auzefİş Sağlığı ve GüvenliğiKimyasallar ve Tehlikeleri

Kimyasallar ve Tehlikeleri Vize Deneme Sınavı -4

Kimyasallar ve Tehlikeleri Vize Deneme Sınavı -4

#1. Aşağıdakilerden hangisi Kolay Alevlenir Madde sınııfnda yer alır?

#2. Hava ile temas etmesi ile birlikte herhangi bir enerji kaynağı olmadan ısınan maddeler hangi grupta yer alır?

#3. Aşağıdaki seçenekler verilmiş olan tanımlardan hangisi alerjik madde için uygundur?

#4. Piktogram nedir?

#5. Kimyasal madde ambalajlarında maddenin etkileri daha detaylı olarak risk ibareleriyle (R-ibareleri) belirtilir. Aşağıdakilerden hangisi bir R-ibaresi değildir?


#6. Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen kimyasal maddeler için aşağıdaki seçeneklerde verilen tanımlardan hangisi uygundur?

#7. Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde erkek ve dişilerin üreme fonksiyon ve kapasitelerini azaltan ve/veya doğacak çocuğu etkileyecek kalıtımsal olmayan olumsuz etkileri meydana getiren veya olumsuz etkilerin oluşumunu hızlandıran maddelere ne denir?

#8. “Tahriş edici madde” için en uygun tanım aşağıdakilerden hangisidir?

#9. Siyanür, arsenik trioksit, karbonmonoksit gibi kimyasal maddeler hangi kimyasal madde grubunda yer alır?

#10. Zararlı madde tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak yapılmıştır?


#11. Klor, hidrojen peroksit gibi kolayca tepkimeye girme özelliğine sahip maddelere ne ad verilir?

#12. Kuru kafa sembolü ile birlikte T+ işaretinin kullanılması hangi kimyasal madde sınıfını sembolize eder?

#13. Özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddelere ne ad verilir?

#14. Kimyasal madde ambalajları üzerinde herhangi bir maruziyet durumunda ne yapılması gerektiğini bildiren ifadeler bulunur, bunlara S-kodları (S-ifadeleri) denir. Aşağıdakilerden hangisi bir S-ifadesi değildir?

#15. Kimyasal etkileşime girmek suretiyle, özellikle metal türü malzemelere zarar veren ya da imha eden maddelere ne ad verilir?


#16. GHS’ye göre kimyasal maddeler insan sağlığı üzerine yaptıkları etkilerine göre 12 gruba ayrılır. Aşağıdakilerden hangisi bu gruplardan biri değildir?

#17. Etilalkol, metalik sodyum gibi hava ile temasında alevlenebilen, ateş kaynağı ile kısa süreli temasta hemen yanabilen, çok düşük parlama noktasına sahip olan veya su ile temasında çok kolay alevlenir gaz yayan maddeler ve müstahzarlara ne ad verilir?

#18. Kimyasal madde ambalajları üzerinde piktogramlarla birlikte maddenin etkilerini ve risklerini daha detaylı olarak gösteren semboller de bulunur. Bu sembollere ne denir?

#19. Birleşmiş Milletlerin tavsiye kararı olarak bilinen ve kısaca UNRTDG (United Nations Recommendations on the Transport of Dangerous Goods: Birleşmiş Milletler’in Tehlikeli Maddelerin Taşınması ile ilgili Tavsiye Kararı) olarak gösterilen karara göre kimyasal maddeler kaç sınıfa ayrılır?

#20. Çok kolay alevlenir madde tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?


#21. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız deterjanlar hangi kimyasal madde sınıfına girer?

#22. Metanol özellikle göz hücreleri üzerinde akut ve kronik etkiler yapar. Bu özeliği metanolü hangi sınıf kimyasal maddeler grubuna sokar?

#23. GHS’ye göre kimyasal maddeler fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre 11 gruba ayrılır. Aşağıdakilerden hangisi bu gruplardan biri değildir?

TESTi BiTiR, PUANINI GÖR

SONUÇ

-

Kimyasallar ve Tehlikeleri Vize Deneme Sınavı -4

AUZEF İSG

LOLONOLO

Kimyasallar ve Tehlikeleri Vize Deneme Sınavı -4

AUZEF İSG

LOLONOLO

Share your score!
Tweet your score!
Share to other

HD Quiz powered by harmonic design

Kimyasallar ve Tehlikeleri Vize Deneme Sınavı -4

Kimyasallar ve Tehlikeleri Vize Deneme Sınavı -4

Çok kolay alevlenir madde tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

a) Özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddeler.
b) 0 °C’den düşük parlama noktası ve 35 °C’den düşük kaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz haldeki maddeler.
c) Parlama noktası 21 °C – 55 °C arasında olan sıvı haldeki maddeler.
d) Ateş kaynağı ile kısa süreli temasta kendiliğinden yanabilen ve ateş kaynağının uzaklaştırılmasından sonra da yanmaya devam eden katı haldeki maddeler.
e) Çok az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara neden olan maddeler.

Cevap : b) 0 °C’den düşük parlama noktası ve 35 °C’den düşük kaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz haldeki maddeler.

