

#13. Francis Bacon, “bilgi güçtür” sözü ile aşağıdakilerden hangisini anlatmak istemiştir?

#14. Aşağıdaki ifadelerden hangisi bilim ile bilim olmayan arasındaki çizginin muğlaklığına örnek olarak sunulabilir?

#15. Thomas Kuhna göre bir bilim adamı bir bilim dalındaki mevcut teori, metodoloji araç veya değerleri sorgulaması durumunda aşağıdaki durumlardan hangisiyle karşılaşır?


#16. Thomas Kuhn: “bilimsel devrimlerin yapısı” adlı eserinde, bilimsel süreci tarif etmişti. Kuhn’un tarifinde yer alan döngüsel süreç, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

#17. ...... "........." ifadesi doğayla ilgili bilgimiz arttıkça insanların refahını arttıracak değişikliklere vücut verebileceğimizi anlatmaktadır. Boş bırakılan yerlere hangisi sırasıyla getirilmelidir?

#18. “Eğer Kuhn’un dediği gibi her dönem sadece bir tek paradigmanın hâkimiyeti söz konusuysa, bir paradigmanın diğerinin yerini alması Kuhn’un Gestalt Değişimi adını verdiği şekilde gerçekleşiyorsa; o zaman yeni paradigmanın bir anda yaratılması gerekir. Ancak bu bir anda yaratılan paradigma öyle bir paradigmadır ki eski, yerleşik paradigmayı yerinden edecek güce sahiptir. Oysa bir anda yaratılan bir paradigmanın eskisini yerinden etmesi sağduyuya aykırıdır.” Yukarıdaki paragrafta ifade edilen görüşü savunan bir kişi, aşağıdaki seçeneklerde sunulan hususlardan hangisini sorgulamaktadır?

#19. Kuhn’un aşağıdakilerden hangisinin bilimle ilgili görüşlerine hiçbir etkisi olmamıştı?

#20. Bulaşıcı hastalıklarla ilgili çalışmalar yapan Semmelweis’ in doktor/bilimadamları tarafından dışlanmasından çıkarılabilecek anlam aşağıdakilerden hangisidir?


#21. “..........., normal bilim döneminde eleştirinin ne kadar arzulansa da mümkün olmadığını belirtmiştir. Oysa .............. göre her ne kadar sosyal unsurların üzerimizdeki baskısından söz edebilsek de bu etkiyi aşmak ve eleştirel gözlüklerle teorileri değerlendirmek mümkündür.” Yukarıdaki cümlede yer alan boşluklara aşağıdaki şıklardan hangisinin gelmesi uygun olur?

#22. Güçlü program ........ ve ....... sanıldığı kadar evrensel olmadığını gözler önüne sermeye çalışmaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere hangisi gelmelidir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2021 Final-1

1- Güçlü program …….. ve ……. sanıldığı kadar evrensel olmadığını gözler önüne sermeye çalışmaktadır.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere hangisi gelmelidir?

A) normal bilimin – devrimlerin
B) eğitimin – bilginin
C) bilginin – duyguların
D) kanıtın – mantık kurallarının
E) toplumsal normların ahlakın

Cevap : D) kanıtın – mantık kurallarının

2- Birinci dünya savaşı sonrasında yaşayan bilim adamlarının belli fizik teorilerini sosyo kültürel etkenler nedeniyle kabul ettiğine inanan .. sosyal etkenlerin belirleyiciliği sadece ……… Atıf yaparak açıklanamaz. Boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?

A) Demarkasyon sonuna
B) Keşif bağlamına
C) Refleksivite prensibine
D) Simetri prensibine
E) Kuhn’a

Cevap : B) Keşif bağlamına

3- …… “………” ifadesi doğayla ilgili bilgimiz arttıkça insanların refahını arttıracak değişikliklere vücut verebileceğimizi anlatmaktadır.
Boş bırakılan yerlere hangisi sırasıyla getirilmelidir?

