auzefOsmanlı TürkçesiTarih

Osmanlı Türkçesi Vize Deneme-1

Osmanlı Türkçesi Vize Deneme-1

#1. Tefʻîl vezninin ism-i mefʻûlü مُفَعَّل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#2. İstifʻâl vezninin ism-i mefʻûlü ûlü bazı masdarlarda مُسْتَفال kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#3. İstifʻâl vezninin ism-i fâili مُسْتَفْعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#4. İftiʻâl vezninin ism-i mefʻûlü مُفْتَعَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#5. İftiʻâl vezninin ism-i mefʻûlü مُفْتَعَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?


#6. İfʻâl vezninin ism-i fâili مُفْعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#7. Mufâʻale vezninin ism-i fâili مُفَاعل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#8. Aşağıdaki kelimelerden hangisi mücerred bir masdarın ism-i fâili değildir?

#9. İftiʻâl vezninin ism-i mefʻûlü bazı masdarlarda مُفْعاَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#10. Tefʻîl vezninin ism-i mefʻûlü مُفَعَّل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?


#11. İstifʻâl vezninin ism-i mefʻûlü مُسْتَفْعَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#12. Aşağıdaki kelimelerden hangisi mücerred bir masdarın ism-i mefʻûlü değildir?

#13. İnfiʻâl vezninin ism-i fâili مُنْفَعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#14. Arapçada İsm-i mefʻûl olan kelime, failin yaptığı iş veya harekete konu olan, ondan etkilenen veya faile muhatap olan kişi veya nesneyi gösterir ve mücerred masdarlarda مَفْعُول gibi yazılır ve okunur. Buna göre aşağıdaki kelimelerden hangisi ism-i mefʻûl değildir?

#15. Tefeʻʻül vezninin ism-i fâili مُتَفَعِّل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?


#16. Tefâʻül vezninin ism-i fâili مُتفاعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#17. Tefʻîl vezninin ism-i fâili مُفَعِّل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#18. İftiʻâl vezninin ism-i fâili مُفْتَعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#19. İfʻâl vezninin ism-i mefʻûlü مُفْعَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

#20. Arapçada İsm-i fâil olan kelime masdarla anlatılan iş ve hareketi yapanı gösterir ve mücerred masdarlarda فاعل gibi yazılır ve okunur. Buna göre aşağıdaki kelimelerden hangisi ism-i fâil değildir?


TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-
Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Osmanlı Türkçesi Vize Deneme-1

1. Arapçada İsm-i fâil olan kelime masdarla anlatılan iş ve hareketi yapanı gösterir ve mücerred masdarlarda فاعل gibi yazılır ve okunur.
Buna göre aşağıdaki kelimelerden hangisi ism-i fâil değildir?

A) صادق
B) قادر
C) فاتح
D) غربت
E) ناظر

Cevap : D) غربت

2. Aşağıdaki kelimelerden hangisi mücerred bir masdarın ism-i fâili değildir?

A) ساكن
B) مرحمت
C) قاتل
D) ظالم
E) جاهل

Cevap : B) مرحمت

3. İfʻâl vezninin ism-i fâili مُفْعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مجاهد
B) مدرك
C) مفلس
D) مخلص
E) محسن

Cevap : A) مجاهد

4. Tefʻîl vezninin ism-i fâili مُفَعِّل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) معلم
B) مدرس
C) مصحح
D) مطابق
E) منجم

Cevap : D) مطابق

5. Tefeʻʻül vezninin ism-i fâili مُتَفَعِّل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) متشكر
B) متخصص
C) متجاوز
D) متفكر
E) متشبث

Cevap : C) متجاوز

6. Mufâʻale vezninin ism-i fâili مُفَاعل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مطابق
B) مهاجر
C) مجاهد
D) مختلف
E) مصاحب

Cevap : D) مختلف

7. Tefâʻül vezninin ism-i fâili مُتفاعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) متقابل
B) متمايل
C) متناسب
D) متناقض
E) مخبر

Cevap : E) مخبر

8. İnfiʻâl vezninin ism-i fâili مُنْفَعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) معلم
B) منهزم
C) منفصل
D) منحصر
E) منعكس

Cevap : A) معلم

9. İftiʻâl vezninin ism-i fâili مُفْتَعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مختلف
B) مجتهد
C) مفتخر
D) مطابق
E) مقتدر

Cevap : D) مطابق

10. İstifʻâl vezninin ism-i fâili مُسْتَفْعِل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i fâil olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مستحصل
B) مدرس
C) مستودع
D) مستنطق
E) مستخبر

Cevap : B) مدرس

11. Arapçada İsm-i mefʻûl olan kelime, failin yaptığı iş veya harekete konu olan, ondan etkilenen veya faile muhatap olan kişi veya nesneyi gösterir ve mücerred masdarlarda مَفْعُول gibi yazılır ve okunur.
Buna göre aşağıdaki kelimelerden hangisi ism-i mefʻûl değildir?

A) مشهور
B) مسكون
C) مقبول
D) ساكن
E) محجوب

Cevap : D) ساكن

12. Aşağıdaki kelimelerden hangisi mücerred bir masdarın ism-i mefʻûlü değildir?

A) محكوم
B) حاكم
C) مقتول
D) مظلوم
E) مجهول

Cevap : B) حاكم

13. İfʻâl vezninin ism-i mefʻûlü مُفْعَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مخابر
B) مثبت
C) مسند
D) مغلق
E) مطلق

Cevap : A) مخابر

14. Tefʻîl vezninin ism-i mefʻûlü مُفَعَّل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مجرد
B) محقق
C) معظم
D) مطابق
E) مقرر

Cevap : D) مطابق

15. Tefʻîl vezninin ism-i mefʻûlü مُفَعَّل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مشخص
B) موفق
C) مستقبل
D) مرتب
E) مكدر

Cevap : C) مستقبل

16. İftiʻâl vezninin ism-i mefʻûlü مُفْتَعَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مشترك
B) محترم
C) مكتسب
D) مخاطب
E) محتشم

Cevap : D) مخاطب

17. İftiʻâl vezninin ism-i mefʻûlü مُفْتَعَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مبتذل
B) معتبر
C) محتمل
D) مختصر
E) مستقبل

Cevap : E) مستقبل

18. İftiʻâl vezninin ism-i mefʻûlü bazı masdarlarda مُفْعاَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مشاهد
B) محتاج
C) ممتاز
D) مختار
E) مشتاق

Cevap : A) مشاهد

19. İstifʻâl vezninin ism-i mefʻûlü مُسْتَفْعَل kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مستحكم
B) مستخدم
C) مستقبل
D) مطابق
E) مستودع

Cevap : D) مطابق

20. İstifʻâl vezninin ism-i mefʻûlü ûlü bazı masdarlarda مُسْتَفال kalıbına göre yazılır ve okunur. Aşağıdaki ism-i mefʻûl olan kelimelerden hangisi bu yazılış ve okunuşa uymamaktadır?

A) مستشار
B) مشترك
C) مستبان
D) مستعار
E) مستجاب

Cevap : B) مشترك

Osmanlı Türkçesi Vize Deneme-1

Auzef Tarih
Telegram Tarih

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!