Zararlı madde tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak yapılmıştır?

a) Radyasyon (radyoaktif ışın) yayma özelliğine sahip maddelerdir.
b) Mukoza veya cilt ile direkt olarak ani, uzun süreli veya tekrarlanan temasında lokal eritem, eskar veya ödem oluşumuna neden olabilen maddeler.
c) Ateş kaynağı ile kısa süreli temasta kendiliğinden yanabilen ve ateş kaynağının uzaklaştırılmasından sonra da yanmaya devam eden katı haldeki maddeler.
d) Çok az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla nüfuz ettiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.
e) Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla nüfuz ettiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.

Cevap : e) Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla nüfuz ettiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.

Aşağıdaki seçenekler verilmiş olan tanımlardan hangisi alerjik madde için uygundur?

a) Solunduğunda, cilde nüfuz ettiğinde aşırı derecede hassasiyet meydana getirme özelliği olan ve daha sonra maruz kalınması durumunda karakteristik olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olan maddeler.
b) Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla nüfuz ettiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddeler.
c) Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen maddeler.
d) Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilen veya bu etkinin oluşumunu hızlandıran maddeler.
e) Özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddeler.

Cevap : c) Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen maddeler.

“Tahriş edici madde” için en uygun tanım aşağıdakilerden hangisidir?

a) Mukoza veya cilt ile direkt olarak ani, uzun süreli veya tekrarlanan temasında lokal eritem, eskar veya ödem oluşumuna neden olabilen maddelerdir.
b) Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilen veya bu etkinin oluşumunu hızlandıran maddelerdir.
c) Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen kimyasal maddelerdir.
d) Az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddeler.
e) Özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddeler.

Cevap : a) Mukoza veya cilt ile direkt olarak ani, uzun süreli veya tekrarlanan temasında lokal eritem, eskar veya ödem oluşumuna neden olabilen maddelerdir.

Canlı doku ile temasında, dokunun tahribatına neden olabilen kimyasal maddeler için aşağıdaki seçeneklerde verilen tanımlardan hangisi uygundur?

a) Alerjik madde
b) Mutajen madde
c) Çok toksik madde
d) Aşındırıcı madde
e) Patlayıcı madde

Cevap : d) Aşındırıcı madde

Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde erkek ve dişilerin üreme fonksiyon ve kapasitelerini azaltan ve/veya doğacak çocuğu etkileyecek kalıtımsal olmayan olumsuz etkileri meydana getiren veya olumsuz etkilerin oluşumunu hızlandıran maddelere ne denir?

a) Çok toksik madde
b) Çevre için tehlikeli madde
c) Radyoaktif madde
d) Alerjik madde
e) Üreme için toksik madde

Cevap : e) Üreme için toksik madde

Etilalkol, metalik sodyum gibi hava ile temasında alevlenebilen, ateş kaynağı ile kısa süreli temasta hemen yanabilen, çok düşük parlama noktasına sahip olan veya su ile temasında çok kolay alevlenir gaz yayan maddeler ve müstahzarlara ne ad verilir?

a) Kolay alevlenir madde
b) Çok kolay alevlenir madde
c) Yanıcı madde
d) Oksitleyici madde
e) Radyoaktif madde

Cevap : a) Kolay alevlenir madde

Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız deterjanlar hangi kimyasal madde sınıfına girer?

a) Tahriş edici maddeler
b) Aşındırıcı maddeler
c) Toksik maddeler
d) Zararlı maddeler
e) Oksitleyici maddeler

Cevap : d) Zararlı maddeler

Siyanür, arsenik trioksit, karbonmonoksit gibi kimyasal maddeler hangi kimyasal madde grubunda yer alır?

a) Radyoaktif madde
b) Mutajen madde
c) Çok toksik madde
d) Yanıcı madde
e) Patlayıcı madde

Cevap : c) Çok toksik madde

Birleşmiş Milletlerin tavsiye kararı olarak bilinen ve kısaca UNRTDG (United Nations Recommendations on the Transport of Dangerous Goods: Birleşmiş Milletler’in Tehlikeli Maddelerin Taşınması ile ilgili Tavsiye Kararı) olarak gösterilen karara göre kimyasal maddeler kaç sınıfa ayrılır?

a) 11
b) 10
c) 9
d) 8
e) 7

Cevap : c) 9

Kuru kafa sembolü ile birlikte T+ işaretinin kullanılması hangi kimyasal madde sınıfını sembolize eder?

a) Çok toksik madde
b) Toksik madde
c) Mutajen madde
d) Kanserojen madde
e) Radyoaktif madde

Cevap : a) Çok toksik madde

Aşağıdakilerden hangisi Kolay Alevlenir Madde sınııfnda yer alır?

a) Hidroklorik asit
b) Karbon dioksit
c) Arsenik trioksit
d) Metalik civa
e) Etil alkol

Cevap : e) Etil alkol

Özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddelere ne ad verilir?

a) Çok toksik madde
b) Kanserojen madde
c) Aşındırıcı madde
d) Yanıcı madde
e) Oksitleyici madde

Cevap : e) Oksitleyici madde

Editor

Editör

error: Kopyalamaya Karşı Korumalıdır!