A) Einsteinın – tanrı zar atmaz
B) Rutherford’un bilim ya fiziktir ya da pul koleksiyonculuğudur
C) Bohrun Einstein tanrıya ne yapacağını söylemeyi bıraksın
D) Descartes’in “Düşünüyorum öyleyse varım”
E) Bacon’ın bilgi güçtür

Cevap : E) Bacon’ın bilgi güçtür

4- Bilim adamları arasındaki ilişkiler sözgelimi rekabet duygusu çıkarlara dayanan yanlış teorinin elenmesinde önemli bir etken olabilir Kuhn ve güçlü programın iddiasının tersine bilim adamlarının topluluk tarafından ….. arzusu onların paradigmayı körü körüne takip etmesini sağlamaya yetmeyebilir.
Yukarıda boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?

A) takdir edilme
B) dinlenme
C) bilinme
D) eleştirilme
E) anlaşılma

Cevap : A) takdir edilme

5- Thomas Kuhna göre bir bilim adamı bir bilim dalındaki mevcut teori, metodoloji araç veya değerleri sorgulaması durumunda aşağıdaki durumlardan hangisiyle karşılaşır?

A) Yeni buluşlara imza atar
B) yeni metodoloji araç veya değerlerin üretimine katlıda bulunur
C) Bilimsel camiadan dışlanır
D) Yeterince çalışırsa bilimsel camiayı ikna edebilir
E) Yeni bir bilimsel camiada yer bulur

Cevap : C) Bilimsel camiadan dışlanır

6- Feministler, bilimde reform edilmesi gereken bir çok uygulama olduğuna işaret eder. Hangisi feministlerin eleştirdikleri tutumlardan biri değildir?

A) Kadınların bilimsel uğraştan dışlanması, onların bilimsel araştırma yapmalarının zorlaştırılması
B) Bilimsel çalışmalarda kadınların ve dezavantajlı grupların çıkarlarının gözetilmemesi
C) Feminist bilim eleştirisinin değersizleştirilmesi
D) Ampirik konuların küçümsenmesi
E) Kadınların, bilimle ilgili birçok farklı konuda dezavantajlı konuma itilmesi

Cevap : D) Ampirik konuların küçümsenmesi

7- Kuhn’un aşağıdakilerden hangisinin bilimle ilgili görüşlerine hiçbir etkisi olmamıştı?

A) Francis Bacon
B) Feminist bilim sosyologları
C) Popper
D) Güçlü Program
E) Lakatos

Cevap : A) Francis Bacon

8- Thomas Kuhn: “bilimsel devrimlerin yapısı” adlı eserinde, bilimsel süreci tarif etmişti. Kuhn’un tarifinde yer alan döngüsel süreç, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Normal dönem – kriz – normal dönem
B) Teori – yanlışlama – yeni teori
C) Normal dönem – kriz – devrim – normal dönem
D) Kriz- reform – devrim –kriz
E) Kriz- bilimde yeni buluşlar- kriz

Cevap : C) Normal dönem – kriz – devrim – normal dönem

9- ………….. rakip …………….. hangisinin seçileceği tercihinin de bir paradigma içinde yapıldığını hatırlatarak, bu tercih yapılırken kullanılan kriterlerin o paradigma içinde şekillendiğine dikkat çeker.
Yukarıdaki cümlede yer alan boşluklara aşağıdaki şıklardan hangisinin gelmesi uygun olur?

A) Kuhn’un – paradigmalardan
B) Bacon – tümevarımlarından
C) Lakaros – sorulardan
D) Freud – Yorumlardan
E) Poppers….

Cevap : A) Kuhn’un – paradigmalardan

10- Bacon’a göre bilimde ……… ona göre, bilimin kendine ait içsel bir işleyişi vardır ve sosyal unsurların burada etkisi yoktur…………
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

A) Doğru görecelidir …
B) Etik normlar…
C) Doğru…..
D) Doğrulara ve yanlışlara toplum karar veremez – iç dış ayrımını reddetmiştir
E) Etik normlar …..

Cevap : D) Doğrulara ve yanlışlara toplum karar veremez – iç dış ayrımını reddetmiştir

11- “…. Göre gözlemlerimiz içinde bulunduğumuz paradigmadan bağımsız değillerdir. Paradigma onları şekillendirir. Bu nedenle gözleme dayalı tarafsız bir bilimin peşinden koşmak hatalıdır. Gözlemin kendisi…… değildir.
Yukardaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Lakaros – ampirik
B) Kuhn’a – bağımsız ve tarafsız
C) Poppera – teouriye yaklaşmak için
D) Popper’s tekrar…

Cevap : B) Kuhn’a – bağımsız ve tarafsız

12- Aşağıdaki ifadelerden hangisi bir keşfin ortaya çıkmasında sosyal ve psikolojik faktörlerin etkisine dikkat çekmektedir?

A) Keşif bağlamı
B) Bilimsel metot
C) Gerekçelendirme bağlamı
D) Keşfin yılı
E) Demarkasyon

Cevap : A) Keşif bağlamı

13- Francis Bacon, “bilgi güçtür” sözü ile aşağıdakilerden hangisini anlatmak istemiştir?

A) Güçlüler bilgi edinmek isterler.
B) Bilgi, erdemli olmak için yeterli değildir.
C) Bilgi bireyin, toplumun ve insanlığın iyiliği için kullanılabilir/kullanılmalıdır.
D) İnsanlara hükmetmenin tek yolu bilgi sahibi olmaktır.
E) Bilgi, en nihayetinde insanların birbirine zarar vermesine yol açar.

Cevap : C) Bilgi bireyin, toplumun ve insanlığın iyiliği için kullanılabilir/kullanılmalıdır.

14- Bilim ile bilim olmayan arasında sınır çizme” eylemi için aşağıdaki ifadelerden hangisi kullanılmaktadır?

A) Ampirisizm
B) Demarkasyon
C) Ortodoks
D) Konvansiyonalizm
E) Rölativizm

Cevap : B) Demarkasyon

15- Medyada yer alan Covid-19 ile ilgili tartışmaları takip eden insanlar, uzmanların yaz mevsiminde hastalığın seyriyle ilgili farklı öngörülerde bulunması neden garipseyecektir?

A) Bilim insanlarının ekranlarda daha sorumlu davranmasını ummaktadırlar
B) Bilimsel konuların medyada yer almasından rahatsızlık duymaktadırlar
C) Bilim insanlarının aynı gözlemleri yapıp aynı sonuçlara ulaşmaları beklenmektedir
D) Sosyal bilimcilerin ilgi görmemesinden rahatsızlık duyarlar
E) Covid 19 gerçek bir hastalk olmadığını düşünmektedirler

Cevap : C) Bilim insanlarının aynı gözlemleri yapıp aynı sonuçlara ulaşmaları beklenmektedir

16- “İtalyan Bilgin Francesco Petrarch, yaşama niye geldiğimizi hatta nereleri gezmemiz gerektiğini anlamanın yanında hayvanların yaşamları hakkında bilgi toplamanın ne denli anlamsız olduğunu anlatır. “
Yukarıdaki paragrafta anlatılanlara göre, Petrarch’ın aşağıdaki görüşlerden hangisini benimsemesi beklenir?

A) Her bilim kendi içinde önemlidir.
B) Sanat, toplumsal bilimlerden daha önemlidir.
C) Doğa bilimleri sanattan daha önemlidir
D) Fizik, biyolojiden daha önemlidir.
E) Sosyal bilimler doğa bilimlerinden daha önemlidir.

Cevap : E) Sosyal bilimler doğa bilimlerinden daha önemlidir.

17- Bulaşıcı hastalıklarla ilgili çalışmalar yapan Semmelweis’ in doktor/bilimadamları tarafından dışlanmasından çıkarılabilecek anlam aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bilimde sosyal ve psikolojik unsurların rolü azımsanamaz.
B) Semmelweis doktorluktan bilim adamlığa terfi etmiştir.
C) Semmelweis’ın buluşu ile bulaşıcı hastalıklara çare bulunmuştur.
D) Tıp zor bir disiplindir.
E) Bilim adamlarının arasındaki kavgalar geçicidir.

Cevap : A) Bilimde sosyal ve psikolojik unsurların rolü azımsanamaz.

18- “……….., normal bilim döneminde eleştirinin ne kadar arzulansa da mümkün olmadığınıbelirtmiştir. Oysa ………….. göre her ne kadar sosyal unsurların üzerimizdeki baskısından söz edebilsek de bu etkiyi aşmak ve eleştirel gözlüklerle teorileri değerlendirmek mümkündür.”
Yukarıdaki cümlede yer alan boşluklara aşağıdaki şıklardan hangisinin gelmesi uygun olur?

A) Lakatos – Popper’a
B) Feyerabend – Kuhn’a
C) Kuhn – Popper’a
D) Popper – Feyerabend’e
E) Kuhn – Feyerabend’e

Cevap : C) Kuhn – Popper’a

19- Aşağıda düşünürlerden hangisinin teorisinin merkezinde, bilim adamlarının bir topluluk olduğu ve onların bilginin üretimi ve gelişimi sürecinde diğer topluluklarda olduğu gibi sosyolojik ve psikolojik unsurların etkisi altında kaldığı fikri bulunmaktadır?

A) S. Jay gould
B) Aristo
C) F Newton
D) C. Darwin
E) T. Kuhn

Cevap : E) T. Kuhn

20- Aşağıdaki ifadelerden hangisi bilim ile bilim olmayan arasındaki çizginin muğlaklığına örnek olarak sunulabilir?

A) Bazı astronomlar, benzer gerekçelerle astrolojiye ilgi duyarlar.
B) Bu yüzyılda sosyal bilimlere olan ilgi artmakdır.
C) Savaşlarda bilimsel buluşlardan faydalanılmaktadır.
D) Bilimsel makalelerde artış görülmektedir
E) Toplumda büyüye duyulan ilgi artmaktadır

Cevap : A) Bazı astronomlar, benzer gerekçelerle astrolojiye ilgi duyarlar.

21- “Eğer Kuhn’un dediği gibi her dönem sadece bir tek paradigmanın hâkimiyeti söz konusuysa, bir paradigmanın diğerinin yerini alması Kuhn’un Gestalt Değişimi adını verdiği şekilde gerçekleşiyorsa; o zaman yeni paradigmanın bir anda yaratılması gerekir. Ancak bu bir anda yaratılan paradigma öyle bir paradigmadır ki eski, yerleşik paradigmayı yerinden edecek güce sahiptir. Oysa bir anda yaratılan bir paradigmanın eskisini yerinden etmesi sağduyuya aykırıdır.”
Yukarıdaki paragrafta ifade edilen görüşü savunan bir kişi, aşağıdaki seçeneklerde sunulan hususlardan hangisini sorgulamaktadır?

A) Bilimdeki çatışmayı
B) Doğayı
C) Yeni paradigmanın eskisinin yerini alışını
D) Kuhn’un tarafsızlığını
E) Bilimdeki ilerlemeyi

Cevap : C) Yeni paradigmanın eskisinin yerini alışını

22- “Çin ve Hindistan’a nazaran, bireysel üretimin karşılığının verilmesini daha çok önemseyen Amerika gibi ülkelerde intihal gibi eylemler daha sert cezalandırılır. Buluşlar veya yeni fikirlerin sahipleriyle anılmaması hırsızlık olarak görülür. Çin ve Hindistan gibi ülkelerde ise bu eylemlerin sergilenmesi daha az yadırganır.”
Bu alıntıda anlatılmak istenen husus aşağıdakilerden hangisidir?

A) Refah, ahlaki geliştirmektedir
B) Amerikalıların etik normları önemsemeleri onların gelişmesine katkıda bulunmaktadır
C) Amerikalılar diğer ülke insanlarından daha ahlaklıdırlar
D) Çinde yeni fikirlerin çalışnması durumu çok daha yaygındır
E) Her etik norm farklı toplumlarda aynı önem verilmez

Cevap : E) Her etik norm farklı toplumlarda aynı önem verilmez

Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2021 Final-1

Auzef Sosyoloji
Telegram Sosyoloji

Bilimsel Bilginin Sosyolojisi 2021 Final-1

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!